Ekologisk ansiktscreme med vårdande extrakt

Ansiktscreme ekologisk - gör den själv - organicmakers.se

Ekologisk ansiktscreme med vårdande extrakt

En lätt, mjuk och fin ansiktscreme med extra torra oljor, men ändå tjock och vårdande, utan att kännas det minsta fet. Med det naturliga emulgeringsmedlet Makers GSC, är detta en creme som ger en annan känsla än cremer gjorda med Makersemulgering: De får mindre “viteffekt” (det är vad man kallar den effekt som gör att cremen är vit ett tag medan man smörjer in den), och känns torrare och lättare.

Makers GCS är ett emulgeringsmedel som bygger mindre viskositet än makersemulgering, och därför erbjuder möjligheten att göra betydligt tunnare emulsioner, men i det här receptet bygger vi både tjockhet och extra spridbarhet med cetylalkohol. Det innebär att cremen blir ganska tjock, lämplig att förvara i glasburk eller i airless pumpflaska. För glasflaska med pump är denna creme för tjock! (Fler och tunnare recept med Makers GSC kommer snart!).

Signaturen i den här cremen är fukt, antioxidanter och näring. Det åstadkommer vi med en perfekt kombination av fuktgivare som naturlig pentylenglykol, som också ger en mycket skön känsla på huden (och dessutom  hjälper till att göra konsveringen extra verksam och cremen därmed hållbar längre), och glycerin (finns i Makerskonserveringen eller tillsätts om du använder Makers Aquagard). Med antioxidant e-vitamin skyddar du både oljorna i cremen och ger din hud bredverkande antioxidanter, och ekologiska vegetabiliska oljor i form av mandelolja och arganolja ger vårdande fettsyror och oljornas växtämnen till huden.

Som om det inte vore nog boostar vi cremen ytterligare med oljelösliga extrakt! Våra högkoncentrarade oljelösliga extrakt är packade med intensivt vårdande nyttigheter från örter och växter. 2% högkoncenterat extrakt ger den här cremen en riktigt boost. En del av extrakten ger också en härlig färg till cremen!

Välj mellan anti-ageande och squalenerika Amaranth (färglös), Chiaextrakt för torr och extra känslig hud (färglös), balanserande och vitaliserande anti-oxidant gurkmeja (ljusgul), Vårdande kamomill (mellangrön), läkande ringblomma (gul), karotenrik morot (orange) eller havets gröna guld: kelp (lätt grön).

Recept

Ansiktscreme med vårdande extrakt


Räkna om receptet till den mängd du vill göra! Förinställd mängd är 250 g (drygt 250 ml) creme, vilket är minsta rekommenderade mängd för att kunna emulgera cremen med stavmixern.

Jag vill göra (gram):

g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Vattenfas

A 67.25% Renat vatten* Mängd g*
A 4% Makerskonservering alt. Makers Aquagard & glycerin** Mängd g
A 2% Pentylenglykol Mängd g
A 0.3% Xanthangummi Mängd g

Olje/fettfas

B 8% Capric/caprylic triglycerides Mängd g
B 6% Mandelolja Mängd g
B 4% Arganolja Mängd g
B 3.5% Makers GSC Mängd g
B 2.5% Cetylalkohol Mängd g
B 0.25% naturlig e-vitamin Mängd g

Tillsats/nedsvalningsfas

C 2% Oljelösligt extrakt t.ex. Kelp, Gurkmeja eller Morot Mängd g
C 0.2% Mjölksyra Mängd g***
C 0.6% ev. Eteriska oljor (frivilligt, ej inräknat i receptet totala %) Mängd g

Receptnoter:

*Runda uppåt! En del vatten avdunstar vid uppvärmning/tillverkning. Det är därför bra att ha som vana att runda vattenmängden uppåt med drygt 3%, t.ex runda upp till 175 g vatten i 250 g creme.

**Du kan använda det enkla och prisvärda konserveringsmedlet Makers Aquagard i stället för Makerskonservering om du önskar. Byt då ut de 4% Makerskonservering mot 2% Makers Aquagard & 2% Glycerin (Makerskonserveringen innehåller glycerin, så glycerin tillsätts för att kompensera glycerinbortfallet från makerskonserveringen)

***En droppe mjölksyra ur våra droppinsatser väger 0.036 gram. 0.2% mjölksyra motsvarar alltså ca 5.5 droppar per/100 g eller 13.75 droppar per 250 g. Avrunda uppåt till närmaste heltal droppar.

Gör så här:

  1. Väg upp de vattenlösliga ingredienserna; Fas A, i den värmetåliga behållare du ska göra emulsionen i, som rymmer minst dubbelt så mycket som den färdiga mängden creme du ska göra. Xanthangummit tillsätts sist. Rör om en liten stund tills xanthangummit är någorlunda löst.
  2. Väg upp de oljelösliga ingredienserna i fas B i ytterligare en värmetålig bägare.
  3. Värm/smält båda bägarna över vattenbad eller med korta intervaller med omrörning emellan på medeleffekt i mikrovågsugn tills temperaturen på båda faserna är ca 70 grader, och rör om tills emulgeringsmedlet är helt smält i oljan.
  4. Häll nu oljefasen (fas B) i bägaren med vattenfasen (Fas A) långsamt under omrörning, t.ex. med glasstav.
  5. Sätt i stavmixern och var noga med vinkla stavmixern när den kommit under ytan för att släppa ut luft som samlats under mixerhuvudet. Du ska undvika att mixa in luft i cremen. Får du ändå in luft i cremen kommer luftbubblorna försvinna under omrörningen i nedsvalningsfasen, men det stänker förskräckligt när du mixar om du får luft i cremen!
  6. Kör med stavmixern, växelvis pulserande och växelvis ihållande med korta pauser i ca 2-3 minuter. Det är nu som oljefasen mixas till små små droppar, och ju mindre droppar (mer kraftfull mixer) det blir, desto mjukare och finare blir cremen.
  7. Rör nu om för hand, eller företrädelsevis med degkrokar på elvisp på medelhastighet. Cremen ska röras mer eller mindre under hela nedsvalningsfasen om den ska förbli stabil, och det kan ta en ganska bra stund, så om du har en hållare eller liknande till din elvisp är det bra! Rör och rör och rör tills temperaturen kommit ner i ca 45 grader (40-48 grader).
  8. Nu tillsätter du örtextraktolja och ev. eteriska oljor (Fas C) och rör om. Droppa även i mjölksyra och rör om noga igen.
  9. Fortsätt nu att röra i din creme med degkrokar eller för hand tills temperaturen kommit ner i 30 grader eller lägre.
  10. Låt stå tills cremen är rumstempererad, rör om igen och häll upp i burk eller airless pumpflaska.

I webbutiken:

0 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Prenumerera på Organic Makers nyhetsbrev.