DIY ringblomstvål av Melt & Pour tvålmassa - organicmakers.se

DIY Ringblomstvål av färdig tvålmassa Melt and Pour

Melt & Pour tvålmassa är ett halvfabrikat, en färdig tvålmassa som du bara smälter, tillsätter en liten del önskade tillsatser och häller upp i formar. Det är perfekt för dig som inte vill hantera lut för göra kallrörd hantverkstvål från scratch, eller för dig som vill göra tvål med barn!

Här gör vi en skön ringblomstvål med en bra dos av ringblommans vårdande läkande egenskaper. Ringblomman används traditionellt mot lindriga inflammationer och mindre sår på huden tack vare dess kraftigt antiinflammatoriska effekter.

En tvål med en bra dos med ringblomsextrakt blir en riktigt bra dusch- och handtvål för torr hud och hud med utslag och eksem. Och rolig och enkel att göra dessutom!

Den här tvålen görs med vår nya, högkoncenterade ringblomsextraktolja. Den tidigare, mindre koncentrerade ringblomsoljan (som kom i 60 ml flaskor) kan du inte använda i tvålen, då du bara kan tillsätta några få procent olja i tvålmassan utan att den blir för mjuk och slutar löddra.

Melt & Pour ringblomstvål

Recept 4 tvålar:

1/2 (500 g) paket Melt & Pour tvålmassa av valfri sort (på bilden: Tvålmassa sheasmör och ekologisk)
Ekologisk Aloe Vera tvålmassa, Tvålmassa sheasmör, Tvålmassa kokos/raps eller tvålmassa African Black Soap (blir mörkare)

ca 6-8 g högkoncenterad ringblomsolja

ev. doft:
ca 5 g eteriska oljor eller naturliga doftoljor
Till ringblomstvål passar fruktiga citrusaktiga dofter som Apelsin, Bergamott & ingefära, eller doftolja Blodapelsin/Grape. Alla eteriska oljor och naturliga doftoljor kan blandas med varandra för en personlig doft!

Tips!

Melt & Pour tvålmassa ger en ganska mjuk tvål. Tillsätt 5-10 ml natriumlaktat i det här receptet (10-20g per kg) för att göra tvålen hårdare!

Gör så här:

Skär upp tvålmassan i mindre bitar och väg upp 500 g tvålmassa. Smält i en värmetålig behållare i vattenbad eller mikrovågsugn på medium effekt. Rör om ofta så att tvålmassan smälter utan att bli för varm. När tvålmassan är flytande tillsätter du ringblomsextrakt och eventuell doft , rör om noga och häller upp i formar. Låt stelna helt i några timmar innan du tar ut dem ur formen. Nu är tvålarna klara att användas!

Vi använde silikonformar med fyra “fack”, låta stelna ordentligt och skär upp tvålen  med kniv eller tvålskärare.

Kallrörd ringblomstvål?

Vill du hellre göra din tvål från scratch, äkta kallrörd tvål, kan du göra ett valfritt tvålrecept och tillsätta ca 2% ringblomsolja i stället för andra tillsatser.

I receptet på bastilltvål med lavendel t.ex, där du gör tvål på 450 g oljor, kan du ersätta tillsatserna (lavendeldoft, färg och lavendelblommor) med 6-10 g koncentrerad ringblomsextraktolja för en ljuvlig ringblomstvål som räcker länge till hela familjen!

Ringblomsextraktet kan tillsättas tillsammans med övriga oljor, innan du börjar mixa din smet.

Läs mer om tvål!

På våra tvålsidor kan du läsa mer om tvål, såväl kallrörd hantverkstvål som Melt & Pour tvål.

ingredienser i receptet:

4 kommentarer

 1. Angelica 3 december, 2020 Svara

  Hej!

  Funkar det att tillsätta ringblommsextrakt i överfettad kokostvål? Hur mycket ska jag tillsätta i 1000g tvålsmet?

 2. Mina 1 oktober, 2019 Svara

  Hej!

  Går det att byta ut ringblomsextrakt mot något annat?
  Skulle ni kunna ge några förslag?

  • Organic Makers 8 oktober, 2019 Svara

   Hej Mina,
   Du kan byta ut ringblomsextraktet mot ett annat extrakt, t.ex kamomillextrakt, eller mot någon procent vegetabilisk olja!

 3. Susanne Nobel 28 juli, 2019 Svara

  Hej!
  Jag gjorde receptet ringblomstvål och doftsatte med blodapelsin/grape. Men min tvål blev inte alls så vackert orange som på er bild. Hur får man tvålen i den fina färgen? Hur viktigt är det med en superexakt våg? Jag har en ganska bra, men den känns inte så exakt när det handlar om små vikter, som ett gram. Vilken våg är bäst om man vill kunna göra mindre satser men ändå kunna mäta upp exakta mängder?
  En fråga till: Kommer ni att ha några kurser/workshops i höst?
  Hälsningar Susanne Nobel

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *