Gör din egen ekologiska ansiktskräm - organicmakers.se

DIY – Gör din egen ekologiska ansiktscreme.

Nu ska vi göra en riktigt, riktigt fin ekologisk ansiktskräm! Är det första gången du provar att göra en kräm gäller det att hålla tungan rätt i mun. Precis som när en bakar, gör en majonnäs eller sås, kan det hända att det blir lite fel, att den skär sig eller blir för tjock eller tunn helt enkelt. Men vi ska försöka guida dig igenom hela processen så att du lyckas på första försöket!

Den här ansiktskrämen är en typisk dagcreme för normal till blandhy och har en fetthalt på ca 20%. Hampfröolja, makadamiaolja, arganolja, jojobaolja och en liten del sheasmör utgör fettdelen. Läs mer om respektive oljas egenskaper vid respektive produkt i webbutiken. I en kräm får man dessutom med vattenlösliga hudvårdande ingredienser – vegetabiliskt glycerin och hydrolat.

Dagcremen både återfuktar, mjukgör och är fuktighetsbevarande. Med flera kallpressade oljor innehåller cremen essentiella fettsyror, unika växtämnen och näringsämnen som verkar regenererande och skyddande för huden. Det går att byta ut en olja eller två mot en annan du tycker passar din hud bättre, och en del av vattnet till valfri hydrolat. Gör dock inga förändringar i fördelningen/ratiot av de olika ingredienserna. Dels kan konsistensen förändras, dels kan det slutliga pH-värdet förändras och då måste du mäta pH-värdet med en pH-sticka och justera mängden mjölksyra därefter. (Läs mer om pH längre ner).

Men nu till själva tillverkningen!

diy ekologisk ansiktscreme - Organic Makers

Först och främst behöver du utrustning. De flesta saker har du kanske redan hemma i köket, se bara till att alla behållare och verktyg är väl rengjorda och helst även desinficerade innan du börjar. Planerar du att fortsättningsvis göra din egen hudvård är det bra att ha verktyg och behållare som bara används till detta ändamål.

ingredienser

Ett vattenbad kan vara en stabil kastrull där behållaren står stadigt på botten. Till det är receptet behöver du dessutom två vattenbad ungefär samtidigt, ett för vattenfasen och ett för fettfasen. Vi använde oss av två stycken glasbägare för att värma ingredienserna i, en 600 ml till vattenfasen och 400 ml till fettfasen. Några glasstavar att röra om med är också bra att ha.

Och så behöver du naturligtvis ingredienser. Alla ingredienser du behöver finns i vår webbshop. Det här receptet är på en mjukgörande fuktighetsgivande ansiktskräm. De ekologiska kallpressade oljor vi har valt ger huden essentiella fettsyror och ämnen som skyddar och balanserar huden. Receptet i sin helhet hittar du längre ner.

En hudkräm är en emulsion, det vill säga en blandning av olja och vatten. Vatten och olja blandar sig normalt inte, och därför behövs ett emulgeringsmedel som gör att krämen inte delar upp sig i vatten och olja igen. Eftersom krämen innehåller 70% vatten/hydrolat behövs också ett förtjockningsmedel. För att krämen ska hålla sig i mer än någon vecka behövs, liksom alla hudvårdsprodukter med vatten, ett konserveringsmedel.

Oljorna, fetterna, hydrolaten och dofterna vi använder till krämen är ekologiska. Makersemulgering är gjort av enbart vegetabiliska råvaror som raps och maniok. Tarakärnmjöl är ett väl beprövat naturligt förtjockningsmedel från taraväxtens kärnor.  Makerskonserveringen består av sodium levulinate och sodium anisate, som är saltformer av organiska syror. Dessa innehåller samma ämnen som bin producerar för att skydda sina vax- och honungskakor från bakteriella angrepp.

Med endast ingredienser som är ekologiska eller framställda av naturliga råvaror är det här en riktigt lyxig kräm som skulle kosta åtskilliga hundralappar per 30 ml i butik.

Ok, då sätter vi igång:

vagupp

Först väger du noggrant upp alla ingredienser. De fettlösliga ämnena för sig, det kallas för fettfasen, och de vattenlösliga ämnena för sig; vattenfasen. Tarakärnmjölet som används som förtjockningsmedel ska vägas upp för sig och tillsättas i fettfasen när emulgeringsmedlet har smält.

vattenfas

Vattenfasen består av de vattenlösliga ämnen som skall vara med vid emulgeringen.

Gör din egen ekologiska dagkräm - organicmakers.se

Till konserveringen behövs mjölksyra och Makerskonservering. I det här receptet kan du mäta upp konserveringsingredienserna redan nu. Om du gör förändringar i receptet måste du kontrollera cremens pH-värde med pH-sticka först, för att veta hur mycket mjölksyra som ska till för att cremen ska få ett pH-värde på ca 4.8-5.0.

Gör din egen ekologiska ansiktskräm - organicmakers.se

Nu ska fettfasen och vattenfasen smältas/värmas var för sig i var sitt vattenbad. Bådas temperatur ska vara ca 80-85 grader. Båda faserna ska hålla ungefär samma temperatur vid sammanblandning (men någon grads skillnad går bra). Det är också viktigt att oljefasen varit uppe i 85 grader så att emulgeringsmedlet har smält i sin helhet. Själva emulgeringen kan ske vid något lägre temperatur, ca 80 grader.

Gör din egen ekologiska ansiktskräm - organicmakers.se

Nu börjar själva tillverkningen av emulsionen! Häll den minst 80-85-gradiga fettfasen i den 80-85-gradiga vattenfasen och rör om lätt.

Gör din egen ekologiska hudkräm - organicmakers.se


Sätt i stavmixern i botten av behållaren och mixa blandningen i ca 3 minuter. Du kan hålla dig i botten av behållaren, då det inte är meningen att du ska mixa in en massa luft i blandningen. Det är nu själva emulsionen görs, det vill säga att fettpartiklarna finfördelar sig i vattenfasen.

degkrokar

Krämen ska nu svalna under omrörning. Använd degkrokar på elvispen och låg hastighet. Under omrörningen verkar emulgeringsmedlet medan krämen svalnar långsamt, så att den inte skär sig. Det tar en bra stund att röra krämen sval! Ha tålamod! Krämen kommer att tjockna under under omrörningen.

kalltvattenbad

Kolla av temperaturen med termometer då och då. När krämen har kommit ner under 50 grader är den stabil nog att ställa i ett kallt vattenbad (en skål med vatten) så går nerkylningen snabbare. Fortsätt att röra om med degkrokar på låg hastighet.

tillsatser

Vid 30 grader är det dag att tillsätta eventuella eteriska oljor, konservering och till sist mjölksyra. Tillsätt detta droppvis eller långsamt hällande medan du fortsätter omrörningen. Rör om en stund så att allt verkligen blandar sig och upptas av emulsionen.

pH-värdet på den här krämen blir strax under pH 5, det vill säga ett surt värde. Det hjälper huden att hålla sitt eget normala sura pH-värde (mellan 4 och 6) som fungerar skyddande för en frisk hud. Konserveringen som används här fungerar dessutom bara mellan pH-värde ca 4,5-5,5, så det är också en viktig anledning att hålla koll på pH-värdet.

glasstav

Nu kan du ta det lite lugnare. Rör för hand då och då tills krämen svalnat helt. Häll sedan upp på burk i rengjorda förpackningar, helst glas. Krämen blir tjockare ju svalare den blir, och även när den nått rumstemperatur kommer den att stabilisera sig ytterligare i burken och öka i fasthet under de kommande dygnen.

Gör din egen ekologiska ansiktskräm -organicmakers.se

Nu är den fina krämen klar! Häll upp i burkar och förslut. Det här blir ju en hel del (250 g) superlyxig ekologisk ansiktscreme, så den tar ett tag att använda upp. Anledningen att vi inte gör mindre är att det är svårt att hantera, väga upp och mixa mindre totalmängd. Öppnad burk håller, tack vare konserveringen, i åtminstone upp till sex månader i normal rumstemperatur i försluten burk. Ju mer försiktig du är med att smuts och bakterier i burken, desto längre håller den.

Grundrecept ansiktscreme

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

A: Vattenlösliga ingredienser 74,6%

A68.6%Renat Vatten – Aqua PurificataMängd g
A2%Glycerin ekoMängd g
A4%MakerskonserveringMängd g

B: Fettlösliga ingredienser 27.2%

B8%Makadamiaolja EKOMängd g
B4%Hampfröolja EKOMängd g
B4%Jojobaolja EKOMängd g
B4%Arganolja EKOMängd g
B2%Sheasmör Paradoxa EKOMängd g
B4%MakersemulgeringMängd g
B0.8%TarakärnmjölMängd g
B0.5%Naturlig E-vitaminMängd g

C: Tillsatsfas 0.2%

C0.2%MjölksyraMängd g
C1% Ev. eteriska oljor (ej inräknat i total procent)Mängd g

Receptnoter:

Oljor i receptet: Du kan välja andra oljor/kombinationer än Makadamiaolja, Hampfröolja, Jojobaolja, och Arganolja om du vill. Vill du göra en enklare kroppscreme kan du t.ex byta ut alla flytande oljor mot 20% Mandelolja eller annan bra basolja. Läs i vår oljeguide för info.
Mjölksyra: En droppe ur våra droppinsatser väger 0.036 gram. 0.2% mjölksyra motsvarar alltså ca 5.5 droppar per/100 g eller 13.75 droppar per 250 g. Avrunda uppåt till närmaste heltal droppar.
Eventuellt ekologiska eteriska oljor 0.5-1%, (ca 15 – 30 droppar per 100 g)
Tarakärnmjöl kan bytas ut mot xanthangummi, som då doseras med hälften så mycket, d.v.s 0.4%. Öka mängden vatten motsvarande.

Hållbarhet

En creme enligt det här receptet är konserverad med naturlig konservering för normal hållbarhet. Förutsatt att du följt receptets konservering, inkl. pH-reglering med mjölksyra, och varit noga med renligheten vid tillverkning, håller den här cremen i minst 1 år. Ett tips är därför att skriva “används före” och så ett år efter tillverkningsdatum, på den färdiga cremen. Förvara oöppnade flaskor mörkt och svalt.
Observera att en creme av detta slag som inte konserveras håller ca en vecka i kylskåp.

Råvaror i recepet:

  • Renat vatten för hudvård
    Renat Vatten – Aqua Purificata
    Det ursprungliga priset var: 56,00 kr.Det nuvarande priset är: 44,80 kr.
  • Tarakärnmjöl
    Tarakärnmjöl
    Det ursprungliga priset var: 128,00 kr.Det nuvarande priset är: 102,40 kr.
  • Makerskonservering naturlig konservering för hudvård - organicmakers.se
    Makerskonservering
    Det ursprungliga priset var: 74,00 kr.Det nuvarande priset är: 59,20 kr.
  • Makersemulgering
    Makersemulgering
    Det ursprungliga priset var: 110,00 kr.Det nuvarande priset är: 88,00 kr.
  • pH-stickor 2-9
    pH-stickor 2.0-9.0
    110,00 kr
  • Sheasmör paradoxa i brun glasburk
    Sheasmör Paradoxa ekologiskt -råvara för hudvård
    Sheasmör Paradoxa EKO
    Det ursprungliga priset var: 88,00 kr.Det nuvarande priset är: 70,40 kr.
  • Glasbägare 600 ml
    Glasbägare 600 ml
    Glasbägare 600 ml
    90,00 kr
  • Naturlig e-vitamin
    Naturlig E-vitamin
    Det ursprungliga priset var: 84,00 kr.Det nuvarande priset är: 67,20 kr.
  • Glycerin ekologiskt
    Glycerin eko
    Det ursprungliga priset var: 64,00 kr.Det nuvarande priset är: 51,20 kr.
  • Nyponfröolja kallpressad ekologisk för DIY hudvård
    Nyponfröolja, ekologisk & kallpressad
    Nyponfröolja EKO
    Det ursprungliga priset var: 138,00 kr.Det nuvarande priset är: 110,40 kr.
  • Ekologisk jojobaolja för hudvård & hårvård
    Jojobaolja för hudvård, kallpressad ekologisk
    Jojobaolja EKO
    Det ursprungliga priset var: 86,00 kr.Det nuvarande priset är: 68,80 kr.

162 kommentarer

  1. Sara B 22 januari, 2015 Svara

    Är det nödvändigt att förvara de oöppnade burkarna med ansiktskräm i kylskåp om man är osäker på om man kommer använda dem inom sex månader? Kommer den ändra konsistens efter ett den varit i kylskåp tror ni?

    • Organic Makers 23 januari, 2015 Svara

      Hej! Nej, konsistensen eller cremen förändras inte av förvaring i kylskåp och det är inte nödvändigt att förvara cremeburkarna i kylen.

  2. Sara B 17 januari, 2015 Svara

    Alltså wow! Jag gjorde ansiktskrämen ikväll och den är ju heeelt fantastisk!
    Tack för era underbara recept och ert grymma arbete.
    Till er som inte provat än, GÖR DET! Väl värt mödan och inte så svårt som det kanske först verkar.

  3. Ann-Christin Olsson 14 januari, 2015 Svara

    kan man göra krämer o balsam doftfria?

  4. Mona 11 januari, 2015 Svara

    Hej! Jag har gjort krämer tidigare och har kvar en del ingredienser som jag vill göra slut på innan jag testar nytt. Därför undrar jag om ni vet om tarakärnmjöl och xantangummi är likvärdiga, om det helt enkelt går att byta ut mjölet mot gummit rakt av eller om det krävs lite justering då? Och vattnet, kan jag använda vanligt kranvatten? Hittills har jag använt renat vatten från apotek, men om kranvatten funkar skulle det underlätta mycket.
    Tack på förhand för svar och tack för en finfin blogg!

    • Organic Makers 11 januari, 2015 Svara

      Hej Mona! Det går bra att använda kranvatten (kommunalt dricksvatten) om du vet att det är rent och kokar det innan, var extra noga med renlighet och konservering! Tarakärnmjöl och xantangummi är inte helt likvärdiga. Du kan använda xantangummi i stället, men doseringen är annorlunda och du använder det i vattenfasen. Du använder ungeför en tredjedel så mycket xantangummi som tarakärnmjöl. Lycka till med krämtillverkningen!

      • Mona 12 januari, 2015 Svara

        Hej igen och stort tack för svaret!
        Kom på en fråga till som jag hoppas du kan hjälpa mig med. Enligt receptet ska det bli 250 gram färdig kräm. Hur mycket blir det i ml? Jag brukar göra 100-150 ml kräm åt gången, lika bra att ta i när jag ändå håller på och en burk på 100 ml går väldigt fort åt hos mig. 🙂

        • Organic Makers 13 januari, 2015 Svara

          Hej, 250 gram kräm är lite mer mätt i ml (ca 270), å andra sidan blir det alltid lite kladd och spill…

  5. Linda 29 december, 2014 Svara

    Gjorde den här krämen idag och sweet lord! Den är underbar!
    Jag var supernervös innan, med alla temperaturer och gram hit och dit, men jag pluggade på ordentligt haha!

    Råkade ha i taramjölet efter att jag blandat fettfasen med vattenfasen men det verkade funka ändå.
    Men.
    Trots 80 grader så smälte inte emulgeringsmedlet helt men jag vågade liksom inte ha varmare/längre, tänkte att det skulle funka att mixa sönder de men det blev lite klumpar ändå (mjuka visserligen).
    Vad gjorde jag för fel?

    • Organic Makers 1 januari, 2015 Svara

      Hej! Emulgeringsmedlet smälter vid ca 80 grader och du behöver hålla den temperaturen (max 85 grader) tills det är smält, det kan ta några minuter! Upphettningen sker inte under så lång tid, så råvarorna tar inte skada, och E-vitaminen skyddar dessutom. Roligt att du gillar krämen 🙂

      • Linda 2 januari, 2015 Svara

        Tack så mycket! Det var kul att prova och nästa gång ska jag göra lite annorlunda (hydrolatet och den eteriska oljan gifte sig inte riktigt). Älskar den här bloggen! God fortsättning!

  6. linn 29 december, 2014 Svara

    Hej! Bör man kolla av pH-värdet med stickor när man följer receptet?

    • Organic Makers 2 januari, 2015 Svara

      Hej! Om du följer receptet ska du inte behöva pH-stickor. När du är varm i kläderna och vill experimentera mer själv med cremer behöver du pH-stickor.

  7. Elin 25 december, 2014 Svara

    Undrar vad man kan behöver byta ut i receptet för att få en kräm som passar blandhy med akne. Macadamiaolja och sheasmör innehåller ju mycket mättade fetter som lätt kan täppa till porerna. Upplever att jag får mer finnar när jag använder sådana feta oljor. Undrar även vilka hydrolat och eteriska oljor som skulle kunna passa min hudtyp.

    • Organic Makers 1 januari, 2015 Svara

      Hej! Makadamiaolja är en halvfet olja, men brukar sällan orsaka tilltäppta porer. Om du önskar kan u testa med att byta ut en del av makadamian med en större del av hampfrö och/eller nypon – eller annan olja med hög andel fleromättade fettsyror. Tar du bort sheasmöret påverkas konsistensen (krämen blir tunnare), men då kan du ha cremen i pumpflaska. Vill du ändå ha en tjockare creme, så då kan du behöva ta i mer Tarakärnmjöl.

  8. Emelie 21 december, 2014 Svara

    hoppade även över cypressen o använde enbart vatten istället..

  9. Emelie 21 december, 2014 Svara

    Ok, en fråga till… gjorde ett nytt försök o använde den här gången bara några droppar eterisk olja med apelsin samt vaniljextraktoljan. doften blev neutral o fin. dock tror jag att min våg inte är helt exakt och cremen blev tjockaren än första gången. fick använda sked för att få ner den i burkarna. för mycket tarakärnmjöl gissar jag… nån fara el lugnt ändå?

    • Organic Makers 21 december, 2014 Svara

      Hej! Ja, några droppar för mycket av en eterisk olja kan snabbt göra att krämen får för stark doft. Det är även olika mellan de eteriska oljorna, vissa är mycket doftintensiva (tex ylang-ylang, vetivert och patchouli, medans andra som grapefrukt kräver en högre dosering för att märkas). Även med tarakärnmjölet innebär en liten ökning en tjockare kräm. Pröva dig fram, det kan handla om att hitta rätt mellan 0,6 – 0,8% (eller mer, inget farligt att dosera mer)

  10. Emelie 21 december, 2014 Svara

    Hej! Nu har jag testat att göra egen ansiktskräm, helt enligt ert recept. roligt! jättebra recept o allt gick fint! men i sista momentet tror jag tyvärr att jag borde använt mindre del eteriska oljor 🙁 Jag använde lavendel, rosmarin och salvia. 5 droppar av varje. Det doftar tyvärr alldeles för starkt… Vad tror ni, dålig kombo el helt enkelt för mycket? (tog dock endast hälften av vad som rekommenderats i receptet).

    • Vedrana 29 december, 2014 Svara

      Emelie, skulle du kunna tänka dig sälja en burkk till mig. Jag är nyfiken att testa krämen innan jag beställer alla ingredienser. Jag tycker om lavandel och rosmarin doft.

  11. Sandra 19 december, 2014 Svara

    Hej, såg ert fina recept och tänker ge mig på att testa , undrar dock vilka oljor jag ska byta ut för att få en ansiktskräm för känslig hy? Gurkört? Om man även vill ha lite anti-age effekt? Ha det fint och tack för en bra och inspirerande blogg!

    • Organic Makers 21 december, 2014 Svara

      Hej Sandra! Oljorna i receptet är bra även för känslig hud. Alla oljor, särskilt argan och nyponfrö har anti-age effekt. Gurkört är bra både för känslig hy och för anti-age effekt, så om du vill kan byta ut lite av jojoban eller ev makadamia mot gurkört. Då kan det vara bra att öka doseringen av E-vitamin eftersom du använder många oljor med hög andel fleromättade fettsyror.

  12. Linda 18 december, 2014 Svara

    Hej! Jag är så sugen på att prova göra egen ansiktskräm, har en gång för alla tröttnat på extremt dyra eller extremt dålig kvalitét eller en kombination. En fråga då, jag tänkte i så fall använda rostfria kärl som jag har väldigt gott om, det borde väl funka? Varför står det uttryckligen i receptbloggen att man ska röra med en glasstav? Jag tänkte mig rostfria små vispar som jag redan har, eller måste det vara en “pinne”. Kanske en visp kan blanda i luft vilket kanske är oönskat… Vilka material är direkt olämpliga att använda vid tillverkningen? Min mixerstav är av plast förutom kniven då. Och en annan fråga, måste man ha hydrolat, räcker det inte med vanligt vatten. Förstår inte vad hydrolat egentligen tillför förutom ev doft.

    • Organic Makers 21 december, 2014 Svara

      Hej Linda, visst kan du använda dina rostfria kärl när du gör creme. Det är ju bättre att man gör sin första creme än ingen alls 🙂 Vi tycker glasstavar är praktiska för att de är lätta att rengöra; visp ska du undvika när du gör creme för då rör du ner luft precis som du skriver. Vill du inte röra för hand, går det bra att använda elvisp med degkrokarna. Med hydrolat får du doft och även olika hudvårdande egenskaper, men det går bra med bara vatten.

  13. Linda 17 december, 2014 Svara

    Hej!

    Det står “9 g makerskonservering” i tillsatsfasen i receptet men det hittas inte när jag följer länken, vad ska jag ta istället? Vad händer om jag inte har någon makerskonservering? Vad är det ens? 🙂

    Mvh, Nyfiken i en strut

    • Organic Makers 17 december, 2014 Svara

      Hej! Vad bra att frågade, nu fungerar länken till produktsidan för makerskonservering!

      • Linda 18 december, 2014 Svara

        Tack! Jag tänkte till lite och gick in direkt till webbshopen och sökte 🙂 Nu är det (och lite annat) beställt! Håller tummarna för att posten levererar lika snabbt som förra gången! 🙂

  14. Emelie Olofsson 12 december, 2014 Svara

    Hej!
    Undrar om ni har några tips på vilka eteriska oljor som kan passa? Tänkte använda Cypresshydrolat o de oljor ni rekommenderat. /Emelie

  15. Daniel Carlsson 20 november, 2014 Svara

    Hej! Om du använde både kaliumsorbat och naturkonservering doserar du 0,2% kaliumsorbat + 2% naturkonservering

    • anette 22 november, 2014 Svara

      Hej igen!
      Förstår fortfarande inte! Du har svarat samma som i en kommentar tidigare (som jag inte förstår).
      Du säger 2% naturkonservering. 2% av vad då? 0,2% kaliumsorbat av vad då?
      Lättare om du svarar hur många g av varje. Ursäkta en dum nybörjare 🙂
      Anette

      • Daniel Carlsson 22 november, 2014 Svara

        Hej Anette, Procenten är av mängden kräm du gör. Så om du gör 250g enligt det här receptet blir det alltså 5g naturkonservering och 0.5g kaliumsorbat.

        • anette 23 november, 2014 Svara

          Tack för svar! Nu ska jag sätta i gång o göra kräm!

  16. Emma 7 november, 2014 Svara

    Om jag väljer att byta ut vissa oljor. Hur vet jag då hur jag ska dosera mjölksyran?

    • Organic Makers 10 november, 2014 Svara

      Hej Emma, Vegetabiliska oljor påverkar inte pH-värdet, så det ska inte vara något problem om du hellre vill använda andra oljor!

  17. M 21 oktober, 2014 Svara

    Hej! Har ni tips på någon annan olja istället för makadamiaoljan? Är känslig mot den! /M

    • Organic Makers 21 oktober, 2014 Svara

      Hej, du kan använda aprikoskärnolja!

  18. Daniel Carlsson 13 oktober, 2014 Svara

    Makerskonservering är ofta tillräckligt för tillverkning i små mängder, men kan ibland behöva kompletteras med kaliumsorbat (som ökar skyddet mot svartmögel). Använder du båda, så dosera makerskonservering med 2% och kaliumsorbat med 0,3%. Då får du en produkt som sannolikt är hållbar i upptill två år. Men kaliumsorbat ensamt i en kräm ger inte tillräckligt skydd. /daniel

  19. Mathilda 9 oktober, 2014 Svara

    Är det möjligt att bara använda 1 olja? tex jojobaoljan?

    • Organic Makers 9 oktober, 2014 Svara

      Hej Matilda,
      Ja, du kan ersätta de flytande oljorna mot bara en flytande olja utan problem! Du får ju då inte den variation i fettsyror som i receptet, så i en fin kräm som tar en stund att laga är det värt att stoppa i lite extra bra ingredienser!

  20. Linda 4 oktober, 2014 Svara

    Hej,
    Har ni detta som ett kit att köpa färdigt så slipper man klicka sig igenom hela webshoppen?

    • Organic Makers 9 oktober, 2014 Svara

      Hej Linda,
      Vi har inga färdiga kit än. Vi jobbar på det, men det är svårt att hinna med allt 😉

      • Linda 26 oktober, 2014 Svara

        Hej Josefin,
        Om jag köper ingredienserna till ansiktscremen och av minsta förpackning/storlek. Hur många satser räcker då ingredienserna till? Det är ju rätt lite som behövs för varje sats. Bara så att jag köper rätt antal burkar om jag vill göra flera omgångar.

  21. Charlotta 3 oktober, 2014 Svara

    Hejsan!
    Om man inte tål mjölksyran så bra även vid små mängder, vad kan man ha istället? Jag får tyvärr skippa alla era fina recept med mjölksyra.

    • Organic Makers 9 oktober, 2014 Svara

      Hej Charlotta,
      Vi använder mjölksyra för att det är en bra syra som är vegetabilisk och framställd av riktiga växter. Det är väldigt ovanligt att vara intolerant mot mjölksyran då det är en naturlig syra som bildas när grönsaker jäser. Den har alltså inget med mjölk att göra och innehåller varken laktos/mjölksocker eller mjölkprotein.
      Det är i nuläget svårt att rekommendera en annan syra. Möjligen kan en hibiskusinfusion i stället för vatten, som innehåller rikligt med aha-syra, vara ett alternativ. Du måste då kolla med en pH-sticka så att pH-värdet blir under pH5,5.

      • Charlotta 15 oktober, 2014 Svara

        Intolerant kan jag inte säga att jag är. Men huden blir redigt irriterad av mjölksyran tyvärr. Och även vid små mängder. Och jodå, jag vet att den inte är gjord på mjölk så det är inget sånt som är problemet. Tack för ert svar, ska forska vidare på hur jag ska göra. Kramis

        • Annika Eriksson 20 oktober, 2014 Svara

          Hej Charlotta! Det finns ju många andra sura ämnen man kan ha i. Det vanligaste i kosmetiska produkter är nog citronsyra som finns att köpa i vanlig mataffär. Huden reagerar på allt surt, om det är för surt, eftersom det då blir frätande. Reagerar du även på mjölksyra när det är så utspätt så att produkten bara håller PH kring 5? Risken är ju att du i så fall reagerar även på citronsyra och andra sura ingredienser, tyvärr.

  22. Ida 3 oktober, 2014 Svara

    Hej!

    Går det det bra att använda bivax även till emulsioner? Går det att utbytas mot mjölet som förtjockningsmedlet?

    • Organic Makers 7 oktober, 2014 Svara

      Hej Ida,
      Man kan använda bivax i emusioner, och bivaxet har en förtjockande verkan. Dock kan man inte byta det rakt av i mängd mot tarakärnmjölet, då de är ganska olika, och kan förändra både pH-värde och konsistens. Detta är dock inga farliga saker att laborera med, så du kan prova dig fram till det du tycker fungera konsistens- och hudvårdsmässigt. Tänk dock på att makerskonserveringen bara fungerar mellan pH 4,5-5,5 så håll koll på pH-värdet!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *