DIY niacinamidegel niacinamidcreme - organicmakers.se

Enkelt fuktgel & creme med niacinamid

Nicainamid (Vitamin B3) är en riktigt populär hudvårdsingrediens då den är mycket mild samtidigt som den har en mängd hudvårdande effekter. Du kan läsa mer om niacinamidens egenskaper i webbutiken här. Detta fuktgel med niacinamid ger rejäl återfuktning, hjälper huden att behålla sin fukt, och ger niacinamidens utmärkta hudvårdande egenskaper!

Här gör vi ett enkelt fuktgel med bara ett fåtal ingredienser med niacinamid som den mest aktiva ingrediensen.

Kallrörd creme med vetegroddsolja

Du kan också använda grundreceptet för gelen, och kombinera det med en oljefas för att skapa en härlig, kallrörd creme. En av våra favoritoljor till just denna creme är den välgörande vetegroddsoljan, men det går utmärkt att använda vilken olja, eller kombination av oljor, du vill.

Receptgenomgång

Ett gel är en enkel och bra hudvårdsprodukt att göra själv, och den görs helt utan värme. Det allra bästa när du gör hudvård är att väga upp dina ingredienser, då råvaror och ingredienser har olika densitet, d.v.s. vikt i förhållande till volym. För att det ska bli lättare att t.ex väga upp mycket små mängder vi dock en ungefärlig vikt i receptnoterna under receptkakylatorn. Mjölksyra kan med fördel tillsättas droppvis (0.036 g/droppe ur droppinsatsen på mjölksyraflaskan).

Det här basrecepet innehåller 5% niacinamid, då forskning visar att högre doseringar inte ger bättre effekt. De tre övriga ingredienserna förutom vatten är xanthangummi; en fuktbindande polysackarid som ger gel-effekten men även verkar fuktighetsbevarande; Naturlig pentylenglykol är även den en fuktgivare som ger en skön hudkänsla och ytterligare ökar fuktbindningsförmågan i gelen. I det här receptet används pentylenglykolen dessutom som konservering, då den konserverar enklare vattenbaserade produkter när den doseras med minst 5%. Utan pentylenglykol håller den här gelen max en tiondel så länge som med, så den kan du inte skippa! Mjölksyra används för att sänka pH-värdet till på gelen till ett hudvänligt pH-värde på ca pH 5, och ett sådant pH-värde gör också att pentylenglykolens konserverande funktion blir bättre!

Receptutveckling

Det här gelreceptet är den perfekta grunden att omformulera till ditt eget aktiva fuktgel, med i princip vilka vattenlösliga ingredienser du vill! Byt ut delar av vattnet i receptet mot de vattenlösliga ingredienser du önskar, t.ex Pantenol, Quinoaprotein, Makers Balans 7 örter, Hyaluronsyra lågmolekylär (ej högmolekylär då den ger geleffekt, se istället vårt recept på hyaluronsyragel). Du kan inte använda dig av oljelösliga ingredienser som oljor, oljeextrakt eller eteriska oljor i gelen, utan då gör du istället ett serum enligt nedan:

Har du väl lärt dig att göra ett gel, är inte steget långt till att förvandla ditt gel till ett emulgerat serum eller creme. Det du gör då är att tillsätta en oljefas med ett naturligt emulgering (som gör att oljelösliga och vattenlösliga ämnen blandar sig med varandra) och vips har du en härlig creme! Här använder vi oss av det flytande emulgeringsmedlet Makers Self 0/w som inte behöver smältas eller värmas. Principen är den samma som i våra recept på skak-serum som du hittar här >.

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Vattenlösliga ingredienser

5%Pentylenglykol, naturligMängd g
5%Niacinamid vitamin B3Mängd g
0.8%XanthangummiMängd g
89%Renat Vatten – Aqua PurificataMängd g
0.2%MjölksyraMängd g

Receptnoter: 0.2% mjölksyra motsvarar ca 5 droppar per 100 g. 1 kryddmått xanthangummi väger ca 0.4 g. 1 tesked niacinamidpulver väger knappt 5 g. 1 tesked pentylenglykol väger ca 5 g.

Gör så här:

 1. Väg upp pentylenglykolen i en ren behållare.
 2. Väg upp xantangummi och niacinamid och tillsätt. Rör om.
 3. Tillsätt vatten och rör om noga en stund.
 4. Tillsätt mjölksyra och rör om igen. Xantangummit som bildar gelen kan ta tid att lösa sig helt, så låt gelen stå en bra stund medan du rör om då och då.
 5. Häll upp i pumpflaska!

Instruktionsvideo

Gör ett serum/emulsion av din niacinamidgel

För att göra en emulsion av ditt gel tillsätter du en oljefas som är hälften så stor som gelfasen. T.ex 100 g gel + 50 g oljefas = 150 g emulsion.

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Oljelösliga ingredienser

10%Makersself O/WMängd g
0.5%Naturlig E-vitaminMängd g
88.5% Vegetabiliska oljor t.ex ArganoljaMängd g
1% Eteriska oljorMängd g

Receptnoter: Du kan använda dig av vilka oljor och oljelösliga extrakt du vill i oljedelen. Hitta oljor som passar dig i vår oljeguide. Vi har använt oss av Arganolja i basreceptet. E-vitamin är inte nödvändigt, men ger bra antioxidanta egenskaper och förlänger hållbarheten på oljorna i din creme.

Gör så här:

 1. Väg upp och blanda samman alla ingredienser i oljedelen.
 2. Tillsätt oljedelen i den färdiga gelen under kraftig omrörning för hand, t.ex med en glasstav.
 3. Häll upp på pumpflaska. Klart!

Instruktionsvideo

Råvaror & ingredienser:

Fler recept på gel & toners

18 kommentarer

 1. Ida 13 februari, 2024 Svara

  Går det att använda squalane som ensam olja i oljefasen?

 2. Kristina Englund 7 januari, 2023 Svara

  Tack för receptet! Jag gjorde Enkelt fuktgel & creme med niacinamid men den känns väldigt stram på huden och det blev uttorkande. Har ni något tips på hur man kan rätta till det?

 3. Annika 7 september, 2021 Svara

  Hej! Hur länge kan man vänta sig att denna håller? Eller, hur märker man att den inte längre är bra?

  • Daniel 18 september, 2021 Svara

   Hej! Hållbarheten på detta fuktgel är ca 6 månader.

 4. Julia Pernes 19 augusti, 2021 Svara

  Hej!
  Jag undrar om jag skulle kunna ha zinkoxid i vattenfasen? Använder mig av en fuktgel från The ordinary med 10% niacinamid och 1% zink idag! Men tänker att jag skulle kunna göra min egna med erat recept.
  Mvh Julia

  • Organic Makers 18 september, 2021 Svara

   Hej, Zinkoxid är inte vattenlösligt, så det går tyvärr inte att tillsätta i det här receptet!

   • p.berglund 29 november, 2021 Svara

    Hej,

    Kan man använda niacinamid i en duschtvål?

 5. Amanda 10 augusti, 2021 Svara

  Hej! Vad gör niacinamid för påverkan på fräknar?

 6. Karin 13 juli, 2021 Svara

  Hej!
  Finns alternativ till Makersself O/W?
  /K

 7. Gabriella Agnes Meischner 4 mars, 2021 Svara

  Hej!
  Kan man byta pentylenglycol mot Makers aquagard istället och sänka doseringen till 3% (och då höja vattenmängden med 2 %) som i aloe gelén?

  • Gabriella Agnes Meischner 6 mars, 2021 Svara

   Såg att jag skrev fel, menade Makers konservering. 😊

 8. Sara 17 februari, 2021 Svara

  Hej
  Kan man använda hydrolat istället för renat vatten?

  • Organic Makers 18 februari, 2021 Svara

   Ja, det går utmärkt!

 9. Saranda Krasniqi 8 februari, 2021 Svara

  Hej

  Kan man addera aloe vera till detta recept? Om ja, hur mycket i så fall?

 10. Maarit Pellikka 7 februari, 2021 Svara

  Hej! Tack för alla fina tips och recept.
  Visserligen innehåller detta recept ansiktsgelé xantangum. Tänkte ändå om jag kunde får svar på min fråga eftersom detta blogginlägg hör till de senare.

  Jag har gjort flera ansiktsgeler med xantangum och även andra geléringsmedel. Upplever ofta en klistrighet som sedan resulterar i att geléet faller av.
  Största problemet har varit att om jag använder ansiktsolja efter, så gummerar geléet i små kulor, sitter inte kvar utan går att gnugga bort.

  Går det att råda bot på detta? Vad beror det på att det blir såhär?
  Tacksam för svar oavsett lösning på problemet! (Jag vet att det är många fler som ställer sig samma fråga.)

  • Organic Makers 7 februari, 2021 Svara

   Hej Maarit!
   Det låter som ett problem som kan uppstå om man använder fel sorts xanthangummi. Xanthangummi finns i många olika kvaliteter, även olika kosmetikakvaliteter. Vårt xantangummi är den bästa kosmetiska kvaliteten, och speciellt avsett för gele och cremer då det är extra lättlösligt i vatten, och inte ska skapa de problem du beskriver.
   Har du använt dig av vårt xantangummi och ändå upplever detta problem, maila oss gärna batchnummret på påsen till kundservice@organicmakers.se så ska vi kontrollera!

 11. Patricia Kralski 29 januari, 2021 Svara

  Hej! Kan jag lägga till BAKUCHIOL i olje-fasen? kolliderar det inte med NIACINAMID VITAMIN B3?
  Tacksam för svar =)

  • Organic Makers 29 januari, 2021 Svara

   Ja, det går utmärkt att använda Bakuchiol i oljefasen!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *