DIY ekologiska lotionbars – variationer på ett recept

DIY ekologiska lotionbars - organicmakers.se
DIY ekologiska lotionbars - organicmakers.se

DIY ekologiska lotionbars – variationer på ett recept

Receptet på lotionbars – som du hittar här >> – är ett av de mest populära recepten i vår receptblogg. Och det är klart; de är lätta och roliga och göra, och de ger helt ekologisk och jätteskön hudvård.
Varför inte göra lotionbars i present? Du kan gjuta dem i olika formar och lägga dem i en vacker burk! Garanterat uppskattat!

Grundreceptet på ekologiska lotionbars är lika delar bivax, sheasmör paradoxa och kokosolja, vilket blir lagom hårda men ändå krämiga lotionbars. Smält samman alla ingredienser över ett vattenbad, droppa i eventuella eteriska oljor som doftsättning, och häll upp i formar!

Du kan gjuta dina lotionbars i vilken mindre form som helst. Sist hällde jag smeten i en vanlig isbitsbricka, det blev fina små lotionbars, nästan som små diamanter!

Receptet på lotionbars kan varieras i ingredienser och doft. Olika fetter vaxer och oljor ger lite olika egenskaper, egenskapen för varje ingrediens kan du läsa om i webbutiken. Det viktiga är att du har en bra balans i konsistensen, det vill säga att din lotionbar blir tillräckligt hård för att inte smälta direkt, men tillräckligt mjuk för att smörja in dig med.

Här är lite variationer på recept som blir lagom i konsistensen. Och vill du ha en mjukare lotionbar ökar du bara andelen av den mjukaste ingrediensen något, och vill du ha den hårdare ökar du andelen av den hårdaste ingrediensen (vaxet eller kakaosmöret).

Lotionbars med kakaosmör (utan bivax; veganska)

Mängden anges i vikt-%, det vill säga andelen av totalt 100 (g)

40% Sheasmör Paradoxa
30% Kakaosmör
20% Kokosolja virgin eller kokosolja deo
10% Karnaubavax

Lotionbars med mandelolja:

35% Vitt bivax
30% Sheasmör Paradoxa
20 % Mandelolja
15% Kokosolja

Lotionbars med sheasmör Nilotica & Cupuaçusmör (mycket fuktighetsbevarande)

35% Gult bivax eller vitt bivax
30% Sheasmör Nilotica
20% Cupuaçusmör
15% Vegetabilisk kallpressad olja, tex jojobaolja, mandelolja eller sesamolja.

Det var några exempel. Var inte rädd för att experimentera själv! Har du hud med eksem t.ex. kan du välja en läkande olja som t.ex hampfröolja eller svartkumminolja i det sista receptet.
Kanske vill du prova dig fram till ditt eget perfekta recept? Det är bara att sätta igång! Tänk på att skriva ner exakta mängder när du experimenterar, så att du vet hur du gjorde när det blev så där helt perfekt!

Vill du doftsätta din lotionbars gör du det med eteriska oljor som du droppar ner i den smälta blandningen precis innan du häller i dem i formarna. Max 1% eteriska oljor av det totala receptets mängd är en bra tumregel.

Tips!

Hur mycket rymmer den/de formar som du vill använda? Fyll formarna med vatten och häll över i en graderad måttbägare så ser du hur mycket lotionbarssmet du ska göra.
100 g oljor och vaxer blir drygt 100 ml smet, vilket är perfekt då det alltid blir lite spill. Gör alltså samma mängd i gram som formarna rymmer i ml.

Ingredienser i recepten:

22 kommentarer

 1. Eva-Charlotte Nyström 4 januari, 2024 Svara

  Hej! Gjorde LOTIONBARS MED MANDELOLJA för någon vecka sedan. Tycker de är för hårda/torra – de smälter inte på huden. Kan jag smälta om dem och tillsätta något för att få dem att smälta bättre på huden?

  • Organic Makers 4 januari, 2024 Svara

   Hej! Ja, det går fint att smälta om dem- Vill du ha en mjukare konsistens så minskar du mängden bivax och ökar i första hand mängden mandelolja, men du kan även prova att öven öka mängden kokosolja!

  • Organic Makers 6 januari, 2024 Svara

   Hej!
   Blir de för hårda för din smak går det bra att smälta ner dem igen och tillsätta lite mer flytande olja!

 2. Sofie 22 mars, 2021 Svara

  Hej! Älskar denna sida! Håller på med alla möjliga recept! Undrar om jag kan ha i örtextrakt i lotionbarsen?
  Mvh Sofie

  • Organic Makers 26 mars, 2021 Svara

   Hej Sofie!
   Ja det går utmärkt! Ca 3% av total mängd!

 3. Jennifer 9 februari, 2020 Svara

  Hej!
  Kan man använda sheasmör istället för lut när man gör tvål?

 4. Erika 11 april, 2019 Svara

  Hej, hoppas att jag kan få svar här.. Har en hud som kliar extremt mycket, både armar och ben, och tänkte göra en lotionbar. Har hittar en oljeblandning som jag skulle vilja prova. Tror ni man bara kan tillsätta bivax till denna, eller har ni något recept ni tycker jag ska prova?
  Tack för hjälp

 5. Vigdis 3 januari, 2019 Svara

  Hej! Hur får man tag på såna där fina glasburkar som ni har på bilden? 😊

 6. Miriam 19 januari, 2018 Svara

  Går det bra att använda candelillavax i den veganska istället för det andra?

 7. juali 26 november, 2017 Svara

  hej! testade precis göra lotionbars, och råkade tyvärr få in vatten från vattenbadet i blandningen med alla ingredienser tillsatta… går det att rädda? finns det något smidigt sätt att separera fettet och vattnet?

 8. Maj-Lis 21 september, 2016 Svara

  Tack för tipset! Rengjorde med Linoljesåpa , och så lätt och fina mina kärl och verktyg blev??!

 9. Maj-Lis 19 september, 2016 Svara

  Hej, har gjort min första laddning med bars. Känns så skön på huden. Men hur rengör jag skålar och glaspinnar på bästa sätt? De får en fet hinna med vanligt diskmedel.

  • Organic Makers 19 september, 2016 Svara

   Hej Maj-Lis!
   Det bästa sättet att rengöra verktyg och behållare från olja och vax är att använda en fet såpa, linsåpa. Den löser upp fettet effektivt och sen kan det diskas utan problem. Gör så här: Torka ur så mycket som möjligt av fett och vax med papper. Detta är lättast medan det fortfarande är varmt. Gnid sedan in en klick linsåpa UTAN vatten. Detta löser effektivt fett och vax. Skölj av och efterdiska som vanligt med diskmedel!

 10. Maria 16 mars, 2016 Svara

  Hej!
  Om jag vill göra vaniljbaren. Hur tänker jag enklast med måtten? Har lite svårt att omvandla :$

  Tack för hjälp!
  Mvh Maria

 11. Tussa 9 januari, 2016 Svara

  Bra att ni ska fixa tvålrecept! 🙂 Idag har jag gjort en laddning men svårt att hitta recept på svenska och med svenska mått. Vore jättebra om ni kunde göra ett recept på shampoo-bars/shampootvål också. 🙂

 12. Mette Johansson 26 december, 2015 Svara

  Hej,

  Är helt ny till er hemsida, men måste säga att jag redan är kär.
  Min julklap var en stor beställning som jag längtar efter. Under tiden så läser
  jag på massor. Jag hittar inget om hemmagjord tvål, så jag undra om Glycerin kan ersätta Glycerin massa i tvåltillverkning?
  Eller kan jag ta detta lotion bars och tillsätta Glycerin?

  Mvh

  Mette

  • Organic Makers 28 december, 2015 Svara

   Hej Mette,
   Egentillverkad tvål är en helt annan sak. Riktig tvål kräver nogranna recept och tillvägagångsätt. Det kommer snart recept på egentillverkad tvål i bloggen. Glycerintvålmassa är inte riktig tvål, och man kan heller inte använda glycerin som tvål. Glycerin bildas i liten mängd när man tillverkar riktigt tvål. Håll ut, recept på tvål kommer 😉

 13. sophie 4 november, 2015 Svara

  Kan man ha vaniljolja i den veganska varianten?

 14. Sven T 23 juli, 2015 Svara

  Jag använde pepparkaksformar när jag tillverkade lotion bars. Hjärtformade t.ex.
  Lägg dem i frysen en stund först, så stelnar smeten direkt närmast kanten – då rinner ingen smet ut om formen är litet skev…

 15. Hanna 24 maj, 2015 Svara

  Hejsan! Är total nybörjare på DYI hemmablandningar, måste säga att jag ÄLSKAR er hemsida och butik! Har nu som första hemmakok gjort lotion bars på 1/3 var kokosolja, sheasmör och bivax. Hade i ganska mycket eterisk grapeolja för doften. Skitskön! Och luktar så gott. Tidigare har jag använt mycket ren kokosolja på huden, framförallt torra händer, vilket jag gillar, men det här var ännu skönare – en känsla av fukt och mindre oljighet som stannar på huden längre, men ändå är mindre oljig. Använder också denna lotionbar på läpparna, jätteskön!
  Ett bra tips som jag fick när jag var inne i er butik var att om jag inte är nöjd med konsistensen så kan jag ju bara smälta ner allt igen, och sedan blanda i lite mer av någon av ingredienserna för att ändra konsistensen. Gjorde det mycket lättare att sätta igång! 😉
  En fråga: hur lång hållbarhet har lotion bars, ungefär?
  Allt gott från Hanna!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *