Gör dina egna ekologiska cerat

Gör dina egna ekologiska läppcerat med geranium eller apelsin

Gör dina egna ekologiska läppcerat med geranium eller apelsin

Att göra sina egna läppcerat i hylsor är lätt som en plätt. Och med tio cerat åt gången gör du riktigt välgörande och ekologiska cerat till hela familjen, eller som räcker till dig själv hela vintern. Med olika örtextraktoljor som ingrediens kan du göra läppbalsam som passar din hud perfekt, och för alltid säga hejdå till vinternariga läppar!

DIY ekologisk cerat

Fler recept på Cerat & Lip Balms:

I kategorin Lip Balms & Cerat hittar du fler recept på härliga DIY-balms för läpparna!

cerat i papphylsor
DIY Ekologiskt läppcerat, med väldoftande vaniljolja och veganskt med ringblomsolja
Gör dina egna ekologiska veganska cerat

Det första receptet innehåller bivax, mandelolja, kakaosmör, vaniljdoft och E-vitamin. Bivaxet är det som gör ceratet hårt, och bivax har också en mängd bra egenskaper för läpparna. Det ger en skyddande hinna och verkar antiinflammatoriskt och vårdande. Mandeloljan återfuktar, ger mjukhet och glans (kan bytas ut mot valfri annan ekologisk olja med andra egenskaper om du vill ha det). Kakaosmöret ger också konsistens till ceratet, och är mycket bra för torra och nariga läppar. Lite naturlig E-vitamin tillsätts för hållbarhetens skull; E-vitamin är kraftigt antioxidant.

Vill du har ytterligare doft tillsätter du ca 1% eterisk olja som passar till vaniljen. Vi valde den rosendoftande geranium, andra bra dofter är enbär, frankincence eller douglasgran.
Vill man byta ut bivaxet mot karnaubavax i detta recept använder man ca hälften så mycket karnaubavax som bivax.

Recept nr två är helt veganskt, då vi använder karnaubavax i stället för bivax. I det här receptet använder vi även ringblomsolja, som är mycket vårdande och läkande. Lite sheasmör gör ceratet krämigare, då karnaubavaxet är betydligt hårdare och sprödare än bivax. Jojobaolja ger en fin glans. I det här ceratet tillsatte vi eterisk apelsinolja, en härlig doft som gör sig fin mot den kraftigt gula färg som ringblomsextraktet ger.

Ceraten fyller du i cerathylsor som du hittar här.

Recept:
Läppcerat med vanilj, ca 10 cerathylsor

12,5 g ekologiskt bivax
25 g ekologisk mandelolja
12,5 g ekologiskt kakaosmör
0,5 g naturlig E-vitamin (ung. 1 stor droppe)
ca 10-20 droppar naturlig doftolja vanilj

Recept:
Veganskt läppcerat med ringblomsolja och apelsin, ca 10 cerathylsor

10 g ekologiskt karnaubavax
20 g ekologiskt sheasmör Paradoxa
18 g ekologisk jojobaolja
2g ekologisk ringblomsolja
0,5 g naturlig E-vitamin (ca. 1 stor droppe)
0,5 g eterisk apelsinolja (doseras bäst med en graderad pipett)

Gör så här:

Sätt in dina cerathylsor i frysen! Mer om det nedan. Mät/väg upp alla ingredienser utom de eteriska oljorna i en värmetålig behållare med pip. Vi använde en 250 ml glasbägare.

Smält ingredienserna över ett vattenbad. Rör om med en glasstav tills allt har smält. (Det går också att smälta i mikrovågsugn i korta intervaller med omrörning i mellan. När allt är smält bör du dock ställa behållaren i en skål med hett vatten, så att massan inte stelnar på behållarens kanter.) Tillsätt eteriska oljor och rör om.

Nu plockar du fram dina cerathylsor som du förvarat i frysen. De kalla cerathylsorna gör att massan stelnar i botten vid ihällning och inte riskerar att läcka ut!

Häll försiktigt ner massan i cerathylsorna, men fyll inte hylsorna ända upp, utan lämna ca 5-7 mm kvar i toppen! Låt de stelna i någon minut innan du toppar upp dem ända upp. Detta görs för att det inte ska bli ett litet hål i mitten av ceratet när det stelnar. Du kan behöva sätta tillbaka behållaren i vattenbadet så att massan håller sig flytande under minuten du väntar på att förstahällningen ska stelna till lite.

Det gör ingenting om det hamnar lite utanför eller om hylsorna blir väldigt toppade. När allt ha stelnat kan du ta bort överflöd, och till och med kapa toppen med en kniv om du vill ha en helt rak topp.

Så där! Nu låter du ceraten svalna och stelna ordentligt innan du sätter på korken. Sedan är det bara att börja använda dem. Och varför inte knåpa ihop en fin etikett till dina egna ekologiska cerat!

Tips! Prova att själv formulera dina ceratrecept med dina favoritoljor, favoritsmör och dofter!
Ca 25-30% bivax (25-30 g i totalt 100 g recept) är en bra bivaxbas för just cerat. Använder du karnaubavax är 10% vax lagom. Fördela i övrigt med 20-40% växtsmör/fasta oljor och resten flytande oljor och extraktoljor. Eteriska oljor doseras med max 1%. Våga experimentera! Med våra ekologiska oljor, vaxer och smör går det inte att dosera så att produkten blir skadlig på något sätt. Det är bara de eteriska oljorna du ska vara försiktig med så att du inte överdoserar.

råvaror i receptet

60 kommentarer

 1. Sofie 30 januari, 2021 Svara

  Hej! Jag undrar om det går att göra en läppolja? Och vad kan man ha i då?
  Måste bara säga superbra hemsida!
  Mvh Sofie

 2. Anna Mårtensson 9 augusti, 2020 Svara

  Jag ville ha ett recept med shea paradoxa och bivax, (för att jag gillar sheasmör och har det hemma, liksom även bivax).
  Jag använde proportionerna ifrån det andra receptet, som ju innehåller sheasmör, men bytte ut karnaubavaxet mot bivax. Och fick då ta större andel bivax, eftersom det är mjukare än karnaubavax.

  Gjorde en mindre sats, lagom till 2 papphylsor.
  Jag är jättenöjd!

 3. Johanna 24 juli, 2018 Svara

  Hej!
  Jag undrar om det går att byta ut ringblomsoljan mot mandelolja eller kokosolja?

 4. tova 8 juni, 2017 Svara

  Hej! Jag upplever att karnaubavaxet blir sandig i konsistensen jämfört med candelilla, kan detta bero på olika kvalitet av vaxet eller är det en egenskap som karnaubavaxet har?

  • Organic Makers 13 juni, 2017 Svara

   Hej, Vaxerna har alla olika konsistens och egenskaper som påverkar vilken känsla de ger på huden och läpparna. Det går även att kombinera olika vaxer för att få fram en viss känsla och konsistens.

 5. Nadja 2 mars, 2017 Svara

  Hej, jag testade det andra receptet och jag tycker att dom blev väldigt hårda i konsistensen. Vad kan man göra för att få dom mjukare?

  • Titti 9 mars, 2017 Svara

   Du kan minska andelen vax nästa gång. Du kan även smälta om ceratet
   och hälla på lite mer flytande olja och låta det stelna igen 🙂

 6. Carine Wigdell 19 januari, 2017 Svara

  Hejsan!
  Jag undrar om det går att tillsätta Aloe vera som ingrediens till läppcerat? Vad rekommenderar ni då i sådana fall? Och hur går jag tillväga?

  • Organic Makers 19 januari, 2017 Svara

   Hej Carine!
   Aloe Vera är en vattenlöslig ingrediens, och läppcerat är en produkt utan vatten. Du kan därför inte använda Aloe Vera i läppceraten.

 7. Organic Makers 4 januari, 2017 Svara

  Hej igen,
  Makersantioxidanten innehåller bara ekologiskt rosmarinextrakt och ekologisk solrosolja (står i produktinfon och innehållsförteckningen).
  Hur man konverterar ml till g beror på råvarans densitet, d.v.s hur mycket den väger i förhållande till sin volym, vilket är olika för olika råvaror. För vatten är det t.ex 1:1 (densitet 1,0), och oljor har en densitet på ca 0,94; det vill säga att 100 ml olja väger ca 94 g. Det är så pass nära i densitet att man kan räkna samma i ml som gram när det gäller oljor, även om det blir en liten skillnad. Det bästa är alltid att väga upp alla ingredienser.

  • Organic Makers 4 januari, 2017 Svara

   Det kommer snart en konverteringsguide i bloggen!

   • elisabeth 4 januari, 2017 Svara

    Å vad bra. Tack för hjälpen.

 8. elisabeth 3 januari, 2017 Svara

  Hej, jag har en fråga om e vitamin. Hur mycket ska man ha i totallt? Det står 0, 5 ml/g. Om hela batchen är 50 gram, som i receptet, blir det då 25 ml? Då behöver jag köpa 30 ml flaskan.

  • Organic Makers 4 januari, 2017 Svara

   Hej Elisabeth,
   E-vitamin doseras med upp till 0,5 %, dvs 0,5 g eller ml per 100 g eller ml. Till en batch på 50 g är det alltså 0,25 g e-vitamin.

   • elisabeth 4 januari, 2017 Svara

    Toppen. Tack så mycket. En fråga till. När man ska konvertera ml till gram, är det 1:1? Vad innehåller egentligen makersantioxidant? Det känns konstigt att droppa i något som man inte vet vad det är, då man har koll på alla andra ingredienser.

 9. Katrin Melander 21 december, 2016 Svara

  När jag ska tillsätta vaniljextraktet så blandar den sig inte riktigt med de andra ingredienserna. När jag häller upp så hamnar nästan all vanilj där. Vad gör jag för fel?

  • Organic Makers 22 december, 2016 Svara

   Hej Karin! Använder du vår vanilj ska den inte bete sig på det viset. Vaniljen är oljelöslig och ska blanda sig med övriga ingredienser. Använder du en vanilj från nån annan stans är det vanligt att vaniljen inte är oljelöslig, och kan då inte användas i olje/fettbaserade produkter.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *