DIY video – ansiktscreme med quinoa & bakuchiol

Anpassningsbar ansiktscreme basrecept, eller som här med Squalane, Arganolja, Bakuchiol, Quinoaprotein & ljuvlig doft.

En mycket fin bas-ansiktscreme med några få grundingredienser, som du sedan kan anpassa med aktiva ingredienser, såväl oljelösliga som vattenlösliga, för att skapa precis den creme ditt ansikte, din kropp, händer, nagelband o.s.v behöver! Även metoden är enkel: vi använder oss av det mjukgörande och fuktighetsbevarande emulgeringsmedlet Makersaquol, som skapar stabila, lätta emulsioner som känns pudrigt silkeslena på huden utan behov av ytterligare förtjockare eller stabilisatorer. Ett extra plus är att detta emulgeringsmedel går att smälta med kokande vatten, vilket innebär att du varken behöver vattenbad eller mikro.

Grundreceptet är 5 ingredienser + vatten; Det naturliga och ekocertifierade emulgeringsmedlet Makersaquol samt Squalane, Arganolja, Pentylenglykol & några droppar Mjölksyra. Grundcremen är en fantastiskt mjukgörande och återfuktande ansiktscreme precis som den är, men den är också en bra grund för att utveckla cremen ytterligare genom att tillsätta de aktiva ingredienser du önskar, både vattenlösliga och oljelösliga! I den här cremen har vi valt att använda oss av bakuchiol, quinoaprotein & D-pantenol och de eteriska oljorna bergamott, frankinsence och kardemumma. Läs med om dessa och alternativ längre ner!

Oljefasen i den här cremen är 15% + ytterligare några procent för oljorna i de oljelösliga extrakt och aktiva ämnen du väljer, och vi har valt en grund av 10% squalane och 5% arganolja i den här cremen, vilket ger en mager känsla. Emulgeringsmedlet tillsammans med pentylenglykol ger ändå den här cremen en mycket fyllig känsla. Men du kan även i grundcremen byta ut de 15% oljorna mot andra oljor som passar dig. Du kan även öka och minska den totala mängden oljor om du vill, ner till ca 5% för en riktigt mager creme och upp till 25% för en fetare creme (öka/minska mängden vatten med motsvarande). Vilka oljor du väljer; torra, feta o.s.v, spelar också roll för känslan och funktionen. Läs mer om alla våra oljor, deras egenskaper och torrhetsgrad i vårt inlägg om oljor och torrhetsgrad.

Emulgeringsmedlet Makersaquol kommer i praktiska ”flakes”, som är tunna och därför lätta att smälta. Makersaquol är ett emulgeringsmedel som kan smältas både i oljefasen och vattenfasen, eller som här, i en blandad fas (one-pot-method). Här smälter vi dessutom emulgeringsmedlet bara med hjälp av kokande vatten, vilket förutsätter att övriga ingredienser är flytande och rumstempererade, annars kommer inte blandningen upp i temperatur över 70 grader, vilket är en förutsättning för att emulgeringsmedlet ska fungera ordentligt. Kommer du inte upp i tillräcklig temperatur behöver du värma blandningen i vattenbad eller mikro till 70-80 grader.

Recept

Förinställd mängd är 200 g. Du kan själv ange mängden du vill göra så räknas receptet om.

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

One-pot Fas

A3%MakersaquolMängd g
A10%SqualaneMängd g
A5%Arganolja EKOMängd g
A5%Pentylenglykol, naturligMängd g
A0.25%MjölksyraMängd g
A70%Renat Vatten – Aqua PurificataMängd g

Tillsatsfas vid 35-45 grader (valfritt, kan ersättas med vatten eller squalane)

B1%D-PantenolMängd g
B3%BakuchiolMängd g
B2%QuinoaproteinMängd g
B0.75% Eteriska oljorMängd g

Receptnoter:
0.25% Mjölksyra motsvarar 7 droppar mjölksyra per 100 g.
0.75% Eteriska oljor motsvarar ca 20 droppar per 100 g.
E-vitamin: Du kan även tillsätta e-vitamin, ca 0.5% för att ge antioxidant effekt till huden och skydda oljorna i cremen mot oxidation. Men då denna creme bör användas inom 3-4 månader är e-vitamin inte nödvändigt om du inte använder dig av väldigt oxidationskänsliga (torra) oljor.

Gör så här

 1. Väg upp alla ingredienser i fas A, utom vattnet, i en värmetålig bägare.
 2. Koka upp vatten i vattenkokare.
 3. Väg i kokande vatten i fas A och rör om noga tills emulgeringsmedlet är helt smält/löst. Mät temperaturen så att den är minst 70 grader; annars måste du värma bägaren i t.ex. ett vattenbad till minst 70 grader.
 4. Sätt i stavmixern och vinkla den för att släppa ut luft som fastnat under mixerhuvudet.
 5. Mixa på högsta hastighet i 30 sek – 2 minuter tills blandningen är jämn och inte separerar när du slutar.
 6. Låt svalna medan du rör om med mixerhuvudet då och då, och ibland mixar en liten stund med stavmixern. Du kan sätta behållaren i ett kallt vattenbad så går nedsvalningen snabbare.
 7. Mät temperaturen. När temperaturen är under ca 45 grader tillsätter du ev. tillsatsfas. Mixa en kort stund med stavmixern.
 8. Låt blandningen svalna under omrörning då och då till ca 30 grader.
 9. Vid 30 grader mixar du med stavmixern en sista gång. Cremen kommer nu att tjockna.
 10. Ta upp stavmixern och låt svalna till rumstemperatur.
 11. Rör om och häll upp på flaska.

Konservering & hållbarhet

Denna creme konserveras med 5% pentylenglykol. I kombination med rätt pH-värde (ca pH 4.5-5.5) som skapas med hjälp av några droppar mjölksyra, är detta en mild konservering som ger krämen en hållbarhet på 3-4 månader, förutsatt att du varit noga med renlighet under tillverkningen. Utan konservering håller cremen max en vecka.

Pentylenglykol är också en fuktgivare och fuktighetsbevarare, och ger glid och fyllighet till krämen. Minst 5% behövs för att pentylenglykol ska fungera som ensam konservering, men 5% pentylenglykol kan kännas lite för ”fyllig” och hal för en del. För en lättare känsla kan du i stället använda dig av andra konserveringsmetoder:

Annan konservering

Du kan även konservera cremen med andra naturliga konserveringsmedel, t.ex Makers Aquagard eller Makerskonservering. Kombinerar du dem dessutom med en konserveringsbooster som pentylenglykol når du en hållbarhet på ca 1 år.
En bra kombo är t.ex 4% Aquagard + 2% Pentylenglykol eller 4% Makerskonservering + 2% Pentylenglykol. Tänk på att pH-värdet för all naturlig konservering bör ligga i spannet pH-4.5-5.5. Olika konserveringsmedel ger olika pH-värde, t.ex ger Makers Aquagard ett högre pH-värde än Makerskonservering, och cremen behöver då mer mjölksyra för att nå pH 4.5-5.5.

Utbyte av ingredienser

Den här cremen kan anpassas till många olika behov genom att byta ut ingredienser. Grundreceptet behöver förutom vatten innehålla 3-5% Makersaquol (högre dosering = tjockare creme), 5-25% oljor/estrar, samt en fungerande konservering & pH-reglering med mjölksyra.

Du kan inte använda dig av ett annat emulgeringsmedel i detta recept/metod, då detta är specifikt för Makersaquol. Vi har recept på emulsioner med andra emulgeringsmedel som du kan följa istället!

I övrigt är du ganska fri att lägga till/dra ifrån ingredienser som du önskar, och möjligheterna är många!

Du kan använda dig av både vattenlösliga och oljelösliga ingredienser, och även torra som t.ex kolloidalt havremjöl eller Aloe vera-extrakt.

Oljelösliga ämnen:

I grundfasen använder du dig av 5-25% vegetabiliska oljor och/eller oljeestrar som Squalane, Makers Silk eller Caprylic Triglycerides. Emulgeringsmedlet Makersaqoul är tacksamt att använda på så vis att det klarar både mycket låg, och förhållandevis hög fetthalt (oljefas). En normal ansiktscreme brukar röra sig mellan 15-20% oljefas, men det kan vara både lägre och högre än så.

I detta recept använder vi 10% Squalane & 5% Arganolja som ger en bra och ganska mager grund, men du kan byta ut oljefasen mot andra oljor som du tycker passar dig!

Råvaror i receptet:

Fler recept på cremer & emulsioner:

11 kommentarer

 1. Robynn Alyssa Mcpherson 16 mars, 2024 Svara

  Hej,

  I would love to test adding in some mineral spf, what percentage could I add? and at what stage would i add it in?

  Thanks so much for your amazing blog!

  • Organic Makers 19 mars, 2024 Svara

   Hi! This recipe is not tested with Mineral SPF in it, so it is not sure it would work. I would try to add 10% of total recipe in the oil phase and see if that works!

 2. atma 17 oktober, 2021 Svara

  Hej, jag skulle vilja göra en ansiktskräm som är verksam mot acne. Har ni någon tillsats som ni rekommenderar till det?
  Vänliga hälsningar
  atma

 3. Uliana 21 februari, 2021 Svara

  Hej. När du skapar en lamellemulsion är det nödvändigt att påpeka att kristallernas struktur störs om du rör om länge med en mixer, 15 sekunder i snabb hastighet, sedan med en pinne.

  • Organic Makers 22 februari, 2021 Svara

   Tack för input! Det brukar dock inte vara ett problem i DIY, då man använder en stavmixer som har en längre hastighet och lite annan mixerprocess än en höghastighetsmixer som används i produktion. Med en stavmixer kan man behöva mixa lite längre för att emulsionen ska bli stabil. Men det brukar inte behövas så lång stund om du använder en någorlunda kraftig mixer!

 4. Anna 6 februari, 2021 Svara

  Hej!

  Jag fick ett pH-värde på 3,5 när jag gjorde krämen. Jag hade i eteriska oljor citron och grapefrukt. Kan jag höja pH-värdet på något sätt?

 5. Jenny-Ann 10 november, 2020 Svara

  Hej!

  Tack för många fina recept. Ni säger att hållbarheten på detta receptet är 3 mån. Är det i rumstemperatur? Om jag använder airlesss pumpflaskor och förvarar min kräm i kylskåpet antar jag att livslängden borde förlängas avsevärt? Har ni. någon aning hur mycket man kan anta?

  Mvh
  Jenny-Ann

  • Organic Makers 10 november, 2020 Svara

   Inte så mycket ändå, eftersom den här är sk. självkonserverande med 5% pentylenglykol. Några månader till bara.
   En bättre ide är att även tillsätta 4% Makerskonservering eller Makers Aquagard, då håller krämen minst ett år i rumstemperatur.

   • Jenny-Ann 17 november, 2020 Svara

    Ok! Tusen tack för svar! 🙂

 6. Camilla Lindskoug 13 juni, 2020 Svara

  När kommer inlägget att färdigställas? Detta är det bästa och enklaste receptet på emulgeringar och jag vill veta så mycket som möjligt om metoden:)

 7. Elisabeth 8 maj, 2020 Svara

  Hej!
  Om jag vill ha kollodierat havre i: tillsätter jag bara i tillsättningsfasen eller ska den lösas upp i oljan? Och kan man tänka sig att göra receptet redan nu, fast det inte är helt klart än?
  Tack för bra recept!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *