Gör dina egna ekologiska cerat

Gör dina egna ekologiska läppcerat med geranium eller apelsin

Gör dina egna ekologiska läppcerat med geranium eller apelsin

Att göra sina egna läppcerat i hylsor är lätt som en plätt. Och med tio cerat åt gången gör du riktigt välgörande och ekologiska cerat till hela familjen, eller som räcker till dig själv hela vintern. Med olika örtextraktoljor som ingrediens kan du göra läppbalsam som passar din hud perfekt, och för alltid säga hejdå till vinternariga läppar!

DIY ekologisk cerat

Fler recept på Cerat & Lip Balms:

I kategorin Lip Balms & Cerat hittar du fler recept på härliga DIY-balms för läpparna!

cerat i papphylsor
DIY Ekologiskt läppcerat, med väldoftande vaniljolja och veganskt med ringblomsolja
Gör dina egna ekologiska veganska cerat

Det första receptet innehåller bivax, mandelolja, kakaosmör, vaniljdoft och E-vitamin. Bivaxet är det som gör ceratet hårt, och bivax har också en mängd bra egenskaper för läpparna. Det ger en skyddande hinna och verkar antiinflammatoriskt och vårdande. Mandeloljan återfuktar, ger mjukhet och glans (kan bytas ut mot valfri annan ekologisk olja med andra egenskaper om du vill ha det). Kakaosmöret ger också konsistens till ceratet, och är mycket bra för torra och nariga läppar. Lite naturlig E-vitamin tillsätts för hållbarhetens skull; E-vitamin är kraftigt antioxidant.

Vill du har ytterligare doft tillsätter du ca 1% eterisk olja som passar till vaniljen. Vi valde den rosendoftande geranium, andra bra dofter är enbär, frankincence eller douglasgran.
Vill man byta ut bivaxet mot karnaubavax i detta recept använder man ca hälften så mycket karnaubavax som bivax.

Recept nr två är helt veganskt, då vi använder karnaubavax i stället för bivax. I det här receptet använder vi även ringblomsolja, som är mycket vårdande och läkande. Lite sheasmör gör ceratet krämigare, då karnaubavaxet är betydligt hårdare och sprödare än bivax. Jojobaolja ger en fin glans. I det här ceratet tillsatte vi eterisk apelsinolja, en härlig doft som gör sig fin mot den kraftigt gula färg som ringblomsextraktet ger.

Ceraten fyller du i cerathylsor som du hittar här.

Recept:
Läppcerat med vanilj, ca 10 cerathylsor

12,5 g ekologiskt bivax
25 g ekologisk mandelolja
12,5 g ekologiskt kakaosmör
0,5 g naturlig E-vitamin (ung. 1 stor droppe)
ca 10-20 droppar naturlig doftolja vanilj

Recept:
Veganskt läppcerat med ringblomsolja och apelsin, ca 10 cerathylsor

10 g ekologiskt karnaubavax
20 g ekologiskt sheasmör Paradoxa
18 g ekologisk jojobaolja
2g ekologisk ringblomsolja
0,5 g naturlig E-vitamin (ca. 1 stor droppe)
0,5 g eterisk apelsinolja (doseras bäst med en graderad pipett)

Gör så här:

Sätt in dina cerathylsor i frysen! Mer om det nedan. Mät/väg upp alla ingredienser utom de eteriska oljorna i en värmetålig behållare med pip. Vi använde en 250 ml glasbägare.

Smält ingredienserna över ett vattenbad. Rör om med en glasstav tills allt har smält. (Det går också att smälta i mikrovågsugn i korta intervaller med omrörning i mellan. När allt är smält bör du dock ställa behållaren i en skål med hett vatten, så att massan inte stelnar på behållarens kanter.) Tillsätt eteriska oljor och rör om.

Nu plockar du fram dina cerathylsor som du förvarat i frysen. De kalla cerathylsorna gör att massan stelnar i botten vid ihällning och inte riskerar att läcka ut!

Häll försiktigt ner massan i cerathylsorna, men fyll inte hylsorna ända upp, utan lämna ca 5-7 mm kvar i toppen! Låt de stelna i någon minut innan du toppar upp dem ända upp. Detta görs för att det inte ska bli ett litet hål i mitten av ceratet när det stelnar. Du kan behöva sätta tillbaka behållaren i vattenbadet så att massan håller sig flytande under minuten du väntar på att förstahällningen ska stelna till lite.

Det gör ingenting om det hamnar lite utanför eller om hylsorna blir väldigt toppade. När allt ha stelnat kan du ta bort överflöd, och till och med kapa toppen med en kniv om du vill ha en helt rak topp.

Så där! Nu låter du ceraten svalna och stelna ordentligt innan du sätter på korken. Sedan är det bara att börja använda dem. Och varför inte knåpa ihop en fin etikett till dina egna ekologiska cerat!

Tips! Prova att själv formulera dina ceratrecept med dina favoritoljor, favoritsmör och dofter!
Ca 25-30% bivax (25-30 g i totalt 100 g recept) är en bra bivaxbas för just cerat. Använder du karnaubavax är 10% vax lagom. Fördela i övrigt med 20-40% växtsmör/fasta oljor och resten flytande oljor och extraktoljor. Eteriska oljor doseras med max 1%. Våga experimentera! Med våra ekologiska oljor, vaxer och smör går det inte att dosera så att produkten blir skadlig på något sätt. Det är bara de eteriska oljorna du ska vara försiktig med så att du inte överdoserar.

råvaror i receptet

60 kommentarer

  1. Evelina 5 december, 2016 Svara

    Hej!
    Har provat att göra det naturella läppcerat kit:et men tyvärr så fastnade ceratet i hylsorna, vad kan detta bero på. Vad kan man görs för att det inte ska bli så nästa gång?

    • E 14 december, 2016 Svara

      Hej, jag skulle prova att ta en av oljorna du använder i ceratet och pensla ett tunt lager på väggarna i hylsan (dock inte i botten där det ska sitta fast). Testa med en hylsa och se om det funkar, har själv inte gjort cerat ännu så det är inget jag provat, bara en tanke =)

    • Organic Makers 15 december, 2016 Svara

      Hej Evelina,
      Vi har inte upplevt att ceraten fastnar i hylsorna. Ceraten har en liten platta i botten som “puttar” upp ceratet, så skruvar man upp ceratet långt behöver man putta ner det igen för hand, då det inte finns nåt som då drar ceratet ner.
      Möjligen har inte ceratet varit helt färdigstenat än. Låt det vila ett tag och prova igen!

  2. Karin 19 november, 2016 Svara

    Hej,
    Jag har köpt Ringblomsextraxtolj + Rapsolja av er, men har ett annat recept på cerat där man skall ha Mandelolja och/eller vanlig ringblomsolja.

    Fråga: Kan jag använda 50 ml Rapsolja + 50 ml Ringblomsextraktolja ist för 100 ml Mandelolja?

  3. Camilla 4 oktober, 2016 Svara

    Hej jag vill göra ett veganskt cerat, men karnaubavax finns inte längre i er webbshop, kommer det in eller kan jag göra på något annat vis & vilket recept ska jag isåfall följa?

  4. Ronja 27 september, 2016 Svara

    Hej!
    Jag tyckte det här såg ut som en jätte rolig julklapp att göra. Många i min familj (inklusive mig själv) är dock allergiska mot mandelolja. Går den att ersätta med någon annan olja istället utan att påverka slutprodukten allt för mycket?

    Tacksam för svar!

    • Organic Makers 10 oktober, 2016 Svara

      Hej Ronja,
      Det går bra att ersätta mandeloljan med en annan basolja, t.ex aprikoskärnolja eller jojobaolja!

  5. Annacarina 8 augusti, 2016 Svara

    Hej!
    Jag undrar om ni har ceratetiketterna för utskrift. Era etiketter är så fina. Nu när jag gjort läppceraten efter ert recept, hade det varit kul att sätta på er etiketterna.

    /Anna

  6. Sara 6 mars, 2016 Svara

    Hej! Om man har aprikoskärnolja i receptet måste ceraten stelna i frysen? då aprikoskärnolja har en stelningspunkt på ca -15grader. Eller går det bra att stelna dem i frysen?

    • Organic Makers 7 mars, 2016 Svara

      Hej Sara!
      Jag förstår inte riktigt hur du menar men ska försöka svara ändå 🙂
      Oljornas stelningspunkt har inte särskilt mycket inverkan på stelningen, de är ju flytande vid rumstemperatur och det är vaxet gör att blandningen blir fast i rumstemperatur när den svalnat. Ceraten kan stelna i kyl, frys eller i rumstemperatur. I rumstemperatur tar det lite längre tid, men inom ett par timmar brukar ceraten vara helt fasta. Ceraten kommer att stelna ytterligare under det första dygnet, då fastheten inte bara beror på temperatur, utan också på att molekylerna i blandningen ska stelna i sin nya form.
      /Josefin

  7. Nadja 13 januari, 2016 Svara

    Hur skulle man kunna göra första receptet veganskt, vad kan man ersätta? 🙂

    • Organic Makers 14 januari, 2016 Svara

      Hej Nadja,
      Byt ut de 15 g bivax i första receptet mot 7 g karnaubavax och 8 g mandelolja i stället, så blir det receptet också veganskt!

  8. Niklas 27 oktober, 2015 Svara

    Vad händer om man droppar i den eteriska oljan innan man smälter det i vattenbadet istället för efteråt? Är det bara att doften försvinner av värmen eller händer det något mer? (Råkade precis göra det)

    • Organic Makers 27 oktober, 2015 Svara

      Hej Niklas,
      Risken är bara att en del av doften avdustar innan produkten är klar, annars är det ingen fara.

      • Niklas 27 oktober, 2015 Svara

        Tack för svaret! Skönt att höra 🙂

  9. Anna 31 augusti, 2015 Svara

    Hej

    Jag har planer på att snart sätta igång och tillverka ceratet. Receptet är för 10 st hylsor. Hur blir det om man halverar receptet och då alltså får 5 st hylsor. Fungerar det, eller blir det fel med något då?
    Med vänlig hälsning
    Anna

    • Organic Makers 1 september, 2015 Svara

      Hej Anna,
      Det går utmärkt att halvera receptet och göra 5 st i stället!

  10. Martina 11 juni, 2015 Svara

    Hej!
    Jag har precis börjat med egna hudprodukter och funderar nu på min egen variant av dessa recept… Skulle det bli en bra mix om jag använde 15g bivax, 15g mandelolja, 20g kokosolja samt lite eterisk olja med tanke på sammansättningen av ingredienserna? Eller har kokosoljan för låg smältpunkt?

    • Daniel Carlsson 15 juni, 2015 Svara

      Hej! Ja, kokosoljan har lägre smältpunkt, så du för att får tillräckligt fast konsistens kan du behöva öka mängden bivax något, eller prova med hälften kokosolja hälften sheasmör paradoxa. Du kan alltid testa en liten mängd som du kan smälta om och justera receptet för innan du gör dina cerat! Lycka till 🙂

  11. Ingrid 8 april, 2015 Svara

    Eftersom jag är väldigt förtjust i kamomillte och kamomilldoften testade jag med bivax, aprikoskärnolja, sheasmör och kamomillolja. Det lite söta, kvalmiga i bivaxet och kamomillen gick verkligen bra ihop. Blandningen hällde jag upp i små burkar. Tycker kanske att ceratet är lite väl hårt i konsistensen, så nästa gång tänker jag prova att byta ut lite av bivaxet eller sheasmöret med morotsolja för färgens skull, eller kanske bara med mera god kamomillolja.

    Provade också det veganska receptet med karnaubavax. Här har jag en fundering. Eftersom karnaubavaxet tar längre tid att smälta måste ju oljorna och smöret hettas upp under längre tid, påverkar inte det de kallpressade oljorna negativt?

    Tack för en toppenbra sajt!

    • Organic Makers 15 juni, 2015 Svara

      Hej Ingrid!
      Kallpressade oljor är ganska värmetåliga, upp till långt över hundra grader (beroende på olja). När man kallpressar en olja kan värme utvecklas av den mekaniska pressen, så därför brukar man säga att 70 grader är gränsen för vad en kallpressad olja får utveckla i pressningen, annars behöver man kyla processen under pressningen. Men smältningar uppemot 90 grader gör ingenting med oljans egenskaper, det är helt safe!

  12. Emelie 25 januari, 2015 Svara

    Hej!
    Tack för fina recept! gjorde en variant av recept nr 2 men bytte ut karnaubavax mot bivax o tog lite mindre sheasmör. Bytte även eteriska oljan apelsin mot pepparmynta andra gången jag gjorde receptet (mkt nöjd första gången!) och fick ett fint lipsyl även denna gång. Blev dock osäker på om det går bra att ha pepparmynta på läpparna? blir ju en speciell känsla med mint (kallt o lute pirrigt först). nån fara el lugnt? läste också att det kan vara dåligt att förtära o andas in eteriska oljan, men detsamma gäller ju apelsin, så borde ju va lugnt (utspätt o tänkte inte äta det)… tack på förhand!

    • Josefin 25 januari, 2015 Svara

      Det är ingen fara att ha pepparmynta på läpparna, det är bara känslan som blir “kall” om man tar i i överkant.
      Varningstexter på den eteriska oljan gäller outspädd produkt, och är en varning som måste finnas enligt lag så att man inte smetar outspädd eterisk olja direkt på huden. Så du kan lugnt doftsätta med både pepparmynta och och apelsin. En bra tumregel är att ha max 1% eterisk olja i en produkt, så riskerar man inte att den blir för stark.

  13. Eva 9 januari, 2015 Svara

    Har gjort min andra omgång med cerat, gav bort den första i julklappar. vart succé ! Så glad att ni finns, håller mig till era mått men bytt ut mot mina favoritoljor. Min torra mun är inte svidig längre, funkar jättebra. Till och med barn känner skillnad och märker att det är bra saker i .
    Har en fråga om oljor , ex argan , makadamen, aprikos som jag bunkrat , kan dom bli dålig? märkte att min avocado olja blivit härsken sen i aug.
    hälsn eva

    • Daniel Carlsson 11 januari, 2015 Svara

      Hej Eva, vad roligt att ceraten är succé 🙂 Vegetabiliska , kallpressade oljor har en begränsad hållbarhet coh kan bli dåliga (de börjar härskna) efter en tid. Hållbarheten skiljer sig mellan olika oljor, vi har alltid ett bäst före-datum på våra oljor. Tänk på att förvara mörkt och svalt och inte ha lite kvar i en stor flaska (häll över i en mindre). Så på det hela taget är det bättre att köpa den mängd olja du vet att du använder på ca 6 månader, hellre än att bunkra!

  14. Charlotte 22 december, 2014 Svara

    Hej!

    Har ni tips på hur jag enklast tar bort rester av bivax, kokossmör, mm på glasbehållarna? Jag har prövat att göra läppceratet med vanilj och upplever att det inte sjunker in och mjukgör läpparna ovan lagret av bivax och kakosmör. Därför tänkte jag efter devisen 30% bivax, 20-40% fasta oljor ut recepetet:

    15 g bivax
    7,5 g sheasmör nilotica
    7,5 g kakaosmör
    7,5 g makadamiaolja
    7,5 g tefröolja
    0,5 ml/g naturligt E-vitamin
    1 ml etersik olja

    Vad tänker ni om denna? Är den eventuellt för mjuk med tanke på sheasmöret?

    Jättetack för en härlig butik och hemsida!

    • josefin 22 december, 2014 Svara

      Det kan nog bli ett bra recept. Prova! Om det blir för mjuk tillsättar du mer bivax nästa gång.

      Det lättaste sättet att rengöra behållaren är att sätta tillbaks den i vattenbadet efter upphällning så att resterna smälter. Sedan torkar du ur de flytande resterna ordentligt med papper, så går det lätt att diska av den sen.

  15. moa 18 december, 2014 Svara

    Fick hem min beställning igår och tänkte försöka mig på att göra läppcerat och bodybutter.
    Superfina förpackningar!
    Har ni tips på hur man gör etiketter?

    • Josefin 18 december, 2014 Svara

      Det bästa tipset är att köpa hela etikettetark i pappershandeln. De finns både transparenta och vita och för laser och bläckstråleskrivare. Sedan gör du etiketter och skriver du ut från något lämpligt program och klipper ut dem från arket. På så sätt kan du göra flera olika former och storlekar på samma ark.

  16. Jenny 6 december, 2014 Svara

    Hej
    jag har precis gjort lip balm med citron, jag tycker att bivaxet är lite för dominant i doften, nu såg jag att ni har karnubavax, hur doftar det?

    mv
    jenny

    • Daniel Carlsson 7 december, 2014 Svara

      Hej! Karnaubavaxet doftar inte särskilt mycket i färdig produkt, men det är betydligt hårdare än bivax, så ska du ersätta bivaxet ta halva mängden karnaubavax.
      Vi har även vitt bivax som har en lite mildare doft än det gula.

  17. Kajsa 6 december, 2014 Svara

    Hur steriliserar man cerathylsorna?

    • Daniel Carlsson 7 december, 2014 Svara

      Hej! Du behöver inte sterilisera cerathylsorna om du gör cerat/lip balm som endast innehåller olja/fett/vax (alltså inget vatten). Om du tycker hylsorna är smutsiga kan du skölja dem i ljummet vatten och torka av dem och eventuellt desinficera med alkohol.

  18. Maria 3 november, 2014 Svara

    Är inte så förtjust i vanilj.
    Kan jag använda en annan olja än vaniljolja?

    • Daniel Carlsson 4 november, 2014 Svara

      Hej Maria, JA du kan byta ut vaniljoljan mot en vegetabilisk olja samma mängd – eller någon av våra andra etraktoljor som morot eller kamomomill!

  19. emilie 14 oktober, 2014 Svara

    Hej,

    Hur länge håller ceraten om jag väljer att utesluta e-vitamin? Tack för en väldigt inspirerande blogg!

  20. Linnea 26 september, 2014 Svara

    Herregud vad glad jag är att jag hittade er idag! Jag är helt fast, älskar naturlig och ekologisk hud vård. Min nyponfrö olja är min huds bästa kompis! Så ska köpa er så fort min andra har tagit slut och en massa andra fina produkter ni har. Ska definitivt göra cerat i vinter och ge som present till vänner och familjen! Men jag har en fråga, hur smälter man blandningen över vattenbad på bästa sätt?

    Med vänliga häslningar
    Linnea

    • Josefin 28 september, 2014 Svara

      Hej Linnea!
      Ett vattenbad behöver inte vara komplicerat. Värm vatten i en mindre eller låg kastrull, och smält dina ingredienser i en behållare av värmetåligt glas eller porslin som står stadigt på botten i kastrullen (det gör inget att behållaren står på botten). Se bara till att vattnet aldrig kokar, då kokbubblorna kan stänka/välta behållaren. Så snart vattnet har en tendens att börja sjuda lite kan du sänka värmen något eller ta av den från plattan en stund.

  21. Sofia I Avocado Baby 12 september, 2014 Svara

    Tack för all inspiration! Såg på insta att ni öppnar butik i Malmö snart? Hoppas att det blir en systerbutik i Stockholm så småningom 🙂

  22. Sofia Paumgarten 9 september, 2014 Svara

    Oj vad sugen jag blev att göra egen cerat. Hur lång är hållbarheten på ett ungefär?

    • Josefin 13 september, 2014 Svara

      Hej Sofia,
      Använder du e-vitamin är hållbarheten ca två år, så du har gott om tid på dig att använda dem!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *