Eteriska oljor K-P – dofter och egenskaper

Eteriska oljor och naturliga dofter påverkar oss inte bara genom sin doft. De har terapeutisk och hudvårdande effekt genom sina specifika växt- och doftämnen. Alla Organic Makers eteriska oljor är 100% rena ekologiskt certifierade oljor av högsta terapeutiska kvalitet.

Här går vi igenom doft, hudvårdande och terapeutiska egenskaper för varje eterisk olja i bokstavsordning. I det här inlägget de eteriska oljor som börjar på K-P. Läs mer här om eteriska oljors funktion, dosering och säkerhet.

eterisk olja kanel

 

Kanel, eterisk olja

[Cinnamomum cassia]

Basnot-Mellannot

Eterisk olja kanel, av sorten indonesisk kanel även kallad Kassiaolja eller javakanel, har en underbart fyllig, kryddig och varm kaneldoft. Vi har valt en kanelolja som är CO2-extraherad som ger oljan en mild, rund och mindre skarp doft än en ångdestillerad eterisk olja.

Kaneloljan öppnar med en kryddig, lite sträv toppnot och slutar med en torrare, träaktig söt underton som dröjer kvar. Ger fyllighet och varma kryddnoter till doftblandningar. Passar bra med citrusdofter; t.ex. apelsin, bergamott, citron och mandarin; andra kryddor som kryddnejlika, koriander och svartpeppar; balsamiska och jordiga trädofter: frankincense, myrra, benzoin, patchouli, sandelträ och vetiver.

Eterisk olja kanel (kassia) har en välkänd antiseptisk och svampdödande verkan och används ofta i exempelvis tandvårdsprodukter. Oljan är mycket koncentrerad och används endast i mycket små doser (0,1%) i hudvårdsprodukter. I aromaterapi används kanel för dess värmande och upplyftande verkan.

Köp eterisk olja kanel i Organic Makers webbshop >

eterisk olja koriander

Koriander, eterisk olja

[Coriandrum Sativum]

Mellannot

Eterisk olja korianderfrö är användbar i doftblandningar för sin upplyftande och stimulerande doft. Doften av korianderfrön ska inte förväxlas med doften av de gröna bladen som är vanliga i matlagning.

Ekologisk korianderfröolja har en kryddig, varm, lite jordig doft med inslag av citrus och mysk. Den gör sig bra tillsammans med t. ex. bergamott, citron, grapefrukt, neroli och andra citrusoljor; kryddiga dofter som ingefära, kanel, muskatellsalvia och svartpeppar; med trä- och barrdofterna enbär, douglasgran, sandelträ och tallbarr; samt med sötare dofter t. ex. geranium och vanilj.

I hudvård är korianderolja bra för dess antioxidanta, antispetiska och vitaliserande verkan. Passar alla hudtyper.

Korianderolja används i Ayurvedisk medicin och massage mot matsmältningsproblem och för detox – vilket koriander även används till i traditionell aromterapi.

Köp eterisk koriander i Organic Makers webbshop >

eterisk olja kryddnejlika

Kryddnejlika, eterisk olja

[Eugenia Caryophyllus]

Basnot-MELLANNOT

Eterisk olja kryddnejlika har en mycket igenkännbar aromatisk, varm och kryddig doft. Det är en vanlig ingrediens för att ge kropp och fyllighet i parfymer. I sparsam dosering blandar den sig bl.a. bra med aromatiska och friska oljor som eukalyptus, ingefära, lavendel, pepparmynta, rosmarin och åkermynta; med kryddor kanel, muskatellsalvia och svartpeppar; med citrusoljor som apelsin, grapefrukt, mandarin och petitgrain; samt med andra söta dofter såsom benzoin, geranium, vanilj och ylang ylang.

Kryddnejlika med sitt naturliga innehåll av ämnet eugenol är en vanlig arom i tandkräm och kan tack vare sin lokalbedövande effekt användas vid tillfällig tandvärk. Oljan är även starkt antiseptisk och används traditionellt exempelvis till behandling av acne och sårvård. I hudvård och aromaterapi är eterisk olja kryddnejlika bra i en massageolja för att lindra stela muskler.

Eterisk olja kryddnejlika är även insektsavvisande och kan därför användas till naturlig myggolja.

Köp eterisk kryddnejlika i Organic Makers webbshop >

eterisk olja lavendel

Lavendel, eterisk olja

[Lavandula Augustifolia]

MELLANNOT-toppnot

Eterisk olja lavendel är en riktigt bra allroundolja för parfymer och hudvård. Doften som är aromatiskt söt, blommig och lite örtig är lätt att känna igen. Lavendelolja doftsätter hud- och hårvårdsprodukter på egen hand, eller i kombination med friska dofter av citrus och trä: apelsin, bergamott, citron, grapefrukt och neroli; atlasceder, douglasgran, enbär, tallbarr och tea tree. Är bra med basnoterna frankincense, patchouli, sandelträ och vetiver.

I aromaterapi används lavendelolja för avslappning och rogivande av kropp och sinne. Den tillskrivs traditionellt många terapeutiska egenskaper: inflammationshämmande, antiseptisk, antibakteriell, balanserande och regenererande. Dessa egenskaper göt att eterisk olja lavendel är särskilt bra till fet hud, mot acne, solsveda ock eksem – men den passar alla hudtyper

Lavendelolja är utmärkt att använda i massage- och kroppsoljor på kvällen för att underlätta insomning. Lavendel är även insektsavvisande och kan användas till myggolja, gärna tillsammans med citroneukalyptus och geranium

Köp eterisk lavendelolja i Organic Makers webbshop >

eterisk olja mandarin

Mandarin, eterisk olja

[Citrus Nobilis]

toppnot

Eterisk olja mandarin är en toppnot som har en frisk och söt citrusdoft med varma och blommiga undertoner. I doftblandningar passar mandarin bra med andra citrusdofter; apelsin, bergamott, citron, grapefrukt och neroli; med balsamiska benzoin, frankincense och myrra; med kryddor såsom koriander, kryddnejlika och kanel; och med fylligare basnoter som pacthouli, vanilj och vetiver.

Mandarinoljan anses kunna öka blodcirkulationen och därmed motverka och förebygga celluliter, vilket gör den populär i massageoljor och oljor mot stretch-marks. Eterisk olja mandarin kan användas i hudvårdsprodukter för alla hudtyper

I aromaterapi används mandarinolja för att underlätta och främja avslappning och god sömn.

Köp eterisk olja mandarin i Organic Makers webbshop >

eterisk olja maychang

May Chang, eterisk olja

[Litsea Cubeba]

toppnot

Eterisk olja May Chang – kallas även eterisk olja litsea cubeba – har en söt, frisk, fruktig och intensiv citrondoft; nästan lite karamelligt godisaktig. Men tack vare söta och blommiga inslag kan May Chang även fungera som en citrusdoftande mellannot i doftblandningar. En liten dosering räcker långt tillsammans med andra citrusoljor; t.ex. apelsin, bergamott, grapefrukt och petitgrain; med aromatiskt friska lavendel och rosmarin; och med atlasceder. May Chang kan användas som en billigare ersättning till citronverbena.

Ekologisk May Changolja är bra i hudvård till fet och aknebenägen hud. Oljan är antispetisk och även bra i deodorant, till rengöringsprodukter och till insektsavvisande oljor. I aromaterapi används eterisk olja May Chang bland annat för att skingra tankar och ge klarhet i sinnet.

Köp eterisk olja May Chang i Organic Makers webbshop >

eterisk olja muskatellsalvia

Muskatellsalvia, eterisk olja

[Salvia Sclarea ]

MELLANNOT

Eterisk olja muskatellsalvia har en söt, lite träaktig doft med inslag av vin och aromatiska örter. Oljan är en bra fixatör som gör en doftsättning mer varaktig och är populär i handgjord tvål. Muskatellsalvia passar särskilt bra med eteriska trädofter; douglasgran, enbär, tallbarr och sandelträ; med andra aromatiska dofter som koriander och lavendel; med bergamott, citron, geranium och petitgrain; och med basnoter som myrra, patchouli och vetiver.

Eterisk olja muskatellsalvia används terapeutiskt framförallt för sina lugnande och balanserande egenskaper på kropp och sinne. Oljan används traditionellt mot hormoniell obalans PMS och till smärtlindring i förlossningsmassage. Skall dock inte användas under graviditet, innan förlossningen.

I hudvård har muskatellsalvia antiseptisk, deodoriserande, sammandragande och regenererande egenskaper. Passar alla hudtyper, även torr och känslig hy. Oljan kan med fördel användas i hårvård och till massage och vård av irriterad hårbotten.

Köp eterisk olja Muskatellsalvia i Organic Makers webbshop >

eterisk olja myrra

Myrra, eterisk olja

[Commiphora Myrrha ]

BASNOT

Eterisk olja Myrra har en varmt frisk, kådig, jordig och kryddig doft med en torr avslutning av trä. Till naturliga parfymer och doftblandningar är myrraolja en bra fixatör. Den kan blandas med lättare dofter utan att ta överhanden. Används gärna i synergi tillsammans med andra hartser så som eterisk olja frankincense. Myrra passar även fint med sötare dofter som benzoin, patchouli, kryddnejlika, geranium och friska som enbär, eukalyptus, mandarin, pepparmynta, tallbarr och tea tree. Används i parfymer som tillhör familjerna orientalisk och Fougère.

Utöver att vara en våra äldst kända råvaror för parfymering har myrra även använts i traditionell medicin. Myrraolja är antiseptisk och en välkänd fungicid, anses ha sårläkande, inflammationshämmande, sammandragande och dämpande verkan.

Tack vare myrrans goda terapeutiska egenskaper är det en bra ingrediens i hudvårdsprodukter för både torr hud och för aknehud. Eterisk olja myrra har stärkande och vårdande för naglar och nagelband. Kan användas tillsammans med eterisk olja Tea Tree för behandling av t.ex. fot- och nagelsvamp.

Köp eterisk olja Myrra i Organic Makers webbshop >

eterisk olja neroli

Neroli, eterisk olja

[Citrus Aurantium Amara ]

MELLANNOT

Neroliolja framställs av pomeransträdets blommor. Neroli är en mycket exklusiv eterisk olja som för högsta kvalitet och full terapeutisk effekt kräver mycket arbete i tillverkningen. Blommorna plockas en varm solig dag när de är på väg att öppna sig och måste sedan omgående destilleras.

Eterisk olja neroli är underbar att använda i hudvård. Den passar och hjälper till att balansera alla hudtyper, även känslig hud. Med sina regenererande och stimulerande egenskaper som ökar hudens spänst är den särskilt bra för mogen hud och i anti-ageprodukter.

I aromaterapi används neroliolja för dess lugnande effekt mot ängslan och oroskänslor.

Doften är friskt blommig och söt, med en komplex kryddig underton. Neroliolja används traditionellt för att ge karaktär i klassisk eau-de-cologne. I parfymer och doftblandningar passar neroli bra med citrusdofter, särskilt bergamott, samt friska och örtiga dofter så som koriander, lavendel, muskatellsalvia och rosmarin, samt söta som benzoin och geranium. En för stor del starka och intensiva basnoter kan lätt ta överhanden och dölja nerolins lätta och delikata doft; blanda försiktigt med basnoter som frankincense myrra, sandelträ och patchouli.

Köp eterisk olja Neroli i Organic Makers webbshop >

eterisk olja palmarosa

Palmarosa, eterisk olja

[Cymbopogon Martini]

MELLANNOT

Eterisk olja palmarosa har en blommig doft, men är en svalare, friskare och mindre söt än typiska blomdofter. Palmarosagräset är ursprungligen en indisk växt och kallas även indiskt geranium. Namnet beror på att det främsta doftämnet i palmarosaolja är geraniol, vilket är ämnet som ger rosor sin typiska doft.

Palmarosaolja passar bra bra med andra blommiga mellannoter som geranium och ylang ylang och med citrusoljor t. ex. bergamott, citroneukalyptus, grapefrukt och mandarin; med fylliga dofter som atlasceder, frankincense, kanel och sandelträ.

I hudvårdsprodukter bidrar eterisk olja palmarosa genom att verka antibakteriellt, regenererande, sammandragande och uppfriskande. Passar alla hudtyper, men är speciellt bra för blandhy och problemhy eftersom palmarosa kan balansera och reglera hudens talgproduktion. Är även bra till deodoranter och insektsavvisande oljor.

Palmarosaolja används i aromaterapi för att stärka sinnet och motverka nervositet och ängslighet.

Köp eterisk olja Palmarosa i Organic Makers webbshop >

eterisk olja patchouli

Patchouli, eterisk olja

[Pogostemon Cablin]

BASNOT

Eterisk olja patchouli är en klassisk och viktig parfymdoft; stark, lite söt, kryddig och träaktig med en örtig topp och jordig basnot med inslag av mossa och kamfer. Oljan är en basnot med en varaktig doft.

Patchouli passar bra med varma kryddofter såsom ingefära, kanel och kryddnejlika; med söta geranium, lavendel, muskatellsalvia och ylang ylang; med trädofter atlasceder, douglasgran, tallbarr och sandelträ; med alla citrusoljor och med andra basnoter frankincense, myrra och vetiver. Patchoulioljan är bra som fixatör i parfymer och som doftsättning av tvål.

I hudvård används patchouli för dess inflammationshämmande, sammandragande, och allmänt lindrande verkan. Innehåller inte några allergener och är bra till irriterad och känslig hud; till oren hud och mot akne; samt i hårvård.

Patchouli anses av vissa vara ett starkt afrodisakum och har terpeutiskt allmänt upplyftande och sinnlig inverkan.

Köp eterisk olja Patchouli i Organic Makers webbshop >

eterisk olja pepparmynta

Pepparmynta, eterisk olja

[Mentha Piperita]

TOPPNOT

Eterisk olja pepparmynta har en bakteriedödande effekt som gör den användbar i ansiktsolja för acne och blandhy. Ger även en svalkande effekt som gör pepparmynta bra i hudvård för solsveda, insektsbett och utslag.

Traditionellt använd i aromaterapi mot illamående, vid magbesvär och förkylning. Bra vid alla sorters matsmältningsproblem.

Eterisk olja av pepparmynta har en frisk, typiskt aromatiskt-örtig mintdoft. Är en vanlig smaksättare i livsmedel. Pepparmyntsolja passar bra med friska och träiga dofter som apelsin, atlasceder, citron, eukalyptus, enbär, may chang, rosmarin, tallbarr och tea tree ; med sötare benzoin, geranium och vanilj. En liten dosering räcker långt, då mintdoften lätt blir framträdande i doftblandningar.

Köp eterisk olja Pepparmynta i Organic Makers webbshop >

Eterisk olja petitgrain pommerans

Petitgrain Pomerans, eterisk olja

[Citrus Aurarantium]

TOPPNOT

Eterisk olja Petitgrain har en frisk, intensivt blommig citrusdoft med inslag av torrt trä och örter. Oljan tillverkas av samma träd som neroliolja, men av blad och kvistar, vilket ger petitgrain en mer örtig arom än neroli. Doften är fylligare och mer beständig (den klingar av långsammare) än andra citrusoljor.

Ger karaktär i små doser till doftblandningar. Är fin att blanda med andra citrusoljor: apelsin och bergamott; blommiga och söta dofter som geraniumlavendelpalmarosa och neroli. Med kryddor: muskatellsalvia, korianderkryddnejlika och rosmarinBenzoin och patchouli är bra basnoter. Vanlig doftgivare till tvål

I hudvård har petitgrainolja en balanserande verkan. Passa alla hudtyper, men är särskilt bra för blandhy, fet hud och aknebenägen hud. Används i aromaterapi för dess avslappnande och uppfriskande verkan, exempelvis i meditation och för att lindra sömnproblem

Köp eterisk olja Petitgrain Pomerans i Organic Makers webbshop >

0 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Prenumerera på Organic Makers nyhetsbrev.