DIY – Saltvattenspray; styling och naturlig hårvård i ett!

saltspray naturell
saltvattenspray hibiskus, kamomill och nässla
infusioner; hibiskus, kamomill och nässla

Naturlig hårstyling som dessutom är vårdande? Jajamänsan, om man gör sin egen naturliga hårvård är det precis vad man kan göra! Vi har gjort flera varianter på saltvattenspray, som ger stadga och struktur till håret helt naturligt. En naturell spray med eller utan doft är det absolut enklaste, och tillsätter man dessutom glycerin och arganolja blir det en hårvårdande spray också. Ännu fler fina egenskaper får sprayerna om man ersätter vattnet med lämplig infusion av ekologiska örter. Det finns naturligtvis fler örter än de här tre man kan använda, beroende på vilka av örternas egenskaper man vill åt!

Detta recept kan kanske vid första genomläsningen verka ganska komplicerat; men det är det faktiskt inte alls. Man kan nämligen välja hur avancerat man vill ha det. Vårt recept är uttänkt för att vara det bästa möjliga för håret och stylingen, men om den skulle vara så att man inte har alla ingredienser hemma, går det bra att skippa några och prova sig fram. Då förlorar man så klart vissa fördelar, men vi ska försöka förklara så bra som möjligt vad de olika ingredienserna tillför (se längst ner).

Recept saltvattenspray

Recept ca 100 ml

80 ml vatten eller infusion (vi gjorde varianter med kamomill, hibiskus och nässla, se mer längre ner)
1 tsk (5 ml) epsomsalt, himalayasalt eller döda havssalt (läs mer om salten längre ner)
1 tsk (5 ml) vegetabilisk glycerin
1 tsk (5 ml) naturlig pentylenglykol
10 droppar (eller mer efter doftsmak) eterisk olja
ev. 1/2-1 tsk arganolja

Recept i procent

80 % vatten eller infusion (vi gjorde varianter med kamomill, hibiskus och nässla, se mer längre ner)
5% epsomsalt, himalayasalt eller döda havssalt (läs mer om salten längre ner)
5% vegetabilisk glycerin
5% naturlig pentylenglykol
10 droppar (eller mer efter doftsmak) eterisk olja
ev. 2-5% arganolja

Vi fyllde sprayen på 100 ml klara glasflaskor med spraykork.

Till örtvarianterna:

1 msk kamomillblommor och 1/2 tsk pressad citron eller
1/2 tsk hibiskusblommor eller
1 kryddmått nässelpulver

Gör så här:

Blanda vatten (eller infusion) och salt under omrörning tills saltet löst sig helt. Det kan ta några minuter beroende på storleken på saltkornen. Tillsätt vegetabilisk glycerin och droppa i eterisk olja tills du tycker att blandningen doftar så mycket du önskar. Häll upp i glasflaska med spraykork och tillsätt ev. arganoljan. Skaka om och spraya i håret. Låt självtorka för en rufsig strandlook, eller föna ut håret till önskad frisyr! OBS! Eftersom det här receptet innehåller såväl vatten och oljor, som inte blandar sig med varandra, är det viktigt att du skakar flaskan innan varje användning. Mellan användningarna kommer oljan att flyta ovanpå vattnet.

Hållbarhet:

Vattenbaserade produkter utan konservering har kort hållbarhet. Här använder vi oss av naturlig pentylenglykol som också ger extra fukt och en riktigt skön känsla. Om du inte använder dig av konservering/pentylenglykol, blanda inte mer än du använder på ca en vecka om du förvarar sprayen i rumstemperatur. I kylen håller sig sprayen okonserverad ca 2-3 veckor. Med konservering/pentylenglykol håller sig sprayen ca 6 mån.

Konservering med naturlig Pentylenglykol (är även en fuktgivare, mycket bra till hårvård!) lämpar sig bäst till produkter med mest eller enbart vatten i. pH-regelerar du sprayen genom att droppa i 1 (en) droppe mjölksyra per hundra gram saltvattenspray blir hållbarheten ännu längre, då ett pH-värde mellan 4.5-5.5 ger bästa hållbarhet.

Saltspray kamomill/citron

Våra tre varianter på örtboostade saltsprayer har olika funktion. Kombinationen kamomill/citron har en lätt uppljusande effekt på håret när det utsätts för sol, så detta är en bra variant för dig med blont eller slingat hår. Gör så här: Koka upp vatten och tillsätt 1 msk kamomillblommor per deciliter. Låt svalna till rumstemperatur och filtrera bort kamomillblommorna (ju mindre växtdelar som blir kvar, desto längre hållbarhet. Tillsätt 1/2 tsk pressad citron och använd i stället för vatten i receptet ovan. OBS. Den här varianten innehåller växdealr och citron, och får därför kortare hållbarhet än grundrecepetet.

Saltspray hibiskus

Hibiskus är en kraftigt röd blomma som är mycket rik på alfahydroxidsyor, även kallade aha-syror. De torkade ekologiska blommorna är dryga, en halv tesked räcker gott och väl per 100 ml vatten och ger ett mycket lågt pH-värde (surt) som även kan ersätta te.x äppelcidervinäger vid hårskölj. Dessutom smakar och luktar den gott. Hibiskusens röda färg i en infusion färgar inte håret, men verkar som en naturlig silverspray eller silverskölj; den dämpar gula och guloranga toner i håret. Dessutom är det låga pH-värdet bra för hårbotten och gör håret lent. Gör så här: Koka upp vatten och tillsätt 1/2 torkade hibiskusblommor (är bladen stora, smula dem lätt med rena fingrar så att de ryms i en tesked). Låt svalna till rumstemeratur och sila/filtrera bort hibiskusbladen. Använd i stället för vatten i receptet ovan. Använder du hibiskus behöver du inte pH-reglera med mjölksyra.

Saltspray nässla

Saltspray med nässelpulver är för dig som har problemhår eller problemhårbotten. Nässla hjälper mot utslag och mjäll och sägs stimulera hårväxten. Nässlor innehåller rikligt med c-vitamin och mineraler som är bra för håret. Vårt ekologiska nässelpulver är koncentrerat och effektivt så du behöver inte mer än ett kryddmått nässelpulver per dl vatten. Gör så här: Koka upp vatten och tillsätt 1 kryddmått nässelpulver per deciliter vatten. Låt svalna till rumstemperatur och filtrera bort nässelpulvret genom t.ex ett kaffefilter.  Använd i stället för vatten i receptet ovan. OBS! Det blir alltid små, små växdelar kvar av nässlan. Den här varianten har därför kortare hållbarhet än grundrecepet.

hur funkar de olika ingredienserna?

Salt

Det är saltet i saltsprayen som ger håret stadga och viss strävhet. De olika salterna tillför också nyttiga mineraler till hår och hårbotten. Döda havssalt och Himalayasalt är båda natrium chloride,  det som skiljer dem åt är främst mineralsammansättningen. Vilket salt man använder är en fråga om hur mycket stadga man vill ha. Generellt kan man säga att epsomsaltet, som är ett magnesium stearate, ger mer stadga åt håret än de båda andra. Kombinera gärna epsomsaltet med döda havssalt eller himalayasalt för att hitta balansen som passar ditt hår. Epsomsalt tillför också viktigt magnesium till hår och hårbotten.

Glycerin

Vårt vegetabiliska glycerin är kommer från ekologisk majs, och glycerin används för sina fuktighetsbevarande egenskaper. Glycerinet tillsätts alltså för att väga upp saltets något uttorkande verkan.

Eterisk olja

Ekologisk eterisk olja ger doft åt sprayen, men eteriska oljor har så mycket mer att erbjuda förutom doft. På grund av sin höga koncenteration av naturliga växtämnen är eteriska oljor bra för en mängd saker, specifikt vad kan du läsa mer om vid respektive olja. Doft har också aromaterapeutiska egenskaper, lugnar sinnena, livar upp och så vidare beroende på doft och kombination. OBS! Använder du eteriska oljor i din spray, var noga med att skaka flaskan innan varje användning!

Arganolja

Ekologisk arganolja är en hårvårdande olja som ger extra fukt och vård till håret. Så varför inte passa på att tillsätta lite organolja till din saltspray också! Den lilla mängden arganolja gör inte håret fett eller tungt, utan ger en perfekt kick av extra fukt. Tänk på att olja och vatten inte blandar sig, oljan kommer att flyta ovanpå vätskan. Detta löser du genom att skaka flaskan lätt innan varje användning, så blandar sig oljan tillfälligt med vattnet och följer med i rätt dos när du sprayar.

Så där ja! Blanda ihop och börja styla ditt hår helt naturligt och ekologiskt!

Råvaror i recepet:

24 kommentarer

  1. Y Törnquist 13 januari, 2023 Svara

    Hej

    Hänge inte med på hur mycket Hibiskusblomma man ska tillsätta i vattnet?

    • Organic Makers 19 januari, 2023 Svara

      Hej! Cirka en halv tesked hibiskusblommor per 100 ml.

  2. p.berglund 31 augusti, 2022 Svara

    Hej,
    Tack för alla recept!
    Jag har gjort saltvattenspray med vatten och Epsonsalt.
    Men jag skulle vilja ha lite mer stadga. Har ni
    Något bra tips??
    Hälsningar
    P. Berglund

  3. Christina Leijon 25 september, 2021 Svara

    Hej,
    Tack för alla inspirerande recept.

    Undrar om det går att byta ut pentylenglykolen mot någon annan konservering i receptet för hårstyling/saltvattenspray?

  4. Victoria 8 januari, 2021 Svara

    Hej! Är det för lite olja för att kunna använda d monteringen makersself?

  5. Carolinewiberg1984@gmail.com 1 april, 2019 Svara

    Hej, jag funderar på vad egenskaperna och pH skulle bli om man gör en spray med örter och använder lavendel i infusionen, är det någon som provat?
    Jag är mörkhårig och vill inte gärna ha “silver” effekten i mitt hår (mer än vad salt spray ändå kan ha).
    Jag klurar lite på olika lösningar på hårprodukter som kan passa just mitt hårs egenskaper. Jag har dreads.
    Tänker att lavendel borde vara bra för sina vårdande egenskaper. 🙂
    Tack för en super bra sida. Både med recept och råvaror. 🙏

    • Xenia 15 februari, 2022 Svara

      Jag gjorde en infusion av många olika örter och använder det till hårbotten (främst för att öka hårväxt och balansera hårbotten som jag ibland har problem med). Min erfarenhet var att det krävdes rätt mkt mjölksyra för att dra ner PH:t, mkt, mkt mer än vad som krävts när jag gjort annat som inte hade så mkt örter i samma infusion. Men nästa gång ska jag ha i hibiskus, då det både är bra för hårväxt och drar ner PH-värdet.

  6. Anna 15 januari, 2019 Svara

    Hej,
    Kan man använda pantenol istället för glycerin? Samma effekt?
    Tack för er fantastiska sida🌞

  7. Elina 18 september, 2018 Svara

    Hej! Går det att använda vanligt hushållssalt?

    • Organic Makers 25 september, 2018 Svara

      Ja, det går att använda många olika sorters salt, karaktären och funktionen blir lite annorlunda beroende på typ av salt du använder!

  8. Birgitta 14 augusti, 2018 Svara

    Har ni något recept på hårschampo

  9. Helena 22 juli, 2018 Svara

    Hej!
    Vi har ganska hårt vatten i vårt område, varför är det sämre att använda hårt vatten?
    Kan man använda jojobaolja istället för arganolja?

    • Organic Makers 25 juli, 2018 Svara

      Hej Helena! Hårt vatten blir lite strävare, det funkar om man gillar det. Annars kan du välja renat vatten.
      Det går bra att använda en annan olja, men oljorna har olika karaktär. Arganolja gör håret mjukt och följsamt medan jojobaolja, som egentligen är ett flytande vax, mer lägger sig utanpå hårstrået. Jojobaolja, eller framförallt broccolifröolja, är bra om du vill undvika friss!

  10. Lisa 2 augusti, 2017 Svara

    Hej!
    Vilka andra infusioner (eller teer) av örter (av de ni säljer) får ett lågt pH-värde som passar håret och hårbottens eget värde? Och vet ni om man kan kombinera vatten och någon eterisk olja och på den vägen få en vätska med lågt pH-värde??

  11. Maria 2 maj, 2016 Svara

    Använder i kranvatten eller destillerat vatten?

    • Organic Makers 2 maj, 2016 Svara

      Hej Maria,
      Om kranvattnet är rent går det bra med vanligt kranvatten. Vill man vara lite extra säker, eller har kranvatten som är särskilt hårt eller gamla rör som kan innehålla mycket microorganismer kan man använda sig av så kallat renat vatten som finns att köpa på apotek.
      Vill du ha längre hållbarhet än någon vecka som anges i receptet, måste du konservera produkten.

      • Emil 2 mars, 2017 Svara

        Vilket/vilka sätt rekommenderar ni för att konservera produkten? E-vitamin?

  12. Lisa 26 januari, 2015 Svara

    Tack för en fantastisk sida! 🙂
    Vad rekommenderar ni för eterisk olja till saltvattenspray?

  13. Josefin 24 januari, 2015 Svara

    Hej Leif!
    80 ml vatten eller infusion står det överst i receptet. Kan vara lätt att missa 😉 Tillsammans med de övriga ingredienserna i receptet blir det lagom till en 100 ml flaska.

  14. Leif 24 januari, 2015 Svara

    “Blanda vatten och salt” ? Står ju inte hur mycket vatten?

  15. Daphne 6 november, 2014 Svara

    Ungefär hur lång hållbarhet har en spray med hibiskusblommor?

  16. katarina 29 september, 2014 Svara

    Så om jag använder örtvarianten får jag längre hållbarhet? I så fall ung. hur lång?
    Har gjort er deodorant, fungerar utmärkt!

  17. Sofia 28 juni, 2014 Svara

    Tack för att ni finns – så himla inspirerande! Blir superpeppad på att helt gå över till DIY hud-/hårvård när jag läser er blogg. Ska börja mixtra till hösten!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *