Ekologiska oljor för hudvård

Ekologiska oljor för hudvård – stora fettsyraguiden

Vegetabiliska oljor och dess uppbyggnad

Ekologiska kallpressade oljor är den bästa basen i all hudvård. Med en blandning av oljor som har rätt sammansättning av fettsyror har du grunden för att göra riktigt bra verksamma naturliga hudvårdsprodukter; för både body butters, balms, salvor och fettfasen i emulgerade krämer. Det finns många oljor att välja mellan. I det här inlägget går vi igenom alla fettsyror, som är den huvudsakliga beståndsdelen i en olja!

Nytt inlägg om vegetabiliska oljors egenskaper och funktion!
Detta inlägg, “stora fettsyreguiden”, är väldigt detaljerat och går in på djupet (och är ärligt talat ganska komplicerat). För en bättre översikt, se inlägget Torrhetsgrad & egenskaper av oljor för hudvård.

Oljor och kvalitet

För att ta del av en oljas värdefulla egenskaper i hudvård måste den vara av rätt kvalitet. I Organic Makers sortiment har vi alltid bara den högsta kvaliteten av ekologiskt odlade grödor. För att alla de fettsyror och växtämnen vi berättar om här ska vara bevarade i en olja ska den vara kallpressad eller extraherad utan upphettning. Beroende på oljans karaktär görs sedan en filtrering eller sedimentering för att ta bort växtrester. Råvaran, allt från svensk havtorn, fransk hampfrö till kenyansk avokado ska vara certifierat ekologiskt odlad för att garantera att oljan inte innehåller rester av pesticider. Det är inte bara viktigt för vår hälsa, utan även för de som arbetar med odling och framställning.

Fettsyror

En vegetabilisk olja består i huvudsak av fettsyror, och det är kompositionen av fettsyror som ger oljan sin karaktär och de flesta av sina egenskaper. Fettsyrorna grupperas som antingen antingen mättade, enkelomättade eller fleromättade. I dessa grupper finns det sedan en rad olika fettsyror, t.ex palmitolsyra, oljesyra, linolensyra, m.fl. Glycerol, vitaminer och växtämnen såsom fytosteroler är andra beståndsdelar i en olja, som har betydelse för dess hudvårdande egenskaper.

Mättade fettsyror

Palmitinsyra och stearinsyra hör till de vanligaste mättade fettsyrorna och finns i princip i alla oljor och fetter. Palmitinsyra är också den enskilda fettsyra som finns mest i överhuden, ca 35%. Mängden minskar dock med åldern, vilket gör den till en värdefull fettsyra för mogen hud. Förutom i de flesta fasta fetter finns det en hög andel palmitinsyra iBaobab-, Argan och Avokadoolja

Fettsyran stearinsyra ger bra konsistens i t.ex cremer och finns rikligt i Sheasmör Paradoxa, Cupuaço- och Kakaosmör. Stearinsyra skyddar och stärker huden mot yttre påverkan. Det är en mycket vanlig ingrediens i kommersiella hudvårdsprodukter, men är då ofta syntetisk.

En stor andel mättade fettsyror ger en fet olja med hög smältpunkt, därför är det fasta oljor och fetter som har mest mättade fettsyror. Alla flytande oljor har dock en liten del mättade fettsyror i sig; mest i Baobabolja, Arganolja, Marulaolja, Avokadoolja och Makadamiaolja.

Fettsyrorna Laurin-, kaprin-, och kaprylsyra har en lägre smältpunkt, vilket är tydligt i kokosoljan som nästan enbart består av dessa mättade fettsyror och därför är fast i rumstemperatur, smältpunkt ca 25°C. De absorberas lätt av huden och har dessutom en antimikrobiell verkan, vilket gör kokosoljan till en bra hudvårdande olja. Kombinera gärna med andra oljor för att även lägga till enkelomättade och fleromättade fettsyror.

En del personer med acnebenägen hud kan uppleva att mycket mättade fettsyror, särskilt stearinsyra, är komodogent, d.v.s portilltäppande, men det kan vara individuellt.

Palmitinsyra

Palmitinsyra är den vanligaste mättade fettsyran och finns i de flesta oljor och fetter. Finns i överhuden men minskar med åldern.

Arakinsyra

Mättad fettsyra med bra mjukgörande och fuktighetsbevarande egenskaper.

Kaprylsyra

Mättad fettsyra som finns i kokosolja (och i mjölken hos många däggdjur) som har antibakteriell effekt

Kaprinsyra

Mättad fettsyra som finns i kokosolja.

Laurinsyra

Mättad fettsyra som finns rikligt i kokosolja som har en starkt antimikrobiell effekt. Tränger lätt in i huden, mjukgör och ger en len känsla.

Myristinsyra

Mättad fettsyra som absorberas lätt av huden.

Stearinsyra

Finns i de flesta oljor. Bra konsistensgivare. Stearinsyra skyddar och stärker huden mot yttre påverkan.

Enkelomättade fettsyror

Av alla fettsyror är den enkelomättade oljesyran Omega 9 allra mest vanlig. Fördelen med oljesyra är att den mjukgör, samtidigt som den tränger bra in i huden. Därför är oljor med stor andel oljesyra populära i hudvård då de hjälper andra verksamma ämnen och fettsyror att få bra verkan i huden. Dessa oljor är Mandelolja, Aprikoskärnolja, Tefröolja, Marulaolja, Hasselnötsolja, Sesamolja och Rapsolja.

Palmitolsyra (Omega 7) är ovanlig i vegetabiliska oljor, men eftersom fettsyran finns i huden är den eftersökt i hudvård. Palmitolsyran, som absorberas lätt, har en regenererande och fuktighetsbevarande verkan för huden och är bra till hudvård för antiage och mycket torr hud. Finns endast i Makadamiaolja, Avokadoolja och Havtornsolja.

Jojobaoljan innehåller Erukasyra som har ett gränsvärde på 5% för invärtes bruk, vilket gör Jojobaolja till en olja som endast används i hudvård, ej i mat. Den enkelomättade fettsyran gadoljesyra är en ovanlig fettsyra i oljor, men finns i hudens fettvävnad och har betydelse för antiinflammatoriska funktioner. Att Jojobaolja till större delen består av gadoljesyran gör det till en olja med goda egenskaper i hudvård.

Ricinolsyran är unik för Ricinoljan och ger Ricinoljan sina alldeles speciella egenskaper; den är tjock, klibbig och trögflytande, och är på grund av sina polära molekyler den enda oljan som är löslig i alkohol. Ricinolja är därför lämplig i produkter som lägga sig som ett skydd utanpå huden; i mjukgörande salvor, lipbalms och kosmetika.

Ω 7 Palmitolsyra

En enkelomättad fettsyra som är ovanlig i vegetabiliska oljor, men eftersom fettsyran finns i huden är den eftersökt i hudvård. Palmitolsyran, som absorberas lätt, har en regenererande och fuktighetsbevarande verkan

Ω 9 Oljesyra

Den vanligaste av alla fettsyror som finns i alla oljor och fetter. Enkelomättad oljesyra mjukgör, samtidigt som den tränger bra in i huden. Har förmågan att få andra verksamma ämnen och fettsyror att tränga bättre in i huden.

Erukasyra

Enkelomättad fettsyra med ett gränsvärde på max 5% för ätbara oljor

Gadoljesyra

Enkelomättad fettsyra som även kallas arakidonsyra som finns i hudens fettvävnad, Med ca 9% är det den näst vanligaste omättade fettsyra i huden med betydelse för antiinflammatoriska funktioner.

Ricinolsyra

Enkelomättad, polär fettsyra i viss grad löslig i alkohol. Unik för ricinoljan som gör den trögflytande och klibbig.

Fleromättade fettsyror

Det är i gruppen fleromättade fettsyror som några av de mest verksamma ingredienserna finns till naturlig och ekologisk hudvård: oljor som är rika på de essentiella fettsyrorna linolsyra och linolensyra. Lite förenklat kan en säga att de fleromättade fettsyrorna har förmågan att verka inifrån huden, jämfört med de mättade fettsyrorna som verkar utifrån.

Linolsyra (Omega 6) och linolensyra (Omega 3+6) är essentiella eftersom hudens celler behöver dessa fettämnen, men inte själv kan producera dem. Fettsyrorna måste alltså tillföras genom kost och hudvård.

Fettsyran linolsyra spelar en särskilt viktig roll för att överhudens barriärskydd ska fungera normalt. Linolsyra har förmåga att förbinda sig med ceramider, ett fettämne som huden till hälften består av, och fungerar på så sätt som en byggsten för hudcellerna. Mängden av linolsyra i huden är direkt avgörande för hudens normala, friska funktion. Brist på linolsyra innebär att överhudens barriärskikt fungerar sämre vilket medför att hudens förmåga att behålla fukt (vatten) minskar, vilket följaktligen leder till torr hud. På fackspråk mäter man förmågan som TEWL: Trans Epidermal Water Loss.

Fleromättad linolsyra finns rikligt i Solrosolja, Gurkörtsolja, Hampfröolja, Havtornsolja, Svartkumminolja, Sesamolja, samt Aprikoskärnolja och i Mandelolja. För acnebenägen hud är oljeblandning med större delen linolsyra (Omega 6) att rekommendera. För torr och normal hud är en kombination med enkelomättad Omega 9 och mättade fettsyror bra. Fördelen med att tillverka sin egen hudvård är att du kan göra blandningen optimal just för dig – vilket också kan vara olika beroende på årstid.

Fettsyran linolensyra finns som alfa (omega 3) och gamma (omega 6); båda är ovanliga i större mängder i vegetabilier, de finns endast i ett fåtal oljor. Alfa-linolensyra har förmågan att minska skador på hudens kollagen som orsakas av solens UV-strålar. Det är dessa dagliga solskador på huden som bestämmer hur huden åldras. Att alfa-Linolensyra även främjar nybildandet av hudceller och aktivt påverkar hudens ämnesomsättning gör oljor med omega 3 mycket eftersökta till hudvård som ska motverka hudens ålderstecken; anti-age.

Alfa-linolensyra finns i Nyponfröolja, Hallonfröolja, Chiaextrakt, Hampfröolja, Svartvinbärsolja, och i Rapsolja.

De essentiella fettsyrorna har även en anti-inflammatorisk verkan, Ur fettsyran gamma-Linolensyra, som finns i Gurkörtsolja och Svartvinbärsolja, bildas prostaglandiner, en grupp signalsubstanser som har stor betydelse för kroppens svar på inflammationer. Dess signalämnen bildas också ur eikosadiensyra i Svartkumminolja.

Fettsyran punicinsyra (omega 5) är en mycket ovanlig fettsyra som finns i Granatäppleoljan. Punicinsyra är en kraftig antioxidant och mycket forskning bedrivs som visar på en rad hälsofrämjande effekter av denna fettsyra.

Vegetabiliska oljor med en hög andel fleromättade fettsyror är de torraste oljorna och de som upptas snabbast av huden. De kan nästan kännas sträva, mer än feta eller ”glatta”. Dessa oljor är särskilt bra att använda till ansiktsolja och som verksamma ämnen i krämer och lotioner.

Ω 3 α-linolensyra

Fleromättad essentiell fettsyra som är mycket värdefull i hudvård. Alfa-linolensyra (ALA) har förmågan att minska skador på hudens kollagen och främjar nybildandet av hudceller. Används till antiage

Ω 6 Linolsyra

Essentiell fettsyra som spelar en särskilt viktig roll för att överhudens barriärskydd ska fungera normalt. Torr hud lider ofta brist på fleromättad linolsyra, Omega 6.

Ω 6 γ-linolensyra

Fleromättad gamma-Linolensyra (GLA: Omega 6) är en essentiell fettsyra som är ovanlig i vegetabilier. GLA har anti-inflammatorisk verkan, genom att kroppen bildar prostaglandiner, en grupp signalsubstanser, ur fettsyran. Bra för behandling av atopiskt eksem

Ω6 Eikosadiensyra

Fleromättad essentiell fettsyra (Omega 6) som finns i svartkumminolja med antiinflammatorisk verkan.

Ω3 Stearidonsyra

Mycket ovanlig fleromättad Omega 3-fettsyra som finns i svartvinbärsolja. Liksom andra eikosan-fettsyror har den anti-inflammatorisk verkan.

Ω5 Punicinsyra

En konjugerad form – Omega 5 – av den fleromättade linolensyran, med mycket stor antioxidant effekt.

Övriga beståndsdelar i oljor

Även om det är fettsyrorna som ger oljan dess karaktär, egenskaper och känsla på huden, finns det fler beståndsdelar i en olja som är viktiga i hudvård. Den här gruppen övriga ämnen räknas som “oförtvålbara ämnen” och är olika stor i olika oljor. Mest finns i Avokadoolja, Baobabolja, Arganolja, Svartkumminolja, Hampfröolja, Havtornsolja, Gurkörtsolja, Amarantextrakt, samt i Sheasmör Paradoxa (högst av alla fetter) och Cupuaçosmör.

Bland dessa ämnen finns framförallt fytosteroler, vitaminer och polyfenoler. Några exempel: Fytosterolen β-sitosterol, som t.ex finns i Cupuaçosmör och Baobabolja, har en viktig funktion för bildandet av cellmembran och för att reglera kolesterolhalt. Arganoljans unika fytosteroler schottenol och avenasterol har visats kunna påverka hudcellernas ämnesomsättning. I sesamoljan finns de antioxidanta polyfenolerna sesamolin och sesamin. Flera oljor är rika på tocopheroler (E-vitamin). I havtornsolja finns betakaroten, lecithin i Solrosolja, squalene i Avokadoolja och Amarantextrakt.

Fettsyreguide ekologiska vegetabiliska oljor och fetter

Nedan ser du vår färgkodade fettsyreguide där du kan se hur mycket varje olja eller smör innehåller av varje fettsyra. Klicka på bilden för en större bild som du kan skriva ut.
För en översikt av varje olja och dess egenskaper, se inlägget Torrhetsgrad och egenskaper av oljor för hudvård.

Klicka här för att ladda ner fettsyretabellen oljor som högupplöst Pdf >>

Klicka här för att ladda ner högupplöst fettsyretabell för utskrift >>

Vilken eller vilka oljor ska jag välja?

Så hur ska du kunna välja olja eller en oljeblandning som passar just din hud?
Alla har vi olika hud och olika behov beroende på förutsättningar, kost och miljö. Vill du prova hur en olja funkar för dig, använd den som den är med en pump (finns att köpa till) direkt ur flaskan. Prova gärna flera olika oljor och jämför känsla och resultat med varandra. För att få fram den optimala känslan och fettsyrebalansen för just din hud kan du blanda olika oljor till en kropps- eller ansiktsolja. Då får du fördelarna av flera oljors fettsyror och unika egenskaper sammantaget. Tillsätter du dessutom upp till 25% örtextraktoljor har du gjort egen ekologisk hudvård som är överlägsen de bästa kommersiella ekologiska hudvårdsprodukter i funktion och kvalitet!

Läs inlägget “Hitta rätt olja – så här använder du vegetabiliska oljor för hudvård” för att få hjälp att välja!

Alla oljor och fetter går att blanda med varandra. De flytande oljorna blandar sig utan att du behöver värma dem, men gör t.ex du en kräm eller ett body butter med fasta fetter i, värmer du upp ingredienserna tills att allt har smält, och låter det sedan svalna. Då blandar sig fettmolekylena med varandra och skapar en blandning med en gemensam smältpunkt och egenskaper från alla ingredienserna.

Organic Makers oljor.

För en genomgång av alla vegetabiliska oljor, deras egenskaper och torrhetsgrad, se inlägget: “Torrhetsgrad och egenskaper av oljor för hudvård.”

Organic Makers Oljeguide

För en guide till vilka oljor som passar till vad, läs vår guide: Hitta rätt olja – så här använder du ekologiska oljor som hudvård.

Fasta fetter och smör

Fasta fetter och smör innehåller ofta mer mättade fettsyror än flytande oljor. De är också rika på näringsämnen och fytosteroler med en mängd nyttiga egenskaper för hudvård. Används även för att få fastare konsistens på en hudvårdsprodukt. Läs mer om fasta fetter och smör i inlägget Fasta fetter, smör och vaxer.

Sheasmör Nilotica

Mjukt sheasmör med relativt låg smältpunkt (25-30°). Innehåller antioxidanter, A- och E-vitamin. Bra fuktighetsbevarande och mjukgörande egenskaper. Mycket krämig, något grynig konsistens (grynigheten försvinner direkt vid kontakt med huden).

Färg: Gult
Doft: Choklad- och nötdoft
Fettsyror:
Omega 9 oljesyra ca 60%
Omega 6 linolsyra ca 5%
Stearinsyra ca 30%
Palmitinsyra mättad ca 5%.

Sheasmör i webshopen

Cupuaçusmör

Medelfast smör med en lätt grynighet. Kan binda vatten upp till fyra ggr sin egen vikt vilket gör det mycket fuktighetsbevarande. Innehåller β-Sitosterol, en fytosterol som verkar antiinflammatoriskt på cellnivå och förbättrar hudens barriärfunktion. Smältpunkt 32-36°C.

Färg: Gult
Doft: Chokladig
Fettsyror:
Omega 9 oljesyra ca 45%
Stearinsyra ca 35%
Palmitinsyra ca 8%
Omega 6 linolsyra ca 6%
Arakinsyra ca 6 %

Cupuaçusmör i webshopen >

Kakaosmör

Fast smör. Lite sprött, som choklad. Binder fukt och är lugnande och skyddande för huden och verkar uppmjukande. Naturligt rikt på E-vitamin och antioxidanta polyfenoler som ökar hudens spänstighet.

Färg: Gult
Doft: Choklad
Fettsyror:
Stearinsyraca 35%
Omega 9 oljesyra ca 37%
Palmitinsyra 25%
Omega 6 linolsyra ca 3%

Kakaosmör i webshopen

Sheasmör paradoxa

Fast, medelmjukt smör med en skön känsla på huden. Skyddande och lugnande. Särskilt bra till torr och skadad hud, för babyvård och massage.

Färg: Vitt
Doft: Ingen (kallfiltrerat)
Fettsyror:
Omega 9 oljesyra ca 45%
Omega 6 linolensyraca 6%
Stearinsyra ca 45%
Palmitinsyra ca 4%

Sheasmör Paradoxa i webshopen

46 kommentarer

  1. Arnela 12 augusti, 2016 Svara

    Hej!
    Jag skulle behöva lite hjälp att hitta rätt olja. Har testat mandel och jojoba men var inte så förtjust i någon av dem. Testade däremot kokosolja och tycker att den återfuktar fantastiskt bra! Mina linjer kring ögonen och resten av ansiktet har slätats ut (är yttorr), sminket har aldrig suttit finare och huden känns jämn och slät. MEN! Det har ploppat upp några småfinnar så jag antar att oljan täpper till mina porer (har problem med finnar sedan tidigare, men aldrig haft sådana här små prickar – jag har mer stora arga finnar). Så nu vet jag inte vad jag ska välja. Vill gärna behålla kokosolja för jag har nog aldrig haft en slätare hy, big love. Men behöver verkligen inga fler finnar! Vad skulle ni rekommendera? (Är 25 år).

    Jättetacksam
    Arnela

  2. Sara 21 juli, 2016 Svara

    Jag läste att du svarade i en kommentar att kokosolja (liksom alla oljor) gärna ska blandas med andra oljor för att få fördel och större variation av fettsyror – men hur blandar jag kokosolja som i rumstemperatur är fast i formen? Rumstemperatur i den här delen av världen, iaf 😉 Om jag värmer kokosoljan och blandar med andra oljor, kommer blandningen stelna när den svalnat till under 25 grader?

    • Organic Makers 1 augusti, 2016 Svara

      Hej Sara, det beror helt på hur mycket kokosolja och hur mycket flytande vegetabiliska oljor du använder. Vill du en större mängd flytande olja tillsätter du bivax (eller karnaubavax) för att få en fastare konsistens. I princip kan du experimentera med kokosolja/olja/vax tills du är nöjd; det är bara att smälta om i fall det blir för hårt eller löst 🙂

  3. Maja 9 juni, 2016 Svara

    Hej, vilken underbar sida!!
    Jag har problem med finnar/acne, lite röda ärr och pigmentering, dock är det finnarna jag vill arbeta bort helst. använder nu jojobaolja men har läst runt om e vitamin i ansiktet,
    Vad skulle du rekommendera? (Svartkummimolja eller kanske nyponfröolja?)
    Jag är nöjd med jojobaolja men sugen på att hå djupare i min hudvårdsrutin (har även testat på arganolja)

  4. Maria 20 maj, 2016 Svara

    Hej,
    jag undrar vilken olja Ni skulle rekommendera till baby som har eksem? Eller något annat ekologiskt från er shop. Sheasmör, kan det fungera?

    Hälsningar, Maria

  5. Madeleine 17 maj, 2016 Svara

    Hej!
    Jag har köpt er Hallonfröolja samt E-vitamin. Har tänkt att använda som solskydd och fick tips om att E-vitamin förbättrar SPF i oljan.
    Jag undrar nu hur mycket av E-vitamin jag kan tillsätta i Hallonfröoljan?

    Tack på förhand! 🙂

    Med vänlig hälsning,
    Madeleine

    • Organic Makers 18 maj, 2016 Svara

      Hej Sandra,
      E-vitamin skyddar främst oljan och huden mot oxidativa processer, vilket är särskilt bra i en solen. I en ren olja är ca 0,5 % e-vitamin lämpligt, vilket ca en droppe per 100 ml.

  6. Eiram 28 april, 2016 Svara

    Hej! Vilken sida! Full av information…
    Jag funderar över svartvinbärsoljan, makadamioljan och e vitamin. Är över 40 med torr hud och lite pletor här och där.

    • Organic Makers 22 maj, 2016 Svara

      Hej Eiram,
      Svartvinbärsoljan är en av de lyxigaste och bästa oljorna, den innehåller massor av fytosteroler med mera som är antioxidanta och cellförnyande med mera , särskilt bra för mogen hud. Den är mycket torr, så makadamiaoljan är ett bra komplement för lite torrare hud. För fet- och blandhud, blanda gärna med jojabaolja som är balanserande för huden.

  7. Emmy 13 mars, 2016 Svara

    Oj mena porerna

    • Organic Makers 14 mars, 2016 Svara

      Hej Emmy,
      Kokosoljan är lite kommodogen, vilket innebär att den kan vara lite portilltäppande för de som har hud som är känslig för just portilltäppning. Kokosoljan innehåller bara mättade fettsyror, och bör i vilket fall blandas med en eller flera torrare oljor för större variation bland fettsyrorna för att användas som ansiktsvård, och en blandning med max 30% kokosolja brukar inte vara några problem för porerna!

  8. Emmy 13 mars, 2016 Svara

    Täpper kokosoljan till öorerna??

  9. Jenny Holgersson 26 november, 2015 Svara

    Hej! Jättebra och informativ sida!
    Jag undrar över sesamoljan. I diagrammet ser den ut att ha 45% omega 6 men i beskrivningen av oljan under “Organic makers ekologiska kallpressade oljor” skriver ni att det är 15%. Vilken uppgift stämmer?

    Med vänlig hälsning, Jenny

    • Organic Makers 26 november, 2015 Svara

      Hej Jenny, det var fel i beskrivningen, nu har vi rättat det! Tack för hjälpen 🙂

  10. Camilla 18 oktober, 2015 Svara

    Hej!
    Fantastisk mycket bra information och högvärdiga produkter som jag är mycket nöjd med. Mitt problem är att mitt ansikte kräver MYCKET fukt. Använder idag ren Arganolja som ansiktsvård efter rengöring med mandel- o ricinolja men det räcker inte. Är 52 år och har generellt MYCKET torr hud men i ansiktet stramar det efter ett tag. Med vänlig hälsning Camilla

  11. Wow vilken bra guide! Tack!

  12. Sanna 23 maj, 2015 Svara

    Superbra guide! Har köpt oljor av er och är jättenöjd! Har en fråga: jag har köpt hallonfröolja från andra ställen tidigare, men då har de inte varit orange eller doftat hallon. Vad är det för skillnad på den ni har? Instämmer i övriga kommentarer! 🙂

    • Organic Makers 23 maj, 2015 Svara

      Hej Sanna!
      Det finns ekologisk hallonfröolja med annan färg och doft. När vi provade hallonfröoljor för att välja ut rätt olja till vårt sortiment provade vi också hallonfröoljor med blekare gul färg och annan doft. Generellt är det hallonfröolja från Sydamerika som har en annan färg och doft. Vet faktiskt inte vad det beror på, kanske har de en annan art av hallon där? Den europeiska hallonfröoljan är djupt orange och doftar hallon och hallonblad, som ett hallonsnår ungefär. 😉 När vi väljer kvalitet på oljor jämför vi innehåll, färg, doft och känsla på huden, och den här från Tyskland var klart bäst, även om den är lite dyrare än andra. Sen är det så klart ett plus att den inte har fått resa så långt, och att arbetsvillkoren kan garanteras.
      Det är inte ovanligt att oljor av samma typ har olika doft och färg beroende på ursprung.

  13. Evalinah 19 maj, 2015 Svara

    Tack, jättefin inf0!

    Skulle jättegärna komma på kurs och/eller föreläsning!!!!

    Evalinah

  14. Emelie 19 maj, 2015 Svara

    Superbra guide! Och fantastiskt informativ och inspirerande blogg! Gott jobbat!!

  15. Frida 18 maj, 2015 Svara

    Åh vad bra, precis vad jag behövde! Har tänkt göra en ny beställning från er snart, men blir snurrig av alla olika oljor och vilka som kan tänkas passa min hud bäst. Den här informationen är perfekt för att få en överblick!

    Jag önskar att ni skulle skriva en hel bok om att göra egna produkter, med grundläggande fakta som den ovan och era favoritrecept! Någon gång i framtiden kanske? 🙂

  16. Vedrana 18 maj, 2015 Svara

    Har börjat läsa om oljor och deras sammansättning men har alldrig hittat ett ställe där allt är så bra, grundligt och med en bra översikt förklarar. Tusen tack för detta!

  17. Sandra M 18 maj, 2015 Svara

    Tack för detta inlägg!
    Det här är riktigt riktigt bra läsning och jag väldigt är tacksam för att ni lägger ner tid och energi på att dela med er av allt ni kan.
    Det är så kul och intressant att nörda in sig inom oljor och hudvård, och denna sammanställning blir ju superfiffig att ha som guide när man experimenterar och bygger fram sina favoritblandningar med rätt precis de egenskaper och den känsla man vill ha.

  18. Ekofilosophie 18 maj, 2015 Svara

    Kanon, grymt bra sammanställning! 🙂 Bra med lite extra koll när det strax är dags att köpa på sig lite nya oljor 🙂

  19. Nic 17 maj, 2015 Svara

    Vilket fantastiskt inlägg! Det är så mycket bra information om olika oljors uppbyggnad att jag blir helt frälst! Tack så hemskt mycket för att ni delar med er av er kunskap. Denna sida kommer jag komma tillbaka till gång på gång!

  20. Nic 17 maj, 2015 Svara

    Vilken fantastisk sida av information!! Jag blir helt frälst av att läsa allt detta då jag har nördat in mig på ekologisk hudvård och ständigt på span efter så mycket matnyttig information jag kan få tag på. Tack så hemskt mycket för denna guldgruva!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Missa inga nyheter eller erbjudande!