DIY Bodybutter med cupuacu - gör din egen ekologiska hudvård - organicmakers.se

DIY – Emulgerat Body Butter eller tjock kräm för kropp och ansikte

Recept på ett Body Butter eller rik creme med rejält fuktighetsbevarande cupuaçusmör och flera mjukgörande och välgörande oljor är receptet på menyn! Med så här fina ingredienser passar cremen utmärkt även som ansiktscreme för torr hud: återfuktande, fuktighetsbevarande och återfettande utan att täppa till porer. Eftersom cremen är emulgerad innehåller den även vatten och fuktgivare, vilket behövs för skön återfuktad hud.

Det här blir en mycket skön creme vars vegetabiliska fetter består av cupuaçusmör, makadamiaolja och nattljusolja. Cupuaçusmöret är ett växtsmör som innehåller β-Sitosterol, en fytosterol som verkar antiinflammatoriskt på cellnivå och förbättrar hudens barriärfunktion. Cupuaçusmör har också en enastående förmåga att hålla fukt, vilket gör att cremen gör huden mjuk och smidig under lång tid. Makadamiaoljan är en fet och len olja, och nattjusoljan är mycket rik på Omega 3-fettsyror (GLA) som återställer balansen i torr och narig hud. Makersemulgering är inte bara ett naturligt emulgeringsmedel, utan gör även att huden bättre bevarar sin fukt. Naturlig e-vitamin är en antioxidant som, förutom att ger bra antioxidant effekt på huden, även skyddar oljorna och fetterna i cremen mot oxidation.

I vattenfasen av cremen (en emulgerad kräm är en blandning, emulsion, av vattenlösliga och fettlösliga ingredienser) finns fuktighetsgivande natriumlaktat, en naturlig fuktighetsfaktor som också stabiliserar cremens pH-värde, och Makerskonservering, en synergi av konserverande naturliga växtämnen med tillsats av glycerin som också verkar fuktighetsbevarande (du måste konservera cremen om den ska hålla mera än bara upp till en vecka i kylskåp). Tarakärnmjöl är en vattenförtjockare som stabiliserar cremen och ger en skön känsla.

Cetylalkohol och Makers Silk är naturliga konsistensgivare som ger spridbarhet och lätthet, en känsla jämförbar med de bästa ekologiska cremerna på marknaden. Professionell DIY-hudvård helt enkelt!

Vill du doftsätta din creme lägger du till 1% eteriska oljor. Eteriska oljor har både doft och funktion; de har många hudvårdande egenskaper, och för att veta vilken eller vilka doft och funktion du vill ha kan du läsa våra inlägg om eteriska oljor här i bloggen.

recept: Diy Emulgerat Body Butter / Tjock creme

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Vattenfas

A62.9%Renat Vatten – Aqua PurificataMängd g
A4%MakerskonserveringMängd g
A1%NatriumlaktatMängd g
A0.6%TarakärnmjölMängd g

Fettfas

B5%MakersemulgeringMängd g
B10%Makadamiaolja EKOMängd g
B4%Nattljusolja EKOMängd g
B5%Cupuaçusmör EKOMängd g
B2%CetylalkoholMängd g
B5%Makers SilkMängd g
B0.5%Naturlig E-vitaminMängd g

Tillsatsfas (utöver 100%)

C0.2%MjölksyraMängd g
C1% Ev eterisk oljaMängd g

Receptnoter: *En droppe mjölksyra ur våra droppinsatser väger 0.036 gram. 0.2% mjölksyra motsvarar alltså ca 5.5 droppar per/100 g eller 13.75 droppar per 250 g. Avrunda uppåt till närmaste heltal droppar.

Gör så här:

Vattenfas:

Väg upp alla flytande ingredienser i vattenfasen (allt utom tarakärnmjölet) i en värmetålig behållare som rymmer ungefär dubbelt så mycket som mängden färdig kräm. 

Väg upp tarakärnmjölet separat, det ska tillsättas när du värmer vattenfasen.

Fettfas:

Väg upp alla ingredienser i fettfasen i en värmetålig behållare. Välj en behållare som är så smal och hög som möjligt, men där din stavmixer går ner. Vi rekommenderar våra värmetåliga glasbägare; t.ex. för 300 g kräm väljer du en 600 ml bägare.

Uppvärmning:

Sätt både behållaren med vattenfas och behållaren med fettfas i ett vattenbad och värm upp under omrörning då och då. Ha koll på temperaturerna med en termometer. Tänk på att fettfasen värms upp snabbare då det är en mindre mängd. När vattenfasen kommit upp i ca 50 grader är det dags att tillsätta tarakärnmjölet – lite i taget. Rör ut tarakärnmjölet noga, det får inte vara några klumpar kvar.

Emulgering:

När båda faserna nått 80 grader är det dags för emulgering. Häll vattenfasen i fettfasen och rör om. Sätt i stavmixern och kör på högsta hastighet i ca 2-4 minuter. Emulgeringen är klar när du ser att cremen blivit vit och jämn. Rör om med en glasstav i cremen; om det blir ljusare vita stråk och lite mörkare gråaktiga stråk är emulgeringen inte klar. Fortsätt att emulgera med mixerstaven till färgen är helt jämn även vid omrörning. Emulsionen är fortfarande tunn; den kommer att tjockna under nedsvalningen.

Omrörning och nedkylning:

Nu är cremen emulgerad, men för att förbli stabil behöver du röra om cremen under nedsvalningen. Ta upp behållaren ur vattenbadet och börja röra om lugnt och jämnt med t.ex en glasstav. Omrörningen tar en bra stund, så om du vill kan du röra om med degkrokarna på en elvisp. Har du ett ställ till din elvisp eller liknande är det att rekommendera; det kan bli ganska drygt att stå och röra en lång stund. Använd inte vispar, det ska inte vispas in luft i cremen. 

När temperaturen har kommit ner i ca 50 grader kan du påskynda nedkylningen genom att sätta behållaren i ett kallt vattenbad. TIPS: Vid ca 50 grader kan du även se om emulgeringen blivit tillräckligt bra. Är det en slät kräm som till utseendet påminner om majonnäs är den bra emulgerad. Om den mer ser ut som en sockerkakssmet kan den behöva en andra emulgerings-mixning i det här stadiet; sätt ner mixerstaven och mixa cremen jämn. Blev det skillnad?

Tillsatsfas:

När temperaturen på cremen har kommit ner under 30 grader är det dags att tillsätta eventuella eteriska oljor. Tillsätt sakta och rör om noga.

Nu ska mjölksyra droppas i för att cremen ska få rätt pH-värde, detta för att ge ett pH på ca 5.0, ungefär som hudens eget. pH-värdet är också viktigt för att konserveringen ska fungera. Du behöver ca 4 droppar mjölksyra per 100 g creme, men kolla gärna pH-värdet med pH-stickor också och tillsätt mer om det behövs. Doseringen 4 droppar per 100 g är baserat på att du använder renat vatten, på kokt kranvatten kan pH-värdet variera lite och bör mätas med pH-stickor.

Nu kan du röra om lite då och då tills cremen är rumstempererad. Häll sedan upp i rena burkar och förslut.

Hållbarhet:

Den här cremen håller i 10 månader i rumstemperatur om du har varit noga med hygienen både under tillverkningen och användningen. Använd gärna en cremespatel för att ta upp cremen ur burken, så riskerar du inte att få smuts och bakterier i burken. Om du gör flera burkar, förvara burkarna som inte används väl förslutna i kylen, och ta fram och öppna en ny burk när du behöver. Förvara inte cremen du använder i kylen; att ta in och ut den gång på gång kan skapa kondens och instabilitet i cremen.

Hur mycket ska jag göra?

Receptet är angivet i viktprocent, vilket betyder att du väger upp alla ingredienser med en precisionsvåg.

För att cremen ska gå att emulgera med en mixerstav behöver du göra minst 200 g creme, och använda en bägare som är smal och hög men tillräckligt vid för mixerstaven, t.ex en 400 ml glasbägare. Mixerhuvudet måste täckas av blandningen för att du ska kunna emulgera ordentligt. Är du inte van vid att göra dina egna cremer rekommenderar vi att göra minst 300 g per gång, för enkelhetens skull.

Kan jag ändra i receptet?

Vissa ingredienser i receptet är nödvändiga att använda i den dosering som anges för att cremen ska funka och vara hållbar. De ingredienser du inte kan byta ut eller ändra doseringen av är makerskonservering, tarakärnmjöl*, makersemulgering, E-vitamin och mjölksyra (som dock kan doseras olika beroende på uppmätt pH-värde). *Tarakärnmjöl kan bytas mot xanthangummi, som då doseras med ca hälften av tarakärnmjölets mängd.

Utbyte av vattenlösliga ingredienser:

Vattnet kan helt eller delvis bytas ut mot hydrolat, eller ersättas procentvis mot andra flytande vattenlösliga ingredienser. Tänk på att pH-värdet kan förändras om du ändrar i receptet, så då måste du kolla av med pH-stickor i tillsatsfasen så att det slutgiltiga pH-värdet blir omkring 5.0. Undvik vätskor som inte är helt renade, eller som kan ha spår av växtdelar kvar, t.ex växtavkok, då de kommer att drastiskt sänka hållbarheten på cremen, även med konservering. Du kan också tillsätta fler vattenlösliga ingredienser, t.ex fler fuktgivare/fuktighetsbevarare som pentylenglykol, pantenol, niacinamid, Sodium PCA eller Hyaluronsyra lågmolekylär (ej högmolekylär då den skapar ett gel). Sänk mängden vatten med motsvarande mängd.

Utbyte av oljelösliga ingredienser:

Vad gäller oljor och oljelösliga ingredienser som oljeextrakt, kan du mer fritt byta till de oljesorter, kombinationer och oljelösliga extrakt som passar dig. Oljor har inget pH-värde, så pH-värdet förändras inte när du byter oljor i receptet. Tänk dock på att konsistensen och känslan kan förändras med olika oljor. Generellt är det oljorna med mest fleromättade fettsyror som ger en kräm med en ”lätt” känsla, medan de med mer mättade fettsyror ger en tyngre och fetare känsla. Däremellan hamnar oljorna med mycket omättade fetter, men de beror också på hur mycket fleromättade eller mättade fettsyror oljan innehåller. Läs mer om oljor och fettsyror i vårt inlägg Torrhetsgrad och egenskaper av vegetabiliska oljor.

Både Cupuaçusmör och cetylalkohol fungerar i det här receptet som co-emulgatorer, det vill säga att de hjälper cremen att hålla sig stabil. De bidrar också till högre viskositet (tjocklek) på cremen. Cupuaçusmöret har massor med välgörande växtämnen och fettsyror, och binder också fukt, så att huden håller sig mjuk och smidig länge. Cetylalkoholen ger även glid och spridbarhet. Du kan ersätta Cupuaçusmör och/eller cetylaklohol med kakaosmör och/eller sheasmör, men konsistensen kommer att bli lite annorlunda; lite fetare och glansigare.

Vill du ha en tonad creme med extra välgörande egenskaper? Byt ut en del av oljorna (2-3%) till ett oljelösligt extrakt, t.ex. amaranth, chia, havtorn ringblomma, morot eller kamomill.

Tänk på att det här receptet är framtaget och testat med just detta recepts ingredienser och doseringar. Gör du förändringar i receptet kan konsistens, stabilitet och hållbarhet förändras. Med utbyte av ingredienser förändras också funktion och känsla av cremen. Men det behöver inte vara av ondo! Kanske kan du med dina egna justeringar gör den ultimata ekocremen just för dig!

ingredienser i receptet

11 kommentarer

 1. Marie Norder Asphol 28 december, 2021 Svara

  Hej!

  Jag skulle göra denna body butter igår. En body butter är för mig extra tjock och krämig men min blev tyvärr bara som en tjockare lotion. Jag har följt receptet. Jag ska prova att hälla upp den och mixa med mixerstaven igen. Om det inte hjälper, har ni något tips på vad jag kan göra?

  Hälsningar
  Marie

  • Organic Makers 7 januari, 2022 Svara

   Hej1 Om du har använt alla ingredienser i receptet borde det bli tjockt. Vill du ha det ännu tjockare kan du öka lite av de ingredienser som ger fasthet; tex cetyalkohol eller cupuaçosmör!

 2. Linda 14 februari, 2021 Svara

  Strunta i min kommentar, jag såg sen att det stod att det skulle vara minst 200g. Men ändra grundrecept till 200g.

 3. Linda Nyren 14 februari, 2021 Svara

  100g är en fis i rymden, och kan knappt mixas. Det vore bra om det stod en mängd som rekommenderas för det här receptet. Nu är jag väldigt besviken, mycket besvär för ingenting, och nu vill jag inte göra nytt längre.

 4. Anne Camilla Therése Lindskoug 14 januari, 2020 Svara

  Kan jag vispa med en elvisp istället? Jag kan ta bort den ena och vispa med en av visparna i en hög skål. Detta har funkat när jag vispat smör/oljebaserade krämer. Eller är detta annorlunda?

  • Organic Makers 19 januari, 2020 Svara

   Hej, För det här receptet (och för det mesta när du gör en emulsion) så behöver du stavmixer. Elvisp räcker inte för att ge en tillräckligt stabil emulsion, creme. En stavmixer slår sönder vatten och fett till små små droppar, vilket krävs för en stabil emulsion, medan en visp mer är till för att vispa in luft och fluffighet, vilket passar bättre till t.ex ett vispat body butter med bara oljelösliga ingredienser.

 5. linadahm 7 februari, 2019 Svara

  Frågor om utbytta ingredienser:
  1: Det står att man inte kan byta ut tarakärnmjölet, men vad skulle hända om man istället använder xanthangummi (i mindre mängd förstås)? Jag har förstått att de har ungefär samma funktion.
  2: Om man vill byta ut Cetylalkoholen, borde man inte kunna ersätta med mer makers silk, mer Cupuaçusmör, eller kanske en kombination av båda?

  • Organic Makers 7 februari, 2019 Svara

   Hej Lina!
   Ja, du kan byta ut tarakärnmjölet mot xanthangummi i mindre mängd, 0.25-0.3% brukar vara lagom. Cetylalkoholen har en ganska unik effekt som inte går att ersätta, cetylalkoholen bidrar också till fasthet, så om du inte vill ha cetylalkhol i bör du byta ut det mot ett vax, och lite Makers Silk kan nog också vara bra för att efterlikna känslan litegrann.

 6. Organic Makers 31 januari, 2019 Svara

  Hej Eva,
  Ja, du kan tillsätta lågmolekylär hyaluronsyra till det här receptet. Högmolekylär HA bildar gel och gör cremen för tjock.
  Tillsätt ca 0.75% lågmolekylär HA (ca 2 strukna kryddmått per 100 g) i vattenfasen i början!
  https://www.organicmakers.se/shop/hem/ravaror/aktiva-aemnen-och-extrakt/hyaluronsyra-lmw/

  • Eva Lindgren 31 januari, 2019 Svara

   Tack, det ska jag prova!

 7. Eva Lindgren 31 januari, 2019 Svara

  Hej! Går det att lägga till hyaluronsyra till den här krämen?

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *