DIY Mjukgörande handcreme eller body lotion

Mera creme! Detta är ett finfint recept på en klassisk emulsion; en mjuk, len och vårdande creme/lotion som är bra för torr och narig hud, men även för att ge en skön känsla för normal hud. Här använder vi en nyhet i sortimentet; cetylalkohol, en naturlig fettalkohol som ofta används i naturliga produkter för sin förmåga att ge fyllighet och spridbarhet utan en fet känsla.

Kombinationen makersemulgering och cetylalkhohol gör detta till en fyllig lotion som absorberas lätt med en matt känsla, egenskaper som gör detta till en riktigt skönt vårdande och effektiv fuktighetsbevarande handcreme. Perfekt till torr, irriterad hud och narig hud. Den här krämen är också bra som en riktigt mjukgörande tjock Body Lotion för hela kroppen.

Receptet innehåller hela 10% kakaosmör som är intensivt vårdande. Kakaosmöret är även naturligt rikt på skyddande fytosteroler och antioxidanta polyfenoler som ökar hudens spänstighet. Övriga oljor är den halvfeta makadamiaoljan och jojobaolja. Om du vill kan du byta ut oljorna mot andra oljor som passar dig, tänk bara på att använda oljor med liknande fettsyresammansättning om du inte vill förändra karaktären på cremen alltför mycket. Eller så kan du byta ut en liten del olja mot en booster, t.ex. en lyxigare olja eller ett oljeextrakt!

Recept

Receptet anges i viktprocent. Vi rekommenderar att du gör minst 200 g för att cremen ska går att emulgera ordentligt. Använd kalkylatorn för att räkna ut receptet efter hur mycket du vill göra.

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

A: Vattenfas

A62%Renat Vatten – Aqua PurificataMängd g
A4%MakerskonserveringMängd g
A0.5%TarakärnmjölMängd g

B: Fettfas

B10%Makadamiaolja EKOMängd g
B5%Jojobaolja EKOMängd g
B10%Kakaosmör EKOMängd g
B2.5%CetylalkoholMängd g
B4.5%MakersemulgeringMängd g
B0.5%Naturlig E-vitaminMängd g

C: Tillsatsfas

C1%Sodium PCAMängd g
C0.2%MjölksyraMängd g
C1% Eventuellt eteriska oljorMängd g

receptnoter:

Det här receptet är en klassisk o/w-emulsion (olja i vatten), vilket innebär att du värmer upp de vattenlösliga ingredienserna för sig och de fettlösliga ingredienserna för sig, och emulgerar dem vid ca 80°C. Du behöver en stavmixer för att göra själva emulgeringen.

*Vatten: Runda uppåt! En del vatten avdunstar vid uppvärmning/tillverkning. Det är därför bra att ha som vana att runda vattenmängden uppåt med drygt 3%.

**Konservering: Du kan använda det enkla och prisvärda konserveringsmedlet Makers Aquagard i stället för Makerskonservering om du önskar. Byt då ut de 4% Makerskonservering mot 2% Makers Aquagard & 2% Glycerin (Makerskonserveringen innehåller glycerin, så glycerin tillsätts för att kompensera glycerinbortfallet från makerskonserveringen)

***Mjölksyra: En droppe mjölksyra ur våra droppinsatser väger 0.036 gram. 0.2% mjölksyra motsvarar alltså ca 5.5 droppar per/100 g. Avrunda uppåt till närmaste heltal droppar.

Gör så här:

Väg upp alla flytande ingredienser i vattenfasen (allt utom tarakärnmjölet) i en värmetålig behållare som rymmer ungefär dubbelt så mycket som mängden färdig kräm. Välj en behållare som är så smal och hög som möjligt, men där din stavmixer går ner. Vi rekommenderar våra värmetåliga glasbägare; t.ex. för 300 g kräm väljer du en 600 ml bägare.

Väg upp tarakärnmjölet separat, det ska tillsättas när du värmer vattenfasen.

Fettfas:

Väg upp alla ingredienser i fettfasen i en värmetålig behållare.

Uppvärmning:

Sätt både behållaren med vattenfas och behållaren med fettfas i ett vattenbad och värm upp under omrörning då och då. Ha koll på temperaturerna med en termometer. Tänk på att fettfasen värms upp snabbare då det är en mindre mängd. När vattenfasen kommit upp i ca 70 grader är det dags att tillsätta tarakärnmjölet – lite i taget. Rör ut tarakärnmjölet noga, det får inte vara några klumpar kvar.

Emulgering:

När båda faserna nått 80 grader är det dags för emulgering. Stäng av värmen till vattenbadet men ha kvar vattenfasen i badet. Häll nu fettfasen i vattenfasen och rör om. Sätt i stavmixern och kör på högsta hastighet i ca 4 minuter.

Omrörning och nedkylning:

Nu är cremen/lotionen emulgerad, men för att förbli stabil behöver du röra om cremen under nedsvalningen. Ta upp behållaren ur vattenbadet och börja röra om lugnt och jämnt med t.ex en glasstav. Omrörningen tar en bra stund, så om du vill kan du röra om med degkrokarna på en elvisp med lägsta hastighet. Använd inte visparna, det ska inte vispas in luft i cremen. När temperaturen har kommit ner i ca 50 grader kan du påskynda nedkylningen genom att sätta behållaren i ett kallt vattenbad.

Tillsatsfas:

När cremen har kommit ner i 30 grader är det dags att tillsätta sodium PCA och eventuella eteriska oljor. Tillsätt sakta och rör om noga.

Mjölksyra ska droppas i för att cremen ska få rätt pH-värde, detta för att ge ett pH på ca 5.0, ungefär som hudens eget. pH-värdet är också viktigt för att konserveringen ska fungera. Du behöver ca 4 droppar mjölksyra per 100 g creme/lotion, men kolla gärna pH-värdet med pH-stickor också och tillsätt mer om det behövs. pH-värdet får dock inte vara under 4. Doseringen är baserad på att du använder renat vatten på flaska, på kokt kranvatten kan pH-värdet variera lite.

Nu kan du röra om lite då och då tills cremen är rumstempererad. Häll sedan upp i en ren burk eller pumpflaska och förslut.

Hållbarhet:

Den här cremen håller upp till ett år om du har varit noga med hygienen både under tillverkningen och användningen. Använder du en pumpflaska så skyddas dessutom cremen/lotionen från bakterier och smuts.

Hur mycket ska jag göra?

Receptet är angivet i viktprocent, vilket betyder att du väger upp alla ingredienser med en precisionsvåg. Ska du göra 100 g blir alltså mängderna i gram samma som i procent. Ska du göra andra mängder kan du räkna om receptet i vår kalkylator.

För att cremen ska gå att emulgera med en mixerstav behöver du göra minst 200 g creme, och använda en bägare som är smal och hög men tillräckligt vid för mixerstaven. Mixerhuvudet måste täckas av blandningen för att du ska kunna emulgera ordentligt.

Kan jag ändra i receptet?

Vissa ingredienser i receptet är nödvändiga att använda i den dosering som anges för att cremen ska funka och vara hållbar. De ingredienser du inte kan byta ut eller ändra doseringen av i det här receptet är kakaosmör, cetylalkohol, makerskonservering, tarakärnmjöl, makersemulgering, e-vitamin och mjölksyra (som dock kan doseras olika beroende på uppmätt pH-värde).

Vattnet kan helt eller delvis bytas ut mot hydrolat, eller ersättas procentvis mot andra flytande vattenlösliga ingredienser. Tänk på att pH-värdet kan förändras om du ändrar i receptet, så då måste du kolla av med pH-stickor i tillsatsfasen så att det slutgiltiga pH-värdet blir omkring 5.0.

Kakaosmöret är nödvändigt i det här receptet för dess stabilitet och tjocklek. Vad gäller oljor, kan du mer fritt byta till de oljesorter, kombinationer och oljelösliga extrakt som passar dig. Tänk dock på att konsistensen och känslan kan förändras med olika oljor. Generellt är det oljorna med mest fleromättade fettsyror som ger en kräm med en “lätt” känsla, medan de med mer mättade fettsyror ger en tyngre och fetare känsla. Däremellan hamnar oljorna med mycket omättade fetter, men det beror också på hur mycket fleromättade eller mättade fettsyror oljan innehåller. Läs mer om oljor och fettsyror i vårt inlägg Ekologiska oljor för hudvård – Stora Fettsyreguiden.

Det här receptet är framtaget och testat med just de här ingredienserna i de här doseringarna. Gör du förändringar i receptet kan konsistens, stabilitet och hållbarhet förändras.

ingredienser i receptet:

15 kommentarer

  1. Gabriella 20 maj, 2021 Svara

    Hej! Jag undrar precis som något tidigare har nämnt i kommentarerna om det går att ersätta/utesluta Sodium PCA i det här receptet?

    • Organic Makers 20 maj, 2021 Svara

      Hej! Ja, du kan utesluta Sodium PCA, eller ersätta det med en annan aktiv fuktgivare, som tex Quionaprotein eller Panthenol.

  2. Maria 24 oktober, 2020 Svara

    Hej! Kan man byta tarakärnmjölet mot xanthangummi i detta receptet? Såg ett annat recept där det gick.

    • Organic Makers 26 oktober, 2020 Svara

      Hej! Du kan byta till xanthangummi, ca 0.3%, men cremen blir då något tunnare, men det ska funka bra till en pumpflaska.

  3. Eva 22 mars, 2020 Svara

    Det här receptet fungerar mycket bra! När jag gör det med hibiskusinfusion försvinner dock den härliga rosa färgen när jag tillsätter makerskonservering, samma sak händer när jag gör cold cream. Det spelar ju egentligen ingen roll men vore ändå kul att behålla färgen. Gör jag fel på något sätt eller kan jag byta ut makerskonserveringen mot något annat för att behålla färgen?

  4. Linnéa 18 december, 2019 Svara

    Hej, när jag försöker göra 200 g av den här lotionen skär sigkrämen varje gång, ganska snart efter att jag påbörjat nedkylningen under lugn omrörning. Har testat röra för hand och även med degkrok på lägsta nivån. Vet ni hur det kommer sig?
    Mvh Linnéa

  5. linadahm 26 mars, 2019 Svara

    Kan man byta ut Sodium PCA? Det är det enda som jag inte har hemma….

  6. Helena 6 januari, 2019 Svara

    Går det att byta kakaosmöret mot bivax? Har bivax hemma, så det skulle förenkla för mig😊

    • Organic Makers 7 januari, 2019 Svara

      Hej, Bivax är betydligt hårdare och ger en annan känsla, hårdhet och konsistens. Så i just det här receptet behöver du kakaosmör.

  7. C 27 juli, 2018 Svara

    Det skulle vara trevligt att få veta hur mycket fett/olja det kan vara maximalt i ett recept med ert emulgeringsmedel. Hur mycket kan 5 % emulgeringsmedel emulgera?

    • Organic Makers 5 augusti, 2018 Svara

      Hej, Makersemulgering kan gå att använda med upp till 40% fettfas (oljor/smör/vax), men det beror alltid på hela receptet – vilka ingredienser som används, så en måste alltid prova sig fram!

  8. Hanna 26 april, 2018 Svara

    Hej! Åh, toppen, tack för svar! Jag är atopiker med torr kliande hud, som verkligen älskar cupuacusmör! Ska prova. Fast jag köper nog lite kakaosmör också 😊

    • Organic Makers 26 april, 2018 Svara

      Cupuaçusmöret är fantastiskt; det är faktiskt det växtsmör som kan hålla mest fukt, den vegetabiliska motsvarigheten till lanolin (ullfett). Även om det är lite hårt i burken är det lätt att mjuka upp, och vi använder det alltid till de mest hopplösa fallen av nariga fingrar, torra partier, o.s.v. Det går utmärkt att smörja in rent cupuaçusmör på fuktig hud. 🙂

  9. Hanna 29 mars, 2018 Svara

    Går det att byta ut kakaosmöret mot shea- eller capaucosmör?

    • Organic Makers 3 april, 2018 Svara

      Hej Hanna!
      Sheasmöret är lite för mjukt för att ersätta kakaosmöret rakt av, och sheasmör kan också ge lite av den grynighet som är karaktäristisk för sheasmör. Men cupuaçusmöret skulle nog bli en mycket bra kräm då det är extremt fuktighetsbevarande. Jag tror du kan använda samma mängd cupuaçusmör som kakaosmör, även om konsistensen då blir något lösare!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *