Eteriska oljor R-Ö: dofter och egenskaper

Eteriska oljor och naturliga dofter påverkar oss inte bara genom sin doft. De har terapeutisk och hudvårdande effekt genom sina specifika växt- och doftämnen. Alla Organic Makers eteriska oljor är 100% rena ekologiskt certifierade oljor av högsta terapeutiska kvalitet.

Här går vi igenom doft, hudvårdande och terapeutiska egenskaper för varje eterisk olja i bokstavsordning. I det här inlägget de eteriska oljor som börjar på R-Ö. Läs mer här om eteriska oljors funktion, dosering och säkerhet

eterisk olja rosmarin

Rosmarin eterisk olja

[Rosmarinus officinalis]

Toppnot

Eterisk olja rosmarin har en tydlig och frisk örtdoft med undertoner av trä och mint. Rosmarinolja är ett bra exempel på att egenskaper och doft kan skilja sig åt hos eterisk oljor beroende på sort och växtplats. Sorten fransk rosmarin verbenone innehåller mindre kamfer än andra rosmarinoljor och har därför en mindre skarp och mer förfinad aromatisk doft.

Ekologisk rosmarinolja passar bra att blanda med citrusdofter (t.ex. bergamott och petitgrain), med friska och träiga dofter: atlasceder, citroneukalyptus, douglasgran, enbär, frankincense, pepparmynta, talbarr, tea tree och åkermynta; samt med andra aromater och kryddor såsom ingefära, koriander, lavendel och svartpeppar.

I hudvård kan rosmarin användas för att balansera hudens talgproduktion. Med stärkande och upplyftande egenskaper är den populär till massageolja och i hårvård för att stimulera skalp och hårväxt. Ger bra synergier i hud- och skalpvård tillsammans med eterisk olja Te Tree.

forskning har visat att den eteriska oljan av Rosmarin verbenone har terapeutiska egenskaper som förstärker minne, koncentration, uppmärksamhet och andra kognitiva förmågor.

Köp eterisk olja rosmarin i Organic Makers webbshop

eterisk olja sandelträ

Sandelträ eterisk olja

[Santalum Austrocaledonicum]

BASNOT

Eterisk olja sandelträ är en mycket populär råvara till parfymer och doftsättning i hudvårdsprodukter Sandelträ har en behagligt mild, mjukt fyllig, söt och träaktig doft. Det är en varaktig doft som kan balansera blandningar och fixera mer flyktiga dofter. Passar bra med de flesta andra eteriska oljor; citrusdofter som apelsin, bergamott, grapefrukt och neroli; blommiga som geranium och ylang-ylang, balsamiska som frankincense och myrra, jordiga som patchouli och vetiver; och aromatiska som ingefära, lavendel, muskatellsalvia och svartpeppar.

Sandelträolja passar alla hudtyper, även torr och känslig hud. Oljan lindrar irritation och är därför bra till “efter-sol-produkter” och till after shave.

I aromterapi anses oljan motverka spänningar och depression och är ett starkt afrodisiakum.

Köp eterisk olja Sandelträ i Organic Makers webbshop

eterisk olja svartpeppar

Svartpeppar eterisk olja

[Piper nigrum]

Mellannot

Eterisk olja svartpeppar har en aromatisk och frisk doft med toner av varmt torrt trä. Svartpeppar passar bra tillsammans med de flesta eteriska oljor och används i doftblandningar för att ge karaktär och gifta samman basnoter med mellan- och toppnoter.

Svartpepparolja kan blandas med citrusoljor; bergamott, citron, grapefrukt och mandarin; gärna med blommiga dofter som geranium, palmarosa och ylang ylang; med andra friska dofter såsom enbär, frankincense, ingefära, lavendel och pepparmynta; med andra kryddor och trä t.ex. koriander, kryddnejlika, atlasceder och sandelträ.

Eterisk olja svartpeppar är bra som en värmande ingrediens i liniment, i exemplvis fotkrämer och salvor vid dålig blodcirkulation. Kan användas till alla hudtyper för välmående hud.

Oljan är energigivande och används i aromaterapi mot muskel- och ledbesvär, för att stärka immunförsvaret och som afrodisiakum.

Köp eterisk olja svartpeppar i Organic Makers webbshop

eterisk olja tallbarr

Tallbarr Eterisk olja

[Pinus sylvestris]

TOPPNOT-mellannot

Eterisk olja tallbarr har toppnoter av frisk kamfer och terpentin med varma, söta och torra balsamiska undertoner. Oljan passar bra med citrus- och trädofter samt örtiga och friska dofter, såsom apelsin, citron, mandarin, petitgrain, atlasceder, douglasgran, enbär, geranium, lavendel, rosmarin. och sandelträ.

Tallbarrsolja är en populär olja för bad, rengörings- och hygienprodukter. Oljan har bakteriedödande verkan och passar särskilt bra till oren och aknebenägen hud.

I aromaterapi anses oljan vara värmande, rensande, stärkande och allmänt vitaliserande. Används mot andningsbesvär och förkylning – gärna i synergi tillsammans med eterisk olja eukalyptus globulus.

Köp eterisk olja tallbarr i Organic Makers webbshop

eterisk olja teatree

Tea Tree eterisk olja

[Malaleuca alternifolia ]

Toppnot

Eterisk olja tea tree är mycket verksam för att motverka inflammation, bakterier och svamp. I Sverige är Tea Tree-olja ett registrerat naturläkemedel för behandling av acne, mot insektsbett och klåda vid fotsvamp.

Tack vare dess påvisat antibakteriella egenskaper är den utmärkt att använda till naturliga deodoranter.

I hudvård är oljan bra till fet hud och till behandling av ungdomsakne. Ekologisk Tea-Tree olja kan även användas i hår- och skalpvård mot mjäll och till munvård vid tandköttsinflammation, till lindring av insektsbett för att bara nämna några användningsområden!

Tea Tree-olja är en toppnot med kamferaktiga och lite skarpa doftnoter. Den kan blandas t.ex, med citron, citroneukalyptus, enbär, geranium, kanel, kryddnejlika  lavendel, muskatellsalvia, myrra, rosmarin och tallbarr

Det buskliknande teträdet och Tea Tree-olja har ingenting med teplantan att göra. Trädet, som är inhemskt i Australien, fick sitt engelska namn av att nybyggare använde bladen att göra te av. Traditionellt hade trädet dock använts som läkeväxt av Australiens urbefolkning.

Köp eterisk olja Tea Tree i Organic Makers webbshop

eterisk olja vanilj

Vanilj eterisk olja

[Vanilla planifolia]

BASNOT

Från vaniljorkidéns vaniljstänger görs detta extrakt som har en mycket fyllig, rund och söt doft.

Framställd genom superkritisk extraktion (CO2) av ekologisk vaniljstång av typen Bourbon från Madagskar. Extraktet har en mycket hög andel vanillin som ger en exceptionellt kvalitet i arom. För att praktiskt hantera extraktet i egentillverkning av parfym och hudvård är det starka vaniljextraktet löst i ekologisk jojobaolja.

Vaniljextrakt passar i princip med alla dofter och eteriska oljor – och används med fördel för att balansera och runda av doftblandningar.

Till skillnad från eterisk olja finns det ingen maxdosering och vaniljextraktet kan användas direkt på huden. Extraktet är milt och kan användas även för små barn; exempelvis i massageoljor

Köp eterisk olja vanilj i Organic Makers webbshop

eterisk olja vetiver

Vetiver eterisk olja

[Vetiveria zizanioides]

BASNOT

Eterisk olja vetiver är en klassisk doft och basnot som parfymörer har använt sig av sedan antiken. Vetiverolja har doftnoter av kåda, lite fuktig jord och rökt trä, med en söt och exotisk botten som varar länge, utvecklas över tid och fixerar andra dofter.

Vetiver passar fint tillsammans med citrus, t.ex. bergamott och mandarin; med blommiga och söta dofter som benzoin, geranium lavendel och ylang ylang extra; med trädofter och flera kryddor som atlasceder, muskatellsalvia, kanel och  patchouli, sandelträ; basnoten frankincense är ett bra och friskt komplement som basnot.

Tack vare regenererande och stärkande egenskaper är eterisk olja vetiver bra till atopisk, torr, mogen och irriterad hud.

Vetiver är traditionellt använd i ayurvedisk medicin för att lindra feber och värk. I liniment mot ledbesvär och inflammationer. Oljan stärker och förankrar, lugnar och stabiliserar sinnet och humöret. Kan även användas terapeutisk för att avhjälpa sömnlöshet.

Köp eterisk olja vetiver i Organic Makers webbshop

eterisk olja ylangylang

Ylang Ylang eterisk olja

[Cananga odorata flower]

MELLANNOT

Eterisk olja ylang ylang extra är det första destillatet och den bästa kvaliteten av eterisk Ylang-olja. Det är denna kvalitet som framförallt används i parfymer och aromaterapi. Utöver extra finns det tre kvalitetsgrader (I, II och III, samt en version som kallas complete, som är en blandning av alla destilleringar.

Ekologisk ylang ylang extra har en intensivt fyllig och söt doft som påminner om hägg och syren. En blommig och tropisk toppnot med en krämig, djup och kvardröjande mellannot. Ylang Ylang är dessutom en bra fixatör. Dessa egenskaper gör den eteriska oljan till en populär ingrediens i parfymer; både för män och kvinnor.

Kan med fördel användas i blommiga och orientaliska dofter med bergamott, citron, grapefrukt, kryddnejlika, lavendel, palmaroa, sandelträ och vetiver.. I en blandning doserar du Ylang Ylang mycket lite i förhållande till andra oljor, annars tar den lätt överhanden med sin intensitet.

Ylang Ylang passar alla hudtyper eftersom oljan hjälper till att balansera hudens sebumproduktion. Är därför bra både till mycket torr hud och till fet hud.

I aromaterapi är den lugnande, används i massageoljor för att kroppen och sinnet ska släppa spänningar och stress; lindra oro och ångest.

Köp eterisk olja ylang ylang i Organic Makers webbshop

eterisk olja åkermynta

Åkermynta, eterisk olja

[Mentha arvensis]

TOPPNOT

Eterisk olja åkermynta innehåller mer mentol än den mer vanliga mintoljan av pepparmynta. Mentolhalten kan vara så hög att oljan stelnar vid lägre temperaturer. Eterisk olja av ekologisk åkermynta har en fin, klar och stark mintdoft, som gör sig särskilt bra till liniment, munvård, svalkande fotkrämer, naturliga rengöringsprodukter, hårvård och cerat. Doften är mycket tydlig, så en liten mängd räcker långt.

Som doft är åkermynta utmärkt på egen hand, men kan ge fina kombinationer med örtiga, friska och kryddiga dofter som citron, citroneukalyptus, enbär, eukalyptus, lavendel, muskatellsalvia, rosmarin, svartpeppar och tea tree; samt för att friska upp fylligare dofter t.ex. vetiver och ylang ylang extra.

Åkermynta har sin plats i aromaterapin tack vare dess upplyftande verkan för att motverka trötthet och utmattning.

Köp eterisk åkermynta i Organic Makers webbshop

0 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Prenumerera på Organic Makers nyhetsbrev.