diy ekologisk solskyddscreme SPF 50

DIY – Gör din egen solskyddscreme – med SPF

Att det är viktigt att skydda sig mot solen och inte bränna sig är de flesta överens om. Men hur funkar SPF egentligen, och hur skyddar man sig så naturligt som möjligt? I vårt inlägg om hur solskydd fungerar får du veta mer om just det, och också vad det finns för olika ingredienser för solskyddsprodukter.

Till receptbloggen har vi här gjort en ekologisk solskyddscreme som vi låtit SPF-testa!

DIY Naturlig solskyddscreme

Det finns faktiskt en hel del helt naturliga och eko-certifierade solskyddscremer på marknaden, och gemensamt för dem alla är att de använder sig av naturliga mineraler som solskyddsingredienser; nämligen mineralerna titanoxid och/eller zinkoxid.

En modern naturlig solskyddscreme kan göras med mycket högt solskydd. Priset man får betala är mer viteffekt på huden ju högre solskyddet är, eftersom högre solskydd också betyder mer mineraler, och titan och zink också fungerar som vitt pigment. Med en specialformulerad mineralisk solskyddsingrediens som Mineral SPF försvinner dock viteffekten ganska snabbt, medan solskyddet består.

För att kunna erbjuda ett recept med verifierad SPF, som lätt kan mäta sig med de allra bästa ekologiska solskyddscremerna, var vi i år ute i god tid och lät SPF-testa vårt nya solcremesrecept! Resultatet blev över förväntan; cremen testades till över SPF 50. Vi gjorde också en variant på samma recept men med lite mindre mineraler som testades till SPF 25.

Den här krämen innehåller, förutom mineraliskt solskydd, SPF-boosters i form av Squalane och Karanjaolja. Dessa bidrar till att maximera SPF i den här krämen. Receptet är noggrant formulerat för att ge riktigt bra SPF, och du ska därför inte byta ut några ingredienser mot andra, om du vill ha den SPF som uppmätts.

Vi har använt oss av en modern solskyddsingrediens som är det allra senaste inom ekologiskt solskydd: Mineral SPF som är en kombination av titandioxid, zinkoxid och silika, speciellt formulerad för att ge högsta möjliga solskydd med minsta möjliga viteffekt, samt att vara mycket lätt att blanda ut; betydligt lättare än rena mineraliska pigment.

Den här solcremen är en så kallad vatten-i-olja, w/o-emulsion, vilket enkelt förklarat innebär att de små, små vattendropparna i cremen är omslutna av oljedroppar. Till en w/o-emulsion behöver du ett emulgeringsmedel speciellt avsett för att tillverka denna typ av emulsioner; Makersemuls W/O. En vatten-i-olja emulsion sitter kvar bättre på huden och är mer vattentålig än en olja-i-vatten (o/w)-emulsion, och lämpar sig därför bäst till solskyddscremer. Du kan inte använda dig av ett o/w-emulgeringsmedel som Makersemulgering i det här receptet, då recept och tillvägagångssätt för en o/w-emulsion är helt annorlunda.

Recept SPF-testad solskyddscreme spf 50+

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

A: Vattenfas

A 40.5% Renat Vatten – Aqua Purificata Mängd g
A 4% Makerskonservering Mängd g
A 2% Glycerin eko Mängd g
A 1% Epsomsalt Mängd g
A 0.1% Mjölksyra Mängd g

B: Fettfas

B 8% Squalane Mängd g
B 10% Karanjaolja EKO Mängd g
B 2% Granatäppleolja EKO Mängd g
B 8% Makers Silk Mängd g
B 8% Makersemuls W/O Mängd g
B 0.5% Naturlig E-vitamin Mängd g

B1: Tillsats

B1 16% Mineral SPF naturell/vit Mängd g

RECEPTNOTER:

Vatten: En del vatten avdunstar vid uppvärmningen. Det är därför bra att ha som vana att runda vattenmängden uppåt med drygt 3%.

Konservering: Du kan använda det prisvärda konserveringsmedlet Makers Aquagard i stället för Makerskonservering om du önskar. Byt då ut Makerskonservering mot 3% Makers Aquagard och öka mängden glycerin till 4%.

En droppe mjölksyra ur våra droppinsatser väger 0.036 gram. 0.1% mjölksyra motsvarar alltså ca 2.5 droppar per/100 g. Avrunda uppåt till närmaste heltal droppar.

RECEPTDETALJER

Produkttyp: Solskyddscreme
Produktspecifikation: w/o-emulsion
Fetthalt: 28%
Övrigt:
Solskyddsfaktor SPF 50
UVA-skydd minst 1/3 av SPF
Kritisk våglängd: 379 nm

Detta är en vatten-i-olja emulsion (w/o), inte en olja-i-vatten emulsion (o/w) som är den vanligare emulsionstypen, för t.ex ansiktscremer och lotioner. En w/o-emulsion kräver ett emulgeringsmedel speciellt avsett för w/o-emulsioner. En w/o-emulsion stabiliseras med elektrolyter, t.ex salt, därför ingår 1% salt i receptet. Saltet ökar också hudens förmåga att hålla fukt.

Variant med SPF 25

Vi lät SPF-testa två varianter av det här receptet. En dosering om 12% Mineral SPF gav resultatet SPF 25, med samma UVA-skydd, minst 1/3 av SPF vilket krävs för ett bredspektrum-skydd.

Vill du göra en solskyddskrämen med SPF 25 i stället minskar du Mineral SPF till 12% och ökar vattnet med 4% till 44.7%. Alla andra ingredienser ska vara de samma. SPF 25-krämen är något mer lättflytande och ger lite mindre initial viteffekt på huden.

Gör så här:

Väg upp renat vatten i en värmetålig glasbägare. Tillsätt saltet och rör om tills saltet löst sig helt. Tillsätt makerskonservering och glycerin. Vänta med mjölksyran tills vattenfasen har värmts.

Väg upp fettfasen i en värmetålig behållare som rymmer ca dubbelt så mycket som den totala mängden creme du ska göra. Gör du lite creme behöver du en smal bägare som rymmer mixerstaven, men den totala mängden måste täcka mixerhuvudet så att du inte mixar in luft i cremen.

Värm upp både vattenfasen och fettfasen i vattenbad till ca 80°. Väg upp mineralpulvret och tillsätt det till den uppvärmda oljefasen och rör om noga en bra stund tills allt pulver är jämt dispergerat i fettfasen. Sätt tillbaka behållarna i vattenbadet och se till att båda faserna har en temperatur kring 80°. Droppa till sist i mjölksyran i vattenfasen. Vattenfasen ska nu ha ett pH-värde på pH5-pH5.5.

Nu är det dags för själva emulgeringen. Tillsätt vattenfasen i fettfasen under kraftig omrörning; rör om tills blandningen är homogen. Sätt ner stavmixern och vinkla den så att du släpper ut luft som fångats under mixerhuvudet. Kör med stavmixer i ca 1 minut. Rör sedan om krämen för hand eller med degkrokar medan den svalnar. Om du vill att nedsvalningsfasen ska gå snabbare kan du sätta behållaren i ett kallt vattenbad. Häll upp i burkar eller på praktiska Airless pumpflaskor.

Tips: Häll upp en del av cremen i 10 ml rollerflaskor, praktiskt att bara rolla på utsatta partier som behöver solskyddsförstärkning då och då. Förvara gärna rollerflaskan stående upp-och-ner, då cremen är ganska trögflytande.

Använd så här:

Applicera solkrämen genom att stryka ut ett tunt lager på ansikte och kropp. Det kommer att bli en viteffekt: en tunn vit hinna på huden. Klappa in krämen lätt med fingrarna för att matta ner. Efter några minuter försvinner viteffekten men solskyddet består. Om du vistas i stark sol ska appliceringen upprepas varannan timme.

Det här DIY-receptet är professionellt formulerat och SPF-testat in vitro. Det betyder att ett solskyddslaboratorium har utfört flera standardiserade tester för att mäta UV-skydd och kritisk våglängd. Receptet är testat i exakt den här formuleringen. Solskyddscreme ska alltid kombineras med andra solskyddsåtgärder som att vistas i skugga och bära solhatt/skyddande kläder vid exponering för stark sol. 

Receptet är fritt att använda för privat bruk (DIY).

Ingredienser i receptet:

Läs mer om solskydd:

42 kommentarer

 1. Isabella 19 juni, 2021 Svara

  Hej! Om jag vill göra denna creme till en färgad variant, kan jag då byta ut Mineral SPF naturell/vit till exempelvis SPF naturell mediumton?

 2. Raja 25 april, 2021 Svara

  Kan man använda tiosol istället för mineral spf vit

 3. Julia 28 mars, 2021 Svara

  Hej!
  I Australien hade vi en roll-on solkräm som kom i olika färger. Går det att färga den här med någon typ av mica eller annat pigment? Och i så fall, hur ska jag tänka när jag doserar?
  En stark färg på utsatta områden som axlar, näsa och kinder är lättare att se när det behövs fyllas på och blir roligare för barnen (och mig).

 4. Alicia 11 mars, 2021 Svara

  Hej! Jag undrar vad som händer om man endast pudrar på själva pudret på huden? Om man borstar på MINERAL SPF NATURELL/VIT, gör det någonting? Är det dåligt för huden? Funkar det inte alls?

  • Organic Makers 11 mars, 2021 Svara

   Hej Alicia!
   Du kan använda pulvret direkt på huden, men dels blir det en ganska täckande färg, dels sitter det inte kvar så längs som om man använder någon slags bas för fäste/kvarsittning. Det kan gå bra att t.ex blanda lite kaolin i basen och se om det sitter bättre! Både kaolin och ofärgad mica brukar vara en bra kombo för basen.

 5. lalla.grassenis 1 mars, 2021 Svara

  Hej,
  Jag undrar om man kan ersätta/skippa squalane eller makers silk och kompensera det man tar bort med samma mängd av den ingrediensen man behåller.
  Tack

  • Organic Makers 11 mars, 2021 Svara

   Ja det kan du göra, så länge du byter ut oljelösliga ingredienser mot andra oljelösliga ingredienser.

 6. Petra 20 oktober, 2020 Svara

  Hej!
  Hur blir produkten med enbart zinkoxid och inte Mineral SPF?

  Tack!
  Petra

  • Organic Makers 20 oktober, 2020 Svara

   Bara zinkoxid ger mer viteffekt på huden, och kan även vara svårt att få jämt utblandat och en stabil emulsion. Det blir också lägre SPF med bara zinkoxid i samma dosering, då SPF-mineral är utvecklad för att ge maximal SPF-effekt.

 7. Lorina 16 juni, 2020 Svara

  Förstår jag detta rätt, att ingredienserna under A är till vattenfast solkräm & dem under B är till en fettfast solkräm?
  Man blanda alltså bara samman allt under A eller allt under B?

  • Organic Makers 16 juni, 2020 Svara

   Nej, vattenfas och oljefas är två delar av en och samma creme, som båda måste ingå i cremen.
   Läs i instruktionen under receptet hur du gör!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Missa inga nyheter eller erbjudande!