DIY Ringblomstvål av färdig tvålmassa Melt & Pour

DIY ringblomstvål av Melt & Pour tvålmassa - organicmakers.se

DIY Ringblomstvål av Melt & Pour tvålmassa

Melt & Pour tvålmassa är ett halvfabrikat, en färdig tvålmassa som du bara smälter, tillsätter en liten del önskade tillsatser och häller upp i formar. Det är perfekt för dig som inte vill hantera lut för göra kallrörd hantverkstvål från scratch, eller för dig som vill göra tvål med barn!

Här gör vi en skön ringblomstvål med en bra dos av ringblommans vårdande läkande egenskaper. Ringblomman används traditionellt mot lindriga inflammationer och mindre sår på huden tack vare dess kraftigt antiinflammatoriska effekter.

En tvål med en bra dos med ringblomsextrakt blir en riktigt bra dusch- och handtvål för torr hud och hud med utslag och eksem. Och rolig och enkel att göra dessutom!

Den här tvålen görs med vår nya, högkoncenterade ringblomsextraktolja. Den tidigare, mindre koncentrerade ringblomsoljan (som kom i 60 ml flaskor) kan du inte använda i tvålen, då du bara kan tillsätta några få procent olja i tvålmassan utan att den blir för mjuk och slutar löddra.

Melt & Pour ringblomstvål

Recept 4 tvålar:

1/2 (500 g) paket Melt & Pour tvålmassa av valfri sort (på bilden: Tvålmassa sheasmör och ekologisk)
Ekologisk Aloe Vera tvålmassa, Tvålmassa sheasmör, Tvålmassa kokos/raps eller tvålmassa African Black Soap (blir mörkare)

ca 6-8 g högkoncenterad ringblomsolja

ev. doft:
5-10 g eteriska oljor eller naturliga doftoljor
Till ringblomstvål passar fruktiga citrusaktiga dofter som Apelsin, Bergamott & ingefära, eller doftolja Blodapelsin/Grape. Alla eteriska oljor och naturliga doftoljor kan blandas med varandra för en personlig doft!

Gör så här:

Skär upp tvålmassan i mindre bitar och väg upp 500 g tvålmassa. Smält i en värmetålig behållare i vattenbad eller mikrovågsugn på medium effekt. Rör om ofta så att tvålmassan smälter utan att bli för varm. När tvålmassan är flytande tillsätter du ringblomsextrakt och eventuell doft , rör om noga och häller upp i formar. Låt stelna helt i några timmar innan du tar ut dem ur formen. Nu är tvålarna klara att användas!

Vi använde silikonformar med fyra “fack”, det går också bra att hälla smeten i en limpform, låta stelna ordentligt och skär upp tvålen  med kniv eller tvålskärare.

Kallrörd ringblomstvål?

Vill du hellre göra din tvål från scratch, äkta kallrörd tvål, kan du göra ett valfritt tvålrecept och tillsätta ca 2% ringblomsolja i stället för andra tillsatser.

I receptet på bastilltvål med lavendel t.ex, där du gör tvål på 450 g oljor, kan du ersätta tillsatserna (lavendeldoft, färg och lavendelblommor) med 6-10 g koncentrerad ringblomsextraktolja för en ljuvlig ringblomstvål som räcker länge till hela familjen!

Ringblomsextraktet kan tillsättas tillsammans med övriga oljor, innan du börjar mixa din smet.

 

Läs mer om tvål!

På våra tvålsidor kan du läsa mer om tvål, såväl kallrörd hantverkstvål som Melt & Pour tvål.

Gå till tvålsidan

 

0 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Prenumerera på Organic Makers nyhetsbrev.