fuktgel-2-varianter

DIY- Fuktgel blå chamazulene eller ringblomsgel med bakuchiol

Ett ansiktsgel som är superlätt att göra och inte kräver någon värme eller avancerade redskap, utan rörs ihop för hand! Resultatet blir en ordentlig fuktboost med antiinflammatoriska egenskaper och som dessutom kommer räcka länge. Du behöver inte ens en ärta till storleken i handen för att dosera gelet till hela ansiktet då glidet och spridbarheten är otroligt bra! Huden absorberar gelen snabbt, och gelen lämnar ingen klibbig efterkänsla. Ett fint tillskott till hudvårdsrutinen helt enkelt!

Eftersom gelen också innehåller en liten mängd oljelösliga ingredienser ger den också en lätt återfettning samtidigt som du kan utnyttja de hudvårdande egenskaper i oljor, oljeextrakt och eteriska oljor! Trots att oljelösliga och fettlösliga inte blandar sig med varandra använder vi oss inte av ett emulgeringsmedel här, utan den oljelösliga delen dispergeras, finfördelas, i gelen genom omrörning. Ett någorlunda tjockt gel kan nämligen bära upp till ca 5% olja utan att separera. Skulle oljedelen ändå separera en aning över tid, är det bara att skaka om flaskan så att oljan finfördelar sig igen.

Du kan även doftsätta gelen med eteriska oljor efter tycke (max ca 1% eller 8 droppar per 30 ml). Välj gärna eteriska oljor efter önskade hudvårdande egenskaper! Vill du så kan du byta ut eteriska oljor med andra oljelösliga ingredienser som oljeextrakt, aktiva ämnen eller annan vegetabilisk olja. Se mer om detta i receptnotiserna som följer i receptet.

Recept: Fuktgel blå chamazulene

Det här receptet mäter du enkelt upp med vanliga mått.

Så här gör du fuktgel utan våg eller mätutrustning. Mängd drygt 30 ml

1 krm Xanthangummi
2 krm Pentylenglykol
1 krm glycerin
3 droppar eterisk blå renfana
2 droppar mjölksyra
2 msk vatten

Gör så här:

 1. Blanda xanthangummi med pentylenglykol, eterisk olja och mjölksyra, rör om en liten stund för att se att det blandas.
 2. Tillsätt glycerin och rör om.
 3. Addera 1 msk vatten och rör om noga men långsamt i gelen som börjar tjockna.
 4. Tillsätt den sista matskeden vatten och rör om, noga men långsamt. Se till att allt har blandats ut till en slät gel.
 5. Låt gelen vila och stå i ca 30 minuter. Beroende på hur noga du varit med omrörning kan det ta ytterligare en stund innan gelen är slät.
 6. Nu har den fått sin slutgiltiga konsistens och det är dags att dosera upp i glasflaskor med pump som förslutning. Klart!

Vill du göra ett gel med högkoncentrerade oljeextrakt? Se vidare för ett härligt gult fuktgel med ringblomsextrakt och bakuchiol.

Blå Renfana eterisk olja

Eterisk olja blå renfana har en djupblå färg tack vare ett rikt naturligt innehåll av chamazulen som är en form av azulene. Chamazulen har en kraftig antiinflammatoriska, lugnande, rodnadsdämpande och regenererande egenskaper som blir en riktigt bra produkt för anti-age och akne!

Blå renfana besitter inte bara sin härliga blåa kulör utan har också en ljuvlig doft;  En komplex örtig doft med varma och milda undertoner av frukt och blommor.

Recept: Ringblomsgel med bakuchiol

Här ersätter vi eteriska oljor i receptet med de oljelösliga ingredienserna ringsblomsextrakt och bakuchiol. Du kan läsa mer om alla ingrediensers inverkan på gelets hudvårds-egenskaper längre ner i receptet.

ringblomsgel-med-bakuchiol

Så här gör du drygt 30 ml fuktgel utan våg eller mätutrustning.

1 krm Xanthangummi
2 krm Pentylenglykol
1/3 krm ringblomsextrakt
2/3 krm bakuchiol
2 droppar mjölksyra
1 krm glycerin
2 msk vatten

Gör så här:

 1. Blanda xanthangummi med pentylenglykol, ringblomsextrakt, bakuchiol och mjölksyra, rör om en liten stund för att se att det blandas.
 2. Tillsätt glycerin och rör om.
 3. Addera 1 msk vatten och rör om noga men långsamt i gelen som börjar tjockna.
 4. Tillsätt den sista matskeden vatten och rör om, noga men långsamt. Se till att allt har blandats ut till en slät gel.
 5. Låt gelen vila och stå i ca 30 minuter. Beroende på hur noga du varit med omrörning kan det ta ytterligare en stund innan gelen är slät.
 6. Nu har den fått sin slutgiltiga konsistens och det är dags att dosera upp i glasflaskor med pump som förslutning. Klart!

Mått & volym vid användning av pipetter (3 ml)

För att underlätta doseringen i precision av extrakten, kan du använda dig av pipetter som rymmer 3 ml.

miniskopa = 0,05 ml
kryddmått = 1 ml
tesked (tsk) = 5 ml
1 matsked (msk) = 15 ml

Hållbarhet

Med pentylenglykol och mjölksyra: ca 3 månader. Utan pentylenglykol: max 1 vecka.

Bakuchiol

Bakuchiol är en högkoncentrerad aktiv oljelöslig ingrediens som är det naturliga alternativet till retinol. Det är framtaget ur en växt som heter Babchi och det är växtens bioaktiva ämnen som stimulerar kollagen och minskar på så sätt ålderstecken som ojämn hudton, torrhet och fina linjer. En måste ha ingrediens i en effektiv hudvårdande anti-age-produkt.

Det är även en effektiv anti-akne-ingrediens då det minskar talgproduktionen och hjälper huden att upprätthålla sin sebumbalans, reducera inflammation och minska mängden av bakterier.

Ringblomsextrakt

Tillsammans med ringblomsextraktet blir detta ett dundergel som ger flera aktiva egenskaper och bevarar dem samt fukt till huden. Ringblomssextraketet adderar ringblommornas bioaktiva ämnen som verkar lindrande och stimulerar hudens läkeprocesser. Gelet passar de med känslig hud och hjälper den stärkas.

Råvaror & ingredienser i recepeten för fuktgel:

Xanthangummi

Xanthangummit är nyckeln till att detta receptet blir till en härlig gel då det reder och stabiliserar de oljelösliga råvarorna tillsammans med pentylenglykolen, som är en vattenlöslig ingrediens.

Veganskt och GMO-fritt, COSMOS och Natrue-certifierat xanthangummi av en kvalitet som ger ett helt klart gel utan klumpar. Denna råvara är en polysackarid som framställs genom fermentering av sockerarter från majs.

Pentylenglykol

Pentylenglykol är en fuktighetsbevarare som också också till hållbarheten på slutprodukten. I enkla produkter som detta gel kan du använda endast pentylenglykol som konserveringsmedel, och det ska då doseras med minst 5% (angivet i kryddmått) för att öka hållbarheten från några dagar till minst en månad. För att uppnå den ökade hållbarheten krävs också ett svagt surt pH-värde (pH ca 4.5-5.5). Därför är de få dropparna mjölksyra nödvändiga. Det svagt sura pH-värdet är också hudens eget pH-värde.

Råvaror i recepten

Med bra ekologiska råvaror kan du göra många typer av produkter, och variera dina fuktgel efter behov. Kanske familj och vänner behöver ett alldeles eget specialiserat oljeserum? Läs på och börja formulera!

Alternativa ingredienser

Byt ut vatten eller oljelösligt i ditt recept mot andra aktiva ingredienser som passar just dig. 1 kryddmått per ingrediens är lagom. Förutom Aloe Vera som räcker med en miniskopa. Botanisera i vår webbutik för fler alternativ!

Anpassa receptet efter egna behov!

Bli din egen hudvårdsformulatör och anpassa receptet efter dina behov. Här går vi igenom varje ingrediens och justeringar och utbyten du kan göra! För varje utbyte du gör förändras konsistens och känsla, och färger och funktion kan varieras med olika örtextrakt och eteriska oljor. Du behöver inte vara rädd för att prova dig fram, och se vilket du gillar bäst. Du kan använda dig av max ca 5% oljelösliga ingredienser i gelen, vilket motsvarar sammanlagt ca 1.5 kryddmått per 30 ml.

Doft & eteriska oljor

I det här receptet används Blå Renfana som både doft, färg och för sina speciella hudvårdande egenskaper. Eteriska oljor har många vårdande egenskaper, doft- och funktion i gelen men kan anpassas med flera olika eteriska oljor. Läs mer om alla eteriska oljors dofter, färger och hudvårdande egenskaper i vår guide! Du kan utveckla receptet efter dina egna preferenser!

Oljelösliga örtextrakt & aktiva ämnen

I det andra receptet använder vi oss av ringblomsextrakt och bakuchiol för sina hudvårdsverkande egenskaper, som är dunderbra för produkter. I denna guiden hittar du en genomgång av alla våra oljelösliga botaniska extrakt. Dessa bioaktiva ämnen är växternas egna superkrafter, som bildas i växterna för skydd och för att få dem att utvecklas och frodas. Genom att inkludera väl valda bioaktiva ämnen kan du göra din hudvård till riktig supervård!

Vill du göra ett oljeserum eller en creme? Prova något av dessa recept:

1 kommentarer

 1. Helmy Nilsson 7 januari, 2024 Svara

  Vilka underbara recept ni provar fram åt oss! Jag önskar dock att ni även skriver ut vikterna i ovanstående recept, jag använder hellre min mikrovåg än mått.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *