DIY solskyddscreme

DIY- Gör din egen naturliga solskyddskräm

DIY- Gör din egen naturliga solskyddskräm

Ja, det går faktiskt att göra sin egen naturliga solskyddskräm! För att göra en riktigt bra kräm med medel till högt solskydd använder vi oss av samma ingredienser som hos kommersiella ekologiska hudvårdsmärken. Karanjaolja, morotsolja, bivax och titandioxid (eller zinkoxid). En exakt solskyddsfaktor, SPF, kan inte anges för receptet, då det inte genomgått SPF-tester i laboratorium, men med både fysikaliskt skydd (titanoxid eller zinkoxid) och karanjaolja med sina naturligt solskyddande egenskaper blir det här en kräm med medelhögt skydd. Morotsolja, eller havtornsolja som du också kan använda, innehåller rikligt med karotener, flavonoider och fytosteroler som är bra vid solexponering, och bivaxet ger ett extra skydd genom att produkten stannar kvar bättre på huden och motstår vatten.

Du ska dock prova ut krämen med försiktighet, läs vårt inlägg om solskydd innan du sätter igång!

Det här är en helt oljebaserad solskyddskräm, d.v.s den innehåller inget vatten eller vattenlösliga ingredienser. Det betyder att den inte behöver konserveras mot mikroorganismer. I stället skyddar du oljorna från oxidering genom att tillsätta ca 0.5% naturlig e-vitamin. Läs mer om oljebaserad vs. vattenbaserad hudvård i artikeln: Gör din egen hudvård – En guide för nybörjare och nyfikna.

Recept: 

DIY Solskyddskräm med karanjaolja, morotsolja, bivax och titan/zinkoxid

Ingredienser, ca 100 g/ml

67% Karanjaolja
3% Morotsextraktolja (eller 10% Havtornsolja och 60% karanjaolja)
10% Hallonfröolja eller valfri annan olja t.ex. kokos, makadamia, sesam eller mer karanjaolja.
15% vitt eller gult bivax
5-15% TitandioxidZinkoxid eller Mineral SPF naturell.* Justera mängden olja i enlighet med mängd pulver
0,5% Naturlig E-vitamin (ca 15 droppar) eller 0,4 g ekologiskt rosmarinextrakt (ca 10 droppar)
eventuellt 20-30 droppar Eterisk olja för doft.

*Vi rekommenderar att använda Mineral SPF i solskyddskräm. Det är en kombination av nano-fri zinkoxid och titandioxid, kombinerad med naturlig silika för att skapa en lättarbetad och effektiv ingrediens för professionella ekologiska solskyddsprodukter. Den är lättare att inkorporera och ger högre skydd och mindre vithet på huden jämför med samma mängd zinkoxid eller titandioxid. 5% ger lätt-medelskydd medan 15% ger högt solskydd.

Gör så här:

Väg upp 5 g av morotsoljan/havtornsoljan och tillsätt sedan titandioxid, zinkoxid eller Mineral SPF i en värmetålig behållare. Rör samman noggrant till en jämn smet utan korn eller klumpar. Tillsätt sedan resterande 5 g av oljan och fortsätt röra ut. Det är viktigt att pulvret blir helt jämnt utarbetat i oljan. När du har en jämn smet tillsätter du övriga ingredienser (utom ev eteriska oljor) och värmer sedan under omrörning i ett vattenbad, eller på korta intervaller i mikrovågsugn, tills bivaxet är helt smält.

När allt har smält flyttar du över behållaren till ett kallt vattenbad och rör om kontinuerligt medan krämen stelnar till. Detta gör du för att få en krämig konsistens i stället för en mediumfast kaka, som det blir om du bara häller upp den smälta massan direkt och låter stelna. Om krämen stelnar för snabbt tar du upp den ur det kalla vattenbadet en stund medan du fortsätter röra. Vill du doftsätta din kräm tillsätter du 20-30 droppar eterisk olja när krämen svalnat en stund. Alla våra eteriska oljor är i lagom dosering säkra att använda i solen (ej fotosensibiliserande). När krämen blivit krämig av omrörningen kan du hälla upp den på burk och låta den vila och stelna klart utan omrörning. Det kan ta upp till ett dygn i rumstemperatur innan krämen nått sin slutgiltiga fasthet.

Fördela i glasburkar, aluminiumdosor eller PET-burk av valfria storlekar.

RÅVAROR I RECEPTET

37 kommentarer

 1. Evelina 19 maj, 2018 Svara

  Hej!
  Skulle man kunna byta ut 5 g Titandioxid eller Zinkoxid mot den nyare produkten MINERAL SPF NATURELL/VIT?

  Hur skulle doseringen se ut i så fall?

  Beskrivningen som står i Mineral SPF lyder:
  ”I fettbaserade produkter, t.ex salvor och lip balms, kan Mineral SPF doseras med upp till 30% för hög SPF (50+)”.?

  Betyder det att jag kan ta upp till 30 gr av Mineral SPF i detta recept ist. för Titandioxid/Zinkoxid?

  Tack på förhand!

  /Evelina

 2. Ann 21 mars, 2018 Svara

  Hej!
  Har ni något recept på after sun spray/kräm eller liknande? 🙂

 3. Kristian 28 april, 2017 Svara

  Hej!

  Om man gör efter receptet och använder titandioxid som fysikalist skydd – ger det ett bra skydd mot både UVA- och UVB-strålar? 🙂
  //Kristian

  • Organic Makers 5 maj, 2017 Svara

   Hej Kristian! Ja, titandioxid ger skydd mot både UVA och UVB.

 4. Gun-Britt 26 april, 2017 Svara

  Hej!
  Jag har gjort en solkräm enligt receptet med zinkoxid och den har blivit mörkt grågrön i burken från att vara gul från början. Vad är detta? Går den att använda? Den ger inte samma färg på huden dock.

 5. Titti 5 april, 2017 Svara

  Hej.

  Jag är ute efter ett recept på sololja istället för solkräm. Tycker det är smidigt att man kan använda spray-funktion.
  Skulle det vara möjligt att göra en solskyddsolja på Karanjaolja och morotsolja med zinkoxid? Eller bivaxet behövs för att binda dessa?
  Om det ovanstående inte är möjligt, kan man då göra en sololja på karanjaolja 60 ml och morotsextrakt 20 ml?

 6. Lisa 14 mars, 2017 Svara

  Hej!

  Jag har tänkt testa detta recept nu till våren och sommaren men undrar hur mycket solkräm man ska räkna med att man behöver använda till kroppen respektive ansiktet för att få ett bra skydd? (Har läst på Apotekets hemsida att man bör smörja in sig med 1/2 dl solskyddskräm på kroppen för att få det skydd som är angivet. Detta innebär ju att om man följer detta så lär receptet räcka till två insmorningar och därför bli en extremt dyr solskyddskräm…)

  Tacksam för svar! 🙂

 7. marwa 12 mars, 2017 Svara

  Hej
  Jag undrar om hållbarhet av detta recept alltså solskyddskräm recept?och behöver jag ställa i kylskap får att förlänga hållbarhet?
  Med vänlig hälsning
  Marwa

 8. Linda 14 februari, 2017 Svara

  Hej..

  Om jag vill göra ett stift utifrån detta recept, ökar jag bara på bivaxet då? Så det blir en ceratliknande konsistens?

  Tack på förhand.

  //Linda

  • Organic Makers 14 februari, 2017 Svara

   Hej Linda! Absolut, det är en bra idé! Jag skulle tro att ca 8-10g mer bivax per 100 g ger ett bra stift!

 9. Janet 12 november, 2016 Svara

  Hej igen!

  Har provat solkrämen och den fungerar bra (15%). En fråga: har läst att karanjaolja är giftigt för fiskar. Då är det väl ingen bra idé att använda i solkräm om man använder när man badar i hav och sjöar? Har ni någon uppfattning om detta?
  Tack på förhand!
  Mvh Janet

 10. Janet 21 augusti, 2016 Svara

  Hej!
  Tack för receptet! Jag brukar göra enligt ett annat recept men kommer prova även detta. Verkar som att koncentrationen zinkoxid är ca 5%, stämmer det? Om jag vill öka den till ca 15-20%, vad bör jag tänka på?

  • Organic Makers 23 augusti, 2016 Svara

   Hej! Ja, i det här receptet har vi 5% zinkoxid. Du kan öka mängden zinkoxid; det viktiga är då att tänka på att zinkoxiden löser sig i oljan (ju mer, desto svårare kan det vara). Ta i och rör ut zinkoxiden i omgångar. Med så mycket som 20% kommer solkrämen även bli vitare på huden. /Daniel

   • Janet 25 augusti, 2016 Svara

    Tack! Jag provade att göra med 15% och resultatet blev jättebra!

 11. Monika 21 juli, 2016 Svara

  Jag förstår.
  Då kompletterar jag inköpet med e-vit.
  Men sista fundering.
  Om det ok för oss att ha flyttande solskydd , är det OK med cocos fet (eko kallpressad )? Eller krockar den på någon vis med någon av övriga ingredenser ?
  Tacksam 🙂
  //Monka

 12. Monika 20 juli, 2016 Svara

  Hej!
  Tänkte mig lute lätt solskydd med de ingredenser jag har :
  Karanjaolja
  Hallon olja
  Morotsolja
  Eventuellt:
  Mandel olja – iställer för E-vit ?
  Och eko Cocos fet kallpressat – istället för bi vax ?
  Kan det funka ?
  Ska man hålla sig till samma procent sats som i receptet?
  Tacksam för tips 🙂
  Mvh Monka

  • Organic Makers 21 juli, 2016 Svara

   Hej Monika! Ja, Du bör hålla dig till samma procentdelar som i receptet. Bivax kan inte ersättas med kokosolja, då kokosolja smälter vid ca 25 grader, så då kommer allt bli en flytande olja i sommartemperatur. E-vitamin är en antioxidant som skyddar produkten och förlänger hållbarheten och kan inte ersättas med mandelolja. Lycka till med tillverkningen 🙂

 13. Camilla Edinger Brodd 15 juni, 2016 Svara

  Hej! om jag vill låta bli att använda titan- eller zinkoxid blir det ändå en solskyddskräm fast med låg solskyddsfaktor?

 14. Organic Makers 15 juni, 2016 Svara

  Hej Sabina,
  ”Essentiella oljor” finns inte på svenska, men det blir lätt en begreppsförvirring eftersom ”eteriska oljor” på engelska heter ”essential oils”.
  Alltså:
  Engelska: essential oils = Svenska: eteriska oljor.
  På svenska kan man i stället prata om essentiella fettsyror, men det är nånting helt annat då essentiell på svenska betyder ”nödvändig”. Essentiella fettsyror är alltså sådana som kroppen inte kan producera själv och därför är nödvändiga att tillföra via t.ex kost. Essentiella fettsyror har inget med doft att göra.
  20-30 droppar (=ca 1 ml) eterisk olja per 100 g produkt är en lämplig doftsättning; ca 1% doft.

 15. Sabina 15 juni, 2016 Svara

  Tack!
  En fråga bara; är eteriska oljor inte samma sak som essentiella oljor?
  Jag använder mig mycket av essentiella oljor och deras effekt skulle ju avsevärt påverka produkten plus att 20-30 droppar låter på tok för mycket så jag anar att det ni pratar om för doftsättning är något annat. Men jag har alltid trott att det är samma sak

 16. Titte 12 juni, 2016 Svara

  hej! Står nu och gör denna fina solkräm och har ett dilemma. Receptet är doserat i gram och jag blir konfunderad. Hela recepetet ska ju bli 100 ml/g och när jag väger 60 ml av Karnaja oljan så blir det enbart 21 gram olja. Samtidigt så ska det bli totat 100 ml och om jag då skulle hälla i 60x 3 ml. olja dvs 180 ml eller 63 gram så kan ju inte den färdiga produkten bli totalt 100 ml. Är supertacksam för snabbt svar då jag som sagt står och kokar precis just nu. mvh//Titte

  • Organic Makers 12 juni, 2016 Svara

   Hej Titte,
   Det verkar som att din våg väger fel. Olja väger nästan lika mycket som sin volym, så 60 ml olja väger knappt 60g, så olja ska du kunna antingen väga eller mäta upp med samma resultat. Eftersom vågen verkar väga fel är det bättre att du mäter upp de 60 ml karanjaolja!

 17. Cecilia Nielsen 30 maj, 2016 Svara

  Hej! Vill köpa alla ingredienser, finns det en färdig kartong med alla dessa+ hur mycket kostar det? Vill ge bort det som present till en som tar studenten nästa vecka. Med vänlig hälsning,

 18. Organic Makers 29 maj, 2016 Svara

  Det går bra att byta ut bivaxet mot karnaubavax, men använd då hälften så mycket karnaubavax som bivax eftersom det är betydligt hårdare!

 19. Evelina 29 maj, 2016 Svara

  Kan man byta ut bivaxet till något för att få solskyddet veganskt?

 20. Maria 28 maj, 2016 Svara

  Hej!
  Fungerar det lika bra att använda karnaubavax som bivax? 🙂

 21. Organic Makers 28 maj, 2016 Svara

  Hej Nicci,
  De flesta oljor/fetter med lätt solskyddande egenskaper har inte tillräckligt med skydd för att kunna användas som solskyddkräm. Därför har vi, liksom flera kommersiella produkter, valt karanjaolja, oljor som är bra i solen, och fysikaliskt skydd i form av titanoxid eller zinoxid. Varför kan du läsa om i vårt inlägg om solskydd och vegetabiliska oljor: https://www.organicmakers.se/karanjaolja-och-solskyddande-egenskaper-av-vegetabiliska-oljor/

 22. Nicci 27 maj, 2016 Svara

  Hej, använder mig av ett annat recept. Va inte jättelikt ert recept… har inte karanjaolja, naturligt e-vit eller rosmarin extrakt. Har däremot jojobaolja, kokosolja å sheasmör. Är det på något sätt sämre? Varför har ni just er blandning? Använde samma recept förra sommaren å är så nöjd. Tack för svar! Hoppas på å lära mig mer!

  Å tack för en fantastisk blogg och amazing produkter!!!
  Må bäst! // Nicci

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Missa inga nyheter eller erbjudande!