DIY ansiktscreme med bakuchiol

Dagcreme med bakuchiol, mangosmör och arganolja – DIY

En härligt lätt creme med välgörande mangosmör och mjukgörande och vårdande arganolja står på menyn. Det här är en enkel, mager, men ack så bra bascreme som passar alla hudtyper, med bara ekologiska och naturliga ingredienser. Den är mycket lätt; med bara 6% oljor/smör och möjlighet att tillsätta ytterligare några procent olja eller oljelösliga extrakt om så önskas.

Det här är en egen favoritcreme, mycket lätt på huden, lätt att göra, och enkelt anpassningsbar till de oljor vi vill ha i. Det blir en ganska tunn creme, pumpbar i t.ex 50 ml glasflaskor med pump.

Ingredienserna i receptet är ganska basic. Gör du cremer och lotioner är konservering, mjölksyra, natriumlaktat, xantangummi & pentylenglykol typiska ingredienser du behöver ha hemma. Och så emulgering förstås. I det här receptet använder vi makersemulgering som är ett mångsidigt naturligt emulgeringsmedel.

Här har vi dessutom inkluderat den omåttligt populära ingrediensen Bakuchiol, även kallat bio-retinol, som är fantastiskt verksam som hudförbättrande anti-age och akne-hämmande ingrediens.

Läs mer om receptets ingredienser, egenskaper och utbyten längre ner, nu går vi direkt på receptet!

Recept, creme med mangosmör och arganolja

Skriv in hur mycket du vill göra i rutan nedan för att räkna ut receptet. Förinställd mängd är 200 g (ca 200 ml) som är minsta rekommenderade mängd för att cremen ska gå att emulgera med stavmixer.

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Vatten & Oljefas

A3%MakersemulgeringMängd g
A3%Arganolja EKOMängd g
A3%Mangosmör EKOMängd g
A4%MakerskonserveringMängd g
A2%Pentylenglykol, naturligMängd g
A83.6%Renat Vatten – Aqua PurificataMängd g
A1%NatriumlaktatMängd g
A0.2%XanthangummiMängd g
A0.2%MjölksyraMängd g

Ev. Tillsatsfas

B3%BakuchiolMängd g
B0.2%Eterisk olja Lavendel Fransk EKOMängd g
B0.2%Eterisk olja Bergamott (bergaptenfri) EKOMängd g

Receptnoter

Ingen Bakuchiol? Vill du inte använda dig av bakuchiol kan du byta ut bakuchiolen mot valfritt oljelösligt extrakt, mot en valfri vegetabilisk olja, eller helt enkelt skippa den biten helt och göra grundcremen som den är.

Konservering: Vi använder 4%makerskonservering i det här receptet. Använder du Makers Aquagard i stället, dosera Makers Aquagard med 2,5% öka vattenmängden med 1,5%. Doseringarna förutsätter att du även använder 2% Pentylenglykol som konserveringsbooster.

Mjölksyra & pH-värde: Det är viktigt att du använder mjölksyra enligt receptet, för att cremen ska få ett pH-värde runt 5.
Mängden mjölksyra avser mjölksyra 80%. 1 droppe ur droppinsatsen som kommer med vår mjölksyra väger 0.036 g. 0.2% mjölksyra är alltså 6 droppar (5.6 avrundat uppåt) per 100 g creme.
Förutom att ca pH 5 är hudens eget pH-värde, är ett pH-värde mellan 4.5-5.5 nödvändigt för att konserveringen ska fungera optimalt. Med ett högre pH-värde sänks hållbarheten från ett år till ca 1 månad.

Utrustning

För att göra en creme behöver du, förutom ingredienser: En värmetålig bägare, en våg, en termometer, en stavmixer, och något att röra om med, t.ex. en glasstav eller en mindre slickepott. Att ha en flaska IPA med spray tillhands är också praktiskt för att desinficera utrustning och verktyg innan användning. Du behöver också ett vattenbad (en kastrull med vatten på spisen) eller mikrovågsugn.

Metod

Det här receptet använder sig av en så kallad one-pot-method, där du värmer både vattenlösliga och oljelösliga ingredienser samtidigt i samma bägare. Vilken metod som fungerar för att en emulsion ska bli emulgerad och förbli stabil över tid beror på flera faktorer, bland annat vilket emulgeringsmedel och vilka ingredienser som används. Det receptet är utformat för att fungera med just den här metoden. Metoden går i korta drag ut på att väga upp och värma både vattenlösliga och fettlösliga ingredienser i samma bägare, värma upp till ca 85 grader och emulgera med mixerstav i två omgångar.

Gör så här:

 1. Se till att arbetsyta, verktyg och behållare är rena. Spraya rena verktyg och tillverkningsbehållare med Isopropylalkohol och låt torka. Det tar någon minut.
 2. Väg upp alla vattenlösliga och alla oljelösliga ingredienser i basreceptet i en och samma värmetåliga bägare som rymmer minst dubbelt så mycket som mängden creme, och där din stavmixer får plats. Vi tycker det är praktiskt att göra 300 ml creme åt gången och använder då en 600 ml eller 1000 ml glasbägare.
 3. Värm blandningen i vattenbad eller på korta intervaller i microvågsugn under omrörning tills temperaturen kommit upp i ca 85 grader. OBS! Temperaturen är viktig här. Om temperaturen inte blivit tillräckligt hög (85°) så att varje beståndsdel i emulgeringsmedlet smält kan emulsionen bli instabil och skära sig.
 4. Ta av från värmen och rör om noga, t.ex med en glasstav eller slickepott. Har du väl kommit upp i temperatur och allt har smält gör det inget att det svalnar lite innan du emulgerar med mixerstaven.
 5. Sätt ner stavmixern och vinkla den för att släppa ut luft som fångats under mixerhuvudet. Mixa i 2-3 minuter med små pauser så att mixern inte blir för varm.
 6. Sätt undan mixerstaven på en tallrik eller likande, du ska använda den igen om en stund!
 7. Nu låter du emulsionen svalna, medan du rör om då och då med slickepott eller glasstav (några gånger per minut). Låt cremen svalna till ca 40-45 grader.
 8. Dags för värmekänsliga ingredienser och sista-mixning! Sätt bägaren på vågen och tillsätt ev. extra olja, oljeextrakt och eteriska oljor, eller så har du vägt upp dem i en mindre bägare i förväg som du nu häller i. Rör om.
 9. Sätt ner stavmixern och släpp ut luft… Mixa i ca 1-2 minuter med små pauser. Tips! I det här läget kan du sätta bägaren i ett kallt vattenbad medan du mixar. Det lättaste sättet att göra det är i köksvasken, som rymmer mycket vatten så att vattnet inte blir varmt fort. Vattnet ska nå upp till ca 1/3-1/2 av bägarens höjd (håll i den så att den inte tippar). Mixa din creme och rör sedan om en stund för ytterligare nedsvalning.
 10. Nu ska cremen stå tills den är rumstempererad. Rör om lätt då och då. Klart!
 11. Häll upp på flaskor, t.ex 50 ml glasflaskor med pump, och förslut. Etikettera.

Hållbarhet

En creme enligt det här receptet är konserverad med naturlig konservering för normal hållbarhet. Förutsatt att du följt receptets konservering, inkl. pH-reglering med mjölksyra, och varit noga med renligheten vid tillverkning, håller den här cremen i minst 1 år. Ett tips är därför att skriva “används före” och så ett år efter tillverkningsdatum, på den färdiga cremen. Förvara oöppnade flaskor mörkt och svalt.
Observera att en creme av detta slag som inte konserveras håller ca en vecka i kylskåp.

Om receptet och ingredienser

Det här är en väldigt lätt emulsion, med bara 6% fett + emulgeringsmedel i fettdelen, samt med ev. ytterligare upp till 6% extra olja eller oljelösliga extrakt. Jag tycker om den mycket lätta känslan på huden, och känner jag mig lite extra torr kombinerar jag hellre med en fetare ansiktsolja, som jag antingen blandar med cremen direkt i handen, eller smörjer in där det behövs, efter cremen. På så sätt får jag både fukt och cremens fuktighetsbevarande ämnen, och lite extra olja.

Mangosmöret i kombination med makersemulgering, som bygger lite viskositiet, ger precis den där lilla tjockhet som behövs. Det går att ersätta mangosmöret med sheasmör paradoxa, men känslan blir lite olika. Arganoljan, som är en medeltorr basolja, ger mjukhet och värdefulla fytesteroler. Arganoljan kan bytas ut mot en annan olja om så önskas, kolla i inlägget torrhetsgrad och egenskaper av vegetabiliska oljor om du vill hitta en olja som passar dig bättre. De allra torraste oljorna blir för torra för att funka som basolja detta recept, men några procent torrare olja kan tillsättas i tillsatsfasen.

Fuktgivare och fuktighetsbevarare i cremen är natriumlaktat och pentylenglykol. Använder du Makerskonservering som konservering får du också lagom mängd fuktighetsbevarande glycerin som finns i Makerskonserveringen. Pentylenglykolen är också en konserveringsbooster som gör konserveringen mer effektiv. Natriumlaktat är en fuktgivare som också verkar pH-stabiliserande vilket gör att konserveringen, som har bäst verkan i ett pH-värde runt 5, blir maximal verksam då inte pH-värdet riskerar att fluktuera över tid. Natriumlaktat i kombination med mjölksyrans AHA-syror ger dessutom en extra fuktighetsbevarande & vårdande synergi.

Förutom basrecpetet, som funkar bra som det är, kan du boosta cremen med ytterligare ca 3-6% oljor och oljelösliga ingredienser. Dessa räknas inte in i grundreceptets 100%, och de tillsätts vid andramixningen vid ca 40-45 grader. Du kan t.ex välja ett eller flera av våra oljelösliga botaniska extrakt, t.ex i detta recept 3% Bakuchiol.

Du kan också tillsätta doft i en dosering om 0.2-0.8 % (max 1% men mer än 0.8 kan blir ganska starkt beroende på doft) En vanlig kombo som vi verkligen gillar är 0.2% lavendel + 0.2% bergamott för en mjuk lavendel-citruston. Lite extra fyllig doft blir det med även 0.2% Frankincense. Eteriska oljor väger ca 1 g per 25-30 droppar, Vilket innebär att 0.4% doft är sammanlagt 10-12 droppar eteriska oljor per 100 g.

Vilka oljor och extrakt ska jag välja?

Vill du göra en riktigt personlig creme kan du välja egna vegetabiliska oljor och oljelösliga extrakt till det här recepetet. Välj en passande basolja till de 3% i grundreceptet, och en eller flera oljelösliga extrakt och/eller ytterligare vegetabiliska oljor till tillsatsoljorna. Du kan tillsätta upp till 6% extra oljor/oljelösliga extrakt (recepetet ovan anger dosering för 3% ytterligare oljor/extrakt). I våra guider lär du dig mer om vegetabiliska oljor och oljelösliga extrakt:

Produkter i receptet

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *