DIY hudvårdsprodukter med jasminvax

DIY – hudvårdsprodukter med Jasminvax

Jasminvax är en härlig råvara på många sätt. Nästan chokladbrunt till färgen och intensivt jasmindoftande, är detta ett vax som är ganska mjukt (går att skopa upp med sked och milt våld ur burken när det är rumstempererat, men inte så mjukt att det går att smörja in huden med som det är). Vaxet har en smältpunkt på ca 60 grader och ger ett krämigt och matt resultat, då det inte skapar kristaller när det stelnar, vilket en del vaxer och smörer har en tendens att göra.

Jasminvax kan användas både i oljor (max ca 5% för att förbli flytande), i salvor, butters och balms i doseringar upp till ca 10%, då doften blir ganska stark, och med ca 1-3% i emulsioner för både doft och funktion. Med Jasminvax i en creme får du ett naturligt skydd mot smuts och kyla och bevarar hudens fukt, utan att täppa till huden, precis så som vaxet fungerar på växtens blad!

Fyra underbara recept med jasminvax

Här hittar du fyra recept som använder sig av jasminvaxet: Ansiktsolja, Face Balm, Lotionbars/cerat och kroppsbalm:

RECEPT

Ansiktsolja Jasmin

Ansiktsolja jasmin är en blandning välgörande oljor med en touch av väldoftande jasmin! Genom att smälta ca 5% jasminvax i oljan får du jasminvaxets skyddande egenskaper och underbara doft i en flytande ansiktsolja. Känslan är matt och snabbabsorberande, den tunna skyddande hinna som vaxet skapar låter huden andas, bevarar fukt och är en perfekt grund för make-up.

Doften av jasmin blir tydlig, vill du ha en ännu mer komplex doft tillsätter du ytterligare några droppar eteriska oljor. Ta hellre för lite än för mycket, i ansiktsprodukter kan bara några få droppar per 100 g upplevas som tillräckligt.

Recept, Jasminvaxolja

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

A – fettfas

A40%Arganolja EKOMängd g
A30%Nattljusolja EKOMängd g
A5%JasminvaxMängd g
A2.5%Makers KelpMängd g
A22%Makers SilkMängd g
A0.5%Naturlig E-vitaminMängd g

Receptnoter:

Oljor: Du kan använda andra vegetabiliska oljor om du vill. Använd en kombo av dina favoritoljor!

GÖR SÅ HÄR:

Väg upp och smält samman Jasminvax med övriga ingredienser, förutom örtextrakt och ev. eteriska oljor, i ett vattenbad eller på korta intervaller med omrörning emellan i mikrovågsugn.

Jasminvaxet smältpunkt på 60 grader innebär att blandningen måste värmas till minst 60 grader för att vaxet skall smälta. Detta påverkar inte de vegetabiliska oljorna, Makers Silk eller e-vitaminen, men de lite mer värmekänsliga ingredienserna, örtextrakt och eteriska oljor, bör tillsättas under nedsvalningen, när temperaturen kommit under 50 grader.

Låt oljan svalna helt och rör om igen innan du häller upp på pumpflaska. Använd som en skyddande ansiktsolja eller istället för ansiktscreme. Flaskan kan behöva omskakas då och då för att undvika att vaxet sätter sig i botten av flaskan med tiden.

Face Balm Jasmin

Med ett mjukt och lättspridbart facebalm tar du skyddet till en extra nivå. Många föredrar ett vattenfritt balm i stället för en ansiktsolja eller creme, och det är inte så konstigt! Balmet ger en mycket skön, matt känsla och bevarar fukten hela dagen. Med bara naturliga välgörande ingredienser är det här precis vad ansiktsvård borde vara!

Det här facebalmet, eller lätta vattenfria ansiktskrämen, som den kanske ska kallas på svenska, bygger på vårt recept på flera varianter av face balm, med den största skillnaden att en del av myricavaxet är ersatt med jasminvax.

Recept face balm jasmin

25% Myricavax
10% Jasminvax
35% Arganolja eller annan vegetabilisk olja, eller en blandning av dina favoritoljor för ansiktet*
30% Caprylic Triglyceride alt. Makers Silk**
x% Oljelösliga örtextrakt *Här ersätter du delar av basoljan med valfritt antal oljelösliga extrakt i en dosering om ca 1-3% per extrakt. Tillsätter du t.ex 2% gurkmeja och 3% Makers kelp minskar du basoljan med motsvarande mängd, alltså -5%. Vill du inte ha några extrakt kan du ersätta dem med olja.
+ 0,5% naturlig e-vitamin

+ev. ca 0.3% eteriska oljor för ytterligare doft och funktion (ca 8 droppar per 100 g)

*Du kan använda andra vegetabiliska oljor om du vill. Ju torrare olja, desto torrare känsla till balmet. Använd en kombo av dina favoritoljor!
**Caprylic Triglycerides eller Makers Silk används för att de gör balmet mycket lättspridbart, lätt och absorberande. Du kan ersätta dem med en torr olja, men då förlorar du mycket av känslan som är avsikten med detta recept.

Gör så här:

Väg upp alla ingredienser utom eteriska oljor och oljelösliga extrakt i en värmetålig behållare som rymmer minst dubbelt så mycket som receptets mängd. Smält i vattenbad eller på korta intervaller i mikrovågsugn under omrörning.

När allt har smält tillsätter du ev. oljelösliga extrakt och ev. eteriska oljor och rör om då och då medan balmet svalnar och tjocknar. Häll upp i burkar när det tjocknat lite, men medan det forfarande är så mjukt så att det går att hälla, och låt svalna helt i burken. Det tar ca 1 dygn innan balmet når sin slutgiltiga fasthet!

Jasmin Lip Balms & lotionbars

DIY lip balms och lotion bars med jasminvax

Jasminvax passar också utmärkt i fastare produkter som Lip Balms och Lotion Bars. Det här receptet kan faktiskt användas som både och; En fast lotionbar som du använder som hudkräm genom att gnida den mot huden, och/eller som cerat i papphylsor eller vanliga cerathylsor.

Det här är ett skönt och milt veganskt recept, och lip balmsen passar inte bara för läpparna, utan även som en utmärkt skyddande salva för nästipp och kinder i kyla!

Lotionbars är en rolig och praktiskt produkt att smörja in hela kroppen med efter t.ex dusch. Du gnider helt enkelt in dig med en lotionbar, eller lotionkaka, tills du känner dig nöjd! Kan även användas som massagekaka; gnid in på områden som ska masseras och sätt igång!

Vi kombinerar jasminvaxet med veganska växtvaxen candelillavax och myricavax för perfekt konsistens för ändamålet! Vill du hellre använda bivax använder du högre andel bivax för rätt fasthet. Se recept.

RECEPT LOTIONBARS & LIP BALMS MED JASMINVAX

18% Candelillavax*
8% Myricavax*
6% Jasminvax
15% Kakaosmör
23% RapsoljaMandeloljaAprikosolja eller annan basolja**
30% Kokosolja
+ 0,5% naturlig e-vitamin
+ev. max 1% eteriska oljor för ytterligare doft och funktion (ca 25-30 droppar per 100 g)

* Vill du använda bivax istället (ej vegan) ersätter du både Candelillavax och Myricavax med Bivax, och ökar den sammanlagda andelen till 30%. Minska mängden flytande oljor med motsvarande 4%.

**Du kan använda andra vegetabiliska oljor om du vill. Använd en kombo av dina favoritoljor!

GÖR SÅ HÄR:

Väg upp alla ingredienser utom eteriska oljor i en värmetålig behållare och smält samman i ett vattenbad eller på korta intervaller med omrörning emellan i mikrovågsugn.

När allt har smält tillsätter du de eteriska oljorna och rör om. Häll genast upp i lotionbarsformar och/eller cerathylsor.

Den här kvadratiska silikonformen blir lagom stora lotionbars, varje fack rymmer ca 60 g smet. Papphylsor för cerat rymmer ca 10 g smet var, och det små cerathylsorna rymmer knappt 5 g/st.

Tips! När smeten stelnar i cerathylsorna bildas det ett hål i mitten av ceratet. Detta är inget som påverkar funktionen, men vill du undvika hålet fyller du hylsorna till ca 4/5, låter stelna en stund (sätt tillbaka smeten i vattenbadet eller värm igen), och fyll på den sista biten, så fyller du ingen hålet.

Krämigt Shea/jasminbalm för hela kroppen

Jasmin Body Balm DIY - organicmakers.se

En väldoftande kroppskräm gör du enkelt som här med jasminvax, sheasmör paradoxa och din favoritolja för kroppen! Smält bara samman och häll upp i burkar!

Har du provat rent sheasmör för kroppen tidigare är det här receptet för dig; en väldoftande förfining av ett vinnande koncept!

Om du vill kan du doftsätta ytterligare med eteriska oljor, för att möta upp den söta jasmindoften och skapa en ännu mer komplex doft. Upp till 1% (25-30 droppar per 100g) eteriska oljor kan du tillsätta, men 1% i kombination med jasminvaxet kommer att bli en kraftigt doft beroende på vilka eteriska oljor du använder, så något mindre rekommenderas. En bra kombo med jasminvaxet är den välgörande eteriska oljan frankinsence, gärna i kombination med kryddigare koriander eller aromatisk atlasceder. Blommiga toner som lavendelylang ylangpalmarosa och geranium passar också bra till!

Recept Body balm jasmin

75% Sheasmör paradoxa
10% Jasminvax
15% Mandelolja*
+ 0,5% naturlig e-vitamin

+ev. max 1% eteriska oljor för ytterligare doft och funktion (ca 25-30 droppar per 100 g)

*Du kan använda andra vegetabiliska oljor om du vill. Använd en kombo av dina favoritoljor!

Du kan även använda sheasmör nilotica i detta recept, men då det är ett betydligt mjukare sheasmör blir produkten mycket mjukare (minska ev. andelen flytande oljor).

Gör så här:

Väg upp och smält samman Sheasmör, Jasminvax, olja och e-vitamin (ej ev. eteriska oljor), i en värmetålig behållare och smält i ett vattenbad eller på korta intervaller med omrörning emellan i mikrovågsugn.

Jasminvaxet smältpunkt på 60 grader innebär att blandningen måste värmas till minst 60 grader för att vaxet skall smälta.

När allt har smält tillsätter du ev. eteriska oljor och rör om. Häll upp i burkar eller dosor och sätt in i frysen i 15-30 minuter**. Ta ut ut frysen och låt stå tills rumstempererade. Klart!

**Sheasmör är en utmärkt mjuk och krämig mjukgörare, men produkter med sheasmör har en tendens att bli lite gryniga. Det beror på att de olika fetterna i sheasmöret har olika stelningspunkter. När du gör produkter som innehåller smält sheasmör, sätt in produkten i frysen de första 15-30 minuterna under nedsvalningen så undviker/minskar du grynigheten.

4 kommentarer

 1. Saranda 30 september, 2020 Svara

  Jag försökte mig på kroppsbalsamet och följde receptet, men det luktar ändå inte som jag vill, och dessutom avtar doften snabbt. Känns som om det är bortkastat med tid och pengar. Jag hade höga förväntningar med tanke på att det är jasmin, men jag blev besviken.

  • Organic Makers 5 oktober, 2020 Svara

   Hej! Dofter är alltid personligt, vi gillar en lite mildare doft i det här receptet 🙂 Med naturliga doftingredienser som jasminvax och eteriska oljor blir det en mer flyktig doft och aldrig en så varaktig doft som i hudvårdsprodukter med syntetiska doftämnen (vilket de flesta produkter innehåller som inte är ekologiska). Du kan tillsätta eteriska oljor som är så kallade basnoter (läs med i receptbloggen), som tex patchouli och vetiver för att få en mer varaktig doft i kroppsbalsamet.

 2. Johanna 4 oktober, 2019 Svara

  Jag undrar vilka eteriska oljor som passar bra med Ansiktsolja Jasmin?

  • Organic Makers 8 oktober, 2019 Svara

   Hej Johanna!
   Jasmin är en ganska “tung” blommig doft, och kan med fördel kombineras med lite friskare dofter som bergamott och grapefrukt, men också med blomdofter som lavendel och geranium. Lite frankinsence är också en doft som parar sig fint med jasmindoften!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *