Ekologiska extraktoljor

OBS! Ny koncentration av extraktoljor!

Fr.o.m 24 aug 2018 är våra extraktoljor ringblomma, kamomill, morot och arnica 5 ggr mer koncentrerade än tidigare. Ny rekommenderad dosering är nu 1-3%, vilket ger samma koncentration av örten som 5-15% av den tidigare oljan.

Följer du ett recept som anger den tidigare doseringen använder du 1 del av den nya, högkoncentrerade extraktoljan och 4 delar basolja, för att få samma koncentration och mängd.


Ekologiska extrakt av traditionella medicinalväxter används som aktiva ingredienser i naturlig, ekologisk och giftfri hudvård. Arnica, kamomill, morot och ringblomma är råvaror som är välkända för deras goda hudvårdande egenskaper. Dessa egenskaper är kända såväl från en lång historia som hälsoväxter, som från modern vetenskap. Så skulle någon hysa tvivel om värdet av tusentals år av praktik finns det i dag mycket forskning att stödja sig på.

De botaniska extrakten är framställda genom CO2-extraktion, som tar till vara växternas många bioaktiva ämnen på ett mycket milt sätt eftersom ingen upphettning sker. Metoden ger mycket koncentrerade extrakt av örtens fettlösliga ämnen, viket också innebär att de ger färg och doft till hudvårdsprodukter. För att göra dem lättare att hantera och dosera, så löser vi extrakten i ekologiska och kallpressade oljor. På så sätt blir våra extraktoljor mer lätthanterliga för dig som tillverkar mindre satser hudvård åt gången.

Våra ekologiska extraktoljor är lämpliga att dosera med 5-15% 1-3% (<-OBS! Ny koncentration fr.o.m 2018-08-24) i den färdiga produkten för att få örternas många hudvårdande egenskaper. I ett recept kan du byta ut en mängd av en vegetabilisk olja mot en extraktolja för att just de hudvårdande egenskaper du önskar i en produkt. Och självklart kan du blanda och använda fler än en extraktolja i en produkt!

Ekologisk Arnicaolja - Organic MakersArnica

Örtens latinska namn Arnica montana kommer av dess växtplats i berg (“montana”). På svenska kallas arnica även slåttergubbe eller hästfibbla. Arnica är en traditionell läkeväxt som i olika sorters extrakt appliceras på huden för att lindra symptom i samband med inflammation;  tillfälliga led-och muskelbesvär och reumatism. Arnicablommans goda anti-inflammatoriska egenskaper är påvisade i modern forskning. Extraktoljan innehåller en standardiserad koncentration av seskviterpenlaktoner, som är de bioaktiva substanserna i blommorna. Innehåller även flavonoler och en liten mängd eterisk olja.

Oljan används som en aktiv ingrediens i exempelvis kroppsoljor, massageoljor, salvor och cremer. Doseras med 5-15% 1-3% (<-OBS! Ny koncentration fr.o.m 2018-08-24). Du hittar extraktoljan av arnica i webbutiken här >>

Ekologisk Kamomillolja - Organic MakersKamomill

Kamomillblomman (Matricaria recutita) har använt som läkeväxt sedan antikens tid. Under lång tid  var kamomillextrakt även en del av den svenska farmakopén (en standard för läkemedel). Många känner till dess lugnande och sömngivande verkan som kvällste. I hudvård används kamomill tack vare sina antiinflammatoriska och sårläkande egenskaper, och förmåga att lindra hudirritationer. Kamomillens goda egenskaper för hudvård beror på blommans eteriska ämnen bisabolol och matricin. Du hittar extraktoljan av kamomill i webbutiken här >>

Ekologisk morotsolja - Organic MakersMorot

Morot (Daucus carota) innehåller rikligt med olika sorters karotener, av vilka betakaroten oftast omnämns därför att den kan ombildas till A-vitamin av kroppen. Betakaroten kallas därför också provitamin A. Karotener är kraftfulla antioxidanter, vilket innebär att de motverkar den skada som solljus och fria radikaler gör på kroppens celler. När fria radikaler skadar hudcellerna så snabbas hudens ålderstecken på och huden förlorar spänst och lyster. Det är därför man pratar om antioxidanter som “anti-age”: antioxidanter motverkar de ålderstecken som fria radikaler orsakar.

Morot innehåller dessutom karotenen lykopen som skyddar huden mot de skador som UV-ljus kan orsaka, vilket gör morot bra till eftersol-produkter. Morot är med andra ord en riktig superingrediens till egentillverkad hudvård! Karoten är även det ämne som ger moroten sin orange-röda färg och gör att vår morotsolja ger en helt naturlig färg till dina hudvårdsprodukter. Du hittar extraktoljan av morot i webbutiken här >>

Ekologisk ringblomsolja - Organic MakersRingblomma

Att ringblomman har en historia som läkeväxt kan man utläsa av dess latinska namn: offcinalis, som kommer från latinets “officina” som betyder apotek/verkstad.

Ringblomman används mot lindriga inflammationer och mindre sår på huden tack vare dess antiinflammatoriska effekter. Ekologisk ringblomsextrakt innehåller blommornas bioaktiva ämnen (bla triterpensaponiner, lupeol, seskviterpener och flavonoider) som verkar lindrande och stimulerar hudens läkeprocesser. Ekologisk ringblomsolja är särskilt bra för torr och känslig hud, för eksem och utslag. Oljan används som en aktiv ingrediens i ekologiska hud- och hårvårdsprodukter så som kroppsolja, massageolja, sollotion, cerat, salvor, ansiktscremer och hårolja. Du hittar extraktoljan av ringblomma i webbutiken här >>

 

3 Kommentarer

 1. Emilie 16 oktober, 2017 Svara

  Vanilj finns inte! Tänkte göra lotionbars, men det gick ju dåligt. Kommer det komma in eller hur ser det ut?

  • Författare
   Organic Makers 17 oktober, 2017 Svara

   Hej, Tack för påpekandet! Vi har uppdaterat inlägget. Tyvärr är det i dag stor brist på ekologisk vanilj, vilket beror på att extremt väder har förstört mycket av odlingarna på Madagaskar. Vi hoppas att snart kunna erbjuda vanilj igen!
   Tillsvidare kan du ersätta vaniljen med naturlig doftolja vanilj!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Prenumerera på Organic Makers nyhetsbrev.