Aromaterapi med ekologiska eteriska oljor - organicmakers.se

DIY aromaterapi för en pigg morgon och en avslappnad kväll

Eteriska oljor har terapeutiska egenskaper som kommer från de kemiska beståndsdelarna i oljan – och det är även de som ger doft. Ett bra sätt att använda sig av de terapeutiska egenskaperna hos olika eteriska oljor är att göra en enkel inhalator, vi kallar den aromaterapiinhalator-i-en-burk! Genom inhalering får man inte bara en härlig doftsensation; de eteriska oljornas doftmolekyler når nervsystemet via det så kallade olfaktoriska systemet, doftsinnet, och kan påverka produktion av endorfiner och noradrenalin i hjärnan. Det kan i sin tur påverka hormoner, medvetande och känslor.

Här tar vi tillvara på de eteriska oljornas olika terapeutiska egenskaper genom att kombinera eteriska oljor som är energigivande, koncentrationsfrämjande och stärkande till en inhalator som kan användas för en bra start på morgonen. Vi gör också en väl avvägd blandning med typiska eteriska oljor med lugnande och avslappnande egenskaper, som dämpar oro och gör det lättare att somna.

Vill du hellre använda aromaterapin på kroppen, hittar du längst ner recept på hur du använder blandningarna som parfym!

Recept:

DIY - aromaterapi med ekologiska eteriska oljor

God Morgon Aromaterapi

Skärp sinnena och bli av med morgontröttheten med en aromablandning av svartpeppar, grapefrukt och rosmarin. Koncentrationsfrämjande och energigivande

Koncentrerad doftolja, 10 ml

ca 100 droppar eller 3 ml eterisk olja svartpeppar

ca 135 droppar eller 5 ml eterisk olja grapefrukt

ca 60 droppar eller 2 ml eterisk olja rosmarin

Naturlig parfym, 10 ml

9 ml basolja eller tunn ester, t.ex Jojobaolja, Capric/Capryllic Triglycerid, Makers Silk eller Esterlene.

ca 10 droppar eller 0,3 ml eterisk olja svartpeppar

ca 14 droppar eller 0.5 ml eterisk olja grapefrukt

ca 6 droppar eller 0.2 ml eterisk olja rosmarin

Gör så här:

Blanda alla eteriska oljor i en liten mätbägare, eller direkt i en 10 ml brun glasflaska om du är stadig på handen. Sätt i en pipett, skruva åt ordentligt och skaka flaskan lätt. Märk eller etikettera din flaska. Du kan börja använda blandningen direkt, men det tar några dagar innan dofterna har gift sig med varandra ordentligt.

Använd så här:

Placera en ekologisk bomullsrondell i en brun 60 ml glasburk med lock. Droppa med hjälp av pipetten 10-12 droppar aromaterapiblandning på rondellen i burken. Använd burken som en inhalator och ta 5 djupa, lugna näsinandningar i burken. Upprepa 5-20 ggr med paus mellan inandningarna. Det är inte meningen att du ska bli yr av hyperventilering. Förslut burken väl efter användning. Upprepa varje morgon. Passa på att tänka på nåt roligt/spännande/utmanande medan du andas för extra pepp! Fyll på med 10-12 droppar med några dagars mellanrum, och byt ut bomullsrondellen mot en ny efter 1-2 veckor.

Du kan också öppna burken och låta innehållet sprida doft i rummet när du vaknar. Detta är dock inte lika effektivt som inhalering.
OBS! Du kan inte använda blandningen outspädd på huden. Läs nedan om hur du gör en parfymolja av blandningen.

DIY aromaterapi med ekologiska eteriska oljor

God Natt Aromaterapi

Varva ner efter en stressig dag och få lättare att somna med en kombination av lavendel, mandarin, bergamott och ylang-ylang.

Lugnande, avstressande och rogivande, 10 ml

ca 90 droppar eller 3 ml eterisk olja lavendel

ca 60 droppar eller 2 ml eterisk olja mandarin

ca 90 droppar eller 3 ml eterisk olja bergamott

ca 30 droppar eller 1 ml eterisk olja ylang ylang

Gör så här:

Blanda alla eteriska oljor i en liten mätbägare, eller direkt i en 10 ml brun glasflaska om du är stadig på handen. Sätt i en pipett, skruva åt ordentligt och skaka flaskan lätt. Märk eller etikettera din flaska. Du kan börja använda blandningen direkt, men det tar några dagar innan dofterna har gift sig med varandra ordentligt.

Använd så här:

Placera en ekologisk bomullsrondell i en brun 60 ml glasburk med lock. Droppa med hjälp av pipetten 10-12 droppar aromaterapiblandning på rondellen i burken. Använd burken som en inhalator och ta 5 djupa, lugna näsinandningar i burken. Upprepa 5-20 ggr med paus mellan inandningarna. Det är inte meningen att du ska bli yr av hyperventilering. Upprepa varje kväll en stund innan läggdags. Passa nu på att tänka på nåt fint, mjukt och mysigt medan du andas för att somna med ett leende på läpparna. Förslut burken väl efter användning. Fyll på med 10-12 droppar med några dagars mellanrum, och byt ut bomullsrondellen mot en ny efter 1-2 veckor.

Du kan också öppna burken och låta innehållet sprida doft i rummet när du ska somna. Detta är dock inte lika effektivt som inhalering.
OBS! Du kan inte använda blandningen outspädd på huden. Läs nedan om hur du gör en parfymolja av blandningen.

Använd som parfym i stället:

Vill du hellre använda aromaterapiblandningen på huden blandar du ut din aromaterapiblandning med en mild och doftlös basolja, t.ex deodoriserad jojaobaolja. Eller använd Makers Silk i stället för kallpressad olja för en tunn och lättspridd parfym! I en parfym som används punktvis på kroppen kan du använda upp till totalt 20% eteriska oljor. Huden tar precis som näsan upp beståndsdelarna i den eteriska oljan vilket gör att även en parfymolja är bra aromaterapi.

Tänk på att du aldrig ska använda eteriska oljor outspädda på huden!

Aromaterapi – Parfymolja

50 ml. Antingen mäter du upp alla ingredienser, eller så väger du upp alla ingredienser. Därför anges både ml/g.

40 ml (eller g) Caprylic/Capric Triglycerides eller Makers Silk

10 ml (eller g) Eterisk oljeblandning enligt ovan

Vill du kunna spara din parfym längre än ca 12 månader tillsätter du 0.5% e-vitamin i din doftblandning!

Blanda ingredienserna och häll upp på flaska, en 50 ml glasflaska med pipett eller pump passar bra. Parfymoljan är för tjock för att kunna sprayas som ett moln; använder du sprayförslutning kommer det en koncentrerad stråle. Du kan också använda doftblandningen som rumsdoft genom att fylla den på flaska med aromaterapikork och sätta i doftstickor som sprider doften.
Använd parfymoljan droppvis på pulspunkter som bakom örat, i halsgropen och på insidan av handlederna. Ett tips är att droppa några droppar parfymolja på insidan av handlederna och gnida dem mot varandra. Värmen av huden gör att doften blir mer intensiv, och så kan du ju även inhalera doften från handlederna. Vilken kombo!

Mer aromaterapi?

Sugen på att testa andra blandningar och funktioner av eteriska oljor? Läs om alla våra ekologiska eteriska oljor och deras egenskaper i inläggen:

11 kommentarer

 1. Lisa 9 december, 2020 Svara

  Hej!

  Kan man använda makers silk, caprylic/capric och eterisk olja i en blandning enbart och ha detta som kroppsolja? Eller saknas det något i min blandning?

  • Organic Makers 30 december, 2020 Svara

   Hej, Ja du kan använda Silk och Caprylich tillsammans med eterisk olja för en kroppsparfym eller aromaterapi. Men vi rekommenderar att du kompletterar med en eller flera vegetabiliska oljor och gärna något oljelösligt extrakt för hudvård! Bra oljor är tex makadamiaolja, aprikoskärnolja och nyponrolja

 2. JohannaB 23 augusti, 2020 Svara

  Hej. Jag vill använda doftolja/rumsdoft i glasflaska med aromaterapikork och stickor.Varför ska jag använda Caprylic/Capric Triglycerides? Kan jag inte använda tex solrosolja som bas?
  Med vänlig hälsning, Johanna

  • malin.ingevald 29 augusti, 2020 Svara

   Jag undrar samma som Johanna ovan, om annan basolja än ovannämnda går lika bra att använda.
   Tack, Med vänlig hälsning,
   /Malin

  • Organic Makers 2 september, 2020 Svara

   Hej! Caprylic/Capric Triglycerides är att föredra framför kallpressade oljor, som tex solros. Dels är Caprylic/Capric en mer hållbar olja (solros har kortare hållbarhet) som är bättre för dofter, dels har den en neutral doft och sprider doften bättre i rummet.

   • JohannaB 12 september, 2020 Svara

    Tack då förstår jag 👍🏻

 3. Randi Öhman 28 juli, 2019 Svara

  Hej ! Jag såg ett inlägg på youtube om hemma gjorda salt/mjöl/varmt vatten ”Stenar” som hon gjorde själv. Hon tillsatte eterisk olja av dofterna ros, lavendel och gardenia.
  Kan jag blanda dessa dofter i en glasflaska och använda?
  Med vänlig hälsning,
  Randi

 4. Isabell 19 september, 2018 Svara

  Hej! Kan man använda dessa recept i en sån doftlampa som man har ljus i?

 5. Organic Makers 13 september, 2018 Svara

  Hej Anita!
  Aromaterapi går utmärkt använda till barn! Dessa blandningar går utmärkt att använda för barn i alla åldrar i form av inhalatorburkarna. Aromaterapi i form av parfymolja, det vill säga att man applicerar den punktvis på kroppen, ska inte användas på barn under ca 2 år. Mellan ca 2-8 år bör man minska doseringen till ca hälften, och över åtta år går det bra att använda som i receptet ovan.

 6. anita.kralski 10 september, 2018 Svara

  Hej! Jag har en fråga, kan man använda aromaterapi till morgontrötta och kvällspigga 11 åriga barn?
  Tacksam för svår 🙂

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *