DIY – Två bodybutters med kakaosmör

DIY Bodybutter med kakaosmör - Organic MakersDIY Ekologiskt bodybutter med kakaosmör och kokosolja - Organic MakersDIY Ekologiskt bodybutter mintchoklad - Organic Makers

Äntligen har vi fått hem ett riktigt bra ekologiskt kakaosmör! Premiär för recept alltså! Vi har gjort två olika recept på härliga kroppskrämer eller Body butters med kakaosmör som en av ingredienserna.

De båda ser ganska lika ut; till vänster på bilden ser du bodybutter med kakaosmör och kokosolja, och till höger ser du bodybutter med kakaosmör, sheasmör nilotica och makadamiaolja, och en liten hint av mint!  Även fastheten är ganska lik, dock är bodybutter med mint något fastare. Skillnaden ligger i egenskaperna och konsistensen. Bodybutter med mint är “segare”, mer som ett rört smör, och kokosoljevarianten har en lättare konsistens, som lagom vispad grädde ungefär.

Kakaosmör är ett växtsmör med många fina hudvårdande egenskaper. Det är mycket bra för torr, sprucken och narig hud; det hjälper till att behålla fukt i huden och verkar uppmjukande. Kakaosmöret är naturligt rikt på antioxidanta polyfenoler och E-vitamin. Polyfenoler skyddar mot solskador (ska dock inte ersätta solskydd eller försiktighet med solexponering), och verkar läkande på huden.

I bodybutter med kakaosmör och kokosolja har vi kombinerat enbart de här två ingredienserna, i ratiot ca två tredjedelar kokosolja och en tredjedel kakaosmör. Det här är ett perfekt bodybutter för dig som gillar kokosolja som kroppsvård: Kakaosmöret tillför den enkelomättade fettsyran Omega 9 till kokosoljan, som i sig nästan bara innehåller mättade fettsyror. Dessutom bidrar kakaosmöret med polyfenoler och andra nyttiga ämnen som verkar skyddande, samt en fastare och krämigare konsistens.

Bodybutter med kakaosmör, sheasmör nilotica och makadamiaolja blev den lite tjockare och segare varianten. En tredjedel av varje ingrediens blev en utmärkt krämig mix. Detta är, i alla fall just nu, min favorit av de två. Både kakaosmöret och sheasmör nilotica har en ljuvlig lätt doft av lyxig choklad, och tillsammans med makadamiaoljans lilla nötighet blir det underbart. Jag toppade med bara lite, lite eterisk olja av Åkermynta (annars tar mintdoften lätt över), och den lätta mintchokladdoften av detta är to-die-for.
I den här blandningen kombinerar vi oljor och fetter med en större variation av fettsyror, och detta är en riktig superkräm för torr och narig hud.

Recept

Bodybutter med kakaosmör, sheasmör nilotica, makadamiaolja och åkermynta. ( 60 gram)

20 g kallpressat kakaosmör

20 g sheasmör Nilotica

20 g kallpressad makadamiaolja

Några droppar (upp till 0,5 ml) Eterisk olja Åkermynta

Gör så här:

Smält ihop alla ingredienser utom den eteriska oljan över ett vattenbad. Rör om långsamt men ordentligt så att allt löser sig. Lösningen ska vara nästan eller helt klar när den är smält. Låt svalna medan du rör om då och då. Tips! Om du vill undvika den lilla grynighet som sheasmöret ibland kan ge, sätt i lösningen i frysen i ca 10 minuter direkt efter smältning. Ta ut den precis när den har tjocknat LITE och rör om. Fortsätt att röra om då och då medan krämen svalnar till rumstemperatur. Det går bra att sätta den i kylen mellan omrörningarna, så svalnar den snabbare. Men passa den när den börjar komma ner i temperatur. Svalnar den för snabbt utan omrörning kan det bli klumpar. När krämen är helt rumstempererad eller något svalare (det kan ta lite längre tid än en tror, se tipsen nedan), rör du om lite extra kraftigt eller vispar nån minut med elvisp för att få den härligt vita krämigheten. Under den sista omrörningen kan du också tillsätta eterisk olja. Häll upp i burk och förslut.

Tänker du inte använda upp krämen inom de närmsta månader kan du även tillsätta några droppar E-vitamin i den sista omrörningen, så håller krämen längre.

Bodybutter med kakaosmör och kokosolja (60 gram)

40 g Kokosolja Virgin

20 g kallpressat kakaosmör

Gör så här:

Smält och rör ihop ingredienserna över ett vattenbad. Följ samma steg som i receptet ovan, men du kan skippa frysen, då den här krämen inte innehåller något sheasmör. Vill du doftsätta krämen tillsätter du eteriska oljor mot slutet, max ca 1% totalt.


Några tips för att lyckas:

1. Ett vanligt misstag bland oss otåliga, är att tro att krämen blivit för lös. Man står där med sin kräm, tycker att den är i rumstemperatur, men oj vad blaskig den är!

Nej, nej, vänta bara. Ibland måste krämen stå till sig lite i rumstemperatur för att stabilisera sig. Det har säkert nånting med molekyler att göra. Ibland så behövs det bara aningens lägre temperatur för att krämen ska få sin rätta form. Det kan gå snabbt, plötsligt stelnar den till helt enkelt! Och sen behåller den sin form även i varmare rumstemperatur.

2. Den blev lite för varm när solen lyste in genom badrumsfönstret, och nu vill den inte stelna igen..? Återigen; Sätt den i kylen en stund, ta ut den, rör om och låt den får tid. Och här kommer vi till en annan viktig poäng med helt ekologisk och naturlig hudvård: Det finns årstider och olika temperaturer! Detta är ju inte en nyhet för någon, men mycket av kemikalierna i en icke-naturlig produkt går ut på att produkten ska hålla samma konsistens oavsett årstid, värme och luftfuktighet. Så funkar det inte i verkligheten. Det här receptet är gjort i mars. Vill man ha exakt samma konsistens mitt i varma sommaren eller i smällkalla vintern får man ta att anpassa det lite; aningens mer flytande oljor på vintern och aningens mer fasta fetter på sommaren. Inte svårare än så.

Och ska du åka på solsemester till varmare breddgrader, ta inte med dig en produkt som bara innehåller oljor och fetter som smälter vid kroppstemperatur. En kräm med bivax i t.ex, har högre smältpunkt och lämpar sig bättre, i väl försluten burk så klart så att den inte smälter och läcker vid extrema temperaturer.

Lycka till!

 

42 Kommentarer

 1. Monica Carlson 24 mars, 2014 Svara

  Jag har en liten fråga vad är skillnaden på sheasmöret niolotica och det andra. jag har fått sheasmör fr Ghana som är lite gult till färgen. kan jag använda det till bodybutter enl erat recept med kakaosmör.
  blev så glad när jag hittade eran sida.
  tack för trevliga recept och en informativ sida
  Mvh Monica

 2. Minna 11 april, 2014 Svara

  Härliga recept! Nu när vi går mot sommaren skulle jag vilja ha tips på vad en kan smörja in kroppen med då när den inte är lika vintertorr och gärna någon produkt som går lätt in i huden även när det är varmt ute. 🙂

 3. Författare
  Organic Makers 31 maj, 2014 Svara

  Hej Lena!
  Vi använder faktiskt en egengjord tandkräm som vi snart ska publicera recept på, men i stort sätt är det så här:
  Blanda 50% kokosolja med 50% bikarbonat. Tillsätt några droppar eterisk olja åkermynta. Det blir en krämig och bra tandkräm.
  Salt i tandkräm har vi provat, men det blir på tok för salt för munnen!

 4. Nur 8 juli, 2014 Svara

  Hejsan! Har precis hittat hit och är väldans sugen på att testa att göra egen body butter. Är däremot nyfiken på om man kan ha någon annan doft i istället för Åkermynta eller om det skulle “krocka” då?

 5. Marie 3 november, 2014 Svara

  Hej! Nu har jag allt inkorgen utom burkar!
  Jag tänkt ege bort och tänker att mindre burkar är bättre för åtgångens skull! Vilka rekommenderar ni?

  • Daniel Carlsson 4 november, 2014 Svara

   Hej Marie! Vill du ha mindre burkar så har vi bruna glasburkar 30 ml och 60 ml. Vill du ha ännu mindre finns aluminiumdosor i 15 och 30 ml. Sedan är våra glasburkar med glaslock 80 ml lyxiga att ge bort som present 🙂

 6. Emilie 10 november, 2014 Svara

  Hej. Jag har gjort butter nr 1 och fick ett jättefint fluff när jag vispade det…hällde upp på burk och har haft det förvarat i rumstemperatur. Dagen efter när jag skulle använda det var smöret stenhårt så fick värma det i händerna för att mjuka upp det. Ska det bli så hårt dagen efter eller gjorde jag något fel? Använde dpm ingredienser som står i receptet förutom att jag bytte ut makadamiaojan till mandelolja.

  //Emilie

  • Rebecca 9 december, 2014 Svara

   Jag har samma problem, smöret har blivit stenhårt. Vad kan det bero på?

   • Josefin 9 december, 2014 Svara

    Hej! Antagligen beror det på att bodybuttret inte varit helt stelnat vid sista omrörningen. Då stelnar det till ytterligare i burken och kan bli lite för hårt. Prova att skopa tillbaks bodybuttret i en skål som går att vispa i, och ge det en extra slutvispning utan att smälta om det.
    Nu på vintern kan det också vara så att buttret blir lite hårdare än på sommaren, beroende på lufttemperatur och luftfuktighet. Prova att tillsätta lite mer flytande olja i receptet.

 7. cecilia 2 december, 2014 Svara

  Hej, går denna produkt att använda direkt på huden? Undrar även om man enbart kan tillsätta några droppar avokado- nypon- marulaolja i den dagliga ansiktskrämen? Eller rent av kan dutta “rent” i ansiktet direkt?

 8. Emelie 17 december, 2014 Svara

  Hej!
  Tänkte testa att byta ut kakaosmöret mot mangosmör då jag har det hemma. Tror ni det kan funka? Såg dock att ni inte säljer mangosmör. Finns det någon speciell anledning till det?

  • Organic Makers 18 december, 2014 Svara

   Hej Emelie! Svårt att säga, mangosmör och kakaosmör har olika konsistens och smältpunkter, så det kommer inte att bli samma om du byter. Anledningen att vi inte säljer mangosmör är att vi bara säljer ekologiska oljor och fasta fetter. Mango är en av de frukter som odlas med stora mängder bekämpningsmedel och kemikalier 🙁 Ekologiskt mangosmör är tyvärr ovanligt och extremt dyrt.

 9. Ekofilosophie 10 januari, 2015 Svara

  Hej!

  Jag har köpt hem en massa bra basvaror av er och tänkte ge mig på att göra ett bodybutter. Kan man göra en variant med både kokosolja, shea och kakaosmör? Vilka proportiner mellan dessa ska man isf ha? Om jag ska tillsätta någon olja vilken av dessa är bra: makadamiaolja, nyponrosfröolja eller en blandning jag gjort av avokado/jojoba/nyponros och granatäpple? Eller är det kanske bäst att skippa tillsätta olja? Min hud behöver fukt! 🙂

  Tack 🙂

  • Organic Makers 19 februari, 2015 Svara

   Hej! Ledsen för sent svar! Till blandningen kokos, shea och kakaosmör är alla halvfasta/fasta fetter, så det är bra att tillsätta lite flytande olja. Alla de du nämner passar bra!

 10. Dijana 5 februari, 2015 Svara

  Hejsan.
  Jag gjorde bodybutter med kokosolja och kakaosmör.
  Jag dubblade receptet. Resultatet blev att buttern blev hård och svår att få upp ifrån burken men smälter bra in i huden. Är resultatet rätt?
  Kommer man kunna använda denna buttern på sommaren så den inte smälter i burken?
  Finns det någon butter som är len som en tjockare lotion?
  Tack

  • Josefin 19 februari, 2015 Svara

   Nu på vintern har body buttret en tendens att bli lite hårdare, och ibland blir det för hårt för att man inte har slutvispat när body buttret är helt kallt. Vill du ha det mjukare kan du tillsätta lite kallpressad olja till receptet.

 11. Johanna 19 februari, 2015 Svara

  Är det möjligt att byta ut sheasmöret mot den hårdare varianten?

  • Organic Makers 19 februari, 2015 Svara

   Hej Johanna,
   Sheasmöret paradoxa är betydligt fastare än nilotican, så använder du den fastare paradoxan bör du öka mängden flytande olja.

 12. Ann-Sofie 8 mars, 2015 Svara

  Hej , ni har inte luktfri kokosolja? Har nämligen förstått att det ska finnas sånt att köpa.

 13. Helene 11 mars, 2015 Svara

  Hej! Min har nu svalnat och jag håller på och vispa som en galning, den är gul, och vattnig. Varför blev det så?

  • Författare
   Josefin 11 mars, 2015 Svara

   Hej Helene,
   Båda två är ganska fasta i konsistensen, så det ska inte bli som du beskriver. Ibland kan det vara så att den inte svalnat färdigt. Den behöver ha kommit ner i rumstemperatur, och även då kan den behöva vila lite för att stelna till. Om du sätter den svalt någon timme och sen provar vispa igen, så ska den nog bli bra!

 14. Ann -Sofie 14 mars, 2015 Svara

  Gjorde den idag, blev kanon mot huden. Men jag undrar bara, går det byta kokosen mot nån annan olja? Jag har väldigt svårt för kokosdoften. Är det nåt ni ens rekommenderar, jag vet ju inte hur processen går till att få det luktfritt, men det kanske ni vet? Mvh Ann-Sofie

 15. Jessica 20 juli, 2015 Svara

  Hej!
  Jag har eksemhud och är känslig och allergisk mot en massa grejer så jag undrar om ni skulle kunna hjälpa mig med ett recept på body butter med få ingredienser och utan shea, mandel,aprikos, kokos och nötoljor.
  Tack på förhand,
  Jess

  • Författare
   Organic Makers 24 juli, 2015 Svara

   Hej Jessica,
   Om du vill undvika nötoljor kan du byta ut dem mot andra oljor, t.ex tefrö, hampfrö, jojoba eller rapsolja. Detta är förstås inte så lätt med fasta oljor som sheasmör eller halvfasta som kokosolja. Värt att veta är dock att kokosnöten inte är en tränöt, alltså inte en nöt egentligen, och de med nötallergi reagerar inte på kokosolja. Man kan vara allergisk mot kokosolja i sig, men det är extremt sällsynt.
   Kakaosmör och/eller bivax är andra ingredienser som ger fasthet. I det första receptet (60g) kan du öka kakaosmöret med 10 g och skippa sheasmöret, samt byta ut oljan mot en icke-nötolja. Receptet blir då t.ex 30 g kakaosmör och 30 g olja. Om det behövs för konsistensen kan du tillsätta några gram bivax också!

 16. lisa 20 december, 2015 Svara

  Hej! Vad händer om man tillsätter lite bivax? och kan man tillsätta chiaextrakt? hur ska man dosera isåfall?

  • Författare
   Organic Makers 22 december, 2015 Svara

   Hej Lisa!
   Tillsätter du bivax blir body buttret fastare. Blir det för fast kan det vara svårt att vispa och bli en för fast produkt. Därför behöver du tillsätta mer flytande olja tillsammans med bivaxet. Chiaextrakt går utmärkt att tillsätta. Chiaextraktoljan är koncentrerad, så det räcker med några få procent.

 17. lisa 25 december, 2015 Svara

  Hej igen!
  Tack för svar,
  hur varmt kan kakaosmöret och kokosfettet bli innan näringsämnen försvinner? Om jag tillsätter bivax som måste vara 65 grader, påverkas de andra fetterna negativt då?

  • Författare
   Organic Makers 26 december, 2015 Svara

   Hej Lisa,
   Oljorna påverkas inte av temperaturer så låga som 65 grader. De flesta oljor och fetter klarar temperaturer på över 100 grader utan att påverkas överhuvudtaget. Så länge du håller dig under 100 grader, vilket är maxtemperaturen i ett vattenbad, (och i ett vattenbad kommer du sällan upp så högt) behöver du inte oroa dig.
   Använder du microvågsugn smälter du i korta intervaller med omrörning mellan. Där kan det vara bra att ha en termometer till hands för att se att temperaturen inte blir för hög. Även om bivaxet smälter vid 65 grader tar det en stunds omrörning innan det smält, så håll dig till max 70 grader och rör noga om tills allt löst sig.

 18. Erica 2 maj, 2016 Svara

  Måste det vara makadamiaolja för att det ska bli bäst konsistens? vilka andra oljor funkar?
  kan man ha i lite arrowrot för att göra det mindre flottigt?

  & för 60g bodybutter som man vispar upp, hur stor burk behöver man? (kan ju vara bra o veta innan tänker jag)

  • Organic Makers 18 maj, 2018 Svara

   Makadamiaoljan ger en len och skön känsla, men du kan byta ut till en annan olja (eller till en blandning med flera oljor). Andra bra oljor till detta body butter är tex. mandelolja, aprikoskärnolja och tefröolja. Om du vill ha en lite mattare känsla, lite mindre “oljigt” så rekommenderar vi ekologisk majsstärkelse som du hittar i vår webbutik!
   Om du vispar upp body butter behöver du ofta en dubbelt så stor burk, så till 60g body butter är en 120 ml burk lagom.

 19. Fanny 24 oktober, 2016 Svara

  Om man nu tillsätter Vitamin E, hur länge till håller body buttern? När vet man att produkten “gått ut”? Ser man detta på doft, färg, konsistens etc..? Super tacksam för svar!

  • Organic Makers 25 oktober, 2018 Svara

   Med tillsatt E-vitamin håller detta body butter i 12 månader. Du märker om ett body butter är dåligt genom att lukten förändras; så det luktar dålig om oljorna/smöret luktar härsket.

 20. Astrid 3 november, 2016 Svara

  hej jag gjort body butter nr 1 och nöt jag smörjde in mig me den blev jag helt oljig och det var som att jag smörjde in mig med med olivolja. Vad kan de bero på? Hat jag glor fel i något steg eller ska de helt enkelt vara så?

 21. Titti 3 maj, 2017 Svara

  Tips: Eterisk olja ylang ylang gifter sig väldigt fint med kakaosmöret och kokosoljan till en söt, tropisk och blommig doft! Använde ca 10 droppar.

 22. Cecilia 3 juli, 2017 Svara

  Hur lång är hållbarheten på respektive butters?

  • Författare
   Organic Makers 4 juli, 2017 Svara

   Med tillsatt E-vitamin håller detta body butter i minst 12 månader. Utan e-vitamin i minst 6 månader.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Prenumerera på Organic Makers nyhetsbrev.