DIY magnesiumsaltskrubb med nypon eller nässla

carrot_nettle_scrubs

DIY magnesiumsaltskrubb med nypon eller nässla

Ge huden nytt liv med en stimulerande och återfuktande kroppsskrubb! Vi har gjort två fina varianter. Båda är baserade på magnesiumsalt, sk. epsomsalt, som är otroligt bra för huden och kroppen över huvud taget. Magnesium är något vi ofta lider brist på, och genom magnesiumsaltet kan magnesium kan upptas genom huden. Magnesium kan inte överdoseras, utan kroppen tar bara upp max vad den behöver. Vi kompletterar skrubbarna med oljor och örter, den ena med nyponpulver och den andra med nässelpulver, som skapar två magnesiumrika kroppsskrubbar med olika egenskaper utefter behov.

Magnesium är en mineral som är välkänd för sina goda egenskaper för kroppen och huden. Epsomsalt, även kallat bittersalt, är magnesiumsulfat som fått namnet epsomsalt efter kurorten Epsom i England, där saltet upptäcktes på 1600-talet. Sedan dess har det använts bland annat för läkande bad och för att bota magnesiumbrist. På huden verkar magnesium renande och avgiftande, och är särskilt bra för att stärka narig hud och hud med utslag.

Nyponskrubb

En saltskrubb med oljor som verkar cellförnyande och fuktighetsbevarande. Det är tefröoljan med sina antioxidanta egenskaper och makadamiaoljan med sin fuktighetsbevarande Omega 7  som skapar denna kombination. Antioxidant och c-vitaminrikt nyponpulver ger huden en riktig boost. Doftsätt med bergamott och grapefrukt för en härlig citrusdoft.

nässelskrubb

Denna skrubb är också baserad på Epsomsalt. Med en blandning av de läkande och vårdande oljorna hampfröolja och avokadoolja, som stärker hudens barriärskikt, är den här skrubben en riktig superhjälpare för torr, irriterad och narig hud. Nässelpulvret hjälper också till. Torkad nässla har nämligen egenskaperna att dämpa och lindra eksem och utslag. Nässlan verkar genom att aktivera hudens naturliga försvar, antihistaminer, därför kan huden ibland kännas lite pirrig i början.

Recept kroppsskrubb

Body scrub med magnesiumsalt och nypon, 100 g

70 g Epsomsalt
10 g Tefröolja
15 g Makadamiaolja
5 g Nyponpulver
0,5 – 1 ml eteriska oljor* (valfritt) Vi använde bergamott och grapefrukt för en frisk citrusdoft.

Body scrub med magnesiumsalt och nässla, 100 g

70 g (knappt 5 msk) Epsomsalt
10 g (2 tsk) Avokadoolja
15 g (1 msk) Hampfröolja
5 g (2 krm) Nässelpulver
0,5 – 1 ml eteriska oljor (valfritt) Vi använde enbär och lavendel för sina antiinflammatoriska egenskaper.

Eteriska oljor: 25-30 droppar ur droppinsatsen på våra eteriska oljor motsvarar ca 1 g eller 1 ml. Till produkter som sköljs av efter användning kan du använda upp till ca 2% eterisk olja, alltså max ca 2 g per 100 g produkt.

Tips: Tillsätt den oljelösliga, flytande Makersself o/w till din skrubb (ca 5% av total mängd skrubb ≈ 1 tsk per 100 g eller per 100 ml) för att göra skrubben självemulgerande, så att oljan i skrubben löser upp sig till en mjölk i kontakt med vatten! Makersself är i sig fuktighetsbevarande, så det blir dessutom en ännu bättre produkt!

Gör så här:

Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör om tills allt är finfördelat. Tillsätt oljorna och rör om (Om du använder dig av Makersself blandar du den med oljorna innan du blandar dem med torra ingredienser). Häll upp i burk. Klart!
Använd en stor klick och massera in på fuktig hud med cirklande rörelser. Skölj eller torka av med en oöm handduk.

Hållbarhet: Skrubbarna innehåller bara oljor, oljelösliga ingredienser, och torra ingredienser och håller sig ca ett halvår i sluten burk. Som med alla vegetabiliska oljeprodukter kan 0,5% naturlig E-vitamin tillsättas för att förlänga hållbarheten. Rör om innan användning.

Tips! Använd våra pipetter med gradering för att mäta upp eteriska oljor.

Råvaror i receptet:

12 kommentarer

 1. Vendela 11 november, 2020 Svara

  Hej,
  Det står att man ska blanda 0,1-1%lågmolekylär hyaluronsyra i ansiktsvatten, cremer eller serum. Hur stor mängd av dessa produkter ska vara?
  Hur många gram är det 1%? Har förstått att 1kryddmått är 0,38gr.

 2. Jeanett 3 oktober, 2020 Svara

  Hej hvad kan jeg erstatte tefrøolie med i body scrub ?

  • Organic Makers 5 oktober, 2020 Svara

   Hej, Du kan ersätta tefrö med valfri olja, eller blandning av olika oljor! Exempelvis, mandelolja eller aprikoskärnolja är bra i det här receptet.

 3. My 14 mars, 2017 Svara

  Vad kan man byta ut morotspulvret mot morotsoljan? I vilken mängd ? Står nämligen att sidan ej kan visas. O hittar inget pulver när jag söker.

  • Organic Makers 17 augusti, 2018 Svara

   Nu har vi uppdaterat receptet med nyponpulver!

 4. Zandra 13 november, 2015 Svara

  Hej och tack för en superbra sida!
  Jag undrar om man kan byta ut saltet mot socker, för ett läppskrubb? Min andra fråga är vad som bli bäst att färga in det med, för en ljusare röd eller rosa nyans?

 5. Maria 5 maj, 2014 Svara

  Hej! Vet ni om man kan plocka brännässlor själv och lägga på tork, och sedan smula sönder och använda till hudvård? Eller ska den behandlas på nåt sätt innan?

  • Organic Makers 6 maj, 2014 Svara

   Hej Maria!
   Visst funkar det utmärkt att torka egna nässlor! Passa på nu när de är späda, då innehåller de mest nyttiga ämnen.

   • Saranda 4 januari, 2024 Svara

    Jag gillar tanken att det ska vara få och rena ingredienser, men tyvärr måste jag säga att det hamnar mer skrubb i handfatet än vad det stannar på händerna, så jag måste hela tiden ta mer, vilket innebär att mer skrubb går åt och tar därför slut snabbt. Jag måste ha i en ingrediens som så att säga håller ihop skrubben, som exempelvis honung.

 6. Emma 28 april, 2014 Svara

  Hej!
  Min nässelskrubb blev jättegrön (nästan svart). Kan det vara så att 5 g inte riktigt motsvarar 1 krm utan lätt blir för mycket?

  • Organic Makers 6 maj, 2014 Svara

   Hm, ett kryddmått borde verkligen inte bli så mörkt… Ska prova igen själv!

 7. Anna 17 februari, 2014 Svara

  åhhh vad härligt skrubbarna låter, själv orkar jag på sin höjd blanda socker och olja hahah, kram

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *