Gör din egen ekologiska dagkräm - organicmakers.se

DIY – Gör din egen ekologiska ansiktscreme.

Nu ska vi göra en riktigt, riktigt fin ekologisk ansiktskräm! Är det första gången du provar att göra en kräm gäller det att hålla tungan rätt i mun. Precis som när en bakar, gör en majonnäs eller sås, kan det hända att det blir lite fel, att den skär sig eller blir för tjock eller tunn helt enkelt. Men vi ska försöka guida dig igenom hela processen så att du lyckas på första försöket!

Den här ansiktskrämen är en typisk dagcreme för normal till blandhy och har en fetthalt på ca 20%. Hampfröolja, makadamiaolja, arganolja, jojobaolja och en liten del sheasmör utgör fettdelen. Läs mer om respektive oljas egenskaper vid respektive produkt i webbutiken. I en kräm får man dessutom med vattenlösliga hudvårdande ingredienser – vegetabiliskt glycerin och hydrolat.

Dagcremen både återfuktar, mjukgör och är fuktighetsbevarande. Med flera kallpressade oljor innehåller cremen essentiella fettsyror, unika växtämnen och näringsämnen som verkar regenererande och skyddande för huden. Det går att byta ut en olja eller två mot en annan du tycker passar din hud bättre, och hydrolatet mot en annan sort. Gör dock inga förändringar i fördelningen/ratiot av de olika ingredienserna. Dels kan konsistensen förändras, dels kan det slutliga pH-värdet förändras och då måste du mäta pH-värdet med en pH-sticka och justera mängden mjölksyra därefter. (Läs mer om pH längre ner).

Men nu till själva tillverkningen!

diy ekologisk ansiktscreme - Organic Makers

Först och främst behöver du utrustning. De flesta saker har du kanske redan hemma i köket, se bara till att alla behållare och verktyg är väl rengjorda och helst även desinficerade innan du börjar. Planerar du att fortsättningsvis göra din egen hudvård är det bra att ha verktyg och behållare som bara används till detta ändamål.

ingredienser

Ett vattenbad kan vara en stabil kastrull där behållaren står stadigt på botten. Till det är receptet behöver du dessutom två vattenbad ungefär samtidigt, ett för vattenfasen och ett för fettfasen. Vi använde oss av två stycken glasbägare för att värma ingredienserna i, en 600 ml till vattenfasen och 400 ml till fettfasen. Några glasstavar att röra om med är också bra att ha.

Och så behöver du naturligtvis ingredienser. Alla ingredienser du behöver finns i vår webbshop. Det här receptet är på en mjukgörande fuktighetsgivande ansiktskräm. De ekologiska kallpressade oljor vi har valt ger huden essentiella fettsyror och ämnen som skyddar och balanserar huden. Receptet i sin helhet hittar du längre ner.

En hudkräm är en emulsion, det vill säga en blandning av olja och vatten. Vatten och olja blandar sig normalt inte, och därför behövs ett emulgeringsmedel som gör att krämen inte delar upp sig i vatten och olja igen. Eftersom krämen innehåller 70% vatten/hydrolat behövs också ett förtjockningsmedel. För att krämen ska hålla sig i mer än någon vecka behövs, liksom alla hudvårdsprodukter med vatten, ett konserveringsmedel.

Oljorna, fetterna, hydrolaten och dofterna vi använder till krämen är ekologiska. Makersemulgering är gjort av enbart vegetabiliska råvaror som raps och maniok. Tarakärnmjöl är ett väl beprövat naturligt förtjockningsmedel från taraväxtens kärnor.  Makerskonserveringen består av sodium levulinate och sodium anisate, som är saltformer av organiska syror. Dessa innehåller samma ämnen som bin producerar för att skydda sina vax- och honungskakor från bakteriella angrepp.

Med endast ingredienser som är ekologiska eller framställda av naturliga råvaror är det här en riktigt lyxig kräm som skulle kosta åtskilliga hundralappar per 30 ml i butik.

Ok, då sätter vi igång:

vagupp

Först väger du noggrant upp alla ingredienser. De fettlösliga ämnena för sig, det kallas för fettfasen, och de vattenlösliga ämnena för sig; vattenfasen. Tarakärnmjölet som används som förtjockningsmedel ska vägas upp för sig och tillsättas i fettfasen när emulgeringsmedlet har smält.

vattenfas

Vattenfasen består av de vattenlösliga ämnen som skall vara med vid emulgeringen.

Gör din egen ekologiska dagkräm - organicmakers.se

Till konserveringen behövs mjölksyra och Makerskonservering. I det här receptet kan du mäta upp konserveringsingredienserna redan nu. Om du gör förändringar i receptet måste du kontrollera cremens pH-värde med pH-sticka först, för att veta hur mycket mjölksyra som ska till för att cremen ska få ett pH-värde på ca 4.8-5.0.

Gör din egen ekologiska ansiktskräm - organicmakers.se

Nu ska fettfasen och vattenfasen smältas/värmas var för sig i var sitt vattenbad. Bådas temperatur ska vara ca 80-85 grader. Båda faserna ska hålla ungefär samma temperatur vid sammanblandning (men någon grads skillnad går bra). Det är också viktigt att oljefasen varit uppe i 85 grader så att emulgeringsmedlet har smält i sin helhet. Själva emulgeringen kan ske vid något lägre temperatur, ca 80 grader.

Gör din egen ekologiska ansiktskräm - organicmakers.se

Nu börjar själva tillverkningen av emulsionen! Häll den minst 80-85-gradiga fettfasen i den 80-85-gradiga vattenfasen och rör om lätt.

Gör din egen ekologiska hudkräm - organicmakers.se


Sätt i stavmixern i botten av behållaren och mixa blandningen i ca 3 minuter. Du kan hålla dig i botten av behållaren, då det inte är meningen att du ska mixa in en massa luft i blandningen. Det är nu själva emulsionen görs, det vill säga att fettpartiklarna finfördelar sig i vattenfasen.

degkrokar

Krämen ska nu svalna under omrörning. Använd degkrokar på elvispen och låg hastighet. Under omrörningen verkar emulgeringsmedlet medan krämen svalnar långsamt, så att den inte skär sig. Det tar en bra stund att röra krämen sval! Ha tålamod! Krämen kommer att tjockna under under omrörningen.

kalltvattenbad

Kolla av temperaturen med termometer då och då. När krämen har kommit ner under 50 grader är den stabil nog att ställa i ett kallt vattenbad (en skål med vatten) så går nerkylningen snabbare. Fortsätt att röra om med degkrokar på låg hastighet.

tillsatser

Vid 30 grader är det dag att tillsätta eventuella eteriska oljor, konservering och till sist mjölksyra. Tillsätt detta droppvis eller långsamt hällande medan du fortsätter omrörningen. Rör om en stund så att allt verkligen blandar sig och upptas av emulsionen.

pH-värdet på den här krämen blir strax under pH 5, det vill säga ett surt värde. Det hjälper huden att hålla sitt eget normala sura pH-värde (mellan 4 och 6) som fungerar skyddande för en frisk hud. Konserveringen som används här fungerar dessutom bara mellan pH-värde ca 4,5-5,5, så det är också en viktig anledning att hålla koll på pH-värdet.

glasstav

Nu kan du ta det lite lugnare. Rör för hand då och då tills krämen svalnat helt. Häll sedan upp på burk i rengjorda förpackningar, helst glas. Krämen blir tjockare ju svalare den blir, och även när den nått rumstemperatur kommer den att stabilisera sig ytterligare i burken och öka i fasthet under de kommande dygnen.

Gör din egen ekologiska ansiktskräm -organicmakers.se

Nu är den fina krämen klar! Häll upp i burkar och förslut. Det här blir ju en hel del (250 g) superlyxig ekologisk ansiktscreme, så den tar ett tag att använda upp. Anledningen att vi inte gör mindre är att det är svårt att hantera, väga upp och mixa mindre totalmängd. Öppnad burk håller, tack vare konserveringen, i åtminstone upp till sex månader i normal rumstemperatur i försluten burk. Ju mer försiktig du är med att smuts och bakterier i burken, desto längre håller den.

Grundrecept ansiktscreme

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

A: Vattenlösliga ingredienser 74,6%

A 68.6% Renat Vatten – Aqua Purificata Mängd g
A 2% Glycerin eko Mängd g
A 4% Makerskonservering Mängd g

B: Fettlösliga ingredienser 27.2%

B 8% Makadamiaolja Mängd g
B 4% Hampfröolja Mängd g
B 4% Jojobaolja Mängd g
B 4% Arganolja Mängd g
B 2% Sheasmör Paradoxa Mängd g
B 4% Makersemulgering Mängd g
B 0.8% Tarakärnmjöl Mängd g
B 0.5% Naturlig E-vitamin Mängd g

C: Tillsatsfas 0.2%

C 0.2% Mjölksyra Mängd g
C 1 % Ev. eteriska oljor (ej inräknat i total procent) Mängd g

Receptnoter:

Oljor i receptet: Du kan välja andra oljor/kombinationer än Makadamiaolja, Hampfröolja, Jojobaolja, och Arganolja om du vill. Vill du göra en enklare kroppscreme kan du t.ex byta ut alla flytande oljor mot 20% Mandelolja eller annan bra basolja. Läs i vår oljeguide för info.
Mjölksyra: En droppe ur våra droppinsatser väger 0.036 gram. 0.2% mjölksyra motsvarar alltså ca 5.5 droppar per/100 g eller 13.75 droppar per 250 g. Avrunda uppåt till närmaste heltal droppar.
Eventuellt ekologiska eteriska oljor 0.5-1%, (ca 15 – 30 droppar per 100 g)
Tarakärnmjöl kan bytas ut mot xanthangummi, som då doseras med hälften så mycket, d.v.s 0.4%. Öka mängden vatten motsvarande.

Hållbarhet

En creme enligt det här receptet är konserverad med naturlig konservering för normal hållbarhet. Förutsatt att du följt receptets konservering, inkl. pH-reglering med mjölksyra, och varit noga med renligheten vid tillverkning, håller den här cremen i minst 1 år. Ett tips är därför att skriva “används före” och så ett år efter tillverkningsdatum, på den färdiga cremen. Förvara oöppnade flaskor mörkt och svalt.
Observera att en creme av detta slag som inte konserveras håller ca en vecka i kylskåp.

Råvaror i recepet:

148 kommentarer

 1. Stina 12 maj, 2018 Svara

  Hej!
  Vilket spännande recept! Önskar hitta en lättare ansiktscreme, hoppas denna funkar.
  Finns det några andra alternativ till tarakärnmjöl som förtjockning? Behövs det ens?

  • Organic Makers 16 maj, 2018 Svara

   Du kan använda xanthangummi med ca 0.2-0.3% i stället för tarakärnmjöl. Konsistensen kan bli något annorlunda!

 2. linda 15 februari, 2018 Svara

  Hej. Jag vill använda Makers Balans i min ansiktskräm. Vad ersätter den och när tillsätter jag Makers Balans. Tack för en underbar blog och recept.
  MVH Linda

  • Organic Makers 9 mars, 2018 Svara

   Hej Linda, Det ska gå bra. Tillsätt då Makers Balans i tillsatsfasen, när cremen är ca 30 grader. Minska motsvarande mängd vatten som du har Makers Balans.

 3. Helena 12 februari, 2018 Svara

  Hej. Gjorde denna kräm igår för andra gången och fick ett konstigt resultat. Första gången blev den helt underbar, men nu blev den glansig och typ genomskinlig… Kan jag prova någonting för att få den bra, tex värma upp allt och prova igen, eller bara vispa ? Vill inte riktigt kasta hela batchen om den går att rädda,
  MVH Helena

  • Organic Makers 9 mars, 2018 Svara

   Hej, vad tråkigt att din andra batch blev dålig. Om du har gjort precis på samma sätt borde det bli bra även andra gången. Har du kanske gjort något annorlunda? Det är lite som att baka, med en creme är det många parametrar som påverkar resultatet. Tyvärr går det inte att rädda en emulsion (creme) som har skurit sig.

 4. Sara 4 januari, 2018 Svara

  Tack för receptet på denna fantastiska kräm! Har gjort den flera gånger sedan 2015 och är den enda jag och min mamma använt sedan dess.
  Den bästa vi haft!

  • Organic Makers 9 mars, 2018 Svara

   Hej Sara, vad roligt att höra att ni gillar cremen 🙂

 5. Annika W 12 december, 2017 Svara

  Hej
  Har gjort den här cremen flera ggr och älskar den. Vill dock bort från glycerinets klistriga känsla och undrar om jag kan ersätta det med Sodium PCA rakt över dvs 5g?

  • Organic Makers 12 december, 2017 Svara

   Hej! Receptet är på 2% glycerin (vilket blir 5 g på 250 g), det brukar inte bli en klibbig känsla. Men du kan absolut ta Sodium PCA i stället (men börja då med en dosering om 1%). Om du redan har glycerin. så blir det allra bäst effekt om du använder både och! Och vad roligt att du gillar cremen 🙂

 6. Isabelle 20 juni, 2017 Svara

  Hej 🙂
  Underbar blogg! Ska testa på denna krämen, men undrar vilka oljor jag kan byta ut för att anpassa till min hy? Den är ganska torr, ojämn. Har stora porer och är lite smått rödflammig.
  Tänkte jag skulle tillsätta frankincense samt balans och undrar hur det ska doseras i detta receptet.
  Med vänliga hälsningar Isabelle

 7. Raja 6 maj, 2017 Svara

  Hej
  Det bli vita spår av krämen och lämna litte smuts när man massera krämen i ansikte och jag fundera över om det går att göra något åt den.jag fundera på att använda Makars Silk men tror ni att det hjälper och hur mycket ska lägga till i den receptet .

 8. Vedrana 26 april, 2017 Svara

  Hej, kan jag be er hjälpa mig och berätta hur jag ska dosera Makers Kelp i denna underbara receptet. Ska jag ersätta någoting annat med det eller hur ska jag göra? Tusen tack för hjälpen!

  • Organic Makers 27 april, 2017 Svara

   Hej, Makers Kelp doseras med 1% och tillsätts på slutet när krämen är ca 30℃. Minska någon av receptets oljor med motsvarande mängd!

 9. Solveig 5 februari, 2017 Svara

  Hej! Jag har ett par frågor till detta receptet.

  I de vegetabiliska oljorna är det ju mycket bra ämnen som ger huden näring, men är det inte chans för att en del av näringen i oljorna avdunstar eller försvinner på något sätt när man värmer upp dem till 80 grader?

  Jag vill gärna få till en crème som kan hjälpa mig mot akneärr och finnar, så jag tänker att cellförnyande oljor kan vara bra för detta. Det står i receptet att man kan byta ut en eller två oljor med valfria oljor, men är det möjligt att byta ut tre stycken? Till exempel en blandning av nyponros, marula, tamanu och svartkummin.

  Tack!

 10. Minerva 3 februari, 2017 Svara

  Hej! Kan jag byta ut sheasmöret, paradoxa mot nilotica? Hur påverkar det receptet? Tack på förhand!

  • Organic Makers 9 februari, 2017 Svara

   Hej! Ja, du kan byta ut till Nilotica, men krämen blir lite lösare eftersom Nilotica är mjukare (har en lägre smältpunkt) än shea paradoxa.

 11. Jenny 20 januari, 2017 Svara

  Kan man istället för E-vitamin och Makerskonservering använda sig av Makersantioxidant Rosmarin och Leucidal?

  • Organic Makers 30 januari, 2017 Svara

   Hej Jenny, Ja, det kan du i princip göra! Du kan använda valfri antioxidant, alltså E-vitamin- Makersantioxidant eller Rosmarinextrakt.Du kan även kombinera både E-vitamin och rosmarinextrakt.

 12. Linnea K 8 januari, 2017 Svara

  Hej!
  Har gjort ansiktskrämen och är hur nöjd som helst!
  Har bara en fråga. Krämen blir lite smulig mot huden när jag smörjer in mig, vad kan det bero på?
  /Linnea

 13. Sofia 28 december, 2016 Svara

  hej

  om man vill ha en lotion i en pumpflaska istället för kräm, kan man skippa förtjockningsmedel?
  vad har glycerinet för effekt?
  och går det att byta ut sheasmör paradoxa mot sheasmör nilotica för att få en lotion som är mindre fet?
  och går det att ha i 5 eller 6 oljor och örtoljor och växtextract? effektmässigt tänker jag då främst på

 14. Adelyine V.Y 13 oktober, 2016 Svara

  Hi,

  As for the Tara Gum, is it a thickener? May I substitute is with Xanthan Gum?

  Thank you!

  • Organic Makers 2 november, 2016 Svara

   Hi, Yes you can use Xanthan: mix the xanthan with the aqueous phase.

 15. Hannah 3 augusti, 2016 Svara

  Hej!
  Kan man alltid tillsätta mjölksyran i vilket recept som helst för att få en konserverande effekt? Jag har hållt på och experimenterat med olika krämer men utan konservering, därför undrar jag hur jag tillsätter en konservering till mina recept.
  Tack för svar och hjälp!

  • Organic Makers 5 augusti, 2016 Svara

   Mjölksyran i sig har inte en konserverande effekt som räcker för att konservera. Mjölksyran är till för att både ge ett bra pH-värde för huden, och för att skapa ett pH-värde som som makerskonserveringen är verksamt i (pH 4.5-Ph 5.5). Du behöver alltså både mjölksyra och konservering om din creme ska hålla mer än någon vecka. Ca 4% makerskonservering av receptets totala mängd brukar vara lämpligt i en creme. Mängden mjölksyra kan variera beroende på andra ingredienser, men 3-4 droppar per 100 g creme brukar vara lagom!

 16. Sara 17 juli, 2016 Svara

  Vad händer om man struntar i mjölksyran? Vad har de olika oljorna för pH-värde? Tack för svar!

  • Organic Makers 21 juli, 2016 Svara

   Hej Sara! Du behöver mjölksyran för att sänka pH-värdet för att konserveringen ska fungera! Dessutom är ett något surt pH-värde (ca 5) i en creme o allmänhet bra för huden! (Oljor har inte något pH-värde). Lycka till med cremen 🙂

 17. Ellie 30 juni, 2016 Svara

  Hej! Första gången jag gjorde min kräm blev den inte särskilt lyckad för när jag smörjer in den i ansiktet blir det liksom vita smulor över, undrar vad det kan bero på?

  Nu vill jag göra om krämen och har en fråga till, går det att använda Aloe Vera juice (från crearome) istället för hydrolat?

 18. Vedrana 22 maj, 2016 Svara

  Hej, jag skulle vilja göra en ögon kräm. Tror ni att nu kommer ut snart med ett sådant recept eller ska jag använda samma receptet med oljor som passar bäst för skinnet runt ögonen. Vilka oljor är det i så fall. Tusen tack för svaret och för alla recept. Denna ansiktskräm har jag gjort massor gånger och är mycket nöjd varje gång. Har testat många kombinationer. Mvh, Vedrana

 19. Sara 2 maj, 2016 Svara

  Hej!
  Jag har gjort denna krämen och den är ju gudomlig. Nu undrar jag om man kan göra den fast med minskad mängd vatten för att få en lite fetare nattkräm? Eller tror ni konsistensen och hållbarheten blir knasig då?

  Mvh
  Sara

 20. Evelina Åsgård 12 april, 2016 Svara

  Hej!

  Jag har gjort ansiktskrämen och tycker om den jättemycket! Har valt hydrolat och oljor för att passa en acnebenägen hud. Men när jag smörjer in den så blir den smulig. Först går den in bra men ”det som blir över” blir som vita smulor i ansiktet. Detta går dock lät att borsta bort när det torkat, men undrar vad det kan bero på.

  // Evelina

 21. Dorna 3 mars, 2016 Svara

  Hej,

  Hur länge skulle ungefär en sats hålla och hur många satser skulle ni säga att man får ut om man köper alla ingrediensers minsta förpackningar?

  Tackar på förhand

 22. Micke 15 februari, 2016 Svara

  Hej!
  Har Ni några tips på ingredienser för att tona ner (bleka?) mörka hudfläckar i tinningen?

  Vänliga hälsningar Micke

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Missa inga nyheter eller erbjudande!