Shampotvålar med lödder

DIY – schampotvål och mild ansiktstvål

För dig som använder äkta hantverkstvål till båder ansikte, kropp och hår är här ett recpet på en mycket mild och välavvägd tvål som även går att använda för hårtvätt.

En bra schampotvål bra hårvård till dig som föredrar hårtvål framför schampo! Ett mjukt, krämigt lödder av förtvålade väl avvägda ekologiska oljor ger ett rent, mjukt och skinande hår!

Schampotvålen ger en mild och skonsam tvätt utan att rugga upp håret eller göra det strävt. En del behöver ändå använda någon form av pH-återställande balsam eller sk. surskölj efter en schampotvål, en del tycker att det funkar bättre utan!

Vad är det för skillnad mellan en schampotvål och en vanlig tvål?

Skillnaden mellan en schampotvål och en mild hantverkstvål för ansiktet är faktiskt inte så stor. Det som gör tvålen ultimat som schampotvål är att den innehåller en väl avvägd olje/fettblandning som kombinerar både en mindre del hårdgörande och löddrande oljor (kokosolja), återfettande, mjukgörande och vårdande fetter (sheasmör), ricinolja som ger en krämighet till tvålen och mjukhet till håret, samt en eller flera basoljor med välgörande fettsyror som funkar särskilt bra till schampo och som ger vård.

I vårt recept har vi valt en kombination av Aprikoskärnolja, Svartkumminolja och Nattljusolja, som är den kombo som vi tycker fungerar bäst! Schampotvålen är en mild, krämigt löddrande och ganska lyxig tvål som kan användas både som schampo och som mild ansiktstvål.

Lär dig mer om tvål! På våra tvålsidor kan du lära dig hur du gör egen tvål från grunden.

Letade du efter schampokaka, inte schampotvål?

En schampotvål är en tvål, alltså oljor och fetter som med hydroxid förtvålats till tvål. Det här receptet är anpassat för dig som vill just ha en TVÅL som funkar som schampo (med ev. surskölj efteråt).

En schampokaka är en annan produkt som är mer populär för håret än en schampotvål. En schampokaka är INTE en tvål, utan ett schampo formulerat utan vatten, så att det blir en koncentrerad kaka som man själv löddrar upp i duschen!

Recept på schampokaka hittar du här:

Recept Kallrörd schampo- och ansiktstvål

Vi gör vårt recept på shampotvål i formen Tvålform Silikon stabil liten, men det funkar även bra i annan tvålform som rymmer ca 630-660 ml. Det blir ca 6 st ganska rejäla shampotvålar som räcker länge!

Vatten och Lut:

145 g Vatten
62 g Lut NaOH, Natriumhydroxid

Oljor/fetter:

112,5 g Kokosolja
90 g Sheasmör paradoxa
45 g Ricinolja
90 g Nattljusolja
67,5 g Aprikoskärnolja
45 g Svartkumminolja
ca 1,6 g Rosmarin Antioxidant

RECEPTDETALJER:

Total mängd oljor/fetter: 450 g
Varav:
Kokosolja: 25%
Sheasmör paradoxa: 20%
Ricinolja: 10%
Nattljusolja: 20%
Aprikoskärnolja: 15%
Svartkumminolja 10%
Utöver receptet tillsätts ca 0,3-0,4% Rosmarin Antioxidant

Överfettning: ca 6%
Lutkoncentration ca 30%
Vatten:Lut ratio: 2.333:1

Total vikt tvålsmet: ca 658 g

Antioxidant?

Till det här receptet tillsätter vi en antioxidant: Rosmarin Antioxidant. Detta beror på att tvålen innehåller flera lite känsligare oljor, och eftersom tvålen är överfettad med 6% (innehåller 6% mer olja än luten kan förtvåla), använder vi antioxidanten för att skydda tvålen från att härskna.

Det går bra att skippa antioxidanten, men då får du vara beredd på att tvålen kan bli härsken efter ett ca år eller så, (eller snabbare om du har otur). Det är inget farligt, men tvålen luktar då härsken olja och är inte trevlig att använda. Gör man en fin tvål som den här är det värt att skydda den lite extra! Rosmarin antioxidant kan ge oväntade färgeffekter till tvålen beroende på vilka oljor som används. I detta recept gjorde rosmarinen tvålsmeten kraftigt orange, något som försvinner när förtvålningen är klar!

Tips! Svartkumminolja har samma förtvålningstal som Aprikoskärnolja. Vill du ha en mer ekonomisk tvål kan du ersätta svartkumminoljan med Aprikoskärnolja utan att recepet i övrigt förändras. Detta gör dock shampotvålen något mindre vårdande. Tänk på att du kan inte byta ut några andra oljor och fetter utan att receptet behöver räknas om för att ge rätt lut- och vattenmängd!

Gör så här:

Du behöver en noggrann våg för att väga upp ingredienserna, och en stavmixer för att mixa tvålen.

Väg upp alla de rumstempererade oljorna, fetterna och antioxidanten i den behållare du ska göra tvålsmeten i. Vi brukar använda oss av 1-liters måttkannor i livsmedelsgodkänd laboratorieplast som tål den värme luten utvecklar.

Väg upp vattnet i en värmetålig bägare. Här är måttkannan 250 ml ideal.

Väg upp luten i en kemikalietålig bägare, t,ex en måttbägare i glas eller porslin (använd handskar och skyddsglasögon).

Blanda lutlösningen genom att hälla den uppmätta luten i det uppmätta vattnet. Rör om noga med t.ex en glasstav. Luten utvecklar kraftig värme (max 100°), undvik att andas in långorna. Låt luten stå i några minuter och rör om då och då, så att du är säker på att all lut har löst sig och att luten svalnar lite. Luttemperaturen bör vara under 80 grader innan du använder den. Häll den varma lutlösningen över oljor och fetter i tillverkningsbehållaren och rör om med en glasstav eller rostfritt verktyg. Låt lutens värme smälta fetterna helt medan du rör om.

När allt har smält har blandningen en temperatur på ca 40-50°. Sätt nu ner mixerstaven i blandningen och vinkla mixerhuvudet för att släppa ut luft som fångats under mixerhuvudet. Du ska undvika att mixa in luft i smeten, luften visar sig som fula prickar i din färdiga tvål. (Vill du ha ytterligare tillsatser eller doft i din tvål tillsätter förbereder du dem i förväg och blandar i dem nu, efter några korta mixningar med mixerstaven)

Mixa nu med mixerstaven i korta intervaller. Rör då och då om med hjälp av mixerhuvudet utan att köra mixern, för att jämna ut smeten och ha koll på att smeten inte tjocknar (spårar) för fort.

När smeten börjar tjockna lite lyfter du mixerstaven och låter lite tvålsmet från staven droppa ner på ytan. Om smeten lämnar spår på ytan i någon sekund har smeten börjat spåra och är klar! Om den droppar ner utan att lämna spår mixar du en stund till, glöm bara inte att släppa ut luften under mixerhuvudet för att inte få luft i smeten. Så fort smeten börjat spåra slutar du mixa. Hela processen brukar inte tar mer än några minuter om du tvålar i normal rumstemperatur.

Dags att hälla upp smeten i tvålformen! Efter upphällning ska tvålen gå igenom gel-fas och hårdna. Linda gärna om formen med något isolerande material, täck t.ex med lite bakplåtspapper och sedan en oöm filt, så värmen som utvecklas får verka ordentligt.

Efter ca 24-36 timmar är den här tvålen redo att tas ut ur formen och skäras upp i skivor eller lagom stora bitar. Vi brukar föredra en mer rektangulär form som ligger bra i handen (se bild). Då delar vi tvålen i formen stabil tvålform liten i tre delar på längden och varje bit en gång på mitten till 6 st lagom stora tvålar.

Lagra sedan tvålarna på ett galler under en luftig duk, t.ex muslinduk, i ett mörkt och luftigt utrymme i minst 4 veckor innan användning. Under den här tiden kan färgen på tvålen förändras, det är spännande att se det slutliga resultatet!

OBS! Innan du börjar behöver du vara förtrogen med hur kallrörd tvål tillverkas. Läs inlägget “Gör din egen kallrörda hantverkstvål” innan du börjar!

Tillsatser i Kallrörd tvål:

Detta grundrecept är utan tillsatser i form av doft, leror, örter med mera. Du kan tillsätta olika tillsatser utan att det påverkar mängderna lut, vatten eller oljor i receptet. Till detta recept kan du med fördel tillsätta ett par matskedar vit lera kaolin, enligt instruktionen nedan, som ger extra mjukt och krämigt lödder!

Tillsätt leror och örter till din tvål

Att använda leror i din tvål är ett mycket bra sätt att göra tvålen lenare och skönare och även tillföra bra egenskaper till både shampotvål och ansiktstvål. Använd ca 10-20 g (1 msk lera är knappt 10 g) lera per 450 g oljor. Blanda ut leran med så mycket extra vatten så att leran blir krämigt flytande innan du tillsätter den till tvålsmeten. Detta görs både för att leran ska lösa sig i tvålsmeten och för att det extra vattnet ska kompensera för det vatten som leran annars drar åt sig. Lermixen tillsätts när du precis börjat mixa din tvål, innan den börjar tjockna. Lera + vatten påverkar inte receptmängder i övrigt.

Samma sak med örter och örtpulver. Tänk dock på att örternas egenskaper kan påverka tvålen. Använd t.ex inte hibiskusblommor i kallrörd tvål. Hibiskusblommer är väldigt syrliga, och neutraliserar luten i tvålen så att det bildas kladdiga fickor.

Tillsätt doft till din tvål

Vill du tillsätta doft kan du göra det i form av eteriska oljor eller naturliga doftoljor. Lagom dosering är 1,5-3% av oljornas vikt, i detta recept alltså ca 7-14 g eteriska oljor.

Eteriska oljor och naturliga doftoljor kan påverka tvålen på olika sätt, framförallt hastigheten till spårning. Vissa eteriska oljor, främst blomdofter, kan snabba på hastigheten så att det bara tar några sekunder för smeten att tjockna, så var uppmärksam!

Tillsätt koncentrerade oljelösliga extrakt till din tvål

Våra koncentrerade oljeextrakt är så koncentrerade att de doseras om 1-3% av oljornas vikt. Du kan därför tillsätta t.ex ringblomsextrakt, kamomillextrakt m.fl med 1-3% (4,5-13,5 g i detta recept). Extraktoljorna gör tvålen något mer överfettad men påverkar inte receptmängder i övrigt!

Andra tillsatser

Andra tillsatser som salter, honung, annan vätska än vatten m.m påverkar tvålen på olika sätt och bör bara användas i recept där  receptet är utarbetat med just dessa ingredienser i åtanke.

ingredienser i receptet:

62 kommentarer

  1. Alex 14 december, 2023 Svara

    Hej! hur gör jag om jag vill gravera tvålen med tex en logga? hade velat göra det efter jag delat den om möjligt.

    Mvh

  2. Lalla Grassenis 7 december, 2023 Svara

    Hej, jag vill prova denna shampotvålen! Skulle jag kunna använda E-vitamin istället för rosmarin antioxidant? Om det går, i vilken mängd? Tack

  3. Monica 8 februari, 2023 Svara

    Hej,
    Följde grundreceptet för schampo- och ansiktstvål och tillsatte 20 g Kaolin. Färgen på tvålen var då starkt orange. Dagen efter hade färgen ändrats till blekgul och idag är tvålen grön. Vad har hänt då? Har ph-värdet ändrats? Kommer den vara ok att använda?

    • Organic Makers 16 februari, 2023 Svara

      Hej Monica!
      Tvål är spännande och ibland omberäkneligt. Det kan vara mineraler i vattnet i kombination med kaolin som gör att färgerna förändras, men det är inget som påverkar tvålen negativt. Den kommer att vara utmärkt att använda!

  4. Cornelia Popa 25 januari, 2023 Svara

    Hej!
    I vilken fas tillsätter man rosmarin antioxidant? Tack på förhand! 🙂

    • Organic Makers 7 februari, 2023 Svara

      Hej, se första steget i receptet: Väg upp alla de rumstempererade oljorna, fetterna och antioxidanten i den behållare du ska göra tvålsmeten i!

    • Organic Makers 16 februari, 2023 Svara

      Tillsätt den i oljorna innan du blandar samman lut och oljor. Rosmarinen kan göra att smeten ändrar färg, först vid blandningen och sedan igen under mognaden, det är inget som påverkar tvålens funktion.

  5. Emelie K 5 oktober, 2022 Svara

    Hejsan.

    jag undrar om jag kan byta ut nattljusolja mot gurkörtsolja/borage-olja? i detta recept.
    De har liknande egenskaper om jag förstått det rätt och typ samma förtvålningstal när jag försökte läsa mig till detta.

    • Organic Makers 6 oktober, 2022 Svara

      Hej, Ja det går i princip bra att göra detta byte av oljor. Som du skriver är det samma förtvålningstal!

  6. Cecilia 26 mars, 2022 Svara

    Hej! undrar om kan man använda lut behöver vara olika för fast tvål o flyttande tvål
    tack för era produkter o typs
    Cecilia EG

    • Organic Makers 27 mars, 2022 Svara

      Hej, Ja det är olika sorters lut som används! Natriumlut (NaOH) till fast tvål och kalielut (KOH) till flytande tvål!

  7. Cecilia 26 mars, 2022 Svara

    Hej! undrar om kan man använda lut för flyttande tvål till den fasta tvål eller schampo?
    tack för era produkter o typs
    Cecilia EG

  8. Anna 26 februari, 2022 Svara

    Hej,
    jag testade receptet, men missade biten med isolerande filt… tänkte ta ur tvålen ur formen efter drygt ett dygn och den var inte fast nog då. Är det risk att luten inte förtvålas om det inte varit tillräckligt varmt länge? Kan tvålen bli farlig?

  9. Margareta Ivarsson 25 februari, 2022 Svara

    Hej!
    Funderar att göra ert schampotvål, kan jag dubbla receptet rakt av för att göra lite mer på en gång?
    Kan jag blanda svarkumminoljan och aprikoskärnoljan som “jag vill”, alltså ta mer av det ena och mindre av det andra?
    Hälsningar
    Margareta

    • Organic Makers 14 mars, 2022 Svara

      Hejsan,

      För att få till det så noggrant som möjligt, så är det en fördel att göra en batch (angivet recept) åt gången, så att du kan blanda med mixerstaven ordentligt. Men det är upp till var och en, du kan ju såklart prova! Sen kan du absolut reglera oljorna efter önskan, så länge det blir lika mycket angiven vegetabilisk olja som i receptet! 🙂

  10. hans hoff 10 januari, 2022 Svara

    hus ser jag skillnadpå paraffin/tvålmassa

  11. Kinna 4 oktober, 2020 Svara

    Kan hållbarheten förlängas genom frysning av den mogna tvålen?

  12. Amanda 16 juni, 2020 Svara

    Hej,
    Jag har testat att göra denna schampotvål men tycker Inge håret ser riktigt rent ut efter jag tvättat mig. Tror att oljorna får det att se fett ut. Finns det någon bra ingrediens man kan blanda i som ger en mer tvättande effekt?

    • Organic Makers 17 juni, 2020 Svara

      Hej Amanda,
      Nej inte direkt, om den inte funkar för dig är det nog tvål i sig som inte funkar för ditt hår. Prova att göra schampokakor i stället, det är som ett vanligt schampo (inte tvål) fast utan vatten.
      Du hittar recept i receptmenyn!

    • Cornelia Popa 25 januari, 2023 Svara

      Hej! När tillsätter man rosmarin antioxidant? Tack på flrdand! 🤗

      • Organic Makers 25 januari, 2023 Svara

        Hej! Antioxidanten blandas lättast med oljorna innan du tillsätter luten. Men om du glömt den kan den tillsättas närsomhelst i smeten innan den spårar!

  13. Monika 14 juni, 2020 Svara

    Hej Tänkte göra er fina tvål men undrar i fall jag kan göra avkok av färska eller torkade blommor först och ersätta vattnet?

  14. Labangalatika 11 juni, 2020 Svara

    Hej! En fråga om schampotvål. Lut är samma ingrediens som kaustiksoda, stämmer det? För jag har flera burkar kaustiksoda hemma, som jag köpt och glömt bort, kan man använda det till att göra tvålen?

    • Organic Makers 11 juni, 2020 Svara

      Hej! Kaustiksoda innehåller till största delen NAOH, men den kan även innehålla mer eller mindre av andra ingredienser (som karbonater & t.ex dipropylenmetyleter), så de flesta kaustiksodor är inte säkra att göra tvål av.

      • Labangalatika 12 juni, 2020 Svara

        Tack! Det står typ 80% nu när jag tittar. Jag beställer er lut 🙂

  15. Elisabeth 8 juni, 2020 Svara

    Hej! Hur gör jag om jag vill byta ut oljorna? Jag hittar inte den där omvandlingstabellen? Räcker det att byta oljorna mot mostarande olja med samma förtvålningsgrad?

    • Organic Makers 11 juni, 2020 Svara

      Hej Elisabeth!
      Om oljan har samma förtvålningstal kan du byta ut den rakt av. (Du hittar förtvålningstal NAOH under “specifikationer” på varje produktsida). Karaktären och resultatet på tvålen kan dock förändras med olika oljor, men om du byter till oljor som är relativt lika i torrhetgrad och fettysyresammasättning så blir det inte jättestor skillnad.
      Byter du ut oljor till oljor med andra förtvålningstal måste receptet räknas om i en tvålkalylator!

  16. Jean 30 november, 2019 Svara

    Hej, kan man lägga smeten i en vanlig plast burk?

    • Organic Makers 25 januari, 2023 Svara

      Ja, det går bra att gjuta tvålen i vad som helst som tål lite värme och inte är aluminium direkt mot smeten!

  17. Jean 30 november, 2019 Svara

    Hej, går lavender olja bra?

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *