DIY video tutorial – kokostvål med kaolin & röd lera

DIY video tutorial – kokostvål med kaolin & röd lera

Att göra egen tvål är inte så svårt som många tror! Här gör vi en överfettad kokostvål med kaolin & röd lera, vilket är en av de enklaste tvålarna att göra själv. Det här är alltså äkta tvål, s.k. kallrörd hantverkstvål, och det finns miljoner varianter att göra. Vill du veta mer om tvål och tvålprocessen, läs igenom våra tvålsidor: organicmakers.se/tval

Receptet är det samma som vårt recept “Ren kokostvål med vårdande egenskaper“, som är en tvål gjord på enbart kokosolja, med en överfettning på 20%. Den enda skillnaden att vi även tillsatt kaolin (vit lera) och röd lera, för att få en extra krämighet och en fin rosa färg. Du kan även tillsätta doft om du vill: ca 10 g eteriska oljor eller naturliga doftoljor ger en bra doft i detta recept. Tillsätt doften i blandningen innan du börjar mixa tvålen.

Startkit tvål

Ren kokostvål med vårdande egenskaper är ett av tre recept du gör med vårt startkit DIY kallrörd tvål. Det innehåller ingredienser, verktyg och tvålform, och ett recept- och instruktionshäfte. Förutom startpaketet behöver du en stavmixer och en våg.

Vill du göra varianten i detta recept behöver du även kaolin & röd lera.

Recept

Förinställd mängd är 670 gram tvålsmet, som är lagom till en tvålform stabil liten som ingår i vårt startpaket DIY tvål.
Vill du göra mer eller mindre tvål anger du själv mängden du vill göra så räknas receptet om.

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Förtvålning – Olja, vatten & Lut

67.164% Kokosolja deodoriserad EKO Mängd g
9.851% Natriumhydroxid, Lut Mängd g
22.985% Vatten Mängd g

Tillsatser – valfritt – ej inräknat i total mängd

1.493% Kaolin Vit lera Mängd g
0.1493% Röd lera Illite Mängd g
1.493% Extra vatten Mängd g
1.493% Ev. doft: eteriska oljor eller naturliga doftoljor Mängd g

Receptnoter:
Ändrar du totalmängden tvål, avrunda decimaler till närmsta halvtal.
Du kan inte byta ut kokosoljan mot en annan olja, då detta recept är uträknat efter kokosoljans förtvålningstal, med 20% överfettning.
Du kan byta ut lerorna mot andra leror (t.ex gul eller grön lera) eller andra torra tillsatser som torkade örter m.m. Tänk dock på att förtvålningsprocessen kan förändra dofter & färger.

Gör så här:

Har du aldrig gjort kallrörd tvål tidigare, läs igenom våra sidor om tvål. Använd handskar och skyddsglasögon när du hanterar lut och mixar tvålen.

  1. Väg upp den rumstempererade eller lätt smälta (ca 25°) kokosoljan i den behållare du ska göra tvålen i. Använd en tålig behållare i keramik, tålig plast eller rostfritt. Vi använder oss av en 1-liters mätkanna i laboratorieplast (ingår i startkitet kallrörd tvål). Kokosolja smälter redan vid 25°C, så du kan lätt smälta kokosoljan i t.ex mikro. Den ska dock inte vara för varm, max strax över 25 grader, annars kan tvålen bli för varm och spricka medan den stelnar.
  2. Väg upp rent vatten i en tålig bägare som tål kokande vatten och lut, t.ex keramik eller rostfritt.
  3. Väg upp luten i en kemikalietålig behållare t.ex keramik, laboratorieglas eller rostfritt.
  4.  Häll försiktigt den uppvägda luten i det uppvägda vattnet och rör om noga tills allt är löst. Lutens reaktion med vattnet gör att blandningen blir varm, nästan kokande. Låt stå i några minuter för att svalna lite.
  5. Blanda tillsatserna, i detta fall kaolin, röd lera och lite vatten, till en jämn smet.
  6. Häll lutblandningen över kokosoljan och rör om sakta tills kokosoljan är helt smält om du inte försmält den.
  7. Tillsätt lerblandningen och rör om.
  8. Vill du doftsätta din tvål tillsätter du i förväg uppvägd doft nu och rör om. Tänk på att olika dofter kan få smeten att tjockna olika snabbt.
  9. Sätt ner stavmixern i blandningen och luta staven för att släppa ut luft som fångats under mixerhuvudet. Du vill inte mixa in luft i smeten, luftbubblorna visar sig som fula vita prickar eller knottror i din färdiga tvål.
  10. Kör med stavmixern med stavmixerhuvudet hela tiden täckt av tvålsmet i korta intervaller. Mellan intervallerna rör du om med stavmixerhuvudet utan att ha mixern igång. Ha kolla på smeten så att den inte tjocknar för fort av för kraftig omrörning. Den här tvålen spårar (tjocknar) snabbt, ca 30 sekunder tar det med vår, ganska kraftiga stavmixer. Se till att sluta mixa så snart smeten blivit det minsta lilla tjock.
  11. När smeten ser ut att börja tjocka lite lyfter du upp stavmixern och låter tvålsmeten droppa ner i behållaren. Om smeten gör spår på ytan i nån sekund innan den sjunker tillbaka ner i smeten har den börjat “spåra” och är klar. Vill du ha smeten lite tjockare kan du röra om aningens till (glöm inte att släppa ut luften när du sätter ner stavmixern igen), annars kan du sluta mixa när smeten spårat men fortfarande inte är så tjock.
  12. Häll upp i tvålform; antingen i en limpform silikon som du sedan skär upp enligt steg 14, eller i silikonform med individuella fack.
  13. Täck med en oöm handduk eller liknande och låt tvålen stelna. Den här tvålen stelnar snabbt! Efter 6-14 timmar är den redo att skäras upp.
  14. Ta ur tvålen ut formen och skär den i bitar i önskad storlek med kniv.
  15. Lägg dina tvålar luftigt och ganska mörkt, t.ex på ett galler med en luftig handduk eller muslinduk över, och låt mogna i ca 4 veckor*.

* Förtvålningsprocessen i den här tvålen är färdig efter ca 1 dygn. Då detta är en ganska hård tvål kan du utan problem börja använda dina tvålar redan efter ett par dagar! De når dock sin slutgiltiga hårdhet först efter 4 veckor+.

Är du osäker på vad tvål är, vad överfettning och spårning betyder? Lär dig allt om tvål på våra tvålsidor:

Ingredienser & utrustning

4 kommentarer

  1. Christina 22 juni, 2020 Svara

    Hej!
    Jag gjorde denna tvål igår och följde receptet exakt. Idag när jag skulle ta ut tvålen så var det vatten runt den, kanske en msk ungefär. Som om inte all vatten/natraiumhydroxid hade blandats med oljan. Jättekonstigt. Förstår inte varför det blev så. Vet ni varför det händer?
    Kan jag använda tvålen eller bör jag slänga den?

    Tack för fina recept.

    • Organic Makers 26 juni, 2020 Svara

      Hej Christina! Det är inget som vi varit med om, så det låter som att det blivit nåt fel vid uppvägning eller liknande. Eller så var det väldigt hög luftfuktighet när tvålen gjordes så att det kan bero på det.
      Om nån annan som läser bloggen har varit med om nåt liknande och listat ut vad det beror på, kommentera gärna.
      Om tvålen är hård nu och inte har för högt pH, går den bra att använda. För att kontrollera att pHt inte är för högt kan du göra ett s.k zap-test: nudda tvålen med tungspetsen och om det “zappar till” är den för stark för att använda. Smakar det bara tvål (blä!) är den OK!

  2. Gabriella 18 maj, 2020 Svara

    Hej,
    Går det bra att byta ut den vita leran mot rassal tvättlera?

    • Organic Makers 19 maj, 2020 Svara

      Ja det går bra! 🙂

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *