Shampotvålar med lödder

DIY – schampotvål och mild ansiktstvål

För dig som använder äkta hantverkstvål till båder ansikte, kropp och hår är här ett recpet på en mycket mild och välavvägd tvål som även går att använda för hårtvätt.

En bra schampotvål bra hårvård till dig som föredrar hårtvål framför schampo! Ett mjukt, krämigt lödder av förtvålade väl avvägda ekologiska oljor ger ett rent, mjukt och skinande hår!

Schampotvålen ger en mild och skonsam tvätt utan att rugga upp håret eller göra det strävt. En del behöver ändå använda någon form av pH-återställande balsam eller sk. surskölj efter en schampotvål, en del tycker att det funkar bättre utan!

Vad är det för skillnad mellan en schampotvål och en vanlig tvål?

Skillnaden mellan en schampotvål och en mild hantverkstvål för ansiktet är faktiskt inte så stor. Det som gör tvålen ultimat som schampotvål är att den innehåller en väl avvägd olje/fettblandning som kombinerar både en mindre del hårdgörande och löddrande oljor (kokosolja), återfettande, mjukgörande och vårdande fetter (sheasmör), ricinolja som ger en krämighet till tvålen och mjukhet till håret, samt en eller flera basoljor med välgörande fettsyror som funkar särskilt bra till schampo och som ger vård.

I vårt recept har vi valt en kombination av Aprikoskärnolja, Svartkumminolja och Nattljusolja, som är den kombo som vi tycker fungerar bäst! Schampotvålen är en mild, krämigt löddrande och ganska lyxig tvål som kan användas både som schampo och som mild ansiktstvål.

Lär dig mer om tvål! På våra tvålsidor kan du lära dig hur du gör egen tvål från grunden.

Letade du efter schampokaka, inte schampotvål?

En schampotvål är en tvål, alltså oljor och fetter som med hydroxid förtvålats till tvål. Det här receptet är anpassat för dig som vill just ha en TVÅL som funkar som schampo (med ev. surskölj efteråt).

En schampokaka är en annan produkt som är mer populär för håret än en schampotvål. En schampokaka är INTE en tvål, utan ett schampo formulerat utan vatten, så att det blir en koncentrerad kaka som man själv löddrar upp i duschen!

Recept på schampokaka hittar du här:

Recept Kallrörd schampo- och ansiktstvål

Vi gör vårt recept på shampotvål i formen Tvålform Silikon stabil liten, men det funkar även bra i annan tvålform som rymmer ca 630-660 ml. Det blir ca 6 st ganska rejäla shampotvålar som räcker länge!

Vatten och Lut:

145 g Vatten
62 g Lut NaOH, Natriumhydroxid

Oljor/fetter:

112,5 g Kokosolja
90 g Sheasmör paradoxa
45 g Ricinolja
90 g Nattljusolja
67,5 g Aprikoskärnolja
45 g Svartkumminolja
ca 1,6 g Rosmarin Antioxidant

RECEPTDETALJER:

Total mängd oljor/fetter: 450 g
Varav:
Kokosolja: 25%
Sheasmör paradoxa: 20%
Ricinolja: 10%
Nattljusolja: 20%
Aprikoskärnolja: 15%
Svartkumminolja 10%
Utöver receptet tillsätts ca 0,3-0,4% Rosmarin Antioxidant

Överfettning: ca 6%
Lutkoncentration ca 30%
Vatten:Lut ratio: 2.333:1

Total vikt tvålsmet: ca 658 g

Antioxidant?

Till det här receptet tillsätter vi en antioxidant: Rosmarin Antioxidant. Detta beror på att tvålen innehåller flera lite känsligare oljor, och eftersom tvålen är överfettad med 6% (innehåller 6% mer olja än luten kan förtvåla), använder vi antioxidanten för att skydda tvålen från att härskna.

Det går bra att skippa antioxidanten, men då får du vara beredd på att tvålen kan bli härsken efter ett ca år eller så, (eller snabbare om du har otur). Det är inget farligt, men tvålen luktar då härsken olja och är inte trevlig att använda. Gör man en fin tvål som den här är det värt att skydda den lite extra! Rosmarin antioxidant kan ge oväntade färgeffekter till tvålen beroende på vilka oljor som används. I detta recept gjorde rosmarinen tvålsmeten kraftigt orange, något som försvinner när förtvålningen är klar!

Tips! Svartkumminolja har samma förtvålningstal som Aprikoskärnolja. Vill du ha en mer ekonomisk tvål kan du ersätta svartkumminoljan med Aprikoskärnolja utan att recepet i övrigt förändras. Detta gör dock shampotvålen något mindre vårdande. Tänk på att du kan inte byta ut några andra oljor och fetter utan att receptet behöver räknas om för att ge rätt lut- och vattenmängd!

Gör så här:

Du behöver en noggrann våg för att väga upp ingredienserna, och en stavmixer för att mixa tvålen.

Väg upp alla de rumstempererade oljorna, fetterna och antioxidanten i den behållare du ska göra tvålsmeten i. Vi brukar använda oss av 1-liters måttkannor i livsmedelsgodkänd laboratorieplast som tål den värme luten utvecklar.

Väg upp vattnet i en värmetålig bägare. Här är måttkannan 250 ml ideal.

Väg upp luten i en kemikalietålig bägare, t,ex en måttbägare i glas eller porslin (använd handskar och skyddsglasögon).

Blanda lutlösningen genom att hälla den uppmätta luten i det uppmätta vattnet. Rör om noga med t.ex en glasstav. Luten utvecklar kraftig värme (max 100°), undvik att andas in långorna. Låt luten stå i några minuter och rör om då och då, så att du är säker på att all lut har löst sig och att luten svalnar lite. Luttemperaturen bör vara under 80 grader innan du använder den. Häll den varma lutlösningen över oljor och fetter i tillverkningsbehållaren och rör om med en glasstav eller rostfritt verktyg. Låt lutens värme smälta fetterna helt medan du rör om.

När allt har smält har blandningen en temperatur på ca 40-50°. Sätt nu ner mixerstaven i blandningen och vinkla mixerhuvudet för att släppa ut luft som fångats under mixerhuvudet. Du ska undvika att mixa in luft i smeten, luften visar sig som fula prickar i din färdiga tvål. (Vill du ha ytterligare tillsatser eller doft i din tvål tillsätter förbereder du dem i förväg och blandar i dem nu, efter några korta mixningar med mixerstaven)

Mixa nu med mixerstaven i korta intervaller. Rör då och då om med hjälp av mixerhuvudet utan att köra mixern, för att jämna ut smeten och ha koll på att smeten inte tjocknar (spårar) för fort.

När smeten börjar tjockna lite lyfter du mixerstaven och låter lite tvålsmet från staven droppa ner på ytan. Om smeten lämnar spår på ytan i någon sekund har smeten börjat spåra och är klar! Om den droppar ner utan att lämna spår mixar du en stund till, glöm bara inte att släppa ut luften under mixerhuvudet för att inte få luft i smeten. Så fort smeten börjat spåra slutar du mixa. Hela processen brukar inte tar mer än några minuter om du tvålar i normal rumstemperatur.

Dags att hälla upp smeten i tvålformen! Efter upphällning ska tvålen gå igenom gel-fas och hårdna. Linda gärna om formen med något isolerande material, täck t.ex med lite bakplåtspapper och sedan en oöm filt, så värmen som utvecklas får verka ordentligt.

Efter ca 24-36 timmar är den här tvålen redo att tas ut ur formen och skäras upp i skivor eller lagom stora bitar. Vi brukar föredra en mer rektangulär form som ligger bra i handen (se bild). Då delar vi tvålen i formen stabil tvålform liten i tre delar på längden och varje bit en gång på mitten till 6 st lagom stora tvålar.

Lagra sedan tvålarna på ett galler under en luftig duk, t.ex muslinduk, i ett mörkt och luftigt utrymme i minst 4 veckor innan användning. Under den här tiden kan färgen på tvålen förändras, det är spännande att se det slutliga resultatet!

OBS! Innan du börjar behöver du vara förtrogen med hur kallrörd tvål tillverkas. Läs inlägget “Gör din egen kallrörda hantverkstvål” innan du börjar!

Tillsatser i Kallrörd tvål:

Detta grundrecept är utan tillsatser i form av doft, leror, örter med mera. Du kan tillsätta olika tillsatser utan att det påverkar mängderna lut, vatten eller oljor i receptet. Till detta recept kan du med fördel tillsätta ett par matskedar vit lera kaolin, enligt instruktionen nedan, som ger extra mjukt och krämigt lödder!

Tillsätt leror och örter till din tvål

Att använda leror i din tvål är ett mycket bra sätt att göra tvålen lenare och skönare och även tillföra bra egenskaper till både shampotvål och ansiktstvål. Använd ca 10-20 g (1 msk lera är knappt 10 g) lera per 450 g oljor. Blanda ut leran med så mycket extra vatten så att leran blir krämigt flytande innan du tillsätter den till tvålsmeten. Detta görs både för att leran ska lösa sig i tvålsmeten och för att det extra vattnet ska kompensera för det vatten som leran annars drar åt sig. Lermixen tillsätts när du precis börjat mixa din tvål, innan den börjar tjockna. Lera + vatten påverkar inte receptmängder i övrigt.

Samma sak med örter och örtpulver. Tänk dock på att örternas egenskaper kan påverka tvålen. Använd t.ex inte hibiskusblommor i kallrörd tvål. Hibiskusblommer är väldigt syrliga, och neutraliserar luten i tvålen så att det bildas kladdiga fickor.

Tillsätt doft till din tvål

Vill du tillsätta doft kan du göra det i form av eteriska oljor eller naturliga doftoljor. Lagom dosering är 1,5-3% av oljornas vikt, i detta recept alltså ca 7-14 g eteriska oljor.

Eteriska oljor och naturliga doftoljor kan påverka tvålen på olika sätt, framförallt hastigheten till spårning. Vissa eteriska oljor, främst blomdofter, kan snabba på hastigheten så att det bara tar några sekunder för smeten att tjockna, så var uppmärksam!

Tillsätt koncentrerade oljelösliga extrakt till din tvål

Våra koncentrerade oljeextrakt är så koncentrerade att de doseras om 1-3% av oljornas vikt. Du kan därför tillsätta t.ex ringblomsextrakt, kamomillextrakt m.fl med 1-3% (4,5-13,5 g i detta recept). Extraktoljorna gör tvålen något mer överfettad men påverkar inte receptmängder i övrigt!

Andra tillsatser

Andra tillsatser som salter, honung, annan vätska än vatten m.m påverkar tvålen på olika sätt och bör bara användas i recept där  receptet är utarbetat med just dessa ingredienser i åtanke.

ingredienser i receptet:

62 kommentarer

 1. Amanda 19 oktober, 2019 Svara

  Halloj!
  I receptet skriver ni att det kan vara bra att linda om tvålformen med en filt. Jag undrar vad som händer om man inte gör det och värmen som utvecklas inte får verka ordentligt?

  • Organic Makers 20 oktober, 2019 Svara

   När tvålen blir varm och får behålla sin värme ett tag går den igenom det som kallas för ”gel-fas”, det vill säga att den får ett lite mörkare, lätt transparent utseende.
   En del menar att detta gör tvålen hårdare och att den mognar snabbare, andra att det bara är en utseendemässig fråga.
   Men om du inte lindar om formen kan vissa tvålar genomgå partiell gelfas, dvs att de gellar och blir mörkare som en cirkel i mitten där det varit varmt, och ljusare och mer solid färg runt om, vilket inte blir så snyggt.
   Men det har ingen betydelse för funktionen!

 2. Cecilia Espinoza 8 oktober, 2019 Svara

  Hej! kan barn använda shampootvålen om denna har e-vitamin också?

  • Organic Makers 8 oktober, 2019 Svara

   Hej Cecilia,
   Barn kan använda shampotvålen utan problem!

 3. Emma 3 april, 2019 Svara

  Hej!
  Min schampo tvål blev väldigt mjuk och mosades sönder lite när jag skulle trycka ut den ur limpformen efter 24 timmar. Kommer den stelna mer under kommande 4 veckor?

  En fråga till, mina oljor räckte inte till så jag skrev in varje olja och dess vikt i er kalkylator för att få fram mängd lut och vatten. Sedan plussade jag bara ihop allt för att få total mängd lut o vatten. Ration blev 2:33. Är det rätt gjort eller är det detta som har påverkat tvålens mjukhet?

  Tack!

 4. åsa 18 mars, 2019 Svara

  Hej!

  Jag skulle var intresserad av en tvål som man kan använda till diskning och tvätt.
  Har sett sådana tvålar börja ploppa upp lite, men skulle vara kul att göra själv.
  Ni har inget sånt på ge?

 5. Annika 7 februari, 2019 Svara

  Hej
  Jag har provat en fantastisk balsamkaka från moodoils.se till mitt hår och skulle vilja göra själv. Finns det någon balsamemulgator som skulle kunna ersätta eller likna STEARAMIDOPROPYL DIMETHYLAMINE hos er?

  Har ni möjligen egna recept på gång?

  • Organic Makers 22 februari, 2019 Svara

   Hej Annika! Stearamidpropyl Dimethylamine är inte en ingrediens som är godkänd i naturligt eller ekologiskt certifierade produkter (COSMOS), bland annat för att den inte uppfyller kraven för naturlig framställning och nedbrytbarhet. Men vi tittar på andra balsamingredienser som även funkar i naturliga produkter!

 6. Frida Lenzer 4 februari, 2019 Svara

  Hej!
  Jag är nybörjare på att tillverka tvål. Jag läste på först och följde receptet till pricka och tillsatte inga eteriska oljor eller något annat efteråt. Sen lät jag tvålen mogna i 4-5 veckor. Den löddrar jättefint och gör rent bra. Nästan för bra. Det “gnisslar” om håret efter en tvätt. 😮 😉 Men den torkar ut min hårbotten och håret blir fort fett efteråt. Då mätte jag pH på tvålen och det var långt över 9 (som var sista värdet på stickan). Vilket pH ska det bli? Kan det variera beroende på tillredningen/mognaden av tvålen? Kan det vara det höga pH:et som gör att det torkar ut hårbotten? Jag provade att skölja håret efteråt med äppelcidervinäger utblandat med vatten för att balansera pH:et. Men tyckte inte det hjälpte riktigt. Kanske gjorde jag för svag blandning. Det var jättekul att tillverka tvålen och så lätt. Synd bara att det inte blev riktigt bra. Men jag ger mig inte på första försöket. 🙂 Vad kan jag ha gjort för fel? För tvålen ska väl va återfuktande och snäll mot huden?

 7. Kristina 9 januari, 2019 Svara

  Jag tycker du ska ha mun/andningsskydd när du jobbar med lut. Du köper det i färg- och bygghandel.
  Se även till att ha bra ventilation.

 8. Nina 23 december, 2018 Svara

  Hej!
  Behöver man inte något andningsskydd när man arbetar med lut? Räcker skyddsutrustning så som handskar och glasögon? Tack!

  • Organic Makers 9 januari, 2019 Svara

   Hej Nina,
   Andningsskydd kan vara bra att ha om man inte har så bra ventilation eller tycker att det är obehagligt att det kan sticka lite i näsan. Lutångorna är inte giftiga, men man ska undvika att andas in för koncentrerad ånga då det är stickande och obehagligt.

 9. Elin 3 november, 2018 Svara

  Hej! Jag har väldigt tunt och “flygigt” hår, och skulle gärna ha arganolja i detta receptet, kan man eventuellt byta ut någon av oljorna? Har läst så mycket bra om just argan 🙂
  Tack för hjälpen!

 10. Organic Makers 17 oktober, 2018 Svara

  5 minuter är inte så lång tid. Tiden beror också på hur kraftig stavmixer man har. En del rör för hand i flera timmar 🙂

 11. Organic Makers 17 oktober, 2018 Svara

  Ja, det kan vara leran! Det kan hända mycket med färgerna beroende på vad man har i. Jag gjorde en liknande som blev alldeles lila när jag gjorde den, och sen blev den blekt grön efter mognad. Hur mycket lera hade du i? Max 5 viktprocent av oljevikten i lera är att rekommendera.

 12. Lena Roos 17 oktober, 2018 Svara

  Hej, gjorde er schampootvål med tillsatt vit lera. Den tog rätt lång tid på sig att spåra (minst 5 min) och dagen efter är färgen gråblåaktig, långtifrån färgen på er bild. Är det leran som gjort den färgen tror ni? Eller har något gått fel? Har en väldigt noggrann våg när jag väger.

 13. Lotta Valking 13 oktober, 2018 Svara

  Hej finns det inte färdiga satser för schampo tvålen? Annars blir det jättestora förpackningar och vansinnigt dyrt schampo

 14. Sarah 13 oktober, 2018 Svara

  Hej!

  Kan jag byta ut sheasmör mot kakaosmör ?

  • Organic Makers 13 oktober, 2018 Svara

   Hej Sarah,
   Nej, i ett tvålrecept är mängderna lut beräknade exakt efter varje oljas förtvålningstal. Du kan bara byta ut en olja mot en annan om de har exakt samma förtvålningstal, men då blir tvålen annorlunda i hårdhet, mildhet mm. Sheasmör och Kakaosmör har väldigt olika förtvålningstal, så de går inte att byta med varandra utan att räkna om lutmängden för hela recepet.

 15. Organic Makers 25 september, 2018 Svara

  Hej Carola, Marie och Tina!
  Vi kommer att ha egna tvålar så småningom, men det dröjer tyvärr ett tag till. Så länge kan ni prova de fina handgjorda Aleppotvålarna som finns i flera varianter som också passar bra för hårtvätt! https://www.organicmakers.se/produkt-kategori/hem/hudvardsprodukter/aleppotval/

 16. Tina 22 september, 2018 Svara

  Hej Jag skulle också vilja köpa färdig av Er Har Ni det ❓❓❓❓

 17. Marie Engström 18 september, 2018 Svara

  Hej. Kan man köpa tvål direkt av er?
  Mvh
  Marie Engström

 18. carola 18 september, 2018 Svara

  Kan man köpa färdig schampotvål av er istället för att göra själv?
  mvh carola

 19. Gunilla 18 september, 2018 Svara

  Hej! Jag är total nybörjare när det gäller tvåltillverkning och kanske lite trött just nu, men i receptet anges alla ingredienserna i gram, men (de flesta) förpackningarna säljs i ml…
  Hur tänker man här så man inte köper hem för lite? Kan jag kallt räkna med att 1 ml = 1 gram, eller?

 20. Ulrica 15 september, 2018 Svara

  *lut* skule det stå, inte ut 🙂

 21. Ulrica 15 september, 2018 Svara

  Hej
  Min man vill absolut inte att jag börjar mixtra med ut hemma, så jag undrar om man kan göra en vårdande schampotvål med hjälp av er tvålbas? Om det är möjligt så är jag mkt tacksam över recept/tips på hur jag gör.

 22. Wallescka Östlund 14 september, 2018 Svara

  Hej
  Skulle jag kunna använda E-vitamin som antioxidant istället för rosmarin antioxidant?
  Hälsningar
  Wallescka

  • Organic Makers 16 september, 2018 Svara

   Ja, du kan använda e-vitamin istället för rosmarin! Det skall dock vara så att rosmarin är en mer effektiv antioxidant i tvål, men vet inte hur stor skillnad det är!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *