Gör din egen ekologiska dagkräm - organicmakers.se

DIY – Gör din egen ekologiska ansiktscreme.

Nu ska vi göra en riktigt, riktigt fin ekologisk ansiktskräm! Är det första gången du provar att göra en kräm gäller det att hålla tungan rätt i mun. Precis som när en bakar, gör en majonnäs eller sås, kan det hända att det blir lite fel, att den skär sig eller blir för tjock eller tunn helt enkelt. Men vi ska försöka guida dig igenom hela processen så att du lyckas på första försöket!

Den här ansiktskrämen är en typisk dagcreme för normal till blandhy och har en fetthalt på ca 20%. Hampfröolja, makadamiaolja, arganolja, jojobaolja och en liten del sheasmör utgör fettdelen. Läs mer om respektive oljas egenskaper vid respektive produkt i webbutiken. I en kräm får man dessutom med vattenlösliga hudvårdande ingredienser – vegetabiliskt glycerin och hydrolat.

Dagcremen både återfuktar, mjukgör och är fuktighetsbevarande. Med flera kallpressade oljor innehåller cremen essentiella fettsyror, unika växtämnen och näringsämnen som verkar regenererande och skyddande för huden. Det går att byta ut en olja eller två mot en annan du tycker passar din hud bättre, och hydrolatet mot en annan sort. Gör dock inga förändringar i fördelningen/ratiot av de olika ingredienserna. Dels kan konsistensen förändras, dels kan det slutliga pH-värdet förändras och då måste du mäta pH-värdet med en pH-sticka och justera mängden mjölksyra därefter. (Läs mer om pH längre ner).

Men nu till själva tillverkningen!

diy ekologisk ansiktscreme - Organic Makers

Först och främst behöver du utrustning. De flesta saker har du kanske redan hemma i köket, se bara till att alla behållare och verktyg är väl rengjorda och helst även desinficerade innan du börjar. Planerar du att fortsättningsvis göra din egen hudvård är det bra att ha verktyg och behållare som bara används till detta ändamål.

ingredienser

Ett vattenbad kan vara en stabil kastrull där behållaren står stadigt på botten. Till det är receptet behöver du dessutom två vattenbad ungefär samtidigt, ett för vattenfasen och ett för fettfasen. Vi använde oss av två stycken glasbägare för att värma ingredienserna i, en 600 ml till vattenfasen och 400 ml till fettfasen. Några glasstavar att röra om med är också bra att ha.

Och så behöver du naturligtvis ingredienser. Alla ingredienser du behöver finns i vår webbshop. Det här receptet är på en mjukgörande fuktighetsgivande ansiktskräm. De ekologiska kallpressade oljor vi har valt ger huden essentiella fettsyror och ämnen som skyddar och balanserar huden. Receptet i sin helhet hittar du längre ner.

En hudkräm är en emulsion, det vill säga en blandning av olja och vatten. Vatten och olja blandar sig normalt inte, och därför behövs ett emulgeringsmedel som gör att krämen inte delar upp sig i vatten och olja igen. Eftersom krämen innehåller 70% vatten/hydrolat behövs också ett förtjockningsmedel. För att krämen ska hålla sig i mer än någon vecka behövs, liksom alla hudvårdsprodukter med vatten, ett konserveringsmedel.

Oljorna, fetterna, hydrolaten och dofterna vi använder till krämen är ekologiska. Makersemulgering är gjort av enbart vegetabiliska råvaror som raps och maniok. Tarakärnmjöl är ett väl beprövat naturligt förtjockningsmedel från taraväxtens kärnor.  Makerskonserveringen består av sodium levulinate och sodium anisate, som är saltformer av organiska syror. Dessa innehåller samma ämnen som bin producerar för att skydda sina vax- och honungskakor från bakteriella angrepp.

Med endast ingredienser som är ekologiska eller framställda av naturliga råvaror är det här en riktigt lyxig kräm som skulle kosta åtskilliga hundralappar per 30 ml i butik.

Ok, då sätter vi igång:

vagupp

Först väger du noggrant upp alla ingredienser. De fettlösliga ämnena för sig, det kallas för fettfasen, och de vattenlösliga ämnena för sig; vattenfasen. Tarakärnmjölet som används som förtjockningsmedel ska vägas upp för sig och tillsättas i fettfasen när emulgeringsmedlet har smält.

vattenfas

Vattenfasen består av de vattenlösliga ämnen som skall vara med vid emulgeringen.

Gör din egen ekologiska dagkräm - organicmakers.se

Till konserveringen behövs mjölksyra och Makerskonservering. I det här receptet kan du mäta upp konserveringsingredienserna redan nu. Om du gör förändringar i receptet måste du kontrollera cremens pH-värde med pH-sticka först, för att veta hur mycket mjölksyra som ska till för att cremen ska få ett pH-värde på ca 4.8-5.0.

Gör din egen ekologiska ansiktskräm - organicmakers.se

Nu ska fettfasen och vattenfasen smältas/värmas var för sig i var sitt vattenbad. Bådas temperatur ska vara ca 80-85 grader. Båda faserna ska hålla ungefär samma temperatur vid sammanblandning (men någon grads skillnad går bra). Det är också viktigt att oljefasen varit uppe i 85 grader så att emulgeringsmedlet har smält i sin helhet. Själva emulgeringen kan ske vid något lägre temperatur, ca 80 grader.

Gör din egen ekologiska ansiktskräm - organicmakers.se

Nu börjar själva tillverkningen av emulsionen! Häll den minst 80-85-gradiga fettfasen i den 80-85-gradiga vattenfasen och rör om lätt.

Gör din egen ekologiska hudkräm - organicmakers.se


Sätt i stavmixern i botten av behållaren och mixa blandningen i ca 3 minuter. Du kan hålla dig i botten av behållaren, då det inte är meningen att du ska mixa in en massa luft i blandningen. Det är nu själva emulsionen görs, det vill säga att fettpartiklarna finfördelar sig i vattenfasen.

degkrokar

Krämen ska nu svalna under omrörning. Använd degkrokar på elvispen och låg hastighet. Under omrörningen verkar emulgeringsmedlet medan krämen svalnar långsamt, så att den inte skär sig. Det tar en bra stund att röra krämen sval! Ha tålamod! Krämen kommer att tjockna under under omrörningen.

kalltvattenbad

Kolla av temperaturen med termometer då och då. När krämen har kommit ner under 50 grader är den stabil nog att ställa i ett kallt vattenbad (en skål med vatten) så går nerkylningen snabbare. Fortsätt att röra om med degkrokar på låg hastighet.

tillsatser

Vid 30 grader är det dag att tillsätta eventuella eteriska oljor, konservering och till sist mjölksyra. Tillsätt detta droppvis eller långsamt hällande medan du fortsätter omrörningen. Rör om en stund så att allt verkligen blandar sig och upptas av emulsionen.

pH-värdet på den här krämen blir strax under pH 5, det vill säga ett surt värde. Det hjälper huden att hålla sitt eget normala sura pH-värde (mellan 4 och 6) som fungerar skyddande för en frisk hud. Konserveringen som används här fungerar dessutom bara mellan pH-värde ca 4,5-5,5, så det är också en viktig anledning att hålla koll på pH-värdet.

glasstav

Nu kan du ta det lite lugnare. Rör för hand då och då tills krämen svalnat helt. Häll sedan upp på burk i rengjorda förpackningar, helst glas. Krämen blir tjockare ju svalare den blir, och även när den nått rumstemperatur kommer den att stabilisera sig ytterligare i burken och öka i fasthet under de kommande dygnen.

Gör din egen ekologiska ansiktskräm -organicmakers.se

Nu är den fina krämen klar! Häll upp i burkar och förslut. Det här blir ju en hel del (250 g) superlyxig ekologisk ansiktscreme, så den tar ett tag att använda upp. Anledningen att vi inte gör mindre är att det är svårt att hantera, väga upp och mixa mindre totalmängd. Öppnad burk håller, tack vare konserveringen, i åtminstone upp till sex månader i normal rumstemperatur i försluten burk. Ju mer försiktig du är med att smuts och bakterier i burken, desto längre håller den.

Grundrecept ansiktscreme

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

A: Vattenlösliga ingredienser 74,6%

A 68.6% Renat Vatten – Aqua Purificata Mängd g
A 2% Glycerin eko Mängd g
A 4% Makerskonservering Mängd g

B: Fettlösliga ingredienser 27.2%

B 8% Makadamiaolja Mängd g
B 4% Hampfröolja Mängd g
B 4% Jojobaolja Mängd g
B 4% Arganolja Mängd g
B 2% Sheasmör Paradoxa Mängd g
B 4% Makersemulgering Mängd g
B 0.8% Tarakärnmjöl Mängd g
B 0.5% Naturlig E-vitamin Mängd g

C: Tillsatsfas 0.2%

C 0.2% Mjölksyra Mängd g
C 1 % Ev. eteriska oljor (ej inräknat i total procent) Mängd g

Receptnoter:

Oljor i receptet: Du kan välja andra oljor/kombinationer än Makadamiaolja, Hampfröolja, Jojobaolja, och Arganolja om du vill. Vill du göra en enklare kroppscreme kan du t.ex byta ut alla flytande oljor mot 20% Mandelolja eller annan bra basolja. Läs i vår oljeguide för info.
Mjölksyra: En droppe ur våra droppinsatser väger 0.036 gram. 0.2% mjölksyra motsvarar alltså ca 5.5 droppar per/100 g eller 13.75 droppar per 250 g. Avrunda uppåt till närmaste heltal droppar.
Eventuellt ekologiska eteriska oljor 0.5-1%, (ca 15 – 30 droppar per 100 g)
Tarakärnmjöl kan bytas ut mot xanthangummi, som då doseras med hälften så mycket, d.v.s 0.4%. Öka mängden vatten motsvarande.

Hållbarhet

En creme enligt det här receptet är konserverad med naturlig konservering för normal hållbarhet. Förutsatt att du följt receptets konservering, inkl. pH-reglering med mjölksyra, och varit noga med renligheten vid tillverkning, håller den här cremen i minst 1 år. Ett tips är därför att skriva “används före” och så ett år efter tillverkningsdatum, på den färdiga cremen. Förvara oöppnade flaskor mörkt och svalt.
Observera att en creme av detta slag som inte konserveras håller ca en vecka i kylskåp.

Råvaror i recepet:

148 kommentarer

 1. Alice 4 februari, 2016 Svara

  Hej,
  jag har mjölksyra 95% hemma, kan jag använda denna istället och ungefär hur mycket ska jag ta av den i så fall?

  Tack på förhand!

  • Organic Makers 5 februari, 2016 Svara

   Hej Alice,
   Du kan använda den du har, men då i lite mindre dos. Kontrollera pH-värdet med pH-stickor efterhand, så ser du om du behöver tillsätta mer.

 2. Emilia 13 december, 2015 Svara

  Hej!
  Jag vill helst undvika att använda hydrolat. Finns det nåt jag kan använda istället? Fungerar vatten? 🙂

  • Organic Makers 20 december, 2015 Svara

   Hej, Ja det går utmärkt att endast använda vatten (renat vatten) för en doftfri creme!

 3. Sussanne Mineur 1 november, 2015 Svara

  Hej!
  Tänkte göra om receptet på hudkräm så det passar min 53 åriga hud bättre, den är torr och känslig, men undrar om jag tänker rätt samt om jag behöver kolla ph värdet?Mitt recept; 15 g Makadamiaolja, 10 g Nyponfröolja, 10 g Arganolja, 10 g Granatäppelolja, 5 g Sheasmör Nilotica, sedan är det samma som i erat recept, tänkte använda hydrolat Ros. Ska jag byta ut nån olja så den blir mer för mogen hud och anti aging? Till vad i såna fall? Undrar också om ni kan säga något om ögon kräm, har använt det sedan jag var ca 25 år och skulle vilja kunna göra det också men hur ser ett sånt recept ut?
  Är 10 g olja ca 10 ml? Hur länge håller oljan, t.ex. Makadamiaoljan? Vet inte hur lång tid det tar att göra slut på den första omgången men en flaska på 60 ml bör ju räcka till nästa sats med kräm och hur länge klarar den sig, behöver oljorna förvaras kallt?
  Många frågor blir det! Spännande och roligt med svar, Sussanne

  • Organic Makers 12 november, 2015 Svara

   Hej, så länge du inte ändrar den totala mängden olja och då inte heller ändrar mängden vatten (eller ändrar någon ingrediens i vattenfasen) så ska pH-värdet bli bra. Men vi rekommenderar dig varmt att testa med pH-stickor om du vill testa dig fram med egna recept!
   Argan, nypon och granatäppleolja är utmärkta för mågen hud. Du kan använda den här cremen runt ögonen, fler recept kommer längre fram 🙂
   På alla våra råvaror hittar du datum för hållbarhet, om du har en öppnad flaska som du ska förvara en längre tid är det bra att förvara den i kylen – då håller den bättre!

 4. Ann Charlotte 25 oktober, 2015 Svara

  Ok, så det är mest att den inte blir lika hållbar som den förra? Inte att något blir farligt? Den har fin konsistens, lite lösare än den förra men härligt fluffig ändå, inte rinnig. och doften kanske jag vänjer mig vid. Jag provar ett tag. Tack!

 5. Organic Makers 24 oktober, 2015 Svara

  Hej Ann-Charlotte! Om krämen håller ihop och konsistensen är bra är det inga problem med de extra 10% olja. Makerskonserveringen tar ingen skada av att värmas upp till 80 grader, så det ska inte heller vara några problem!
  Vad gäller doften kan det absolut vara så att du är ovan vid doften av cypresshydrolatet. Hydolater har ofta en lite ”murrigare” doft än t.ex eterisk olja, så det gäller att välja en hydrolat med en doft man gillar. Om du vill förändra doften något kan du tillsätta några doppar valfri eterisk olja i den färdiga krämen och röra om ordentligt.
  Att testa pH-värdet är alltid bra, så att man har koll på att det håller sig mellan pH-värde 4.5 – 5.5 så att de konserverande ämena i Makerskonserveringen fungerar som de ska.

 6. Ann Charlotte 24 oktober, 2015 Svara

  Hej, jag har just gjort min andra omgång av denna kräm. Den första blev superbra! Men nu, herregud, jag snurrade till allting. Jag råkade dels ha i 10 gram för mycket olja, och sen hällde jag min sista konservering rakt ner i vattenfasen, dvs den blev uppvärmd till 80 grader. Funkar den inte då? Jag tycker också den luktar lite skumt, kan inte riktigt definiera doften, men kanske är det cypresshydrolatet, förra gången använde jag citronmelissen och då fick krämen bara en svag doftton som var väldigt behaglig. Nu antar jag att det är bäst att jag testar pH-värdet? Eller så gör jag en ny omgång, jag är ju beroende nu…

 7. Vedrana 3 oktober, 2015 Svara

  Hej, först måste jag en gang till tacka för denna underbara recept. Jag har gjort krämen flera ganger och den är jättebra. Jag har en fråga som jag tror ni kan svara på. Kan jag blanda propolis extract gjort i alcohol? Hur ska jag göra då? Läser mycket om propolis och skulle vilja testa göra en ansikts kräm med den. Tack för svaret!

  • Organic Makers 4 oktober, 2015 Svara

   Hej Vedrana!
   Vad kul att krämen är en succe!
   Alkoholextrakt är ju vattenlösliga, så jag skulle föreslå att du tar bort lika mycket vatten ur receptet som du tillsätter alkoholextrakt. Jag kan inte 100% säga hur detta kommer att påverka krämen, men det borde inte vara några problem!
   Lycka till! /Josefin

 8. Sara Åkesson 18 september, 2015 Svara

  Hej. Vet inte om jag har fattat det helt korrekt men om man inte har vatten i produkten så behövs inget konserveringsmedel? Har kollat igenom lite olika recept där det inte finns vatten i. Hur länge håller en produkt utan konserveringsmedel?

  Och vilka tre oljor skulle ni säga är bäst för väldigt torr och känslig hy? Funkar denna kräm både som natt- och dagkräm? Eller är där något man kan ta mer av för att göra den ännu mer intensiv till natten?

  • Organic Makers 20 september, 2015 Svara

   Hej! Ja, hudvårdsprodukter utan vatten behöver inte konserveras. Sådana produkter är tex salvor, cerat och balms. Just det här receptet är en creme med vatten och måste konserveras som vi gör i detta recept. Tre bra oljor för torr och känslig hud är marulaolja, arganolja och svartvinbärsolja.

 9. Catarina 12 september, 2015 Svara

  Hej!
  Jag är sugen på att göra krämen men vill gärna använda granatäppelolja i den.
  Några tips hur jag skulle kunna göra då?

  • Organic Makers 14 september, 2015 Svara

   Hej Catarina,
   Det går bra att byta ut valfri olja i receptet mot granatäppleolja. Även de andra oljorna kan du byta ut mot oljor som du tycker passar din hud bäst!

 10. Ewa 17 augusti, 2015 Svara

  hej!

  Undrar om man kan använda guarkärnmjöl istället för tarakärnmjöl i krämen? Är det nån skillnad mellan dom vad det gäller verkan?

  • Daniel Carlsson 19 augusti, 2015 Svara

   Hej Ewa, Ja du kan använda guar som förtjockningsmedel (den ger dock inte lika bra stabilitet på sikt som tarakärmjöl) Använder du guarmjöl ska du lösa upp det i vattenfasen innan uppvärmning

 11. Fanny 12 augusti, 2015 Svara

  Hejsan! Vilken underbar crème! Så skön mot huden!
  Jag undrar hur länge ansiktscremen håller?.. samt era andra diy produkter, hur vet man hur länge man kan ha dem innan de blir dåliga? Jätte tacksam för svar! Kram /Fanny

  • Organic Makers 19 augusti, 2015 Svara

   Hej Fanny, vad kul att du gillar krämen 🙂 Den exakta hållbarheten beror alltid på många faktorer, men vår erfarenhet är att den håller i 12 månader om du är noga med renligheten. Det är även viktigt att det blir rätt pH (ca 5), över 5.5 så fungerar inte Makerskonserveringen lika bra

 12. Elisabet Bengtsson 23 juli, 2015 Svara

  Hej!
  Har gjort er fina kräm, men är missnöjd med Tarakärnmjölet. Krämen blev hur fin som helst, lätt att smörja in, men sen, ”korvar” den sig. Har jag gjort något fel, tro?

  MVH
  Elisabet

  • Organic Makers 4 augusti, 2015 Svara

   Hej Elisabet! Det är alltid svårt att säga exakt vad denna effekt beror på; en viktig faktor som påverkar är vilken mixerstav en använder (de är olika kraftiga och olika bra just på denna uppgift att emulgera), mängd och beredningskärl. Det behöver inte bero på just tarakärnmjölet. Du kan prova att köra lite längre tid med stavmixern och se om det gör skillnad! /Daniel

 13. sonja 29 maj, 2015 Svara

  Gjorde denna creme igår och blev väldigt missnöjd. Det var som en klump. Blev arg pga hade peppat den ganska mycket. Så har jag gått idag och varit småirriterad och när jag kom hem kollade jag igenom receptet.. och istället för 2g tarakärnmjöl hade jag visst kört på 4g guarkärnmjöl. Hur dum kände jag mig då? Ganska dum faktiskt. Ska göra ett nytt försök ikväll. Däremot undrar jag om det går att byta tarakärnmjöl mot guarmjöl rakt av Eller om det kommer bli kalasfel då?

  • Organic Makers 1 juni, 2015 Svara

   Hej, du kan byta tarakärnmjöl till guarkärnmjöl, men du måste då tillsätta guarmjölet i vattenfasen och vara noga med att det är helt löst, så det inte finns några klumpar. Samma mängd guar ger ungefär samma konsistens, men det kan också bero på lite olika faktorer. Lycka till 🙂

 14. Emelie 25 maj, 2015 Svara

  Hej!
  Har läst lite om att eteriska oljor med citrus påverkar huden negativt om den utsätts för sol. Vet att er bergamot inte har det problemet (bra!:-) men hur är det med apelsin? Kan man använda en eterisk olja Apelsin utan att oroa sig för fotosensibilitet?

  • Organic Makers 26 maj, 2015 Svara

   Hej Emelie!
   Det är vissa eteriska oljor med citrus som kan vara känsliga i solen (fotosensibiliserande). Apelsin (sweet orange, Citrus sinensis) är inte en av dem så den kan du lugnt använda. I vårt sortiment är det Bergamott, Citron och Grapefrukt som normalt sett är fotosensibiliserande, men av dem har vi Bergaptenfria varianter av grapefrukt och bergamott. I vårt sortiment av rena ekologiska eteriska oljor är det bara citron du ska undvika om du vill undvika fotosensibilitet.

 15. Sara 17 april, 2015 Svara

  Hej! Jag gjorde er ekologiska ansiktskräm fast jag bytte ut lite oljor (dock samma mängd) sedan gjorde jag hibiscusinfusion och krämen blev jätte vackert rosa. Men sedan när jag tillsatte mjölksyran i tillsatsfasen så blev färgen mer grårosa. Nu undrar jag om jag skulle kunna göra samma kräm fast skippa mjölksyran. Hibuscusen borde ju i sig ligga på ett surt ph-värde så att makerskonservering funkar eller? Tacksam för svar, ha det bra!

  • Organic Makers 1 juni, 2015 Svara

   Hej Sara,
   Ja, en lösning med hibiskus kan ändra färg veroebde på pH-värde, precis som du beskriver. Om du använder Hibiskusinfusion, som i sig har ett lågt pH-värde, behöver du oftast inte inte mjölksyra. Testa för säkerhets skull pH-värdet med pH-stickor på avsvalnad kräm. Du kan droppa in någon droppe mjölksyra i efterhand om det skulle behövas.

 16. Daniel Carlsson 19 mars, 2015 Svara

  Hej Sara, Ja, du kan använda det rakt av!

 17. Linda 10 mars, 2015 Svara

  Hej igen!

  Nu är snart min fina kräm slut (gav bort en burk till mamma och så har jag ”bara” 1½ kvar haha!)
  Men jag undrar om man kan använda hibiskusinfusion istället för hydrolat eller blir det för surt då? Vad kan jag göra för att balansera Ph-värdet?

  • Organic Makers 11 mars, 2015 Svara

   Hej Linda, Ja visst kan du använda hibiskusinfusion när du gör ansiktskrämen. Men börja med att testa med 25-50 % av vattenfasen, spä alltså ut infusionen med vatten. Använder du enbart infusion kommer det att bli för surt. För att vara säker på pH-värdet måste du mäta.

   • Linda 11 mars, 2015 Svara

    Hej, Tack så jättemycket för svaret! 😀 Det här ska bli kul!

 18. Eva 3 februari, 2015 Svara

  blandade vatten med oljefas medans jag rörde med glassstav och körde sedan direkt med mixer. Det vart som en kräm men aningens grynigt och vattnet slog igenom i krämen. jag kunde skaka ut vatten från krämburken..
  Vet inte om jag skulle blandat allt tillsammans försiktigare?

  • Daniel Carlsson 5 februari, 2015 Svara

   Hej! Var det alltså grynigt även när du körde med stavmixer? I princip är det bara att hälla upp fettfasen i vattenfasen och köra med stavmixer direkt.

 19. Eva 2 februari, 2015 Svara

  gjorde steg för steg lika med instruktionerna och har beställt alla instrument och behållare, mätte temperatur och rörde med glasstav i oljor med vattenfas men såg ut som att det skar sig. Vad hände? Känns lite nervöst att göra om eftersom jag fick slänga allt.
  Avslutade också med mixer..
  / eva

  • Organic Makers 3 februari, 2015 Svara

   Hej Eva! Vad tråkigt att det inte gick bra med krämen. Det kan finnas många anledningar till ett en kräm (emulsion) skär sig och svårt att säga exakt varför. Förstår jag dig rätt; du blandade vatten och fettfas (båda ca 80 grader) och körde sedan med stavmixer i några minuter – blev det aldrig någon emulsion, eller när skar sig krämen?

 20. Vedrana 1 februari, 2015 Svara

  Jag funderar på att göra samma kräm för min dotter. Hon har känslygt hud och problem med eksem. Jag funder på att tillsätta ringblommsolja. Hur doserar jag den som ni säljer. Det är en extratolja. Ska jag bara byta ut den mot en vegetablisk olja som finns i receptet i sama mängd? Vilka andra oljor tycker ni passar för en ung och känsligt hud? Tusen tack för svaret. Gillar sidan värkligen.

  • Organic Makers 3 februari, 2015 Svara

   Hej, Ja ringblomsoljan är bra att använda till känslig hud med eksem, byt ut eller minska mängden mängden av andra oljor och ta 1-3% rimgblomsolja (1-3 g på 100 g kräm). Extraktoljan är koncentrerad, så i en ansiktscreme skulle vi rekommendera att du börja med att testa dosering 1%.

 21. Vedrana 25 januari, 2015 Svara

  Har gjort krämen igår. Kan bevittna som många andra att den är underbar. Har fortfarande två frågor:
  1. När jag smörjer krämen i ansikte så lämnar den vit spår. Ska det vara så? Om inte – vad har jag gjort för fel?
  2. Kan man använda samma kräm som ögon kräm? Om inte – när kommer det recept på en sådan?
  Tack för sidan med alla ideér och alla recept. Jättebra!!!

  • Organic Makers 29 januari, 2015 Svara

   Hej, Ja det kan bli ”vita spår” av krämen direkt när du applicerar den, innan du har masserat in den i huden. Det kallas ”whitening effect” och är vanligt just i krämer som innehåller vegetabiliska oljor. Det är alltså helt normalt! (Många vanliga krämer innehåller ju mest silikoner och mineralolja, och kanske någon procent vegetabilisk olja)

   Ja, du kan använda den här krämen även som ögoncreme.

   • Emelie 20 februari, 2015 Svara

    Hej! Tack för alla fina tips o recept! Så inspirerande o har även börjar experimentera med egna recept som följd. Jätteroligt! Ang ansiktskrämen så är jag väldigt nöjd med både känsla, doft o konsistens, men funderar över om det går att göra något åt att den smular sig lite vissa dagar då jag smörjer in den? först ger den vita spår, men det går att massera in, men sen blir det ibland smuliga spår på huden. kan det ha med temperatur el dosering att göra?

 22. Sara B 22 januari, 2015 Svara

  Är det nödvändigt att förvara de oöppnade burkarna med ansiktskräm i kylskåp om man är osäker på om man kommer använda dem inom sex månader? Kommer den ändra konsistens efter ett den varit i kylskåp tror ni?

  • Organic Makers 23 januari, 2015 Svara

   Hej! Nej, konsistensen eller cremen förändras inte av förvaring i kylskåp och det är inte nödvändigt att förvara cremeburkarna i kylen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Missa inga nyheter eller erbjudande!