Att göra sin egen ekologiska hudvård – en introduktion!

Gör din egen ekologiska hudvård - Organic MakersDIY Ansiktscreme - Organic Makers

Så här gör du din egen ekologiska hudvård – en introduktion.

Att tillverka sin egen ekologiska hudvård är både roligt, nyttigt och faktiskt inte särskilt svårt, när man väl lärt sig några få grunder. Det är som som att baka; har du aldrig bakat förr kan det vara svårt att få till den enklaste kaka, medan den vana och intresserade kan baka riktiga mästerverk hemma i köket.Genom att göra din egen hudvård får du också en bättre uppfattning om vad som egentligen finns i hudvården du köper, och kan göra bättre val de gånger du inte tillverkar din hudvård själv. Vill du lära dig mer om hur du läser en innehållsförteckning på en hudvårdsprodukt skriver vi om det här >>

Så var börjar du? Tja, varför inte precis här?! Här går vi igenom det allra mest grundläggande för att göra sin egen hudvård.

Ingredienser

I vår webbutik hittar du bara ekologiska ingredienser, förutom de ingredienser som av naturliga skäl inte kan kallas ekologiska. Exempelvis leror och salter kommer direkt från naturen, men kan inte kallas ekologiska då de inte odlas. Vi är noga med att alla våra ingredienser kommer från rättvisa produktionsförhållanden och inte tillverkas på bekostnad av människor, samhällen eller miljön. Ekologiska råvaror är odlade utan farliga kemikalier och pesticider, vilket garanterar att du får en råvara utan oönskade gifter och restämnen. Ett självklart val! (Vill du läsa mer om ekologiska råvaror kan du göra det här >>. Och vill du läsa mer om oss och hur vi väljer våra råvaror gör du det här >>.)

Recept och inspiration

För att din hudvård ska vara riktigt bra och verksam måste du lära dig lite. Kul va?! Vi försöker ge dig både recept och inspiration här i bloggen, och besitter du inte en massa kunskap själv är det värt att följa recepten. Det dröjer dock inte länge innan du har lärt dig så mycket att du kan börja prova dig fram med egna experiment och variationer av recept. När du lär dig mer är det fina att du kan välja råvaror och göra hudvård som passar just din hud och årstid!

Två typer av hudvårdsprodukter – olje/fettprodukter och vattenbaserade produkter

Det allra viktigaste att förstå när man börjar att göra sin egen hudvård är att det generellt sett finns två typer av hudvård: Olje/fettprodukter och produkter som innehåller vatten; vattenbaserade produkter.

DIY ekologisk hudvård -Organic Makers DIY ekologisk hudvård - Organic Makers DIY Ekologisk hudvård - Organic Makers Lotionbars - DIY - Organic Makers

Olje/fettbaserade produkter

Olje/fettbaserade produkter tillverkas med enbart fettlösliga produkter som vegetabiliska kallpressade oljor, smör och fetter som sheasmör och kakaosmör, och vaxer som bivax eller karnaubavax. De kan också innehålla fettlösliga örtextrakt och andra fettlösliga ämnen såsom vitaminer och eteriska oljor. Oljebaserade produkter innehåller inget vatten och har därför den fördelen att de inte behöver konserveras. Oljebaserade produkter blir gamla av oxidation (de härsknar) vilket motverkas av att tillsätta antioxidanter, t.ex naturlig E-vitamin. En del fettlösliga råvaror har i sig så god hållbarhet (t.ex vaxer) att man man inte behöver skydda dem med antioxidanter för att de ska hålla en lång tid. En oljeprodukt håller alltifrån ca ett halvår upp till flera år beroende på ingredienser.

Exempel på olje/fettprodukter är Body Butters, ansikts- och kroppsolja, salvor, balms och cerat. Oljor och fetter innehåller en mängd nyttigheter; främst är det kombinationen av fettsyror i råvaran som avgör dess egenskaper, men även naturliga växtämnen som fytosteroler och vitaminer ger viktig vård till huden.

Olje/fettbaserade produkter är enkla att tillverka. Det vanligaste är att man smälter samman produktens alla ingredienser över att vattenbad. Sedan låter man produkten svalna direkt utan omrörning, rör om under avsvalningstiden eller vispar produkten fluffig när den stelnat, allt beroende på vad receptet föreskriver och vilken produkt man önskar.

Nackdelen med oljebaserade produkter är att du inte kan använda dig av vattenlösliga ämnen och ingredienser. En annan nackdel kan vara att man vill ha en produkt med mindre fett (en kräm eller lotion, alltså en emulsion) som en del upplever lättare att fördela på kropp och ansikte.

DIY Bodylotion -Organic Makers saltvattenspray_square

Vattenbaserade produkter

En produkt som innehåller vatten kallas vattenbaserad vare sig den innehåller mest fett eller mest vatten. Eller inget fett alls. Som de flesta vet blandar sig inte fett och vatten fysiskt. Även om man lyckas mixa fett och vatten till en till synes homogen massa kommer den snart att separera sig igen, i en vattendel och en fettdel.

För att få vatten och olja/fett att blanda sig måste man skapa en emulsion, och då krävs någon form av emulgeringsmedel, som binder samman oljans och vattnets molekyler och får bindningen att förbli stabil. En enkel emulsion kan göras genom att använda bivax som ett emulgeringsmedel. Bivax är dock inte ett särskilt kraftfullt eller effektivt emulgeringsmedel, så andelen fett måste vara högre än andelen vatten. Här hittar du ett basrecept på en bodylotion som är emulgerad med bivax >>

I vårt sortiment ha vi därför ett emulgeringsmedel, Makersemulgering, som är naturligt, och tillverkat på ett milt sätt av raps och maniok. Detta är ett helt säkert emulgeringsmedel som är godkänt att använda i ekologiska produkter av de mest stränga eko- certifieringsorganen.

Till vattenbaserade produkter hör inte bara emulsioner, utan också produkter helt utan fett som ansiktsvatten och produkter med vatten och t.ex leror, salter eller örter.

Den största praktiska skillnaden mellan olje/fett-produkter och produkter som innehåller vatten är dock konserveringen! Så snart en produkt innehåller vatten är den i riskzonen för tillväxt av mikroorganismer (bakterier, mögel och svamp). Hur länge produkten håller sig beror till viss del på ingredienserna, men principen är ändå att en vattenbaserad produkt, alltså en produkt som innehåller någon del av någon form av vätska, är färskvara och måste konserveras om man inte använder den inom några dagar efter tillverkning samt förvarar den i kylen. Det är därför såväl hudvård som livsmedel med vätska måste konserveras om de ska hålla någon längre tid.

Som alternativ till omstridda konserveringsmedel i hudvård, som t.ex parabener, har vi två typer av konservering i vårt sortiment, Makerskonservering som består av konserverande organiska syror utvunna ur fänkål och majs, och Leucidal som är ett modernt s.k multifunktionellt konserverande koncentrat framställt av kokos och rädisa!

För dig som är nybörjare är det enklast att börja med produkter som är oljebaserade, eller som ska användas upp genast, som t.ex en ansiktsmask. Snart får du in vanan och det är inte så mycket svårare att göra sin egen ansiktskräm eller andra vattenbaserade produkter. Fördelen med egengjorda ekologiska produkter är att råvarorna du använder är verksamma, ekologiska och av högsta kvalitet, och du kan hålla dig till mild konservering i små doser då produkten inte, som kommersiella produkter, ska tåla att levereras i flera led och stå på lager och butikshyllor i lång tid innan de används.

Hygien och säkerhet

Att tillverka sin egen hudvård innebär inga större risker, men kräver lite sunt förnuft. Alla vegetabiliska oljor och fetter kan blandas med varandra, de kan inte överdoseras eller överanvändas. Det du ska vara noga med är hållbarheten, särskilt för vattenbaserade produkter, och dosering av tillsatser som naturliga syror och eteriska oljor.

När du tillverkar hudvård ska du alltid vara noga med hygien och renlighet. Använd gärna handskar och gör rent både din arbetsyta och alla kärl och verktyg som ska användas. När du arbetar med vattenbaserade produkter är det även bra att desinficera kärl och verktyg med alkohol, t.ex ekologisk vodka. Glas och rostfritt stål är mest praktiskt att använda och lättast att göra rent. Här i webbutiken säljer vi laboratorieglas och redskap som gör din tillverkning enklare. En noggrann våg är i princip oumbärlig när man tillverkar sin egen hudvård.

Våra recept här i receptbloggen är komponerade utifrån kunskap och dokumentation om ingredienser, doseringar och hantering, och är helt säkra. Vi publicerar aldrig ett recept utan att ha kontrollerat och testat det noga.

Eteriska oljor är starkt koncentrerade och ska inte användas outspädda på huden. Våra eteriska oljor är varningsmärkta enligt EU:s senaste lagstiftning, och det är en märkning som kan verka skrämmande för många. Detta är dock en märkning som gäller outspädd eterisk olja. Inga eteriska oljor får numera säljas inom EU utan denna märkning.

Den här texten skrapar lite på ytan och är menad att ge en grundläggande insikt om vad egentillverkad hudvård är. Mer utförlig kunskap hittar du i recepten och i våra andra inlägg om hudvårdstillverkning, tidigare som kommande. Hoppas att du lärde dig nåt! 🙂

Vet du inte riktigt vilka ingredienser du ska börja med har vi satt ihop ett startkit med det mesta du behöver för att göra många av våra olje/fettproduktrecept. Du hittar startkitet i webbutiken här >>
En paket med lämplig basutrustning hittar du här >>

31 Kommentarer

 1. Suzette 30 september, 2015 Svara

  Hej!

  Vad rekommenderar ni till känslig hy? Brände mig rejält i ansiktet, halsen och ena armen i Australien för snart 5 år sedan. Sedan dess har huden blivit känslig. Ofta röd och blossar upp på ställena jag brände mig på. Så tråkigt att jag nu alltid måste tänka vad jag har på mig, inte roligt att bli rödflammig på hals/bröstkorg och arm. Är nu känslig mot värme, stark mat, stress. Aldrig haft problem innan.

  Har ni något tips vad jag kan använda?

  • Författare
   Organic Makers 30 september, 2015 Svara

   Hej Suzette!
   Vi rekommenderar nyponfröolja. Nyponfröolja innehåller a-vitaminsyra, retinsyra, som används i läkemedel mot acne och solskadad hud, då som det utvunna receptbelagda ämnet tretinoin. Smörj huden med några droppar nyponfröolja ett par gånger om dan.

 2. Suzette 30 september, 2015 Svara

  Tack för svaret. Detta ska jag testa. Ska jag smörja med någon ansiktskräm över eller bara nyponfröoljan? Kan man göra det alltid eller bör man sluta efter en viss tid?

 3. Sandra 11 oktober, 2015 Svara

  Vad rekommenderar ni till en akne benägen hy?

 4. Linda 7 januari, 2016 Svara

  Hej, jag skulle vilja göra en egen olja att smörja huden med. Jag tänker Mandelolja, Nyponfröolja och Marulaolja. Sen skulle jag gärna ha lite Aloe Vera i oxå. Funkar detta att bara blanda i en flaska och stoppa ett Aloe vera-flake i? Kommer Aloe veran att lösa upp sig? Måste man tillsätta massa annat? Konserveringsmedel? Måste man hetta upp oljorna över vattenbad för att de ska blandas?

  Har aldrig gjort sådant här förut och är tacksam för lite hjälp på traven.

  Tack på förhand

  • Författare
   Organic Makers 14 januari, 2016 Svara

   Hej Linda,
   Oljorna du valt funkar bra. Du kan tyvärr inte blanda Aloe vera i oljan, då Aloe Vera-flakesen inte löser sig i olja. Till en oljeblandning behöver du inte konservering, och flytande oljor behöver inte värmas för att blanda sig. Du kan tillsätta lite e-vitamin i oljeblandningen för längre hållbarhet. E-vitamin är också bra för huden.

 5. Amanda 8 februari, 2016 Svara

  Hej! Jag har beställt hem en massa oljor och ska blanda bland annat en dagkräm för acnebenägen hy. Men jag har lite svårt att förstå hur mycket man ska ha i av vardera olja.
  Det står att jag ska ha 65g mandelolja per ml. Alltså 65g/ml. Hur mycket är det då och hur ska jag räkna?

  Om 100ml olja väger unger 95g, då blir 1 ml olja ungefär 0,95g. Ska man multiplicera 0,95×65 då?
  Tacksam för svar..

  • Författare
   Organic Makers 8 februari, 2016 Svara

   Hej Amanda,
   Tyvärr förstår jag inte riktigt vad du menar. Står det i nåt recept att du ska ha 65g mandelolja per ml? Det måste vara en felskrivning. Vilket recept tittar du på?

 6. Johanna 16 februari, 2016 Svara

  Hej! Jag har nyligen blandat till receptet nattoljan. Jag har använt den dag och natt i ca 1 vecka. De första dagarna kändes det bra men de senaste har jag blivit torr om och lite fjällig på näsan. Jag följde receptet till punkt och pricka, valde aprikoskärneolja. Ska jag ändra receptet? Kanske fylla på med någon ännu kraftigare olja?

  • Författare
   Organic Makers 5 mars, 2016 Svara

   Fjälligheten kan bero på något annat, kanske att huden ska ställa om, eller att det är ovanligt torrt i luften. Prova att smörja lite extra på näsan ett tag, eller smörj med lite sheasmör som är extra fuktighetsbevarande.

 7. Victoria Adolfsson 18 mars, 2016 Svara

  Hej!
  Jag har problem med åderbråck och ytligt liggande vener. Finns det möjlighet att få tag på hästkastanj här, eller finns det ngt annat ni kan rekommendera?
  Mvh Victoria

 8. Eva Rosenqvist 4 april, 2016 Svara

  Hej jag har försökt hitta ngt fint recept på ekologiskt shampoo. Ni sitter inte inne m ngt? Köpte ett fantastiskt i Filippinerna m kokos, calamansi och pepparmint. Vh Eva

  • Författare
   Organic Makers 5 april, 2016 Svara

   Hej Eva,
   Tyvärr har vi inga recept på shampo än, det kommer så småningom 🙂

 9. Nicci 5 maj, 2016 Svara

  Hej! Skulle vilja göra en egen ansikts kräm med anti-age effekt. Har läst på lite och det går helt klart och göra på naturliga och eko prod. Men jag är inte så insatt i ämnet som ni är. Undrar då om det är något ni kanske kan ordna till recept bloggen? Granatäpple ska ju vara bra bla, hade varit trevligt å göra en härlig kräm och smörja in sig i!

  Tack på förhand!
  Må bäst! // Nicci

 10. Marita Karlsson 20 maj, 2016 Svara

  Har kliande utslag under brösten, tips på vad jag kan behandla det med mottages tacksamt!
  Marita

 11. angela 23 maj, 2016 Svara

  Hej och tack för en väldigt fin och inspirerande sida.
  Jag tänkte göra en ansiktskräm och undrar om era recept. De innehåller många olika oljor. Kan man ta färre oljor eller blir krämen sämre då? Hur gör jag om jag vill tillsätta daggkåpa till krämen? Har ni tips på hur krämen kan få en vanilj/koladoft?

  Tack på förhand,
  angela

 12. Therese hohl 25 maj, 2016 Svara

  Hej. Blir så himla inspererad av att tillverka egna RENA produkter. Jag har dock försökt att läsa mig till en antiage rengöring men hittar ingen..har ni recept alt säljer ni ansiktsrengöring i er butik?

 13. Jenny 1 augusti, 2016 Svara

  Hej!
  Jag skulle gärna vilja göra eget schampo och flyttande tvål. Har ni recept på det?

 14. Lois 24 augusti, 2016 Svara

  Hej och tack för en mycket fin och inspirerande blogg!
  Vad skulle ni rekommendera för produkter för att göra en mjukgörande kroppskräm till barn (2,5år gammal)? Har fram till nu gått på vårdpersonals rekommendationer vad gäller produkter, och då behövt smörja 1 gång/dag under sommaren och 2 gånger/dag vinterhalvåret. Han får väldigt lätt böjveckseksem, verkar vara både vid värme samt pga torr hud. Vänligen, Lois

 15. Magds 12 november, 2016 Svara

  Hej har blandat ricin, havtorn och jojoba i en flaska. Har fått dålig hy nu med plitor (har torr/normal). Vad är fel?

 16. Sophie Stamper 18 februari, 2017 Svara

  Härligt att ha hittat er och njuter av allt jag köpte hem. Jag hittade en recept till massage under ögonen…
  1 Tesked cocosolja
  2 droppar eterisk olja
  2 “units” vitamin E
  Jag har 30 ml Vitamin E här hemma men vet ej hur mycket 2 “Units” är… vet ni det?
  Tack,
  Sophie

 17. Felicia 20 februari, 2017 Svara

  Hej!
  Jag älskar eran sida och är en riktigt stammis.
  Nu har jag lite funderingar och tankar.
  När jag gör mina lotionskakor så är dom helt underbara och mjuka och lena. Men sen tar det inte så lång tid innan dom blir att kännas gryniga när man väl ska använda dom. Hur undviker jag denna grynighet? Har inte salt eller något sådant i. Kakaosmör, sheasmör, kokosolja, e-vitamin och apelsin eteriskolja är vad jag har i. Vad gör jag för fel eftersom det blir grynigt?

  Vänliga hälsningar Felicia

 18. Felicia 20 februari, 2017 Svara

  Glömde nämna att jag även har bivax i också!

 19. Monique 30 mars, 2017 Svara

  Hej!
  Vad rekommenderar ni till en äldre, torr hud, som behöver fukt och fet?
  Hittills har jag användWeleda, men blev plötsligt allergisk mot lanolin.

  mvh Monique

 20. Sara 25 november, 2017 Svara

  Hej! Tack för en toppen nätbutik och receptblogg! ♡ Det här är kanske en dum fråga, men hur kan jag diska/rengöra de minsta pipetterna och flaskorna för återanvändning, nu när jag ska göra min andra sats ansiktsolja? Hur gör ni, när ni rengör pipetterna för att de ska vara hygieniska?
  Tack på förhand ♡

  • Författare
   Organic Makers 29 november, 2017 Svara

   Hej Sara. Ett tips är att använda piprensare för att göra rent glaspipetterna. Det viktiga är att de blir helt torra, om det finns fukt/vatten kvar i dem så blir ansiktsoljan dålig. Du kan köpa pipetterna separat om du vill återanvända själva glasflaskan. Vår flaskborste som du hittar i webbutiken gör det lättare att göra rent flaskorna!

 21. Christel Björk 7 maj, 2018 Svara

  Hej
  Kan man beställa av era produkter till Finland?
  Mvh Christel

  • Organic Makers 7 maj, 2018 Svara

   Hej, Ja vi skickar till Finland!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Prenumerera på Organic Makers nyhetsbrev.