recept- dag- natt- &_handcreme med pantenol, mango & quinoa - organicmakers.se

Ekologisk ansiktscreme & handcreme med pantenol och quinoa

Den här krämen är en riktig vinterkräm, men tillräckligt mager för att passa som ansiktscreme för de flesta hudtyper, och tillräckligt mjukgörande för torra händer och nagelband utan att lämna feta fingeravtryck. Och eftersom det blir ganska mycket creme per batch även om du gör en liten sats, så är den perfekt som allroundcreme!

Signaturingredienser

Vattenfasen i cremen består av, förutom rent vatten, en kombination av fuktgivare som glycerin (glycerinet ingår i Makerskonserveringen, använder du en annan konservering, t.ex Makers Aquagard, kan du tillsätt några procent glycerin.) Naturlig Pentylenglykol är en fuktgivare och den förstärker också konserveringen, vilket behövs i en emulsion som är en kombination av vatten- och oljelösliga ingredienser. Pentylenglykol i små doser ger också cremen en skön känsla på huden, så att den inte känns vattnig. Natriumlaktat är ännu en fuktgivare och fuktighetsbevarare, och den har också en speciell funktion tillsammans med mjölksyra (ingår i tillsatsfasen); dessa två i kombination är extra bra för att öka hudens förmåga att hålla fukt. Natriumlaktatet stabiliserar även pH-värdet så att det inte fluktuerar över tid vilket är viktigt för hållbarheten!
Xanthangummi tillsätts för att öka stabiliteten över tid, och ger viss förtjockande effekt. Det går att göra cremen utan xantangummi, men har du det hemma rekommenderar vi att ta med det för stabilitetens skull (så att den inte separerar över tid). Slutligen Pantenol, en bra ingrediens för att stärka huden och påskynda läkning av småsår och sprickor.

Emulgeringsmedlet Makersaquol är ett speciellt lamellärt* emulgeringsmedel som har ett brett användningsområde. Som här, i en creme med 24% fettfas, skapar den en tjock men lätt creme med en lite geléig känsla (dock helt opak med lätt ton från ev. färgade ingredienser)

I oljefasen använder vi oss av hela 8% mjukgörande mangosmör, som även ger tjockhet och krämighet. Squalane ger en skön känsla och är mjukgörande. Av de 10% flytande ekologiska oljor vi valt till detta recept är 4% Nattljusolja, som är en torr olja, men mycket vårdande med en hög andel av den essentiella fettsyran GLA, och 6% mandelolja, en bra medeltorr olja. De flytande oljorna kan du byta ut till en eller flera oljor som du tycker passar dig, i samma mängd.

pH-värdet på cremen hamnar strax under pH5, vilket är det ideala pH-värdet både för huden och för konserveringen.

Tycker du det verkar mycket? Har du provat att göra emulsioner förr har du säkert en del av ingredienserna hemma, och är du nybörjare är detta faktiskt ett ganska enkelt recept att börja med, och flera ingredienser är basingredienser som går att använda till så många andra cremer, lotioner och gel.

*Lamellär emulsion, beskriver molekylorganisationen för lipiderna och vattenfasen i en emulsion. Molekylerna är organiserade i lager liknande hudens, med växlande lager av lipider och vatten i form av lameller, vilket bidrar till att i högre grad leverera aktiva ingredienser i hudlagren.

Recept

Räkna om receptet till den mängd du vill göra! Förinställd mängd är 200 g (drygt 200 ml) creme, vilket är minsta rekommenderade mängd för att kunna emulgera cremen med stavmixern.

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

A – Vattenfas 74,1%

A 57.8% Renat Vatten – Aqua Purificata Mängd g
A 4% Makerskonservering Mängd g
A 2% Pentylenglykol, naturlig Mängd g
A 4% D-Pantenol Mängd g
A 1% Natriumlaktat Mängd g
A 5% Makersaquol Mängd g
A 0.3% Xanthangummi Mängd g

B – Olje/fettfas 24,1%

B 6% Squalane Mängd g
B 6% Mandelolja EKO Mängd g
B 4% Nattljusolja EKO Mängd g
B 8% Mangosmör EKO Mängd g
B 0.1% Naturlig E-vitamin Mängd g

C – Tillsatsfas 1,8%

C 1% Quinoaprotein Mängd g
C 0.25% Mjölksyra Mängd g
C 0.55% Ev. eteriska oljor (valfritt) Mängd g

Receptnoter:

*Vatten: Runda uppåt! En del vatten avdunstar vid uppvärmning/tillverkning. Det är därför bra att ha som vana att runda vattenmängden uppåt med drygt 3%.

**Konservering: Du kan använda det enkla och prisvärda konserveringsmedlet Makers Aquagard i stället för Makerskonservering om du önskar. Byt då ut de 4% Makerskonservering mot 3% Makers Aquagard & 2% Glycerin, och minska vattenmängden med 1%. (Makerskonserveringen innehåller fuktighetsbevarande glycerin, så glycerin tillsätts för att kompensera glycerinbortfallet).

***Mjölksyra: En droppe ur våra droppinsatser väger 0.036 gram. 0.3% mjölksyra motsvarar alltså ca 8 droppar per/100 g. Avrunda uppåt till närmaste heltal droppar. Du kan inte skippa mjölksyran, mjölksyran behövs för att cremen ska få ett pH-värde konserveringen fungerar i, och den ger också rätt pH till cremen, snarlikt pH-värdet av hudens egen skyddande syramantel. pH-värdet ska ligga runt 5.0 (4.5-5.5)

Utrustning:

En värmetålig bägare för oljefasen.

En värmetålig bägare för vattenfasen, som också är den bägare du mixar cremen i.

Våg.

Termometer

Stavmixer.

ev. pH-stickor (om du ändrar nåt i receptet)

Gör så här:

  1. Väg upp ingredienserna i vattenfasen i den värmetåliga behållare du ska göra emulsionen i, som rymmer minst dubbelt så mycket som den färdiga mängden creme du ska göra, och där din stavmixer går ner. Väg upp pentylenglykolen först, och sedan xantangummit, så löser sig xanthangummit lättare i vattenfasen. Tillsätt resterande vattenlösliga ingredienser.
  2. Väg upp de oljelösliga ingredienserna i fas B i ytterligare en värmetålig bägare.
  3. Värm/smält båda bägarna över vattenbad eller med korta intervaller med omrörning emellan på medeleffekt i mikrovågsugn tills temperaturen på båda faserna är ca 80 grader, och rör om tills emulgeringsmedlet är helt smält i oljan.
  4. Häll nu oljefasen (fas B) i bägaren med vattenfasen (Fas A) långsamt under omrörning, t.ex. med glasstav.
  5. Sätt i stavmixern och var noga med vinkla stavmixern när den kommit under ytan för att släppa ut luft som samlats under mixerhuvudet. Du ska undvika att mixa in luft i cremen. Får du ändå in luft i cremen kommer luftbubblorna förhoppningsvis försvinna under omrörningen i nedsvalningsfasen, men det stänker förskräckligt när du mixar om du får luft i cremen!
  6. Kör med stavmixern, växelvis pulserande och växelvis ihållande med korta pauser i ca 2-3 minuter. Det är nu som oljefasen mixas till små små droppar, och ju mindre droppar (mer kraftfull mixer) det blir, desto mjukare och finare blir cremen.
  7. Sätt bägaren i ett kallt vattenbad och fortsätt att mixa med stavmixern tills cremen börjar tjockna.
  8. Nu tillsätter du quinoaprotein, och ev. eteriska oljor (Fas C) och rör om. Droppa även i mjölksyra (7 droppar per 100 g) och rör om noga igen. Om cremen har svårt att gå ihop kan du mixa ytterligare en liten stund med stavmixern.
  9. Fortsätt att röra i din creme då och då tills temperaturen kommit ner i 30 grader eller lägre.
  10. Låt stå tills cremen är rumstempererad, rör om igen och häll upp i burk. Den här cremen är för tjock för pumpflaska.

Användning & Hållbarhet:

Använd en ärtstor mängd creme i ansiktet som dag- och/eller nattcreme. Smörj in händer och nagelband, och andra områden som behöver extra omvårdnad. Använd inte smutsiga fingrar i burken, utan rena fingrar eller en cremespatel. Har du följt receptets konserveringsanvisningar (konservering, pentylenglykol & mjölksyra) och varit noga med renligtheten under tillverkning, håller den här cremen i ett år, men för att vara på den säkra sidan brukar vi ändå rekommendera att räkna med ett halvårs hållbarhet. Utan konservering håller cremen upp till en vecka i kylskåp.

Råvaror i recepet:

5 kommentarer

  1. Helena Göthlander 8 maj, 2021 Svara

    Hej
    Denna cremen fungerar väldigt bra till mig och mina systrar, men funderar nu på om man kan tillsätta Mineral SPF? Eftersom UV-skydd egentligen behövs dagligen.
    Om det går att tillsätta, vad behöver jag tänka på?
    Öka vattenmängd? SPF i tillsatsfasen? maxprocent för SPF i en sådan här creme?

    För övrigt, jättekul och bra recept på eran sida att pyssla med 🙂

  2. Eva-Lena Skalstad 26 juli, 2020 Svara

    Hej, en fantastisk receptsida, som jag hittade för jag skulle hitta flaskor och burkar! Jag torkar örter och gör tinkturer, men blev så inspirerad att göra allt från hudcreme till schampo!

    Nu till frågan: Kan jag använda örttinkturer i hudcremer? I så fall hur mycket.
    Och om inte- varför?

    Tack för att ni finns, ni bidrar mycket!

  3. Stina 18 april, 2020 Svara

    Hej!
    Jag upplever att denna creme lägger sig nästan som en ”hinna” i ansiktet på så sätt att det känns stelt och stramt när den har gått in i huden. Smörjer jag in för länge smular den sig mot huden… Kan jag ha gjort något fel eller är det helt enkelt så att cremen inte passar just min hudtyp?

  4. Camilla Lindskoug 19 januari, 2020 Svara

    Kan jag ersätta Makersaqcuol med makersemulgering och xantangummi med tarakärnmjöl?

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *