DIY – Emulgerat Body Butter eller tjock kräm för kropp och ansikte

DIY Bodybutter med cupuacu - gör din egen ekologiska hudvård - organicmakers.se

DIY – Emulgerat Body Butter eller tjock kräm för kropp och ansikte

Ett Body Butter, eller tjock creme om du så vill, med rejält fuktighetsbevarande cupuaçusmör och flera mjukgörande och välgörande oljor är receptet på menyn!

Det här blir en mycket skön creme vars vegetabiliska fetter består av cupuaçusmör, makadamiaolja och nattljusolja. Cupuaçusmöret är ett växtsmör som innehåller β-Sitosterol, en fytosterol som verkar antiinflammatoriskt på cellnivå och förbättrar hudens barriärfunktion. Cupuaçusmör har också en enastående förmåga att hålla fukt, vilket gör att cremen gör huden mjuk och smidig under lång tid. Makadamiaoljan är en fet och len olja, och nattjusoljan är mycket rik på Omega 3-fettsyror (GLA) som återställer balansen i torr och narig hud. Makersemulgering är inte bara ett naturligt emulgeringsmedel, utan gör även att huden bättre bevarar sin fukt. Naturlig e-vitamin är en antioxidant som, förutom att ger bra antioxidant effekt på huden, även skyddar oljorna och fetterna i cremen mot oxidation.

I vattenfasen av cremen (en emulgerad kräm är en blandning, emulsion, av vattenlösliga och fettlösliga ingredienser) finns fuktighetsgivande natriumlaktat, en naturlig fuktighetsfaktor som också stabiliserar cremens pH-värde, och Makerskonservering, en synergi av konserverande naturliga växtämnen med tillsats av glycerin som också verkar fuktighetsbevarande (du måste konservera cremen om den ska hålla mera än bara upp till en vecka i kylskåp). Tarakärnmjöl är en vattenförtjockare som stabiliserar cremen och ger en skön känsla.

Cetylalkohol och Makers Silk är naturliga konsistensgivare som ger spridbarhet och lätthet, en känsla jämförbar med de bästa ekologiska cremerna på marknaden. Professionell DIY-hudvård helt enkelt!

Vill du doftsätta din creme lägger du till 1% eteriska oljor. Eteriska oljor har både doft och funktion; de har många hudvårdande egenskaper, och för att veta vilken eller vilka doft och funktion du vill ha kan du läsa våra inlägg om eteriska oljor här i bloggen.

Diy Emulgerat Body Butter / Tjock creme

Recept:

Receptet är angivet i viktprocent. Använd kalkylatorn längre ner för att räkna ut receptet efter hur mycket du vill göra.

Tillsatsfas:

Mjölksyra ca 4 droppar per 100 g.
Eventuellt eteriska oljor, ca 1% (ca 25 droppar per 100 g)

Du behöver en stavmixer för att göra själva emulgeringen, och en termometer för att ha koll på temperaturerna.

Gör så här:

Vattenfas:

Väg upp alla flytande ingredienser i vattenfasen (allt utom tarakärnmjölet) i en värmetålig behållare som rymmer ungefär dubbelt så mycket som mängden färdig kräm. 

Väg upp tarakärnmjölet separat, det ska tillsättas när du värmer vattenfasen.

Fettfas:

Väg upp alla ingredienser i fettfasen i en värmetålig behållare. Välj en behållare som är så smal och hög som möjligt, men där din stavmixer går ner. Vi rekommenderar våra värmetåliga glasbägare; t.ex. för 300 g kräm väljer du en 600 ml bägare.

Uppvärmning:

Sätt både behållaren med vattenfas och behållaren med fettfas i ett vattenbad och värm upp under omrörning då och då. Ha koll på temperaturerna med en termometer. Tänk på att fettfasen värms upp snabbare då det är en mindre mängd. När vattenfasen kommit upp i ca 50 grader är det dags att tillsätta tarakärnmjölet – lite i taget. Rör ut tarakärnmjölet noga, det får inte vara några klumpar kvar.

Emulgering:

När båda faserna nått 80 grader är det dags för emulgering. Häll vattenfasen i fettfasen och rör om. Sätt i stavmixern och kör på högsta hastighet i ca 2-4 minuter. Emulgeringen är klar när du ser att cremen blivit vit och jämn. Rör om med en glasstav i cremen; om det blir ljusare vita stråk och lite mörkare gråaktiga stråk är emulgeringen inte klar. Fortsätt att emulgera med mixerstaven till färgen är helt jämn även vid omrörning. Emulsionen är fortfarande tunn; den kommer att tjockna under nedsvalningen.

Omrörning och nedkylning:

Nu är cremen emulgerad, men för att förbli stabil behöver du röra om cremen under nedsvalningen. Ta upp behållaren ur vattenbadet och börja röra om lugnt och jämnt med t.ex en glasstav. Omrörningen tar en bra stund, så om du vill kan du röra om med degkrokarna på en elvisp. Har du ett ställ till din elvisp eller liknande är det att rekommendera; det kan bli ganska drygt att stå och röra en lång stund. Använd inte vispar, det ska inte vispas in luft i cremen. 

När temperaturen har kommit ner i ca 50 grader kan du påskynda nedkylningen genom att sätta behållaren i ett kallt vattenbad. TIPS: Vid ca 50 grader kan du även se om emulgeringen blivit tillräckligt bra. Är det en slät kräm som till utseendet påminner om majonnäs är den bra emulgerad. Om den mer ser ut som en sockerkakssmet kan den behöva en andra emulgerings-mixning i det här stadiet; sätt ner mixerstaven och mixa cremen jämn. Blev det skillnad?

Tillsatsfas:

När temperaturen på cremen har kommit ner under 30 grader är det dags att tillsätta eventuella eteriska oljor. Tillsätt sakta och rör om noga.

Nu ska mjölksyra droppas i för att cremen ska få rätt pH-värde, detta för att ge ett pH på ca 5.0, ungefär som hudens eget. pH-värdet är också viktigt för att konserveringen ska fungera. Du behöver ca 4 droppar mjölksyra per 100 g creme, men kolla gärna pH-värdet med pH-stickor också och tillsätt mer om det behövs. Doseringen 4 droppar per 100 g är baserat på att du använder renat vatten, på kokt kranvatten kan pH-värdet variera lite och bör mätas med pH-stickor.

Nu kan du röra om lite då och då tills cremen är rumstempererad. Häll sedan upp i rena burkar och förslut.

Hållbarhet:

Den här cremen håller i 10 månader i rumstemperatur om du har varit noga med hygienen både under tillverkningen och användningen. Använd gärna en cremespatel för att ta upp cremen ur burken, så riskerar du inte att få smuts och bakterier i burken. Om du gör flera burkar, förvara burkarna som inte används väl förslutna i kylen, och ta fram och öppna en ny burk när du behöver. Förvara inte cremen du använder i kylen; att ta in och ut den gång på gång kan skapa kondens och instabilitet i cremen.

Räkna ut recept för mängden creme du vill göra:

Hur mycket ska jag göra?

Receptet är angivet i viktprocent, vilket betyder att du väger upp alla ingredienser med en precisionsvåg.

För att cremen ska gå att emulgera med en mixerstav behöver du göra minst 200 g creme, och använda en bägare som är smal och hög men tillräckligt vid för mixerstaven, t.ex en 400 ml glasbägare. Mixerhuvudet måste täckas av blandningen för att du ska kunna emulgera ordentligt. Är du inte van vid att göra dina egna cremer rekommenderar vi att göra minst 300 g per gång, för enkelhetens skull.

Kan jag ändra i receptet?

Vissa ingredienser i receptet är nödvändiga att använda i den dosering som anges för att cremen ska funka och vara hållbar. De ingredienser du inte kan byta ut eller ändra doseringen av är makerskonservering, tarakärnmjöl, makersemulgering, E-vitamin och mjölksyra (som dock kan doseras olika beroende på uppmätt pH-värde).

Utbyte av vattenlösliga ingredienser:

Vattnet kan helt eller delvis bytas ut mot hydrolat, eller ersättas procentvis mot andra flytande vattenlösliga ingredienser. Tänk på att pH-värdet kan förändras om du ändrar i receptet, så då måste du kolla av med pH-stickor i tillsatsfasen så att det slutgiltiga pH-värdet blir omkring 5.0. Undvik vätskor som inte är helt renade, eller som kan ha spår av växtdelar kvar, t.ex växtavkok, då de kommer att drastiskt sänka hållbarheten på cremen, även med konservering.

Utbyte av oljelösliga ingredienser:

Vad gäller oljor och oljelösliga ingredienser som oljeextrakt, kan du mer fritt byta till de oljesorter, kombinationer och oljelösliga extrakt som passar dig. Oljor har inget pH-värde, så pH-värdet förändras inte när du byter oljor i receptet. Tänk dock på att konsistensen och känslan kan förändras med olika oljor. Generellt är det oljorna med mest fleromättade fettsyror som ger en kräm med en “lätt” känsla, medan de med mer mättade fettsyror ger en tyngre och fetare känsla. Däremellan hamnar oljorna med mycket omättade fetter, men de beror också på hur mycket fleromättade eller mättade fettsyror oljan innehåller. Läs mer om oljor och fettsyror i vårt inlägg Ekologiska oljor för hudvård – Stora Fettsyreguiden.

Både Cupuaçusmör och cetylalkohol fungerar i det här receptet som co-emulgatorer, det vill säga att de hjälper cremen att hålla sig stabil. De bidrar också till högre viskositet (tjocklek) på cremen. Cupuaçusmöret har massor med välgörande växtämnen och fettsyror, och binder också fukt, så att huden håller sig mjuk och smidig länge. Cetylalkoholen ger även glid och spridbarhet. Du kan ersätta Cupuaçusmör och cetylaklohol med kakaosmör, men konsistensen kommer att bli annorlunda, lite fetare och glansigare.

Vill du ha en tonad creme med extra välgörande egenskaper? Byt ut en del av oljorna (2-3%) till ett oljelösligt extrakt, t.ex ringblomma, morot eller kamomill.

Vatten och renlighet – vattenbaserade produkter

Alla produkter som innehåller vatten eller vattenlösliga ingredienser, t.ex en emulsion, är en vattenbaserad produkt.

Med vattenbaserade produkter är det extra viktigt att råvaror, behållare, redskap och förpackningar är så rena som möjligt vid tillverkning, för att säkerställa bästa möjliga hållbarhet på produkten.

För emulsioner använder vi alltid så kallat renat vatten. Du kan använda kranvatten om det är av bra kvalitet, men då bör du koka upp vattnet, låta sjuda i 5 min och sedan låta svalna innan du använder det.

Verktyg, redskap, flaskor och burkar (ej förslutningar) diskas med milt diskmedel och får torka. Precis innan du börjar tillverka din kräm kan du spraya behållare, verktyg, flaskor och förslutningar med desinficerande isopropylalkohol, som snabbt avdunstar. Isopropylalkohol finns att köpa över disk på apotek, och en 28 mm sprayförslutning brukar passa de 100 ml flaskor isopropylalkoholen kommer i.

Tänk på att det här receptet är framtaget och testat med just detta recepts ingredienser och doseringar. Gör du förändringar i receptet kan konsistens, stabilitet och hållbarhet förändras. Med utbyte av ingredienser förändras också funktion och känsla av cremen. Men det behöver inte vara av ondo! Kanske kan du med dina egna justeringar gör den ultimata ekocremen just för dig!

Fakta emulsioner

En emulsion är en blandning av vattenlösliga och fettlösliga ingredienser. Typiska emulsioner är cremer och lotioner.

Då fett och vatten inte blandar sig med varandra behöver man ett emulgeringsmedel för att emulsionen ska hålla ihop. En emulsion kräver oftast också något förtjocknings- och/eller stabiliseringsmedel för att få en bra konsistens.

Det finns två typer av emulsioner: olja-i-vatten (o/w oil-in-water)-emulsion och vatten-i-olja (w/o water-in-oil)-emulsion. En o/w-emulsion innebär en emulsion som består av små, små oljedroppar omslutna av vatten. En w/o-emulsion innebär en emulsion som består av små, små vattendroppar omslutna av olja. Den vanligaste typen av emulsion är en o/w (olja-i-vatten)-emulsion, då denna har en lättare känsla och känns mindre fet, även med samma fetthalt som en w/o. Makersemulgering är ett emulgeringsmedel som är avsett för o/w-emulsioner.

En emulsion behöver alltid konserveras om den ska hålla i mer än någon vecka. Med rätt konservering och renlighet håller din naturliga emulsion i upp till ett år.

I Organic Makers sortiment finns naturliga emulgeringsmedel och moderna ekologiska konserveringsmedel som gör din kräm hållbar i flera aspekter.

0 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Prenumerera på Organic Makers nyhetsbrev.