Det är många som har upptäckt kokosolja som hudvårdsolja. Att smörja in sig med ekologisk kokosolja gör huden mjuk och smidig, och kokosoljan har dessutom en mängd skyddande och hudvårdande egenskaper. Läs mer om kokosoljan i webshoppen här>>. Kokosolja har låg smältpunkt, den smälter redan vi ca 25 grader.
Trots sina fina egenskaper innehåller kokosoljan i stort sett bara mättade fettsyror, och det kan vara bra att tillföra ytterligare fettsyror och näringsämnen till huden. Gör man kokosoljan lite fastare genom att tillsätta bivax eller karnaubavax blir den dessutom lättare att smörja in huden med; den smälter inte lika fort och är lättare att smörja in utan att det blir kladd.
Ett enkelt och bra sätt är att, tillsammans med vax, tillsätta 12% vegetabilisk olja i kombination med 3% av någon av våra ekologiska högkoncenterade extraktoljor. Då tillför man både extraktens fina hudvårdande egenskaper och en variation av fettsyror. Ett annat alternativ är att tillsätta vax och 15% av din favoritolja, t.ex jojoba, eller den lyxiga granatäppleoljan som gör ditt kokosbalm mycket bra för ansiktsvård.
HÄR ÄR NÅGRA FÖRSLAG PÅ KOMBINATIONER:
De här recepten är lagom till drygt en aluminiumdosa 100 ml (det blir ofta över till en 15 ml aluminiumdosa att ha i väskan), eller 120 ml brun glasburk.
Kokosbalm med morot:
91 g ekologisk kokosolja
4 g ekologisk morotsextraktolja
15 g ekologiskt bivax (eller 8 g karnaubavax)
Kokosbalm med kamomill:
92 g ekologisk kokosolja
3 g ekologisk kamomillextraktolja
15 g ekologiskt bivax (eller 8 g karnaubavax)
Kokosbalm med granatäppleolja:
85 g ekologisk kokosolja
10 g ekologisk granatäppleolja
15 g ekologiskt bivax (eller 8 g karnaubavax) Välj vitt bivax om du vill ha ett vitt balm.
Kokosolja är en hållbar olja, men vill du öka hållbarheten ytterligare (du kanske vill göra många att ge bort eller spara till långt senare) kan du tillsätta ca 0,5 g naturlig E-vitamin.
Så här gör du kokosbalm:
- Väg eller mät upp
Väg eller mät upp alla ingredienser i en värmetålig behållare.
- Smält samman
Smält samman över ett vattenbad under omrörning, eller med korta intervaller med omrörning mellan i mikrovågsugn.
- Låt svalna under omrörning
När allt har smält låter du blandningen svalna. Rör om då och då så att balmet blir krämigt. Omrörningen är viktigast när balmet börjar stelna till, stelnar det till för mycket utan omrörning finns det risk för att det blir klumpar (klumpar det sig för mycket kan du smälta igen och börja om). Vill du snabba på processen kan du sätta behållaren i ett kallt vattenbad medan du rör.
- Doftsätt om du vill..
Till sist, eller när balmet är ljummet, kan du tillsätta doft i form av eteriska oljor eller dofoljor och röra om. 15-25 droppar per 100 g balm är ett bra riktmärke, men använder du kraftigt doftande eteriska oljor kan det räcka med betydligt mindre. Prova dig fram droppe för droppe!
- Skopa upp i burk!
När balmet har nått rumstemperatur är det färdigt. Skopa upp i burk!
Ett vanligt misstag när man gör balms och butters är att tro att det blivit för löst. Men ge det tid! Det måste liksom “sätta” sig, och det kan ta upp till ett dygn även efter att produkten svalnat helt. Sedan håller det sin fasta konsistens även i varmare rumstemperaturer.
Det här balmet går ju att variera i det oändliga! Använd t.ex din egen favoritolja i stället för extraktoljorna, eller både och! Det går också bra att doftsätta balmet med eteriska oljor, eller naturliga doftoljor, ca 1 ml för det här receptet. Tänk bara på att de ska passa med kokosdoften. En favorit som passar bra till är Douglasgran, som har en lite söt och blommig talldoft.
Råvaror i recepten:
-
Kokosolja deodoriserad EKO138,00 kr
-
Vitt bivax EKO174,00 kr
-
Karnaubavax EKO98,00 kr
-
Kamomillextrakt174,00 kr
-
Aluminiumdosa 100 ml med skruvlock16,00 kr
-
Naturlig E-vitamin84,00 kr
-
Gult Bivax EKO158,00 kr
-
Granatäppleolja EKO110,00 kr
-
Kokosolja Virgin EKO76,00 kr
17 kommentarer
Alltså kan inte beskriva hur mycket jag älskar det här balmet! Jag gjorde det med kamomill till hela familjen i julklapp.
Kokosolja är ju helt suveränt till kroppen så blev glad över detta recept. Vad rekommenderar ni för blandning till en hud med svårt atopiskt eksem?
Svartkumminolja och Nattljusolja eller Gurkörtsolja är bra oljor mot atopiskt eksem!
Kan man tillsätta kakaosmör i detta recept, och isåfall hur mycket ska det då vara av varje ingrediens? Jag brukar i vanliga fall göra body buttern med bara kokosolja och kakaosmör, men börjar tröttna på att den alltid smälter i badrumsskåpet när jag haft torktumlaren igång och stängt dörren;)
Jag har provat göra kokospalmer med kamomill men nu när det gått några dagar blir den väldigt stel, nästan svår att få upp ur burken. Kan man värma upp den igen och tillsätta något för att den inte ska bli så stel?
Tack för snabbt svar 🙂
Nu var jag visst otydlig i min tidigare fråga. Jag menar att jag vill göra en ansiktsolja istället för balm och använda kokosolja i den fast det inte är samma konsistens som de andra oljorna? Typ, Kokos, Raps, Jojoba och hampfrö?
Hej Marina. Eftersom kokosoljan är fast i rumstemperatur kan du inte använda så mycket av kokosoljan tillsammans med flytande oljor om den blandade ansiktsoljan fortfarande ska vara flytande. I övrigt går det bra att använda de oljor du föreslår.
Hej, jag gjorde kokosbalm med morot för några dagar sen. Hade även i lite e-vitamin.
Tyvärr fick jag en allergisk reaktion när jag hade den i ansiktet (samma som med köpta krämer). Gissar att jag är känslig för bivax eller e-vitamin.
Kan man istället blanda kokosolja med tex. Jojobaolja eller raps även om de inte har samma konsistensen? Att jag vill använda kokosolja är enbart för att den är jag 100% säker på att jag tål.
Tack för alla tips.
Hej Marina! E-vitamin brukar inte vara en allergen. Ett fåtal kan dock vara överkänsliga mot bivax. Du kan inte byta ut bivaxet mot flytande olja, då bivaxet är hårt och oljorna flytande; balmet kommer att bli för löst. Du kan prova att använda sheasmör paradoxa som är ett fastare fett, tillsammans med kokosoljan, så borde du kunna få en bra konsistens!
Kan man använda chiaextrakt till detta? Hur mycket ska man ha i?
Hej Lisa, Ja visst kan du använda chiaextraktet till dessa kokosbalm: 5 g räcker utmärkt!
Åh vad härligt att jag hittade just detta recept!! Vi ska åka på semester och vi använder kokoksolja som solskydd. Men så kom jag på att jag köpte morotsolja av er tidigare och att jag läst att just morotsextraktolja är bra som solskydd också! Så jag skulle börja leta efter ett recept som innehöll kokosoljan och morotsoljan, och nästan det första jag ser är detta recept!! Nu är den färdig, skall bara hälla upp på burk! Tack för er fina sida med både shop och blogg/recept! Det är guld värt! Kram Anna
Fungerar detta verkligen som solskydd? Behöver man inte tillsätta zink eller något då?
Hej Johanna! Jag skulle inte rekommendera att använda detta som enda solskydd. Däremot är balmet mycket bra, särskilt med morotsolja, som efter-sol-produkt. Tillsätter du zinkoxid får du ett solkskydd.
Hej,
Går det att byta ut kokosoljan mot shea paradoxa helt eller till 50% ?
Tacksam för svar
Med vänlig hälsning, Linda
Hej Linda! Sheasnör paradoxa är mycket mer fast än kokosoljan (det har en högre smältpunkt), så det påverkar konsistensen om du byter ut det ena mot det andra. Minska i så fall mängden bivax och experimentera så du får ett balm som just du vill ha det 🙂
Hejsan! Finns det någon bra olja man kan tillsätta för att vara bra för naglar och nagelband? Läppar?