DIY cleansing bar - ansiktstvätt

DIY cleansing bar: pH-balanserad rengöringskaka

En mild krämig rengöringskaka funkar perfekt som ansiktsrengöring, och kan dubbla som både kroppsrengöring och schampo som den är eller med små modifieringar.

En rengöringskaka görs enligt samma princip som en schampokaka – som du hittar recept på här – och rikligt med kaolin vit lera ger den nyttiga mineraler och en riktigt krämig känsla.

Den här kakan passar utmärkt som ansiktsrengöring. Ingredienserna är få, men du kan alltid berika kakan med ytterligare ingredienser, t.ex örtextrakt, örtpulver och doft, se förslag i receptet nedan.
SCI är en mild tensid i form av granulat som ger en mild tvätteffekt och ett mjukt lödder. En stor andel kaolin vit lera ger rengörande egenskaper, berikande mineraler krämighet. Kakaosmör är viktigt i det här receptet; det ger återfettning med är också det som ger kakan sin hårdhet – när den stelnat helt efter några timmar är kakan hård, men löddras upp direkt i kontakt med ljummet vatten. Lite arganolja – eller en eller flera andra oljor efter dina behov, ger ytterligare återfettning och mildhet. Slutligen några droppar mjölksyra, sänker pH-värdet till ett riktigt ansiktsvänligt pH-värde kring 5.0. Det här är en kaka som tvättar rent utan att förstöra hudens egen nyttiga bakterieflora och barriär!

Recept DIY CLEANSING BAR: PH-BALANSERAD RENGÖRINGSKAKA

Du kan själv skriva in mängden du vill göra. 100 g är lagom till tvål kakaor. Använder du schampokakpress behöver du ca 60 g per kaka.

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Smältfas

20% Kakaosmör Mängd g
10% Arganolja Mängd g

Pulverfas

30% SCI Sodium Cocoyl Isethionate Mängd g
40% Kaolin Vit lera Mängd g

Tillsatsfas (utöver receptets procent)

0.4% Mjölksyra Mängd g

Valfria övriga tillsatser (kan skippas)

1% Eteriska oljor Mängd g
1% Eller naturliga doftoljor Mängd g
3% Örtextraktoljor (byt ut motsvarande mängd olja i recepetet) Mängd g
2% Röd, grön eller gul lera (byt ut kaolin motsvarande) Mängd g
1% Örtpulver Mängd g
0.2% Oxidpigment eller färgad mica Mängd g

Receptnoter: 0.4 g% mjölksyra motsvarar 10-11 droppar per 100 g smet.

Gör så här:

 1. Väg upp och smält kakaosmör och olja.
 2. Väg upp och tillsätt SCI och kaolin
 3. Rör samman till en jämn smet.
 4. Tillsätt mjölksyra och ev. övriga tillsatser och arbeta ihop.
 5. Stjälp upp på bakplåtspapper och låt svalna/stelna tills degen är fast nog att bearbeta med händerna utan att den klibbar.
 6. Forma till runda kakor, för hand eller med schampokakspress.
 7. Låt stelna tills kakorna är hårda, minst 12 timmar i rumstemperatur eller kortare i kyl. Klart!

Instruktionsvideo!

Vad skiljer en schampokaka, en tvättkaka & en tvål?

En cleansing bar är inte samma sak som en tvål. En tvål är förtvålade fettsyror från oljor medan en schampokaka eller en tvättkaka består av andra former av tensider – i detta fall SCI -, aktiva ingredienser och bindemedel. En schampo- och tvättkaka kan, till skillnad från tvål, pH-regleras till ett pH-värde likt hudens eget, lätt surt kring pH 5.0, vilket är särskilt bra vid hår- och ansiktstvätt.

En schampokaka har generellt högre halt tensid och mer tvättkraft än en tvättkaka, för att inte håret ska kännas fett. En tvättkaka har mindre halt tensid och mer återfettande ingredienser. Lera i tvättkakan ger också fina ansiktsvårdande mineraler. För torrt hår fungerar den här dock även som en schampokaka, och vill du ha tvättkakan ännu mildare för extra torr och känslig hud kan du byta ut delar av SCI mot Kaolin, så att tensidhalten blir lägre.

Råvaror & ingredienser

3 kommentarer

 1. Vitaliya 19 december, 2020 Svara

  Om man använder SCI som inte är i granulat form, är det fel att lösa upp den på samma sätt som i recept för schampokakor?

  Vilken olja kan man använda istället för arganolja?

 2. Marianne 6 december, 2020 Svara

  Hej
  Jag har precis gjort rengöringsbars med sci. Det stod inget i receptet om att sci skulle värmas. Jag fick inte det att lösas upp. Vad har jag gjort för fel?
  Mvh Marianne

  • Organic Makers 7 december, 2020 Svara

   Hej Marianne!
   Sci-n ska inte lösas upp, det blir en bra deg och en fast kaka med sci-granulaten finfördelad i smeten. När du använder den löses sci-n upp i kontakt med vatten!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Missa inga nyheter eller erbjudande!