DIY cleansing bar - ansiktstvätt

DIY cleansing bar: pH-balanserad rengöringskaka

En mild krämig rengöringskaka funkar perfekt som ansiktsrengöring, och kan dubbla som både kroppsrengöring och schampo som den är eller med små modifieringar.

En rengöringskaka görs enligt samma princip som en schampokaka – som du hittar recept på här – och rikligt med kaolin vit lera ger den nyttiga mineraler och en riktigt krämig känsla.

Den här kakan passar utmärkt som ansiktsrengöring. Ingredienserna är få, men du kan alltid berika kakan med ytterligare ingredienser, t.ex örtextrakt, örtpulver och doft, se förslag i receptet nedan.
SCI är en mild tensid i form av granulat som ger en mild tvätteffekt och ett mjukt lödder. En stor andel kaolin vit lera ger rengörande egenskaper, berikande mineraler & krämighet. Kakaosmör är viktigt i det här receptet; det ger återfettning med är också det som ger kakan sin hårdhet – när den stelnat helt efter några timmar är kakan hård, men löddras upp direkt i kontakt med ljummet vatten. Lite arganolja – eller en eller flera andra oljor efter dina behov, ger ytterligare återfettning och mildhet. Slutligen några droppar mjölksyra, sänker pH-värdet till ett riktigt ansiktsvänligt pH-värde kring 5.0. Det här är en kaka som tvättar rent utan att förstöra hudens egen nyttiga bakterieflora och barriär!

Recept DIY CLEANSING BAR: PH-BALANSERAD RENGÖRINGSKAKA

Du kan själv skriva in mängden du vill göra. 100 g är lagom till tvål kakaor. Använder du schampokakpress behöver du ca 60 g per kaka.

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Smältfas

20%Kakaosmör EKOMängd g
10%Makadamiaolja EKOMängd g

Pulverfas

30%SCI Sodium Cocoyl IsethionateMängd g
40%Kaolin Vit leraMängd g

Tillsatsfas (utöver receptets procent)

0.4%MjölksyraMängd g

Valfria övriga tillsatser (kan skippas)

1% Eteriska oljorMängd g
1% Eller naturliga doftoljorMängd g
3% Örtextraktoljor (byt ut motsvarande mängd olja i recepetet)Mängd g
2% Röd, grön eller gul lera (byt ut kaolin motsvarande)Mängd g
1% ÖrtpulverMängd g
0.2% Oxidpigment eller färgad micaMängd g

Receptnoter: 0.4 g% mjölksyra motsvarar 10-11 droppar per 100 g smet.

Gör så här:

 1. Väg upp och smält kakaosmör och olja.
 2. Väg upp och tillsätt SCI och kaolin
 3. Rör samman till en jämn smet.
 4. Tillsätt mjölksyra och ev. övriga tillsatser och arbeta ihop.
 5. Stjälp upp på bakplåtspapper och låt svalna/stelna tills degen är fast nog att bearbeta med händerna utan att den klibbar.
 6. Forma till runda kakor, för hand eller med schampokakspress.
 7. Låt stelna tills kakorna är hårda, minst 12 timmar i rumstemperatur eller kortare i kyl. Klart!

Instruktionsvideo!

Vad skiljer en schampokaka, en tvättkaka & en tvål?

En cleansing bar är inte samma sak som en tvål. En tvål är förtvålade fettsyror från oljor medan en schampokaka eller en tvättkaka består av andra former av tensider – i detta fall SCI -, aktiva ingredienser och bindemedel. En schampo- och tvättkaka kan, till skillnad från tvål, pH-regleras till ett pH-värde likt hudens eget, lätt surt kring pH 5.0, vilket är särskilt bra vid hår- och ansiktstvätt.

En schampokaka har generellt högre halt tensid och mer tvättkraft än en tvättkaka, för att inte håret ska kännas fett. En tvättkaka har mindre halt tensid och mer återfettande ingredienser. Lera i tvättkakan ger också fina ansiktsvårdande mineraler. För torrt hår fungerar den här dock även som en schampokaka.
Vill du ha tvättkakan ännu mildare för extra torr och känslig hud kan du byta ut delar av SCI mot Kaolin, så att tensidhalten blir lägre.

DIY cleansing bar - ansiktstvätt

Råvaror & ingredienser

14 kommentarer

 1. Alessandra 11 augusti, 2023 Svara

  Hej,

  Jag tycker att det var svårt att väga mjölksyran 0,4 gr, i receptet ser det ut att du häller några droppar, hur många droppar hade du i det receptet?
  Mvh, Alessandra

  • Organic Makers 14 augusti, 2023 Svara

   Hej!
   Ja, mjölksyra är svårt att väga upp. Därför anger vi alltid antal droppar i receptnoterna under själva receptuträknarna.
   Antal droppar är beräknat på vår 80%-iga mjölksyra med medföljande droppinsats där varje droppe väger ca 0,036g, 10-11 droppar är alltså lagom för 100 g av detta recept!
   Vår Mjölksyra hittar du här>

 2. Maria 20 juli, 2022 Svara

  Är det fel olja i receptet, står macadamiolja men ni visar med arganolja?

  • Organic Makers 9 augusti, 2022 Svara

   Hej, I det här receptet går det bra att använda olika oljor; både arganolja och makadamiolja ger en fin cleansing bar 🙂

 3. Julia 6 juni, 2021 Svara

  En till fråga. Kan man ha i aktivt kol istället för oxidpigment?

 4. Julia Hall 30 maj, 2021 Svara

  Hej! Går det att använda lite rassal tvättlera för att få en lätt skrubbeffekt i den här rengöringskakan?

 5. Gabbi 30 maj, 2021 Svara

  Hej,
  Jag älskar denna milda rengöringskaka! Den är jättemild och lämnar huden ren men inte torr.
  Jag undrar om man kan ha i vattenlösliga ingredienser i denna som pilbarksextrakt för att få in salicylsyra i rengöringen?

 6. Sofia Junell 19 april, 2021 Svara

  Hej! Jag får lätt finnar av mättat fett, såg att kakaosmör innehåller en del mättat fett, kan jag byta ut detta mot exempelvis SHEASMÖR NILOTICA? Eller ren olja och göra en flytande variant? Tacksam för svar!

  • Organic Makers 21 april, 2021 Svara

   Hej Sofia!
   Kakaosmöret är det som ger fasthet åt kakan, och det har perfekt smälttemperatur för att tillsammans med SCI lösas upp i ljummet vatten. Det finns ingen bra ersättning för kakaosmör i denna kaka, men kakaosmörets fetter är balanserande och ska inte skapa finnar, särkilt inte i en sådan här rengöringskaka. Så prova!

   • p.berglund 8 juni, 2021 Svara

    Hej,
    Jag har gjort några rengöringskakor men dom blir hela tiden för lösa. Är noga med att följa receptet noga. Använder andra leror. Vad gör jag för fel??

 7. Vitaliya 19 december, 2020 Svara

  Om man använder SCI som inte är i granulat form, är det fel att lösa upp den på samma sätt som i recept för schampokakor?

  Vilken olja kan man använda istället för arganolja?

  • Organic Makers 22 december, 2020 Svara

   Sci i större form, t.ex som nudlar, kan behövas smältas lite i kakaosmöret och oljan för att hålla ihop, men det går bra om det finns lite synliga bitar av nudlar kvar i kakan, då SCI inte smälter helt i oljor och fetter. Även granulaten (se kommentar och svar nedan) finns kvar som korn i kakan, då SCI främst är vattenlösligt. Finfördelat i kakan löser de sig i kontakt med vatten, och det är det som ger själva tvättkraften i kakan. 🙂

 8. Marianne 6 december, 2020 Svara

  Hej
  Jag har precis gjort rengöringsbars med sci. Det stod inget i receptet om att sci skulle värmas. Jag fick inte det att lösas upp. Vad har jag gjort för fel?
  Mvh Marianne

  • Organic Makers 7 december, 2020 Svara

   Hej Marianne!
   Sci-n ska inte lösas upp, det blir en bra deg och en fast kaka med sci-granulaten finfördelad i smeten. När du använder den löses sci-n upp i kontakt med vatten!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *