DIY naturlig botanisk fuktspray

DIY Botaniskt fuktspray

Botaniskt fuktspray med naturliga fuktgivare som både ger fukt och ökar hudens förmåga att hålla fukt!

När luften är allt för torr och påfrestningarna för hög på grund av många olika anledningar, har huden svårt att själv hålla en bra fuktbalans. Det du behöver då är bra, naturliga ämnen som ökar hudens förmåga att hålla kvar fukten, samt återfuktar på djupet.
Ett botaniskt fuktspray kan du använda som en del i din hudvårdsrutin, efter rengöring men innan olja eller creme, eller spraya på då och då när huden känns torr!

Grunden i en bra fukttoner/fuktspray är såklart rent vatten eller annan vattenhaltig vätska som ett hydrolat. Genom att använda ett hydrolat helt eller delvis istället för vatten, får du även en mängd av hydrolatväxtens välgörande ämnen för huden.

För att huden ska ta till sig vattnet och blir bättre på att behålla fukten används fuktbindande ingredienser som glycerin, pentylenglykol (naturlig), hyaluronsyra lågmolekylär, m.fl. Förutom fuktighetsbevarande ämen kan du sedan boosta din toner/spray/gel med vattenlösliga aktiva ämnen som niacinamid, quinoaprotein, Makers Balans 7 Örter m.m.

Vi valde en lite lyxigare flaska för vårt fuktspray, men det går bra med vilken flaska med pump som helst.

Den gyllene färgen på fuktsprayen i receptet kommer av Makers Balans (3%) & Quinoaprotein (3%). Makers Balans är en kombination av 7 olika koncentrerade örteextrakt; Citronmeliss, Daggkåpa, Gullviva, Pepparmynta, Rödmalva, Röllika och Ärenpris, så det är ingrediens som ger många hudvårdande egenskaper i en och samma råvara. Quinoaprotein är en annan aktiv ingrediens som består av ett komplett protein med sjutton aminosyror, inklusive alla essentiella aminosyror. Aminosyror är byggstenarna för både peptider och proteiner, och var och en har en specifik roll i hudvård. Aminosyror har många positiva effekter i hudvård; vårdande, skyddande & antioxidant samt stimulerar kollagenbildning i huden. Niacinamide (vitamin B3) är en annan superingrediens som bidrar till minskad porstorlek, förbättrar huden förmåga att hålla fukt och verkar allmänt hudförbättrande. Men du kan själv formulera ditt fuktspray & välja helt andra ingredienser som passar dig!
För andra, färre eller fler ingredienser, se receptvariationer nedan.

Recept: Botaniskt Fuktspray

DIY botaniskt fuktspray - recept - organicmakers.se

©Organic Makers | www.organicmakers.se | Recept avsett för privat bruk. Får ej användas kommersiellt eller spridas utan källhänvisning.

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Vattenfas

84.8%Renat Vatten – Aqua PurificataMängd g
5%Pentylenglykol, naturligMängd g
4%Niacinamid vitamin B3Mängd g
3%Makers Balans 7 örterMängd g
3%QuinoaproteinMängd g
0.2%MjölksyraMängd g

Receptnoter: 0.2% mjölksyra motsvarar ca 5.5 droppar ur droppinsatsen på Organic Makers mjölksyra per 100 g produkt. Avrunda uppåt till närmsta heltal. Du kan byta ut vattnet helt eller delvis mot ett eller flera hydrolat.

Gör så här:

 1. Väg upp alla ingredienser i en väl rengjord tillverkningsbägare. Droppa i mjölksyran sist.
 2. Rör om noga tills allt är blandat.
 3. Häll upp på flaska med spray.

Hållbarhet: Konserverad enligt receptet håller den här sprayen i 3-4 månader. Helt utan konservering håller sprayen max en vecka om den förvaras i kylskåp.

Användning: Spraya på rengjort ansikte och klappa in i huden. Avsluta med ansiktsolja eller ansiktscreme. Du kan också spraya på sprayen lätt några gånger under dagen om huden känns torr.
Tips: Torra händer? Spraya fuktspray på dina händer några gånger om dagen, så återfår de snart sin fuktbalans!

Receptvariationer och utbyten av ingredienser

Hur många eller få ingredienser du vill använda är upp till dig. Det är dock viktigt att du inkluderar något som har konserverande verkan om du vill att produkten ska hålla länge än någon vecka. I en enkel, helt vattenbaserad produkt som den här kan det räcka med Pentylenglykol* som förutom att verka fuktighetsbevarande också verkar konserverande om det används i en dosering om minst 5% av total produktmängd. pH-värdet på fuktsprayen regleras med mjölksyra så att produkten får ett pH runt 4.5-5.5, vilket också är det perfekta pH-värdet för huden. Med en enkel konservering med pentylenglykol och mjölksyra håller den här produkten i 3-4 månader. Vill du ha längre hållbarhet behöver du en kombination av petylenglykol och ett naturligt konserveringmedel som Makerskonservering eller Makers Aquagard. Makerskonservering kan ge viss grumlighet i helt vattenbaserade produkter, så Aquagard att föredra. Helt utan konservering håller den här typen av produkter max ett par veckor i kylskåp och det är synd på en så fin produkt!

*Ja, pentylenglykol är BÅDE en naturlig fuktgivare och en ingrediens som verkar konserverande i enkla produkter om den doseras med minst 5% och produkten pH-regleras till ett pH-värde mellan 4.5-5.5. Enbart mjölksyra konserverar INTE en produkt, den ger ett lägre pH-värde som både passar huden bättre och gör att konserverande naturliga ingredienser får bättre verkan.

Det fina med en fuktspray är att du kan använda dig av så många eller så få vattenlösliga ingredienser du vill. Basingredienserna vatten eller hydrolat, minst 5% penylenglykol & 0.2% mjölksyra är i princip den grund du behöver, och eftersom pentylenglykol är en effektiv fuktgivare så kan det det räcka så!

För att formulera ditt eget super-fuktspray kan du utveckla receptet med vattenlösliga fuktgivare och vattenlösliga aktiva ingredienser, enligt den dosering som anges för respektive ingrediens i produktinformationen. För varje ingrediens du lägger till minskar du mängden vatten eller hydrolat med motsvarande!

Ett tips är att i stället för vatten i receptet använda dig av Trollhasselhydrolat, som i sig är mycket hudvårdande. Då Trollhasselhydrolat har ett ovanligt lågt pH-värde (ca 4.5) skippar du då mjölksyran i receptet.

Du kan inte använda eteriska oljor, vegetabiliska oljor eller andra oljelösliga ingredienser i ditt fuktspray, då de kommer att lägga sig på ytan och inte blanda sig med de vattenlösliga ingredienserna. Om du skakar flaskan kraftigt innan varje användning blandar de sig tillfälligt, men risken är då att de kloggar igen spraymunstycket. Vill du använda dig av både vattenlösliga och oljelösliga ingredienser i en och samma produkt föreslår vi istället att du gör ett Shake Serum eller en Lätt Cremegel!

Ingredienser du kan använda i din fuktspray:

Glasflaskor med spray

6 kommentarer

 1. Maja Emilia Magnusson 5 februari, 2024 Svara

  Alltså!! Detta fuktspray har varit räddningen för min hud denna vinter! (Tillsammans med oljor) Det är nästan beroendeframkallande, skulle inte klara mig utan en flaska i väskan nu.

 2. Pernilla Johansson 7 maj, 2022 Svara

  Hej! Jag råkade ta för mkt mjölksyra (ungefär dubbelt antal droppar). Kan man neutralisera det med ngt? Pentylenglykol? Eller måste man späda och lägga till av allt annat? Mycket tacksam för svar!

  • Organic Makers 9 maj, 2022 Svara

   Hej Pernilla! Dubbelt antal droppar blir inte jättesurt, så det borde klara sig. Det bästa är att kolla pH-värdet med pH-stickor, och är det lägre än pH 3.5 kan du öka pH-värdet genom att tillsätta bikarbonat löst i vatten 50/50 droppvis tills pH-värdet är pH 4.5-5.5.

   • Pernilla 13 maj, 2022 Svara

    Fantastiskt, tack snälla för svar!

 3. Moa Gerklev 6 maj, 2022 Svara

  Hej! Total nybörjare med att blanda ihop era produkter. Har länge bara använt era rena oljor och gillat det. Nu skulle jag pröva med detta receptet. Tyvärr var min våg väldigt mycket klumpigare än jag trodde och grammen studsade +-3 gram. Jag undrar därför hur viktigt det är att det blir exakt? Eller är det ok med +-3 gram? Förstår att det inte är optimalt men det känns tråkigt att behöva slänga det jag blandat ihop nu

  • Organic Makers 9 maj, 2022 Svara

   Hej! Fuktsprayen är inte särskilt känslig för variationer i doseringar, då det ska inte vara något problem!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *