Arganolja kallpressad ekologisk

Råvara i fokus – Arganolja för hud och hår

ARGANOLJA, KALLPRESSAD EKOLOGISK

Arganolja är en riktigt populär olja för både hud- och hårvård. Arganoljan kommer från Marocko, där den pressas ur kärnorna av arganträdets frukter. Vår arganolja är ekologiskt odlad och rättvist handlad. Produktionen sker i ett Fair Trade-projekt som ger rättvisa arbetsvillkor till de kvinnor som arbetar med den tidskrävande framställningen och säkerställer hållbarheten kring odlingen. 

Lokalbefolkningens arbete med och kunskap om arganträdet är så unikt och värdefullt att det är listat som ett immateriellt världsarv av UNESCO. Den årliga skörden av arganträdets nötter minskar risken att träden avverkas och används som bränsle, något som tidigare hotade arganträdens fortlevnad.

Arganolja är en ätbar olja och kan användas i mat. Det är dock en viktig skillnad mellan den arganolja som i första hand säljs som matolja: då har man så gott som alltid rostat argannötterna innan kallpressning (även rostade nötter kan kallpressas), för att få fram en nötigare smak. God smak! – men den arganoljan ska inte användas i hudvård då många av de för huden nyttiga ämnena förstörs av rostningen.

ARGANOLJA FÖR HUD- OCH HÅRVÅRD:

Arganoljan är en mycket populär olja i både hudvård och hårdvård, och det är inte så konstigt med tanke på Arganoljans alla fina egenskaper:

Arganolja används i kosmetika för att revitalisera huden och är särskilt värdefull för torr, skadad och mogen hud. I hårvård ger arganoljan glans och lyster utan att kännas fet eller tynga ner håret; bra för torrt och frissigt hår.

Arganolja består dels av en bra balans enkelomättade, fleromättade och mättade fettsyror, dels av en unik synergi av bioaktiva ämnen. Arganoljan är därför utmärkt som en ansikts- och kroppsolja på egen hand, eller som en basolja i en blandning.

Spektrat av oljans olika fettsyror vårdar, balanserar och skyddar hud och hår. Omega 6 (linolsyra) är en essentiell fettsyra, vilket innebär att kroppen själv inte kan nyproducera den, utan den måste tillföras genom kost och i hudvård. Linolsyran spelar en viktig roll i hudcellernas struktur och minskar så kallad transepidermal vattenförlust genom att förbättra hudens fuktighetsbevarande barriärskydd. På så sätt hjälper Arganoljan torr hud och gör även oljan lämplig för acnebenägen hud.

Omega 9 mjukgör huden och har förmågan att få andra verksamma i en produkt att tränga bättre in i huden. Arganolja har även ett bra innehåll av mättade fettsyror som stärker och skyddar huden mot yttre påverkan.

För håret har arganoljan på senare år blivit en favorit hos många. Arganolja lämpar sig riktigt bra till hårvård då den ger mjukhet och lyster.

Utöver fettsyrorna består arganoljan av flera bioaktiva ämnen: Gamma-tokoferol (en sorts E-vitamin) är en välkänd och kraftig antioxidant som neutraliserar fria radikaler. Arganoljan är därför en idealisk ingrediens för att minska effekterna av hudens åldrande.

Arganoljan innehåller även unika fytosteroler: schottenol och spinasterol, som stödjer hudcellernas normala funktioner för en spänstig, återfuktad hud med en jämn ton. Dessa fytosteroler har i synergi tillsammans med flera olika triterpener, inklusive lupol, även anti-inflammatoriska egenskaper.

HUR ANVÄNDER JAG ARGANOLJA?

Argan som hårolja: Några droppar i topparna ger ett hår som känns friskt och starkt utan att tynga ner eller göra håret fett. Du kan även använda arganolja som en nattlig hårkur; krama in arganolja i hela håret och massera gärna hårbotten samtidigt. Låt verka över natten och tvätta ur på morgonen. Håret blir riktigt mjukt, följsamt och starkt! Som hårvårdsolja är argan särskilt bra tillsammans med broccolifröolja. För extra verksam kur för skalpen använd arganoljan tillsammans med hampfröolja och någon droppe eterisk rosmarinolja.

Du kan använda arganoljan som den är för ansikte och kropp. I ansiktet räcker det med några droppar på ren hud, gärna på hud som fortfarande är fuktig efter rengöring. I hudvårdsprodukter som ansiktsolja och creme är arganolja bra i kombination med oljor med en större del fleromättade fettsyror, t.ex. nyponfröolja eller granatäppleolja ger ett mycket närande recept med en långsiktig optimering av hudens barriärfunktion.

Andra oljor för hår:

Recept med Arganolja:

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *