DIY oljeserum med blå renfana - gör det själv recept

Azurblått Oljeserum med Bakuchiol & Blå renfana

Gör ett ljuvligt oljeserum med en färg och doft som minner om sommaren! Med eterisk olja Blå renfana i din hudvård får du en bra dos av chamazulen har kraftigt lugnande, anti-inflammatoriska, rodnadsdämpande och regenererande egenskaper. 

Ett oljeserum är en tunnare, torrare och mer aktiv variant av en ansiktsolja, med aktiva ingredienser som går in på djupet. Du använder några droppar på fuktig hud efter rengöring, innan ev. andra produkter. För många funkar ett oljeserum som ensam ansiktsvård efter rengöring, både morgon som kväll, andra vill fylla på med extra fukt genom t.ex ett fuktgel och/eller en ansiktscreme.

Detta oljeserum är en riktigt boost för alla hudtyper. Vi har valt ut flera speciellt verksamma för anti-age, akne, solskador och torr hud, men det fina är att du själv kan lägga till och dra ifrån ingredienser som passar dig! Läs mer om vad de aktiva ingredienserna gör och hur du kan anpassa receptet längre ner!

Det här är också ett bra recept att utgå från när du vill formulera dina egna oljeserum. Det finns många sätt att anpassa receptet så att det passar just dig! 

Recept: Azurblått Oljeserum med Bakuchiol & Blå renfana

Skriv in mängden du vill göra i kalkylatorn så räknas receptet om. Receptet är angivet i gram för uppvägning. Det här receptet går också att mäta upp, mät då istället upp lika mycket i ml som anges i gram.

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Oljefas

30%SqualaneMängd g
30%Makers SilkMängd g
2%BakuchiolMängd g
10%Kaktusfikonfröolja EKOMängd g
27.5%Arganolja EKOMängd g
0.4%Naturlig E-vitaminMängd g

+ 1 droppe blå renfana eterisk olja per 30 g eller ca 3 droppar per 100 g oljeserum.

Gör så här:

Väg eller mät upp alla ingredienser i en ren behållare. Rör om och häll upp på flaska!

Använd några droppar på rengjord hud, morgon och kväll.

Ett oljeserum är ett serum med bara oljelösliga ingredienser och håller minst ett år om det skyddas med e-vitamin enligt receptet.

Så här gör du 30 ml oljeserum utan våg eller mätutrustning.

2 tsk Squalane (knappt)
2 tsk Makers Silk (knappt)
1 1/2 tsk Arganolja
1/2 tsk Kaktusfikonfröolja (eller annan torr olja)
1/2 kryddmått Bakuchiol
1 liten droppe e-vitamin
1 droppe Blå renfana eterisk olja

Råvaror & ingredienser i recepet:

Med bra ekologiska råvaror kan du göra många typer av produkter, och variera dina oljeserum efter behov. Kanske familj och vänner behöver ett alldeles eget specialiserat oljeserum? Läs på och börja formulera!

Anpassa receptet efter egna behov!

Bli din egen hudvårdsformulatör och anpassa receptet efter dina behov. Här går vi igenom varje ingrediens och justeringar och utbyten du kan göra! För varje utbyte du gör förändras konsistens och känsla, och färger kan varieras med olika örtextrakt och eteriska oljor. Du behöver inte vara rädd för att prova dig fram, prova t.ex att göra ett torrare och ett fetare (mer olja, mindre Squalane & Makers Silk) och se vilket du gillar bäst. Eller använde det ena på dagen och det andra på natten!

Blå Renfana eterisk olja

Blå renfana har en djupblå färg tack vare ett rikt naturligt innehåll av chamazulene, en form av azulene. Chamazulen har kraftigt lugnande, anti-inflammatoriska, rodnadsdämpande och regenererande egenskaper.

I hudvårds används eterisk olja blå renfana oljan för dess antioxidanta och inflammationshämmande egenskaper. Oljan är bra mot rodnader, eksem, akne, solskador och skalpproblem.

Blå renfana färgar dina produkter djupt blå (produkter med blå renfana färgar dock inte huden blå). I kombination med gula oljor och gula extrakt drar färgen mot grönt. Blå renfana är en doftstark, färgstark och dryg eterisk olja, någon enstaka droppe räcker långt.

Squalane

Squalane, framställt av olivolja, används i receptet för sina mjukgörande och fuktighetsbevarande egenskaper och för att göra serumet extra spridbart, lent och skönt. Squalane används även för sin förmåga att bära andra ingredienser, lösa dem och göra dem mer spridbara och tränga in bättre i huden.

Vi använder 30% Squalane i vårt recept, men du kan anpassa mängden som du vill, eller ersätta squalane helt, t.ex med en vegetabilisk olja. Serumet får då en annan känsla, beroende på vad och hur mycket som används.

Makers Silk

Makers Silk är en tunn, torr och spridbar oljeester som gör serumet tunnare, torrare och minimerar oljighet. Vill du ha ett torrare serum ökar du mängden, och minskar en olja i receptet med motsvarande. Du kan också ersätta Makers Silk helt med Squlane eller en annan olja.

Vill du ha ett riktigt torrt serum kan du ersätta Makers Silk med den ännu torrare estern Makers Esterlene.

Bakuchiol

Bakuchiol är en högkoncentrerad aktiv oljelöslig ingrediens som är det naturliga alternativet till Retinol, effektiv i anti-age och anti-akne-produkter. Retinoider (A-vitaminer) i form av syntetisk retinol används i hudvård mot akne och som en aktiv anti-age ingrediens, men på grund av retinolens kraftiga biverkningar är den ofta receptbelagd.

Bakuchiol är det naturliga alternativet till retinol, utan att ha några av de negativa effekterna som är förknippade med retinol. Det är fotokemiskt och hydrolytiskt stabilt och kan användas under dagen. Bakuchiol är en meroterpen utvunnen ur växten Babchi (Psoralea Corylifolia), väl använd inom Ayurvedisk medicin. Kallas även bioretiniod och bio-retinol.

Arganolja & andra oljor

Arganolja är en medeltorr olja med många hudvårdande egenskaper. Vi använder knappt 30% i receptet. Arganoljan kan bytas ut mot andra oljor om så önskas. Kanske har du en favoritolja som passar din hud? Du kan använda dig av en enda eller av en kombination av oljor.

Andra örtextrakt än Bakuchiol

Vi har ett riktigt fint sortiment av örtexraktoljor speciellt för hudvård. De innehåller en hög koncentration av viktiga läkeväxters hudvårdande ämnen och används i en dosering om 1-3% i ditt oljeserum. Lugnande kamomill, läkande ringblomma, aktivt nypon- och havtornsextrakt för att nämna några. Inkludera den eller de som passar dig, en dosering om 1-3% av varje är lämplig.

Kaktusfikonfröolja

Kaktusfikonfröolja är rik på flera olika slags tokeferoler och provitamin A, som är kraftiga antioxidanter och verkar främjande för att bibehålla hudens spänst och vitalitet. Men den riktigt unika för huden i denna superolja är dess sammansättning av fytosteroler och flavonoider. Dessa bioaktiva ämnen kan minska rynkor och har regenererande verkan i huden.

Kaktusfikonolja är särskilt värdefull som anti-ageolja då den kan fördröja oxidationen av hudens proteiner och lipider och motverka fria radikaler.

I din egen formulation kan du ersätta kaktusfikonfröoljan med en annan aktiv olja, t.ex nyponfrö, tranbär, granatäpple eller den extra vårdande för känslig hud; nattljusolja.

Naturlig e-vitamin

En liten dos (0.4-1%) e-vitamin bör alltid ingå i oljebaserade produkter. Förutom att förhindra oxidation i produkten, vilket förlänger hållbarheten avsevärt, är e-vitamin en kraftig antioxidant som gör mycket gott för huden!

Doft & eteriska oljor

I det här receptet används Blå Renfana som både doft, färg och för sina speciallet hudvårdande egenskaper. Eteriska oljor har många vårdande egenskaper, doft- och funktion i serumet kan anpassas med flera olika eteriska oljor. En del eteriska oljor, t.ex citrongräs är kraftiga och det räcker med någon droppe för både doft och funktion. Andra kan användas i större mängd. Max totalt 1% eteriska oljor är rekommenderat! Läs mer om alla eteriska oljors dofter och funktioner i vår guide!

Råvaror & ingredienser för receptutveckling

Vill du göra ett fuktgel eller en creme? Prova något av dessa recept:

2 kommentarer

  1. Mariana 14 mars, 2023 Svara

    Det tackar jag för, tacksam 🙂

  2. Alice 24 maj, 2022 Svara

    Det här får man se till att labba med!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *