Tinktur på vitpilsbark

I en tinktur extraheras örter med alkohol. Innan nutida läkemedel började användas var tinkturer en del av apotekens utbud och varje lands farmakopé innehåller recept för tinkturer.  Vill man inte använda alkohol i hudvårdsprodukter är glycerinextrakt ett bra alternativ. Fördelen med både tinktur och glycerinextrakt är att de har bra hållbarhet.

Med glycerinextrakt får man dessutom glycerinens fuktighetsbevarande egenskaper!

Grundrecept tinktur

En del av en färsk eller torkad ört till 5 delar alkohol; t ex 20 g örter och 100 g alkohol . Använd ekologisk vodka (ca 40% alkohol).

Gör så här: Lägg örten i en glasburk med tätslutande lock och häll över alkoholen. (Färska örter sköljes och finhackas).  Rör runt och förslut burken. Låt stå i minst 14 dagar (gärna i solljus). Skaka burken regelbundet så innehållet blandas. Sila sedan och  häll upp i en decinficerad glasflaska. Märk innehållet och förslut.  Använd tinkturen tillsammans med vatten i dina hudvårdsprodukter. Den kan även tas droppvis för invärtes bruk.

Hållbarheten för alkoholextrakt av örter är mellan ett och flera år.

Grundrecept glycerinextrakt (Glycerit).

Blanda 80% vegetabiliskt glycerin med 20% vatten. Använd en del av färsk eller torkad ört till fem delar av glycerinblandningen.

Glycerin är mycket bra för att extrahera örters vattenlösliga flavonoider, men sämre för fettlösliga ämnen.

Gör så här: Lägg örten i en glasburk med tätslutande lock och häll över glycerinblandningen. (Färska örter sköljes och finhackas).  Rör runt och förslut burken. Låt stå i minst 14 dagar (gärna i solljus). Skaka burken regelbundet så innehållet blandas. Sila sedan och  häll upp i en decinficerad glasflaska och förvara i kylskåp.  Använd örtextraktet tillsammans med vatten i dina hudvårdsprodukter.

Glycerinextrakt av örter är hållbara i upp till ett år.