Lär dig göra flytande tvål

Flytande tvål med Solros-, Kokos- & Ricinolja, glycerinmetoden

Äntligen ett recept på äkta flytande tvål! Det här är en välavvägd, härligt mjukgörande flytande tvål som kan användas som både hand- och duschtvål. Extra glycerin och fuktighetsbevarande natriumlaktat ger både fina egenskaper till tvålen och underlättar tillverkningen. Vi har även använt lite socker för att få riktigt bra bubblor! Det här blir en lätt- till medeltjock, ljust gul flytande tvål.

Flytande äkta tvål är, precis som hårdtvål, förtvålade fettsyror. Dock skiljer de sig åt på en viktig punkt; till flytande tvål använder man sig av kaliumhydroxid istället för natriumhydroxid vid förtvålningen av oljor och fetter. Kaliumhydroxid skapar nämligen, till skillnad från natriumhydroxid, mjuka, flytande fettsyresaltkristaller, och fettsyresalt, ja det är det som är tvål.

När du gör flytande tvål gör du den alltså med kaliumhydroxid i stället för natriumhydroxid, och du kan inte använda samma uträkning av lutmängd som när du gör hårdtvål, då en oljas förtvålningstal för kaliumhydroxid är ett helt annat än det för natriumhydoxid. Du använder dig också av mer vatten och av andra metoder.

Den metod som vi tycker är absolut enklast när vi gör flytande tvål, är att ta genomvägen att använda en ganska stor mängd glycerin i stället för en del av vattnet i tvålreceptet; då går det riktigt snabbt och lätt att göra en äkta flytande tvål, och den blir dessutom extra fuktighetsbevarande!

Flytande tvål är lätt att göra, och behöver inte lagras i flera veckor som en hårdtvål. Det mest tidskrävande är själva spädningen från en gel-aktig fast tvålmassa till en lagom tjock flytande tvål.

Det här är ett recept på äkta flytande tvål gjord från grunden. Läs här om hur du gör flytande tvål av riven hårdtvål >

Äkta tvål, både fast och flytande, är ett hantverk, och det kan krävas övning för att få in rätta handlaget, att lära sig hur olika stadier, spädning med mera fungerar.
Bli det inte precis som du tänkt dig första gången är det bara att försöka igen, med lite mer erfarenhet för varje gång.
Vi rekommenderar att ha gjort hårdtvål för att bekanta dig med tvålprocessen innan du ger dig på flytande tvål!
Läs allt om tvål på våra tvålsidor!

Handgjorda kallrörda ekologiska tvålar

Recept Flytande tvål med Solros- kokos- och ricinolja

Du kan själv ange vilken mängd tvålpasta du vill göra. Förinställd mängd är 340 g tvålpasta (+23 g tillsatser), vilket är lagom att göra i en 1-liters laboratorieplastbägare som tål kemikalier och den värme som genereras. Observera att den färdiga flytande tvålen blir minst dubbelt så mycket som tvålpastans vikt.
Det här blir en medeltjock, ljusgul flytande tvål. Om du vill ha en tjockare tvål kan du byta ut kokosoljan mot solrosolja. Övriga mängder förblir de samma.

Jag vill göra (g):
g

Fas

 

Ingrediens

Mängd

Oljor/fetter

Ricinolja EKOMängd g
Kokosolja deodoriserad EKOMängd g
Solrosolja EKOMängd g

Lutlösning

GlycerinMängd g
Kaliumhydroxid, kalielutMängd g
VattenMängd g

Tillsatser (utöver grundrecpetets mängd)

NatriumlaktatMängd g
Socker*Mängd g

+ Rent vatten till spädning; minst lika mycket som grundreceptets vikt.

Receptnoter: Använd vanligt strösocker eller rörsocker. Andra sockerarter kan brännas och göra tvålen brun.

Gör så här:

OBS! Den här tillverkningsmetoden förutsätter att du använder dig av glycerinmetoden enligt receptet; lika mycket vatten som KOH och resterande vätskemängd glycerin. Denna metod funkar inte för flytande tvål utan glycerin! Se till att du följer alla säkerhetsföreskrifter för tvåltillverkning!

  1. Väg upp oljorna i en värmetålig behållare som rymmer minst dubbelt så mycket som mängden tvålpasta du ska göra och smält/värm till ca 70 grader. Tillsätt sockret. Det kommer inte att lösa sig i oljan utan löser sig när smeten mixas.
  2. Väg upp vatten i en kemikalietålig behållare. Tillsätt KOH och rör om noga tills allt har löst sig.
  3. Tillsätt Glycerin och Natriumlaktat och rör om.
  4. Häll lutblandningen över oljorna och rör om.
  5. Sätt ner din mixerstav, släpp ut bubblorna som fastnat under mixerhuvudet och mixa på högsta hastighet i ca 1/2-1 minut.
  6. Låt stå i ca 5 minuter; ta upp mixerstaven ur smeten när den vilar; om den stelnar snabbt kan annars mixerstaven fastna!
  7. Mixa igen i ca 1/2-1 minut. Om smeten blir riktigt tjock redan nu kan du sluta mixa. Annars tar upp mixerstaven och låt vila i ytterligare ca 5 minuter.
  8. Rör om försiktigt. Om smeten är riktigt tjock nu kan du fortsätt till steg 9. Annars mixar du igen, låter vila i 5 minuter och upprepar tills smeten har tjocknat rejält. OBS! Den här processen kan vara väldigt olika beroende på små faktorer som temperatur vid tvålning, om du använder socker eller inte, typ av stavmixer med mera! Just det här receptet brukar gå snabbt att göra, men det kan variera.
  9. Täck över smeten och låt den vila i minst 12 timmar. Under den här tiden kommer tvålen att gå igenom sin gelfas vilket resulterar i en färdig fast gel eller “tvålpasta” som vi kallar det, som sedan ska spädas till flytande tvål! Gelen är inte alltid genomskinlig!

Tvålsmeten kan, medan du mixar och rör den, på kort tid gå igenom olika stadier. Den kan se ut som skuren bearnaisessås, klumpigt potatismos och även separera kraftigt. Detta är helt normalt. Fortsätt att mixa tills smeten är homogen. Ett säkert tecken på att smeten börjar bli färdig är att den blir lös och vit, som en tunn vit fudge. Då kan du sluta mixa och röra för hand; den blir snart mycket tjock. Den kan dock bli tjock utan att genomgå “tunn fudge”-stadie!
Hur vet jag att smeten är klar?
När smeten har fått vila i minst 10 timmar kan du göra ett så kallat zapp-test. Ta en liten mängd tvålsmet på en sked och nudda smeten med tungspetsen. Om det “zappar” till, som ett batteri, är smeten för lutstark, då har något antingen blivit fel eller så har den vilat för kort tid. (Har du gjort rätt i doseringar händer detta i princip aldrig). Smakar den salt/tvål är den klar!

Ingredienser i receptet:

Spädning av flytande tvål

Efter ca 12 timmar (men du kan vänta längre) är tvålpastan redo att spädas till flytande tvål! Hur mycket vatten som behövs till spädning kan bero på flera faktorer, som ingående fetter, tillsatser m.m, men just det här receptet brukar spädas med en vattenmängd som är 1-1.4 ggr tvålpastans vikt. Det resulterar alltså i färdig flytande tvålmängd som är drygt 2 ggr tvålspastans vikt. Natriumlaktatet som är tillsatt underlättar och förkortar spädningstiden avsevärt.

  1. Luckra upp tvålpastan så gott det går så att spädningsvattnet kommer åt att lösa pastan så bra som möjligt.
  2. Tillsätt lika mycket kokande vatten som mängden tvålpasta du gjort. Har du gjort receptet för 340 g tvålpasta tillsätter du alltså ca 340 g kokande vatten.
  3. Rör om så gott det går och täck över behållaren. Låt stå en bra stund, det kan ta från 20-30 minuter till flera timmar för att lösa upp tvåeln. Om du vill och kan kan du röra om då och då och dela gelklumparna i mindre bitar.
  4. Om det fortfarande finns gelklumpar kvar i tvålen tillsätter du ytterligare kokande vatten. Tänk på att inte tillsätta för mycket: en för lös tvål är inte mycket att göra åt och nåt man får leva med*. Tillsätt små mängder vatten (30-60 g beroende på tjocklek på tvålen) i taget och rör om och låt stå tills ytterligare klumpar löst sig. Fortsätt så tills alla klumpar är lösta och tvålen jämntjock. Tänk på att tiden också är en faktor, det kan kan tid att lösa tvålpasta! När du tycker att tvålen är lagom tjock kan det vara bra att låta den stå över dagen eller natten och sedan avgöra om du behöver tillsätta lite mer vatten.
  5. Var försiktg med vattnet på slutet. Små mängder kan späda mycket och det är svårt att göra något åt för tunn tvål. Men den funkar ju lika bra även om den är tunn! Det kan krävas lite övning för att få till den perfekta spädningen.

*Det bästa sättet att “rädda” en flytande tvål med för mycket vatten är att göra en ny omgång tvål (den kan vara mindre än den du redan gjort), och använda den lösare tvålen att späda den med, tillsammans med en mindre mängd vatten.

Verktyg för tvåltillverking

Doftsättning

En flytande tvål doftsätts (om du vill ha doft) efter tillverkning och spädning. Detta är praktiskt på många sätt; dels påverkar inte de eteriska oljorna själva tvålprocessen, dels krävs det mindre mängd när doften tillsätts i en kall, färdig tvål. Eteriska oljor kan dock påverka tvålen även här; ge den färg och göra tvålen tjockare. Om tvålen blir tjockare av din valda doftsättning, tillsätt små mängder ytterligare vatten för att få önskad konsistens.

Du kan tillsätta max 3% eteriska oljor av den färdiga tvålens vikt, men det blir en mycket kraftig doft. Beroende på vilka oljor du använder (vissa ger betydligt mer intensiv doft än andra), brukar det vara lämpligt att tillsätta 0.5-1.5% sammanlagt mängd eteriska oljor till din flytande tvål.
1% eterisk olja är 1 g per 100 gram tvål. Det enklaste sättet är att droppa i eteriska oljor, då motsvarar 28 droppar ur droppinsatsen på våra eteriska oljor ca 1 g.

Eteriska oljor som passar bra i flytande tvål

Förvaring och hållbarhet

Häll upp din färdiga tvål på pumpflaskor. Tvålen går att använde med en gång, men den blir mildare och klarare efter några veckors lagring. En äkta flytande tvål förvarad i pumpflaska håller i ca 1 år. Förvarar du oöppnade flaskor mörkt och svalt håller de ännu längre. Det behövs ingen konservering i den här tvålen; tvålen i sig själv, och även glycerinet och natriumlaktatet, gör att tvålen är tillräckligt hållbar som den är.

Så gör du flytande tvål av riven hårdtvål

Vill du inte gå igenom hela processen att göra flytande tvål från grunden, kan du ta genvägen att göra din egen flytande tvål av riven hårdtvål. Det blir inte riktigt lika bra som en äkta flytande tvål, men duger utmärkt ändå. Flytande tvål på riven tvål kan bli aningens slemmig, och för en bra konsistens bör du tillsätta rätt mängde vatten, vilket varierar beroende på vilken hårdtvål du använder, så du får prova dig fram. Tvål gjord på hårda oljor som kokosolja blir ganska tunna när de löses upp, medan tvål på mjuka oljor som olivolja blir tjockare, men har en tendens att bli lite slemmiga.

Gör så här:

  1. Koka upp vatten och låt det svalna något.
  2. Riv ca 100 g tvål på den grova sidan på ett rivjärn.
  3. Häll över ca 2 dl av det varma vattnet och rör om långsamt. Du kan behöva tillsätt upp till ytterligare 2 dl.
  4. Låt stå och lösa upp sig i vattnet i flera timmar, gärna över natten. Det är vattnet som löser upp tvålen, den smälter inte av värmen. Att vattnet är varmt i början gör att det går lite snabbare att lösa sig.
  5. Rör om och tillsätt mer rent, kokt varmt vatten vid behov. Tänk på att tillsätta lite i taget, tvålen kan plötsligt bli för lös med bara lite för mycket vatten!
  6. När du är nöjd med konsistensen, häll upp på pumpflaska.

Att göra flytande tvål av hårdtvål är perfekt när du t.ex gjort en hårdtvål du inte är nöjd med, men som inte är nåt fel på från början, eller ett bra sätt att ta tillvara på borttrimmade bitar och skalkar av hårdtvål.
En flytande tvål gjord på riven tvål har inte lika lång hållbarhet som en flytande tvål gjord på grunden, och håller sig ett par månader i pumpflaska (tack vare det naturligt höga pH-värdet).

35 kommentarer

  1. Duzan Hussein 18 mars, 2024 Svara

    av misstag satt jag dubbelt vatten mängd
    hur kan jag rätta till ?
    jag fick en förmycket flyttande

  2. Isabelle 20 januari, 2024 Svara

    Hej.

    Min tvål tjocknade aldrig ordentligt trots att jag mixade och mixade och mixade. Till slut blev den tjock nog ungefär som färdig flytande tvål, därför vill jag ju inte spä ut den med massa vatten. Är den för stark för att användas outspädd?
    Och vad tror ni kan blivit fel? Följde receptet noggrant och har en våg som väger 0.01 g.

    Mvh Isabelle

  3. Ulrika 12 januari, 2024 Svara

    Hej! Tack för en toppenbra hemsida! Jag undrar om man kan byta ut vattnet i receptet ovan mot getmjölk rakt av, utan att räkna om receptet? Och om samma sak gäller när man gör hård tvål. Läste någonstans att eftersom getmjölk innehåller en del fett så blir tvålen väldigt mjuk (hård tvål). Betyder det bara att den behöver ligga och mogna längre eller kan man kompensera detta med att ha i mer kokosolja tex?

  4. Isabella 29 april, 2023 Svara

    Hej. När jag räknar ut mängden KOH som behövs med oljorna och mängderna angivna i receptet får jag 36.56g och inte 40g. Om det stämmer så innebär det väl att det finns KOH kvar i tvålmassan som inte reagerat? Jag använde mig av förtvålningstalen angivna på respektive oljas produktsida – ricinolja 0.180, kokosolja 0.257, solrosolja 0.189. Eller gör jag fel när jag räknar?

    • Organic Makers 6 januari, 2024 Svara

      Hej!
      Det är ett vanligt misstag att missa att KOH-mängden räknas ut med tanke på att KOH-koncentrationen är 90%, inte 100%. Läs mer om det i produktinfon till KOH här.
      För att räkna ut mängden 90%-ig KOH kan man räkna ut mängden som om den vore 100% och sedan dela resultatet med 0.9 (alltså 90%). 36.56 delat med 0.9 är 40,62 g. Med lite överfettning blir 40 gram 90% KOH alltså rätt mängd!
      Vill du använda andra oljor skulle jag rekommendera att räkna ut rätt mängd KOH i en online tvålkalkylator. Vår favorit är Soapee.com

  5. Arvin 8 juli, 2022 Svara

    Hej!

    Jag brukar göra mina hårdtvålar och följa recept enligt soapcalc och soapmakingfriends. Problemet är att dessa sidor inte visar hur mycket glycerin som skall användas vid flytande tvål. Hur mycket glycerin använder man och i förhållande till vad mäter man upp den mängden?

    • Organic Makers 6 januari, 2024 Svara

      Hej! Glycerinmetoden är bara en av många metoder, så det är inte alltid givet hur mycket glycerin man ska använda. Det går att göra flytande tvål utan tillsatt glycerin men jag tycker att det är betydligt svårare.
      Det här receptet, och likadant kan du göra i andra recept, använder lika mycket vatten som mängden KOH, och därtill lika mycket glycerin som mängden vatten & KOH sammanlagt.

  6. Heléne 29 maj, 2022 Svara

    Jag glömde göra zapp-test innan jag spädde, och kom på det först när jag hällt på vattnet och rört om i några sekunder. Tog då upp lite tvålmassa, och provade, och jag tyckte den smakade tvål, men kan man smaka på den färdiga tvålen för att upptäcka om det är lut kvar?

    Tvålen blev inte heller helt genomskinlig / glasklar, betyder det att det är något fel på den?

    • Organic Makers 7 juni, 2022 Svara

      Hej!
      Smaka det tvål ska det inte vara några problem! Den flytande tvålen blir inte alltid klar/genomskinlig, det kan bero på många olika faktorer, så det är som det ska! 🙂

      • Jr 25 januari, 2024 Svara

        Hej
        Jsg läste om kaliumhydroxid är starkt frätande bas som angriper människans hud mycket lätt. Är det i ren form och i utspädd form harmlös för människans hud?
        Är det en viktig komponent i att göra tvål, på vilket sätt? Finns det andra alternativ.

        Vänliga hälsningar

        • Organic Makers 25 januari, 2024 Svara

          Ja det stämmer! Både Natriumhydroxid och Kaliumhydroxid är starkt frätande baser. Det krävs för att de tillsammans med fetter ska bilda fettsyrasalter, aka tvål. Utan NaOH eller KOH blir det ingen tvål. Läs mer om det och om säkerhet när du gör tvål på våra tvålsidor: organicmakers.se/tval

  7. Linda 5 november, 2021 Svara

    Hej!
    Jättekul med flytande tvål! Jag undrar om det går att göra det här receptet eller liknande och göra även flytande schampo eller balsam?

  8. anna.nord 3 november, 2021 Svara

    Hej!

    Nu har jag testat receptet två gånger. Helt otroligt enkelt att göra. Taggade er i ett inlägg idag om att jag gjort en sats idag på lunchen – så snabbt och enkelt går det.

    Jag har en fråga om Natriumlaktatets medverkan, är det tvunget eller går det att skippa? Vilken funktion har det förutom att det underlättar tillverkningen?

    Tack än en gång för det här receptet! <3

  9. LenaSundell 14 oktober, 2021 Svara

    Hej! Blir rent lycklig när jag går in på eran hemsida. Så härliga recept och inspirerande.
    Nu har jag testat flytande tvål och det gick bra, tror jag… något tunn, tillsatte inte extra vatten , utan tog exakt 340. Vad borde jag ha tänkt på, tro?
    En annan fråga : kan jag använda tvålen som schampo och bör jag tillsätta ngt annat isåfall?
    Tackar på förhand. Mvh// Lena

    • Angelica 29 januari, 2022 Svara

      Jag använder denna tvål till både handtvål, hela kroppen (även ansikte) och som schampoo i duschen! Funkar suveränt!
      Men alla har ju olika hår (/hud) – våga testa! 🙂

      • Organic Makers 3 februari, 2022 Svara

        Fint att du delar med dig om dina erfareheter och användningsområden! Tänk bara på att tvål kan upplevas hårt för håret (kan vara individuellt spåklart) och kan kräva en sursköljning för att balansera ph-värdet! Se också vårt recept på schampokakor för ännu mer inspiration! 🙂

    • Helmy Nilsson 5 januari, 2024 Svara

      Receptet fungerar utmärkt! Men vill använda andra oljor och jag undrar samma sak som förra inlägget. När jag räknar på mängden lut i det flytande tvålreceptet får jag också 36,56g KOH istället för receptets 40,0g KOH. Hur ska jag justera för andra förtvålningstal?

      • Organic Makers 6 januari, 2024 Svara

        Hej!
        Det är ett vanligt misstag att missa att KOH-mängden räknas ut med tanke på att KOH-koncentrationen är 90%, inte 100%. Läs mer om det i produktinfon till KOH här.
        För att räkna ut mängden 90%-ig KOH kan man räkna ut mängden som om den vore 100% och sedan dela resultatet med 0.9 (alltså 90%). 36.56 delat med 0.9 är 40,62 g. Med lite överfettning i tvålen blir 40 gram 90% KOH alltså rätt mängd!

        Vill du använda andra oljor skulle jag rekommendera att räkna ut rätt mängd KOH i en online tvålkalkylator. Vår favorit är Soapee.com

        • Helmy Nilsson 14 januari, 2024 Svara

          Stort tack! Sorry, nybörjarmiss.

  10. Ingrid 13 september, 2021 Svara

    Kan man byta ut solrosoljan till olivolja?🤩

  11. Nina 11 augusti, 2021 Svara

    Hej, har just gjort min första batch flytande tvål enligt ert recept och det blir superbra!! Har gjort cold process fast tvål i många år men aldrig flytande. Vilket otroligt lätt och smidigt recept! En fråga: i de flesta recept för flytande tvål verkar det som att man ska “koka” (varmhålla) tvålen några timmar efter att man mixat den till trace. Vad vinner man på detta och varför behöver man inte göra det i ert recept?

  12. Sofie 22 juni, 2021 Svara

    Hej! Min tvål zappar fortfarande. Kan jag göra en ny sats och späda den gamla?
    Tack för en superbra hemsida!
    Mvh Sofie

  13. Ulrika Roos 11 juni, 2021 Svara

    Gjorde en första omgång av denna som blev jättebra. Så jag gjorde en dubbel sats igår men det ligger ett lager ovanpå smeten med genomskinlig vätska och smeten “sticks” på tungan. Vad kan ha gått fel och går det att rädda?

    • Organic Makers 11 juni, 2021 Svara

      Det låter som att den separerat innan förtvålningen är klar. Den behöver mixas innan vilan så att den inte separerar, har den en tendens att separera efter en stund behöver den mixas ihop ytterligare. Den kan gå igenom flera olika faser och utseende under rörning & mixning. Mixa eller rör ihop smeten igen och låt stå över natt, så kommer den nog att gå ihop. Om den fortfarande sticks (zappar) så låt den vila några dagar till. Separerar den så rör/mixa igen. Slutar den inte zappa så beror det troligen på att det av någon anledning har blivit för mycket lut när den tillverkats.

  14. Annakarin gudmundsson 9 juni, 2021 Svara

    Kan man tillsätta lite kaolinlera?

    • Organic Makers 9 juni, 2021 Svara

      Hej! Nej, Kaolinlera och andra olösliga ingredienser som t.ex.torkade örter passar inte bra i flytande tvål. De sjunker till botten!

  15. Barbro 20 maj, 2021 Svara

    Hej, Så nu är min första sats av flytande tvål gjord och som alltid är det lika roligt med processen att göra som att se slutresultatet. Det blev hur bra som helst och jag hade inga problem. Ett riktigt bra recept. Tusen tack för det.

  16. Anneli 18 maj, 2021 Svara

    Det står inte när man ska tillsätta sockret. Jag hällde i det i lutblandningen men då blev det bara en seg klump av sockret som inte smälte. Ska man hälla i det i oljan istället?

    • Organic Makers 18 maj, 2021 Svara

      Ja, sockret tillsätts i oljan men löser sig inte, det gör det sen när smeten mixas.
      Att tillsätta det i lutet går också men det kan klumpa sig. Det brukar dock lösa sig igen när man mixar tvålsmeten.

      • Therese 21 maj, 2021 Svara

        Hej!

        Efter att sett hur det går till att göra flytande tvål blir jag riktigt sugen att testa själv. Dock har jag en fråga: Skulle man kunna använda fasta fetter som exempelvis, cupaçaosmör eller sheasmör istället för flytande oljor?

        Tack på förhand!

        • Organic Makers 21 maj, 2021 Svara

          Ja, tekniskt sett kan du använda vilka fetter du vill, men fetter och oljor beter sig ganska annorlunda i flytande tvål jämför med hårdtvål. T.ex. blir fast olja som kokosolja som innehåller mycket mättade fettsyror en väldigt tunnflytande tvål, tvärt om den hårdhet kokosoljan får i fast tvål.
          Smörer som sheasmör, cupuacusmör och kakaosmör blir också ganska tunna, och de ger en ogenomskinlig flytande tvål. En större mängd flytande oljor och en mindre mängd fasta smör, t.ex 10% sheasmör ger en fin känsla och en ganska tjock opak tvål. Receptet måste dock räknas om med ingrediensernas rätta förtvålningstal!

          • Therese 1 juni, 2021

            Tack för Ert svar! 🙂 Dock genererade det ytterligare en fråga 🙂 Hur vet jag vad de olika fasta fetterna har för förtvålningstal och hur doserar jag efter dom?

          • Organic Makers 1 juni, 2021

            Du hittar förtvålningstalet för KOH (kaliumhydroxid) under fliken “specifikationer” på varje produkt i webbshopen. Uträkning gör du för hand eller med hjälp av en tvålkalkylator online. I vårt inlägg: https://www.organicmakers.se/kallrord-tval-sa-har-gor-du-din-egen-kallrorda-hantverkstval/ kan du läsa allt om förtvålningstal och uträkning (m.m.!)

  17. Anna Nord 16 maj, 2021 Svara

    Yeeey! Så glad jag blir för det här receptet som jag efterfrågat för ett litet tag sedan. Så duktiga ni är!
    Tack för det! Det ska jag snart prova.
    Kära hälsningar 🥰

    • Organic Makers 1 juni, 2021 Svara

      Så kul att höra Anna! Hoppas du blir nöjd med tvålen!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *