Bland ekologiska råvaror för hudvård finns det vaxer och smör som används i produkter dels som konsistensgivare, dels för sina hudvårdande och skyddande egenskaper. En ingrediens som gör produkten fastare är nödvändigt i tillverkning av produkter som salvor, bodybutters, cerat med mera, men är även användbart som konsistensgivare i emulgerade krämer. Hur mycket du ska använda – hur fasthet och smältpunkt blir – är beroende av vilket vax du använder och hur mycket. Här går vi igenom vårt sortiment av vaxer och fetter så att du får en uppfattning om vad de har för egenskaper och funktion!
Gult och vitt Bivax
Ekologiskt bivax är mycket användbart när du ska göra din egen hudvård. Bivax ger fasthet till salvor, cerat och balms. En klassisk bivaxsalva gör du enkelt genom att smälta ihop ca en femtedel bivax och resten oljor och oljeextrakt. Utöver sin konsistens har bivaxet även en bra förmåga att binda vatten och hjälper därför till* att emulgera olja med vatten i cremer och lotion. Bivaxet fungerar fuktighetsbevarande och mjukgörande med en skönt skyddande känsla för huden – utan att täppa till porerna. Bivax har även visats ha lugnande och antiinflamatorisk verkan. *Bivax kan dock inte användas som ensamt emulgeringsmedel om du vill ha en stabil emulsion.
Bivaxet har naturligt en lätt rökig doft av honung. Vårt bivax är i form av praktiska pellets och finns även som vitt, som är bivax blekt med aktivt kol (alltså inga kemikalier).
Karnaubavax
Karnaubavax skördas från den brasilianska karnaubapalmens blad, som producerar vaxet för att skydda bladen mot hetta och uttorkning under den heta sommaren i Amazonas. Det är det hårdaste naturliga vaxet med en smältpunkt på ca 82°. Vaxet används i hudvård för sina skyddande egenskaper och för att ge en fast konsistens. En bra ingrediens till produkter som läppstift, body butters och hårstyling. Ekologiskt karnaubavax är en bra ersättning till bivax för de som önskar vegansk hudvård. Karnaubavax ger högre glans och hårdhet än bivax.
Karnaubavaxet är ungefär dubbelt så hårt som bivaxet, så när karnaubavax ska ersätta bivax används cirka halva mängden karnaubavax.
Candelillavax
Candelillavaxet är hårt med en smältpunkt på ca 70°C (ungefär mellan bivax och karnaubavax) – och är ett utmärkt alternativ till bivax för de som önskar en vegansk hudvård. Candelillavaxet är något fastare än bivax, men brukar fungera bra som ersättning i samma mängd som bivax för en vegansk produkt.
Används för att ge konsistens till hudvårdsprodukter och för dess fuktighetsbevarande och skyddande egenskaper för huden. Vaxet binder vatten och olja och stabiliserar därmed emulsioner (men kan inte användas som emulgeringsmedel).
Candelillavaxet ger en mjuk och len känsla. Det ger inte lika mycket stadga som bivax – det ger en annan textur som är mjukare, mindre klibbigt och går lättare in i huden. Tack vare att det ger bra glid och fin glans är candelillavaxet mycket populärt i lip balms och läppstift.
Vildskördat candelillavax i webbutiken
Myricavax
Myricavax är ett lite mer ovanligt vax, men med unika egenskaper som gör det till en spännande råvara att arbeta med.
Myricavax framställs av Myricaträdens frukter, som växer på hög höjd i colombianska Anderna. Vaxet behandlas och filtreras helt naturligt utan kemikalier och produktionen bidrar till en hållbar försörjning.
Myricavaxet har en unik kombination av hårdhet och låg smältpunkt på ca 45°C. Det är ett mjukare vax som ger mindre stadga än bivax, candelillavax och karnaubavax. Men Myricavaxet är samtidigt formbart, vilket gör det mycket användbart i exempelvis stylingprodukter till håret.
Ska myricavaxet användas som vegansk ersättning till bivax rekommenderar vi att det kombineras med candelillavax eller karnaubavax för att ge tillräcklig hårdhet.
Myricavax har en typiskt kryddig, balsamisk arom, som påminner om kåda och skog och används även för doftsättning.
sheasmör paradoxa
Sheasmöret är en väldigt användbar ingrediens i ekologisk hudvård! Sorten Paradoxa kommer från sheanötter som odlas hållbart i västra Afrika. Smöret är mycket mjukgörande och kan användas som det är eller som en fuktighetsbevarande ingrediens i balms, butters, krämer och lotioner. Shea Paradoxa har en stor andel aktiva växtämnen som ger det en mångfald av hudvårdande egenskaper. Smöret ger även ett naturligt skydd mot skadligt UV-ljus och är bra och lugnande att använda när man har bränt sig. Sheasmör paradoxa passar särskilt bra till torr och skadad hud, för babyvård och massage.
Smältpunkten är ca 35-40 grader och därför är det även användbart för att ge fastare konsistens till salvor och krämer. Produkter med mycket sheasmör i kan bli lite gryniga av sheasmöret. Detta kan avhjälpas genom att kyla ner produkten så snart som möjligt efter smältning, t.ex genom att sätta den i frysen en stund. Vårt sheasmör Paradoxa är filtrerat och är nästan doftlöst.
sheasmör nilotica
Sheasmör Nilotica innehåller en större mängd av omega 9 och är därför mjukare än det mer vanliga sheasmöret “Paradoxa“). Underarten Nilotica kommer från en sheaart som växer i östra Afrika. Det absorberas lättare av huden än det västafrikanska Sheasmör Paradoxa och är särskilt bra till ansiktsvård. Nilotica har en krämig konsistens och smälter direkt vid kontakt med huden (smältpunkt ca 30 grader). Därför kan smöret användas både som det är eller som ingrediens i salvor och andra hudvårdsprodukter.
Shea Nilotica har värdefulla hudvårdande egenskaper tack vare höga halter av flavonoiden katechin, som är en kraftig antioxidant. Produkter med mycket sheasmör i kan bli lite gryniga av sheasmöret. Detta kan avhjälpas genom att kyla ner produkten så snart som möjligt efter smältning, t.ex genom att sätta den i frysen en stund.
Vårt Nilotica är endast kallpressat, det vill säga raw. Det har en mild gul färg och en doft som är behagligt chokladaktig.
kakaosmör
Kakaosmör har en underbar chokladdoft och ger hudvårdsprodukter en len och krämig känsla som gör smöret till en bra ingrediens i bodybutters, läppcerat, lotion- och massagebars. Ekologiskt kakaosmör binder fukt, verkar uppmjukande och är lugnande och skyddande för huden – mycket bra för torr, sprucken och narig hud. Kakaosmöret är naturligt rikt på skyddande fytosteroler och antioxidanta polyfenoler som ökar hudens spänstighet. Kakaosmör kan därför användas för att förebygga bristningar.
Kakaosmör är hårt, lite sprött i rumstemperatur (som mörk choklad!), och smälter vid ca 35 grader, det vill säga ungefär vid kroppstemperatur.
cupuaçusmör
Cupuaçu [kuppu’assu] är ett växtsmör som är rikt på enkelomättad Omega 9 och mättad stearinsyra. Smöret innehåller också β-Sitosterol, en fytosterol som verkar antiinflammatoriskt på cellnivå och förbättrar hudens barriärfunktion. Kallpressat Cupuaçusmör har en mycket god förmåga att hålla vatten (bättre än lanolin, fårullsfett, som annars anses vara det fett som kan hålla mest fukt) och är därför utmärkt även i små mängder i emulsioner och som fuktbindande ingrediens i fuktbevarande hud- och hårvårdsprodukter. Smöret tillverkas av frukterna från Cupuaçuträdet, besläktat med kakaoträdet, som växer vilt i Amazonas regnskog.
Smöret är ganska fast, konsistensen ligger nånstans mellan sheasmör Paradoxa och kakaosmör, och har en liten grynighet. Cupuaçusmöret har en ganska specifikt syrlig doft som påminner om choklad
Mangosmör
Ekologiskt certifierat mangosmör är ett välgörande och mjukgörande växtsmör för torr hud. Det är milt och vårdande och passar bra även till bebisar och barn. Mangosmör ger en silkeslen känsla på huden och känns lättare, mattare och mindre fett än sheasmör och kakaosmör.
Med en smältpunkt på ca 32 grader är mangosmör fast & ganska hårt i rumstemperatur. Smörets fasthet ligger ungefär mitt emellan sheasmör och kakaosmör, och kan, om det inte förvaras för svalt, används direkt ur burken om det värms upp lite mellan fingrarna innan aplicering. Mangosmör är utmärkt att använda som det är till läppar, torra hudpartier, fötter, händer och nagelband, men är ganska hårt och blandas med fördel ut med 20-30% flytande olja för lättare applicering. Smöret består i huvudsak av fettsyrorna mättad stearinsyra och enkelomättad omega 9. Vill du göra mangosmöret mjukare och mer applicerbart kan du smälta det och tillsätta ca 20%, eller 1/5 vegetabilisk olja, och låta det stelna igen.
I hudvårdsprodukter doseras med ca 2-20% i body butter, salvor, balms och cerat. I emulsioner, som creme och lotion, ger en dosering med 1-5% en tjockare konsistens och vårdande känsla.
4 kommentarer
Verkligen en fröjd att hitta er sida. Jag har börjat göra diverse produkter själv och hamnade här då jag lade in sökordet kakaosmör + hud.
Ett lyckokast.
Hej
Sonen önskar ett hårvax och då undrar jag om ni kan tipsa om bra ingredienser till att göra ett själv?
Hej! Recept på hårvax hittar du här: https://www.organicmakers.se/diy-ekologiskt-harvax/
Känns tryggt att handla hos er, ni har så himla bra koll och så fina råvaror! Tack för det <3
/Evelina – Evelinas Ekologiska