diy ekologisk solskyddscreme SPF 50

DIY – Gör din egen solskyddscreme – med SPF

Att det är viktigt att skydda sig mot solen och inte bränna sig är de flesta överens om. Men hur funkar SPF egentligen, och hur skyddar man sig så naturligt som möjligt? I vårt inlägg om hur solskydd fungerar får du veta mer om just det, och också vad det finns för olika ingredienser för solskyddsprodukter.

Till receptbloggen har vi här gjort en ekologisk solskyddscreme som vi låtit SPF-testa!

DIY Naturlig solskyddscreme

Det finns faktiskt en hel del helt naturliga och eko-certifierade solskyddscremer på marknaden, och gemensamt för dem alla är att de använder sig av naturliga mineraler som solskyddsingredienser; nämligen mineralerna titanoxid och/eller zinkoxid.

En modern naturlig solskyddscreme kan göras med mycket högt solskydd. Priset man får betala är mer viteffekt på huden ju högre solskyddet är, eftersom högre solskydd också betyder mer mineraler, och titan och zink också fungerar som vitt pigment. Med en specialformulerad mineralisk solskyddsingrediens som Mineral SPF försvinner dock viteffekten ganska snabbt, medan solskyddet består.

För att kunna erbjuda ett recept med verifierad SPF, som lätt kan mäta sig med de allra bästa ekologiska solskyddscremerna, var vi i år ute i god tid och lät SPF-testa vårt nya solcremesrecept! Resultatet blev över förväntan; cremen testades till över SPF 50. Vi gjorde också en variant på samma recept men med lite mindre mineraler som testades till SPF 25.

Den här krämen innehåller, förutom mineraliskt solskydd, SPF-boosters i form av Squalane och Karanjaolja. Dessa bidrar till att maximera SPF i den här krämen. Receptet är noggrant formulerat för att ge riktigt bra SPF, och du ska därför inte byta ut några ingredienser mot andra, om du vill ha den SPF som uppmätts.

Vi har använt oss av en modern solskyddsingrediens som är det allra senaste inom ekologiskt solskydd: Mineral SPF som är en kombination av titandioxid, zinkoxid och silika, speciellt formulerad för att ge högsta möjliga solskydd med minsta möjliga viteffekt, samt att vara mycket lätt att blanda ut; betydligt lättare än rena mineraliska pigment.

Den här solcremen är en så kallad vatten-i-olja, w/o-emulsion, vilket enkelt förklarat innebär att de små, små vattendropparna i cremen är omslutna av oljedroppar. Till en w/o-emulsion behöver du ett emulgeringsmedel speciellt avsett för att tillverka denna typ av emulsioner; Makersemuls W/O. En vatten-i-olja emulsion sitter kvar bättre på huden och är mer vattentålig än en olja-i-vatten (o/w)-emulsion, och lämpar sig därför bäst till solskyddscremer. Du kan inte använda dig av ett o/w-emulgeringsmedel som Makersemulgering i det här receptet, då recept och tillvägagångssätt för en o/w-emulsion är helt annorlunda.

Recept SPF-testad solskyddscreme spf 50+

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

A: Vattenfas

A41.5%Renat Vatten – Aqua PurificataMängd g
A3.5%MakerskonserveringMängd g
A2%Glycerin ekoMängd g
A1%EpsomsaltMängd g
A0.1%MjölksyraMängd g

B: Fettfas

B8%SqualaneMängd g
B10%Karanjaolja EKOMängd g
B2%Granatäppleolja EKOMängd g
B8%Makers SilkMängd g
B8%Makersemuls W/OMängd g
B0.5%Naturlig E-vitaminMängd g

B1: Tillsats

B115%Mineral SPF naturell/vitMängd g

RECEPTNOTER:

Vatten: En del vatten avdunstar vid uppvärmningen. Det är därför bra att ha som vana att runda vattenmängden uppåt med drygt 3%.

Konservering: Du kan använda det prisvärda konserveringsmedlet Makers Aquagard i stället för Makerskonservering om du önskar. Byt då ut Makerskonservering mot 3% Makers Aquagard och öka mängden glycerin till 4%.

En droppe mjölksyra ur våra droppinsatser väger 0.036 gram. 0.1% mjölksyra motsvarar alltså ca 2.5 droppar per/100 g. Avrunda uppåt till närmaste heltal droppar.

RECEPTDETALJER

Produkttyp: Solskyddscreme
Produktspecifikation: w/o-emulsion
Fetthalt: 28%
Övrigt:
Solskyddsfaktor SPF 50
UVA-skydd minst 1/3 av SPF
Kritisk våglängd: 379 nm

Detta är en vatten-i-olja emulsion (w/o), inte en olja-i-vatten emulsion (o/w) som är den vanligare emulsionstypen, för t.ex ansiktscremer och lotioner. En w/o-emulsion kräver ett emulgeringsmedel speciellt avsett för w/o-emulsioner. En w/o-emulsion stabiliseras med elektrolyter, t.ex salt, därför ingår 1% salt i receptet. Saltet ökar också hudens förmåga att hålla fukt.

Variant med SPF 25

Vi lät SPF-testa två varianter av det här receptet. En dosering om 12% Mineral SPF gav resultatet SPF 25, med samma UVA-skydd, minst 1/3 av SPF vilket krävs för ett bredspektrum-skydd.

Vill du göra en solskyddskrämen med SPF 25 i stället minskar du Mineral SPF till 12% och ökar vattnet med 4% till 44.7%. Alla andra ingredienser ska vara de samma. SPF 25-krämen är något mer lättflytande och ger lite mindre initial viteffekt på huden.

Gör så här:

Väg upp renat vatten i en värmetålig glasbägare. Tillsätt saltet och rör om tills saltet löst sig helt. Tillsätt makerskonservering och glycerin. Vänta med mjölksyran tills vattenfasen har värmts.

Väg upp fettfasen i en värmetålig behållare som rymmer ca dubbelt så mycket som den totala mängden creme du ska göra. Gör du lite creme behöver du en smal bägare som rymmer mixerstaven, men den totala mängden måste täcka mixerhuvudet så att du inte mixar in luft i cremen.

Värm upp både vattenfasen och fettfasen i vattenbad till ca 80°. Väg upp mineralpulvret och tillsätt det till den uppvärmda oljefasen och rör om noga en bra stund tills allt pulver är jämt dispergerat i fettfasen. Sätt tillbaka behållarna i vattenbadet och se till att båda faserna har en temperatur kring 80°. Droppa till sist i mjölksyran i vattenfasen. Vattenfasen ska nu ha ett pH-värde på pH5-pH5.5.

Nu är det dags för själva emulgeringen. Tillsätt vattenfasen i fettfasen under kraftig omrörning; rör om tills blandningen är homogen. Sätt ner stavmixern och vinkla den så att du släpper ut luft som fångats under mixerhuvudet. Kör med stavmixer i ca 1 minut. Rör sedan om krämen för hand eller med degkrokar medan den svalnar. Om du vill att nedsvalningsfasen ska gå snabbare kan du sätta behållaren i ett kallt vattenbad. Häll upp i burkar eller på praktiska Airless pumpflaskor.

Tips: Häll upp en del av cremen i 10 ml rollerflaskor, praktiskt att bara rolla på utsatta partier som behöver solskyddsförstärkning då och då. Förvara gärna rollerflaskan stående upp-och-ner, då cremen är ganska trögflytande.

Använd så här:

Applicera solkrämen genom att stryka ut ett tunt lager på ansikte och kropp. Det kommer att bli en viteffekt: en tunn vit hinna på huden. Klappa in krämen lätt med fingrarna för att matta ner. Efter några minuter försvinner viteffekten men solskyddet består. Om du vistas i stark sol ska appliceringen upprepas varannan timme.

Det här DIY-receptet är professionellt formulerat och SPF-testat in vitro. Det betyder att ett solskyddslaboratorium har utfört flera standardiserade tester för att mäta UV-skydd och kritisk våglängd. Receptet är testat i exakt den här formuleringen. Solskyddscreme ska alltid kombineras med andra solskyddsåtgärder som att vistas i skugga och bära solhatt/skyddande kläder vid exponering för stark sol. 

Receptet är fritt att använda för privat bruk (DIY).

Ingredienser i receptet:

Läs mer om solskydd:

55 kommentarer

 1. Felicia 30 maj, 2020 Svara

  Hej! Jag tänkte köpa Mineral SPF och tillsätta som ingrediens i de produkter jag använder dagligen, texringblomssalva och bb cream. Funkar det eller behöver pulvret andra ingredienser för att funka? Dvs kan man använda detta i andra former än krämer och hur i så fall? Bör jag köpa färgad Mineral SPF?

  Tack på förhand för er hjälp 🙂

 2. Fanny 13 maj, 2020 Svara

  Hej 🙂 jag har precis köpt alla ingredienser för att göra solcremen och jag har tre frågor:
  hur länge håller den?
  Om jag råkar mixa in luft i cremen kommer den att bli dålig snabbare då?
  Kan jag på något sätt byta ut någon del av något (ex squalane) mot morotsextrakt? Jag skulle så gärna vilja att krämen blir gul.

  Tack på förhand!

  • Organic Makers 15 maj, 2020 Svara

   Hej Fanny!
   Den här krämen håller i minst 6 månader om den konserveras enligt receptet. Hållbarheten påverkas inte av att du vispar in luft, men stabiliteten/konsistensen kan påverkas.
   Krämen blir redan lite gul av karanjaoljan, men du kan byta ut delar av Squalanen eller Makers Silk mot morotsextrakt. Mer än 3% morotsextrakt behöver du inte, och det blir väldigt gult!

 3. Bim 16 februari, 2020 Svara

  Hej! Stämmer in med många andra. Nu till våren kan ni väl göra en färdigtillverkad?:D hade nog blivit en bästsäljare! Kram

 4. Emilia 12 december, 2019 Svara

  Kan airless pumpflaskorna återanvändas?

  • Organic Makers 15 maj, 2020 Svara

   Ja, du kan ta isär dem, diska ur dem och pumpa igenom dem ordentligt, låta dem torka helt och använda igen!

 5. Karin 10 juni, 2019 Svara

  Zinkoxid är ju förbjudet i solskyddsmedel eftersom det är så giftigt för vattenlevande organismer.

  • Organic Makers 10 juni, 2019 Svara

   Hej Karin!
   Nej, zinkoxid är inte förbjudet i solskyddsmedel. Det var förbjudet några år under 00-talet då EU gjorde en undersökning om zinkoxid i nanopartiklar kunde vara farligt för människor.
   Numera är zinkoxid tillåtet i hudvård och i solskyddsprodukter både i vanlig och nano-form. Vanlig zinkoxid påverkar inte miljön negativt.
   Tyvärr är zink med nano-partiklar farligt för miljön, så du ska välja solkräm med zink utan nanopartiklar!
   Även i miljömärkta produkter är zinkoxid tillåtet, i t.ex zinksalvor för barn.

 6. Johanna 29 april, 2019 Svara

  Går det att doftsätta solkrämen? I så fall vilka eteriska oljor tror ni passar bäst?:)

 7. Charlotta 21 januari, 2019 Svara

  Hej,
  Går den här att använda till småbarn också eller innehåller den något de kan vara känsliga mot?
  Charlotta

  • Organic Makers 22 januari, 2019 Svara

   Hej Charlotta! Ja, den här kan användas till små barn, den innehåller inga känsliga ingredienser!

 8. Viveca 5 januari, 2019 Svara

  Hej, undrar om jag kan ta lite av mineral SPF i ett recept på ansiktskräm som jag använder till vardags, året runt?
  Mvh
  Viveca

  • Organic Makers 22 januari, 2019 Svara

   Ja det kan du göra. Vissa cremerecept kan dock få svårare att emulgera med mineral spf, men håller du dig under ca 8% brukar det gå bra. Tänk på att mineral spf ger en viss viteffekt.

 9. Frida 1 december, 2018 Svara

  Hej! Jag har köpt en airless pumpflaska från er men förstår inte hur jag ska gå tillväga för att fylla den.
  Hjälp vore uppskattat!
  Frida

  • Organic Makers 3 december, 2018 Svara

   Hej Frida!
   Airlessflaskorna är lätta att fylla. Det är en hylsa/behållare med stor öppning som man fyller krämen i, sen trycker man på det stora “pump-locket”. När man sen använder pumpen pumpas luft ut och botten i hylsan pumpas uppåt, så att det aldrig finns luft i behållaren.

 10. Magdalena 13 juli, 2018 Svara

  Hej,
  jag har sen tidigare köpt både zinkoxid och titanoxid från er. Känns lite onödigt att inte använda de utan köpa en ny produkt (Mineral SPF Naturell/Vit).
  Kan jag använda de tillsammans i detta recept och få samma effekt? Vilken fördelning de emellan ska man i så fall ha?

  Tack på förhand!
  Magdalena

 11. Emelie 11 juli, 2018 Svara

  Hej!
  Hur lång är hållbarheten på denna produkt? Hur gör jag om jag vill blanda den med en annan färdig produkt? Hur påverkas spf av spädningen? Med vänlig hälsning, Emelie

 12. frida lopes 20 juni, 2018 Svara

  Väldigt nöjd med solskyddsfaktorn. Tvivlar inte på att den är upprestas till 50 SPF men den har inte samma skyddande effekt som andra fysikaliska solskydd med 50SPF. Får smörja barnen lite oftast och använder denna själv. Hade tänkt göra 25 till mig själv men det är isf bara till benen.
  Den är mer lättsmord än andra fysikaliska SPF 50 solskyddskrämer och ger en relativt härlig känsla efteråt.
  Den är dock inte särskilt dryg utan vi har redan gjort slut på 200ml. Men då har vi Ida hårdtestat den utomlands. Vi kommer helt klart fortsätta göra vår egen och istället smörja lite oftare.
  Vänligen
  Frida

 13. Alexandra 30 maj, 2018 Svara

  Varför säljer ni inte den här produkten färdig tillverkad? Det blir jätte dyrt att tillväga den själv. Eller varför inte ha den speciella mängden av varje produkt till salu istället för köpa mer av varje så ska bara bli över?

 14. Helene 14 maj, 2018 Svara

  Hej!
  Älskar detta!
  Ni nämner att det finns en hel del helt naturliga och eko-certifierade solskyddscremer på marknaden – kan ni ge förslag på några sånna som går att få tag på i Sverige (när jag bodde i England körde jag på Yaoh och Badger men de är rätt dyra att beställa hit)?
  Jag är så dålig på vilka ingredienser man vill att de ska innehålla och framförallt vilka giftiga ingredienser man vill försöka undvika – kanske en artikel på detta? 🙂

 15. Camilla 13 maj, 2018 Svara

  Hej. Hur gör man lipbalmen solskyddande. Jag använder shea, kokos och kakaosmör och e vitamin och bivax i mina

 16. Cecilia 11 maj, 2018 Svara

  Hej!
  Vad blir det för hållbarhet på denna?

  Mvc Cecilia

 17. Viveca Meander 3 maj, 2018 Svara

  Hej
  Har förstått att Karanjaoljan har ett solskydd i sig. Märkte förra sommaren då jag provade ert gamla recept på solskydd att jag var känslig mot den. Går den att byta mot någon annan olja?
  Mvh
  Viveca

 18. Karin 3 maj, 2018 Svara

  Hej,
  Har jag fattat rätt’? Den har UVA-skydd men inte UVB?!
  Mvh
  Karin

 19. Mira 29 april, 2018 Svara

  Hej
  Vilken tur att ni tar fram så bra varor o recept😁
  Jag vill gärna göra SPF 25 hur mkt mineral SPF tar jag då?
  Jag har alla råvaror utom makers silk vad kan jag byta ut detta mot?
  Mvh
  Mira

  • Organic Makers 29 april, 2018 Svara

   Hej!
   Vi har faktiskt låtit testa två doseringar av Mineral SPF i den här krämen, och en 12% dosering av Mineral SPF ger SPF 25. Då ökar du vattnet med 4% procent, alla oljor och annat ska vara samma doseringar. Du kan inte byta ut Makers Silk mot något annat, då Makers Silk är särkskilt använt för att mineralerna ska dispergeras bra i krämen.
   Tänk också på att du behöver Makersemuls W/O som emulgeringsmedel, det funkar inte med Makersemulgering.

 20. Anna 29 april, 2018 Svara

  Så intressant! Är cremen även testad över tid och i olika temp, så att mineralerna förblir ordentligt dispergerade?

  • Organic Makers 29 april, 2018 Svara

   Hej Anna!
   Ja dispergeringen och tidsaspekten, d.v.s ageing, är en av de patenterade funktionerna i Mineral SPF, och den är noga testad. Även fotostabiliteten är mycket bra! 🙂

 21. Anna Engström 29 april, 2018 Svara

  Ja en färdig produkt hade varit toppen!
  Mvh Anna

 22. Karin 28 april, 2018 Svara

  Detta låter ju toppen! Hade dock gärna köpt den som färdig produkt från er 😊!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *