Lär dig göra flytande tvål

Flytande tvål med Solros-, Kokos- & Ricinolja, glycerinmetoden

Äntligen ett recept på äkta flytande tvål! Det här är en välavvägd, härligt mjukgörande flytande tvål som kan användas som både hand- och duschtvål. Extra glycerin och fuktighetsbevarande natriumlaktat ger både fina egenskaper till tvålen och underlättar tillverkningen. Vi har även använt lite socker för att få riktigt bra bubblor! Det här blir en lätt- till medeltjock, ljust gul flytande tvål.

Flytande äkta tvål är, precis som hårdtvål, förtvålade fettsyror. Dock skiljer de sig åt på en viktig punkt; till flytande tvål använder man sig av kaliumhydroxid istället för natriumhydroxid vid förtvålningen av oljor och fetter. Kaliumhydroxid skapar nämligen, till skillnad från natriumhydroxid, mjuka, flytande fettsyresaltkristaller, och fettsyresalt, ja det är det som är tvål.

När du gör flytande tvål gör du den alltså med kaliumhydroxid i stället för natriumhydroxid, och du kan inte använda samma uträkning av lutmängd som när du gör hårdtvål, då en oljas förtvålningstal för kaliumhydroxid är ett helt annat än det för natriumhydoxid. Du använder dig också av mer vatten och av andra metoder.

Den metod som vi tycker är absolut enklast när vi gör flytande tvål, är att ta genomvägen att använda en ganska stor mängd glycerin i stället för en del av vattnet i tvålreceptet; då går det riktigt snabbt och lätt att göra en äkta flytande tvål, och den blir dessutom extra fuktighetsbevarande!

Flytande tvål är lätt att göra, och behöver inte lagras i flera veckor som en hårdtvål. Det mest tidskrävande är själva spädningen från en gel-aktig fast tvålmassa till en lagom tjock flytande tvål.

Äkta tvål, både fast och flytande, är ett hantverk, och det kan krävas övning för att få in rätta handlaget, att lära sig hur olika stadier, spädning med mera fungerar.
Bli det inte precis som du tänkt dig första gången är det bara att försöka igen, med lite mer erfarenhet för varje gång.
Vi rekommenderar att ha gjort hårdtvål för att bekanta dig med tvålprocessen innan du ger dig på flytande tvål!
Läs allt om tvål på våra tvålsidor!

Handgjorda kallrörda ekologiska tvålar

Recept Flytande tvål med Solros- kokos- och ricinolja

Du kan själv ange vilken mängd tvålpasta du vill göra. Förinställd mängd är 340 g tvålpasta (+23 g tillsatser), vilket är lagom att göra i en 1-liters laboratorieplastbägare som tål kemikalier och den värme som genereras. Observera att den färdiga flytande tvålen blir minst dubbelt så mycket som tvålpastans vikt.
Det här blir en medeltjock, ljusgul flytande tvål. Om du vill ha en tjockare tvål kan du byta ut kokosoljan mot solrosolja. Övriga mängder förblir de samma.

Jag vill göra (g):
g

Fas

 

Ingrediens

Mängd

Oljor/fetter

Ricinolja EKO Mängd g
Kokosolja deodoriserad EKO Mängd g
Solrosolja EKO Mängd g

Lutlösning

Glycerin Mängd g
Kaliumhydroxid, kalielut Mängd g
Vatten Mängd g

Tillsatser (utöver grundrecpetets mängd)

Natriumlaktat Mängd g
Socker* Mängd g

+ Rent vatten till spädning; minst lika mycket som grundreceptets vikt.

Receptnoter: Använd vanligt strösocker eller rörsocker. Andra sockerarter kan brännas och göra tvålen brun.

Gör så här:

OBS! Den här tillverkningsmetoden förutsätter att du använder dig av glycerinmetoden enligt receptet; lika mycket vatten som KOH och resterande vätskemängd glycerin. Denna metod funkar inte för flytande tvål utan glycerin! Se till att du följer alla säkerhetsföreskrifter för tvåltillverkning!

 1. Väg upp oljorna i en värmetålig behållare som rymmer minst dubbelt så mycket som mängden tvålpasta du ska göra och smält/värm till ca 70 grader. Tillsätt sockret. Det kommer inte att lösa sig i oljan utan löser sig när smeten mixas.
 2. Väg upp vatten i en kemikalietålig behållare. Tillsätt KOH och rör om noga tills allt har löst sig.
 3. Tillsätt Glycerin och Natriumlaktat och rör om.
 4. Häll lutblandningen över oljorna och rör om.
 5. Sätt ner din mixerstav, släpp ut bubblorna som fastnat under mixerhuvudet och mixa på högsta hastighet i ca 1/2-1 minut.
 6. Låt stå i ca 5 minuter; ta upp mixerstaven ur smeten när den vilar; om den stelnar snabbt kan annars mixerstaven fastna!
 7. Mixa igen i ca 1/2-1 minut. Om smeten blir riktigt tjock redan nu kan du sluta mixa. Annars tar upp mixerstaven och låt vila i ytterligare ca 5 minuter.
 8. Rör om försiktigt. Om smeten är riktigt tjock nu kan du fortsätt till steg 9. Annars mixar du igen, låter vila i 5 minuter och upprepar tills smeten har tjocknat rejält. OBS! Den här processen kan vara väldigt olika beroende på små faktorer som temperatur vid tvålning, om du använder socker eller inte, typ av stavmixer med mera! Just det här receptet brukar gå snabbt att göra, men det kan variera.
 9. Täck över smeten och låt den vila i minst 12 timmar. Under den här tiden kommer tvålen att gå igenom sin gelfas vilket resulterar i en färdig fast gel eller ”tvålpasta” som vi kallar det, som sedan ska spädas till flytande tvål! Gelen är inte alltid genomskinlig!

Tvålsmeten kan, medan du mixar och rör den, på kort tid gå igenom olika stadier. Den kan se ut som skuren bearnaisessås, klumpigt potatismos och även separera kraftigt. Detta är helt normalt. Fortsätt att mixa tills smeten är homogen. Ett säkert tecken på att smeten börjar bli färdig är att den blir lös och vit, som en tunn vit fudge. Då kan du sluta mixa och röra för hand; den blir snart mycket tjock. Den kan dock bli tjock utan att genomgå ”tunn fudge”-stadie!
Hur vet jag att smeten är klar?
När smeten har fått vila i minst 10 timmar kan du göra ett så kallat zapp-test. Ta en liten mängd tvålsmet på en sked och nudda smeten med tungspetsen. Om det ”zappar” till, som ett batteri, är smeten för lutstark, då har något antingen blivit fel eller så har den vilat för kort tid. (Har du gjort rätt i doseringar händer detta i princip aldrig). Smakar den salt/tvål är den klar!

Ingredienser i receptet:

Spädning av flytande tvål

Efter ca 12 timmar (men du kan vänta längre) är tvålpastan redo att spädas till flytande tvål! Hur mycket vatten som behövs till spädning kan bero på flera faktorer, som ingående fetter, tillsatser m.m, men just det här receptet brukar spädas med en vattenmängd som är 1-1.4 ggr tvålpastans vikt. Det resulterar alltså i färdig flytande tvålmängd som är drygt 2 ggr tvålspastans vikt. Natriumlaktatet som är tillsatt underlättar och förkortar spädningstiden avsevärt.

 1. Luckra upp tvålpastan så gott det går så att spädningsvattnet kommer åt att lösa pastan så bra som möjligt.
 2. Tillsätt lika mycket kokande vatten som mängden tvålpasta du gjort. Har du gjort receptet för 340 g tvålpasta tillsätter du alltså ca 340 g kokande vatten.
 3. Rör om så gott det går och täck över behållaren. Låt stå en bra stund, det kan ta från 20-30 minuter till flera timmar för att lösa upp tvåeln. Om du vill och kan kan du röra om då och då och dela gelklumparna i mindre bitar.
 4. Om det fortfarande finns gelklumpar kvar i tvålen tillsätter du ytterligare kokande vatten. Tänk på att inte tillsätta för mycket: en för lös tvål är inte mycket att göra åt och nåt man får leva med*. Tillsätt små mängder vatten (30-60 g beroende på tjocklek på tvålen) i taget och rör om och låt stå tills ytterligare klumpar löst sig. Fortsätt så tills alla klumpar är lösta och tvålen jämntjock. Tänk på att tiden också är en faktor, det kan kan tid att lösa tvålpasta! När du tycker att tvålen är lagom tjock kan det vara bra att låta den stå över dagen eller natten och sedan avgöra om du behöver tillsätta lite mer vatten.
 5. Var försiktg med vattnet på slutet. Små mängder kan späda mycket och det är svårt att göra något åt för tunn tvål. Men den funkar ju lika bra även om den är tunn! Det kan krävas lite övning för att få till den perfekta spädningen.

*Det bästa sättet att ”rädda” en flytande tvål med för mycket vatten är att göra en ny omgång tvål (den kan vara mindre än den du redan gjort), och använda den lösare tvålen att späda den med, tillsammans med en mindre mängd vatten.

Verktyg för tvåltillverking

Doftsättning

En flytande tvål doftsätts (om du vill ha doft) efter tillverkning och spädning. Detta är praktiskt på många sätt; dels påverkar inte de eteriska oljorna själva tvålprocessen, dels krävs det mindre mängd när doften tillsätts i en kall, färdig tvål. Eteriska oljor kan dock påverka tvålen även här; ge den färg och göra tvålen tjockare. Om tvålen blir tjockare av din valda doftsättning, tillsätt små mängder ytterligare vatten för att få önskad konsistens.

Du kan tillsätta max 3% eteriska oljor av den färdiga tvålens vikt, men det blir en mycket kraftig doft. Beroende på vilka oljor du använder (vissa ger betydligt mer intensiv doft än andra), brukar det vara lämpligt att tillsätta 0.5-1.5% sammanlagt mängd eteriska oljor till din flytande tvål.
1% eterisk olja är 1 g per 100 gram tvål. Det enklaste sättet är att droppa i eteriska oljor, då motsvarar 28 droppar ur droppinsatsen på våra eteriska oljor ca 1 g.

Eteriska oljor som passar bra i flytande tvål

Förvaring och hållbarhet

Häll upp din färdiga tvål på pumpflaskor. Tvålen går att använde med en gång, men den blir mildare och klarare efter några veckors lagring. En äkta flytande tvål förvarad i pumpflaska håller i ca 1 år. Förvarar du oöppnade flaskor mörkt och svalt håller de ännu längre. Det behövs ingen konservering i den här tvålen; tvålen i sig själv, och även glycerinet och natriumlaktatet, gör att tvålen är tillräckligt hållbar som den är.

19 kommentarer

 1. Linda 5 november, 2021 Svara

  Hej!
  Jättekul med flytande tvål! Jag undrar om det går att göra det här receptet eller liknande och göra även flytande schampo eller balsam?

 2. anna.nord 3 november, 2021 Svara

  Hej!

  Nu har jag testat receptet två gånger. Helt otroligt enkelt att göra. Taggade er i ett inlägg idag om att jag gjort en sats idag på lunchen – så snabbt och enkelt går det.

  Jag har en fråga om Natriumlaktatets medverkan, är det tvunget eller går det att skippa? Vilken funktion har det förutom att det underlättar tillverkningen?

  Tack än en gång för det här receptet! <3

 3. LenaSundell 14 oktober, 2021 Svara

  Hej! Blir rent lycklig när jag går in på eran hemsida. Så härliga recept och inspirerande.
  Nu har jag testat flytande tvål och det gick bra, tror jag… något tunn, tillsatte inte extra vatten , utan tog exakt 340. Vad borde jag ha tänkt på, tro?
  En annan fråga : kan jag använda tvålen som schampo och bör jag tillsätta ngt annat isåfall?
  Tackar på förhand. Mvh// Lena

 4. Ingrid 13 september, 2021 Svara

  Kan man byta ut solrosoljan till olivolja?🤩

 5. Nina 11 augusti, 2021 Svara

  Hej, har just gjort min första batch flytande tvål enligt ert recept och det blir superbra!! Har gjort cold process fast tvål i många år men aldrig flytande. Vilket otroligt lätt och smidigt recept! En fråga: i de flesta recept för flytande tvål verkar det som att man ska ”koka” (varmhålla) tvålen några timmar efter att man mixat den till trace. Vad vinner man på detta och varför behöver man inte göra det i ert recept?

 6. Sofie 22 juni, 2021 Svara

  Hej! Min tvål zappar fortfarande. Kan jag göra en ny sats och späda den gamla?
  Tack för en superbra hemsida!
  Mvh Sofie

 7. Ulrika Roos 11 juni, 2021 Svara

  Gjorde en första omgång av denna som blev jättebra. Så jag gjorde en dubbel sats igår men det ligger ett lager ovanpå smeten med genomskinlig vätska och smeten ”sticks” på tungan. Vad kan ha gått fel och går det att rädda?

  • Organic Makers 11 juni, 2021 Svara

   Det låter som att den separerat innan förtvålningen är klar. Den behöver mixas innan vilan så att den inte separerar, har den en tendens att separera efter en stund behöver den mixas ihop ytterligare. Den kan gå igenom flera olika faser och utseende under rörning & mixning. Mixa eller rör ihop smeten igen och låt stå över natt, så kommer den nog att gå ihop. Om den fortfarande sticks (zappar) så låt den vila några dagar till. Separerar den så rör/mixa igen. Slutar den inte zappa så beror det troligen på att det av någon anledning har blivit för mycket lut när den tillverkats.

 8. Annakarin gudmundsson 9 juni, 2021 Svara

  Kan man tillsätta lite kaolinlera?

  • Organic Makers 9 juni, 2021 Svara

   Hej! Nej, Kaolinlera och andra olösliga ingredienser som t.ex.torkade örter passar inte bra i flytande tvål. De sjunker till botten!

 9. Barbro 20 maj, 2021 Svara

  Hej, Så nu är min första sats av flytande tvål gjord och som alltid är det lika roligt med processen att göra som att se slutresultatet. Det blev hur bra som helst och jag hade inga problem. Ett riktigt bra recept. Tusen tack för det.

 10. Anneli 18 maj, 2021 Svara

  Det står inte när man ska tillsätta sockret. Jag hällde i det i lutblandningen men då blev det bara en seg klump av sockret som inte smälte. Ska man hälla i det i oljan istället?

  • Organic Makers 18 maj, 2021 Svara

   Ja, sockret tillsätts i oljan men löser sig inte, det gör det sen när smeten mixas.
   Att tillsätta det i lutet går också men det kan klumpa sig. Det brukar dock lösa sig igen när man mixar tvålsmeten.

   • Therese 21 maj, 2021 Svara

    Hej!

    Efter att sett hur det går till att göra flytande tvål blir jag riktigt sugen att testa själv. Dock har jag en fråga: Skulle man kunna använda fasta fetter som exempelvis, cupaçaosmör eller sheasmör istället för flytande oljor?

    Tack på förhand!

    • Organic Makers 21 maj, 2021 Svara

     Ja, tekniskt sett kan du använda vilka fetter du vill, men fetter och oljor beter sig ganska annorlunda i flytande tvål jämför med hårdtvål. T.ex. blir fast olja som kokosolja som innehåller mycket mättade fettsyror en väldigt tunnflytande tvål, tvärt om den hårdhet kokosoljan får i fast tvål.
     Smörer som sheasmör, cupuacusmör och kakaosmör blir också ganska tunna, och de ger en ogenomskinlig flytande tvål. En större mängd flytande oljor och en mindre mängd fasta smör, t.ex 10% sheasmör ger en fin känsla och en ganska tjock opak tvål. Receptet måste dock räknas om med ingrediensernas rätta förtvålningstal!

     • Therese 1 juni, 2021

      Tack för Ert svar! 🙂 Dock genererade det ytterligare en fråga 🙂 Hur vet jag vad de olika fasta fetterna har för förtvålningstal och hur doserar jag efter dom?

     • Organic Makers 1 juni, 2021

      Du hittar förtvålningstalet för KOH (kaliumhydroxid) under fliken ”specifikationer” på varje produkt i webbshopen. Uträkning gör du för hand eller med hjälp av en tvålkalkylator online. I vårt inlägg: https://www.organicmakers.se/kallrord-tval-sa-har-gor-du-din-egen-kallrorda-hantverkstval/ kan du läsa allt om förtvålningstal och uträkning (m.m.!)

 11. Anna Nord 16 maj, 2021 Svara

  Yeeey! Så glad jag blir för det här receptet som jag efterfrågat för ett litet tag sedan. Så duktiga ni är!
  Tack för det! Det ska jag snart prova.
  Kära hälsningar 🥰

  • Organic Makers 1 juni, 2021 Svara

   Så kul att höra Anna! Hoppas du blir nöjd med tvålen!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Missa inga nyheter eller erbjudande!