DIY Bodybutter med kakaosmör - Organic Makers

DIY – Två bodybutters med kakaosmör

DIY – Två bodybutters med kakaosmör

Två olika recept på härliga kroppskrämer eller Body butters med kakaosmör som en av ingredienserna! Bodybutters är härligt mjuka och feta, helt oljebaserad produkter som är mycket sköna för hela kroppen. Och du kan variera dem mycket, genom att använda alla sorters oljor, smörer och även vaxer! Tricket är, oavsett vilka ingredienser du använder, att hitta en lagom fasthet som blir fluffigt när det vispas och som är mjukt nog att smörja på lätt. Här gör vi dem med i huvudsak kakaosmör, sheasmör, kokosolja eller flytande olja (makadamia, men du kan använda en annan olja om du vill).

De båda ser ganska lika ut; till vänster på bilden ser du bodybutter med kakaosmör och kokosolja, och till höger ser du bodybutter med kakaosmör, sheasmör nilotica och makadamiaolja, och en liten hint av mint!  Även fastheten är ganska lik, dock är bodybutter med mint något fastare. Skillnaden ligger i egenskaperna och konsistensen. Bodybutter med mint är ”segare”, mer som ett rört smör, och kokosoljevarianten har en lättare konsistens, som lagom vispad grädde ungefär.

Kakaosmör är ett växtsmör med många fina hudvårdande egenskaper. Det är mycket bra för torr, sprucken och narig hud; det hjälper till att behålla fukt i huden och verkar uppmjukande. Kakaosmöret är naturligt rikt på antioxidanta polyfenoler och E-vitamin. Polyfenoler skyddar mot solskador (ska dock inte ersätta solskydd eller försiktighet med solexponering), och verkar läkande på huden.

I bodybutter med kakaosmör och kokosolja har vi kombinerat enbart de här två ingredienserna, i ratiot ca två tredjedelar kokosolja och en tredjedel kakaosmör. Det här är ett perfekt bodybutter för dig som gillar kokosolja som kroppsvård: Kakaosmöret tillför den enkelomättade fettsyran Omega 9 till kokosoljan, som i sig nästan bara innehåller mättade fettsyror. Dessutom bidrar kakaosmöret med polyfenoler och andra nyttiga ämnen som verkar skyddande, samt en fastare och krämigare konsistens.

Bodybutter med kakaosmör, sheasmör nilotica och makadamiaolja blev den lite tjockare och segare varianten. En tredjedel av varje ingrediens blev en utmärkt krämig mix. Detta är, i alla fall just nu, min favorit av de två. Både kakaosmöret och sheasmör nilotica har en ljuvlig lätt doft av lyxig choklad, och tillsammans med makadamiaoljans lilla nötighet blir det underbart. Jag toppade med bara lite, lite eterisk olja av Pepparmynta (annars tar mintdoften lätt över), och den lätta mintchokladdoften av detta är to-die-for.
I den här blandningen kombinerar vi oljor och fetter med en större variation av fettsyror, och detta är en riktig superkräm för torr och narig hud.

Recept

Bodybutter med kakaosmör, sheasmör nilotica, makadamiaolja och pepparmynta. ( 60 gram)

20 g kallpressat kakaosmör

20 g sheasmör Nilotica

20 g kallpressad makadamiaolja

Några droppar (upp till 0,5 ml) Eterisk olja Pepparmynta EKO

Gör så här:

Smält ihop alla ingredienser utom den eteriska oljan över ett vattenbad. Rör om långsamt men ordentligt så att allt löser sig. Lösningen ska vara nästan eller helt klar när den är smält. Låt svalna medan du rör om då och då. Tips! Om du vill undvika den lilla grynighet som sheasmöret ibland kan ge, sätt i lösningen i frysen i ca 10 minuter direkt efter smältning. Ta ut den precis när den har tjocknat LITE och rör om. Fortsätt att röra om då och då medan krämen svalnar till rumstemperatur. Det går bra att sätta den i kylen mellan omrörningarna, så svalnar den snabbare. Men passa den när den börjar komma ner i temperatur. Svalnar den för snabbt utan omrörning kan det bli klumpar. När krämen är helt rumstempererad eller något svalare (det kan ta lite längre tid än en tror, se tipsen nedan), rör du om lite extra kraftigt eller vispar nån minut med elvisp för att få den härligt vita krämigheten. Under den sista omrörningen kan du också tillsätta eterisk olja. Häll upp i burk och förslut.

Tänker du inte använda upp krämen inom de närmsta månader kan du även tillsätta några droppar E-vitamin i den sista omrörningen, så håller krämen längre.

 

Bodybutter med kakaosmör och kokosolja (60 gram)

40 g Kokosolja Virgin

20 g kallpressat kakaosmör

Gör så här:

Smält och rör ihop ingredienserna över ett vattenbad. Följ samma steg som i receptet ovan, men du kan skippa frysen, då den här krämen inte innehåller något sheasmör. Vill du doftsätta krämen tillsätter du eteriska oljor mot slutet, max ca 1% totalt.

Några tips för att lyckas:

1. Ett vanligt misstag bland oss otåliga, är att tro att krämen blivit för lös. Man står där med sin kräm, tycker att den är i rumstemperatur, men oj vad blaskig den är!

Nej, nej, vänta bara. Ibland måste krämen stå till sig lite i rumstemperatur för att stabilisera sig. Det har säkert nånting med molekyler att göra. Ibland så behövs det bara aningens lägre temperatur för att krämen ska få sin rätta form. Det kan gå snabbt, plötsligt stelnar den till helt enkelt! Och sen behåller den sin form även i varmare rumstemperatur.

2. Den blev lite för varm när solen lyste in genom badrumsfönstret, och nu vill den inte stelna igen..? Återigen; Sätt den i kylen en stund, ta ut den, rör om och låt den får tid. Och här kommer vi till en annan viktig poäng med helt ekologisk och naturlig hudvård: Det finns årstider och olika temperaturer! Detta är ju inte en nyhet för någon, men mycket av kemikalierna i en icke-naturlig produkt går ut på att produkten ska hålla samma konsistens oavsett årstid, värme och luftfuktighet. Så funkar det inte i verkligheten. Det här receptet är gjort i mars. Vill man ha exakt samma konsistens mitt i varma sommaren eller i smällkalla vintern får man ta att anpassa det lite; aningens mer flytande oljor på vintern och aningens mer fasta fetter på sommaren. Inte svårare än så.

Och ska du åka på solsemester till varmare breddgrader, ta inte med dig en produkt som bara innehåller oljor och fetter som smälter vid kroppstemperatur. En kräm med bivax i t.ex, har högre smältpunkt och lämpar sig bättre, i väl försluten burk så klart så att den inte smälter och läcker vid extrema temperaturer.

Lycka till!

42 kommentarer

 1. Agnes 25 mars, 2021 Svara

  Hej, jag provade göra ett butter med kakaosmör och kokosolja, följde instruktionerna och smälte ner det och när det börjat svalna vispade jag lite. Jag fick inte alls någon fluffig konsistens, krävs det någon lättare olja i smeten för att få till detta fluff, eller vispade jag för lite?

 2. Angela Johansson 29 augusti, 2020 Svara

  Hej! Jag skulle gärna vilja prova något av de här fina recepten. Skulle det fungera att byta ut kakaosmöret mot mangomör?

  • Organic Makers 11 september, 2020 Svara

   Ja, men då ska du tänka på att mangosmör har en hårdhet på mittemellan sheasmör och kakaosmör, och att det också kan ge en viss grynighet om det inte kyls vid nedsvalning!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *