Fotsalt med örter och dofter. Gör ditt eget hemmaspa.

Fotbad är som ett hemmaspa i miniformat! Vårdande, väldoftande och alldeles extra avslappnade. Och det räcker med tre ingredienser för att göra ett riktigt bra fotbad: ett salt, en ört eller en blomma och en eterisk olja. Välj salt och ört efter behov och eterisk olja efter humör.

Salt sägs ha en renande verkan för kroppen. Epsomsalt, eller magnesiumsalt som det också kallas, är rikt just på magnesium; ett viktigt grundämne för kroppen som kan tas upp via huden. Det hjälper bland annat musklerna att slappna av och det används ofta som en huskur mot så kallade “restless legs”, pirr i benen som en del lider av. Himalaysalt är rikt på mineraler, faktiskt hela 84 olika mineraler som är välgörande för såväl fötter som för hela kroppen. Örter och blommor innehåller i sin tur kraftfulla bioaktiva ämnen som löses ut i det varma vattnet och kan vårda hud och fötter på olika sätt.

Här kommer tre varianter för olika fötter, men det är lätt att anpassa recepten efter behov och tycke. Använd 5-10% torkade blad och blommor, resten salt och 10 – 40 droppar eterisk olja. Recepten är beräknade för att fylla en 450 ml PET-burk och räcker då till tre-fyra fotbad. Hållbarheten är lång i och med att vi använder torra ingredienser och aningens eterisk olja, upp till två år. (Använder du egentorkade örter, försäkra dig om att de är 100% torra innan du använder dem. Är det fukt i dem kan fotsaltet bli dåligt!)

När du ska använda fotsaltet, häll riktigt varmt vatten i en balja och tillsätt 1-2 deciliter fotsalt. Låt det svalna till lagom temperatur (ca 37 ℃) och bada sedan fötterna i ca 20 minuter, fyll på md varmt vatten om det behövs.

Exfolierande fotsalt med hibiskus, himalayasalt och geranium

Hibiskus gör fotbadet till en mild peeling. AHA-syran i blommorna hjälper till med att luckra upp det yttersta hudlagret så att det blir lättare att skrubba bort efteråt. Kombinera med eterisk olja geranium för en härlig blomdoft, eller välj en annan upplyftande doft som du gillar.

400 gram himalayasalt
20 – 30 droppar eterisk olja geranium
cirka 25 gram ekologiska hibiskusblommor

Blanda den eteriska oljan och saltet. Krossa sedan blommorna i mindre bitar i handen eller genom att stöta dem försiktigt i en mortel, och blanda med saltet. Häll upp i en 450 ml PET-burk.

Uppfriskande fotsalt med pepparmynta, daggkåpa, epsomsalt och pepparmynta

Trötta fötter? Prova det här fotsaltet! Epsomsalt hjälper musklerna att slappna av medan pepparmynta och daggkåpa minskar svullnad och inflammation. Spetsa med eterisk olja av åkermynta för en upplevelse som är både varm och svalkande samtidigt.

400 gram epsomsalt
10 – 20 droppar eterisk olja åkermynta
10 droppar eterisk olja pepparmynta
5 gram ekologisk daggkåpa

Börja med att blanda den eteriska oljan och saltet. Sen är det bara att hälla i örterna och röra om. Häll upp i en 450 ml. PET-burk.

Läkande fotsalt med ringblommor, epsomsalt och apelsin

Ringblommor är kända för att vara både mjukgörande och vårdande för torr hud. De är dessutom antibakteriella och antiinflammatoriska. Kombinera med Epsomsalt och exempelvis eterisk olja av apelsin, som kan lugna huden och lyfta humöret.

400 gram Epsomsalt
30 – 40 droppar eterisk olja av apelsin
cirka 15 gram ekologiska ringblommor

Blanda den eteriska oljan och saltet. Sedan är det bara att hälla i blommorna och röra om. Häll upp i en 450 ml. PET-burk.

Tips!

Ett fotbad med ditt eget fotsalt är ett utmärkt sätt att använda de olika terapeutiska egenskaperna hos eteriska oljor – Ett fotbad är även njutningsfull aromaterapi! Du kan använda en eller blanda flera eteriska oljor. Använd exempelvis renande trädofter som atlasceder, douglasgran och tallbarr. Eller ett lugnande bad med lavendel. Du kan läsa mer om de olika egenskaperna hos eteriska oljor i receptbloggen: Eteriska oljor A-I. Eteriska oljor K-P. Eteriska oljor R-Ö.

Salterna går även att använda som badsalt. Då använder du ungefär dubbelt så mycket som i ett fotbad.

Recept och bilder av Anna på hudvårdsverkstan!

2 kommentarer

 1. tryggsophie@gmail.com 20 november, 2018 Svara

  Hej!
  Jag undrar om det fins nån speciell blandning som kan motverka fotsvamp? Skulle vara bra med egen gjort fot salt och få hört svamp på köpet!
  Tack på förhand!

  • Organic Makers 21 november, 2018 Svara

   Eterisk olja Tea Tree är naturläkemedel och är verksamt just mot fotsvamp. Du hittar ekologisk Tea Tree-olja i vår webbutik.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *