Ansiktsvatten - Organic Makers

Ansiktsvatten med pilbark och aloe vera

Ansiktsvatten är ett bra sätt att svepa bort den sista smutsen efter tvätt, tillföra fukt, och återställa rätt pH-värde för huden (omkring 5,0). Det är också ett enkelt sätt att få med vattenlösliga aktiva ämnen i din egentillverkade hudvård. I det här ansiktsvattnet har vi använt pilbarksextrakt, som ger en naturlig och mild peeling. Ett riktigt bra ansiktsvatten i en hudvårdsrutin för problemhud och för dig med akne.

Basen för ansiktsvattnet är en aloe vera-lösning med fuktbindande glycerin. Aloe Veran lugnar irriterad hud och förbättrar hudens förmåga att behålla fukt. Det hjälper också till med att justera ner pH-värdet på vattnet så att det blir svagt surt, vilket hjälper till med att hålla hudens yttersta skyddsbarriär intakt. Om du vill hålla det enkelt har du ett utmärkt ansiktsvatten redan här!

Pilbarksextraktet innehåller 20% salicin, den naturliga formen av salicylsyra. Salicin är antibakteriellt och dämpar inflammation, vilket både kan lindra pågående acneutbrott och förebygga nya. Pilbarksextraktet fungerar även som peeling och hjälper till med att hålla porerna rena, utan att irritera huden. Salicin har också påvisats kunna motverka hudens ålderstecken. I recept har använt sammandragande lagerbladshydrolat, men du kan välja ett annat hydrolat om du önskar en annan doft!

När en hudvårdsprodukt innehåller vatten behöver du även konservering för bättre hållbarhet. Använd Makers Aquagard som består av naturliga och milda milda konserverande ämnen som skyddar ditt ansiktsvatten. Om du är noga med hygienen under tillverkningen och med konservering, så håller ansiktsvattnet i minst ett par månader i rumstemperatur.

Recept: Ansiktsvatten med pilbarksextrakt

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Vattenfas

A 50% Renat Vatten – Aqua Purificata Mängd g
A 0.1% Aloe Vera extrakt Mängd g
A 32% Lagerbladshydrolat EKO Mängd g
A 2.9% Makers Aquagard Mängd g
A 5% Glycerin eko Mängd g
A 10% Pilbarksextrakt Mängd g
A 0.2% Mjölksyra Mängd g

Receptnoter

Lagerbladshydrolat kan bytas ut till annat ekologiskt hydrolat eller mot renat vatten. 0.2%. 0.1g Aloe Vera-extrakt är 1/2 kryddmått. Mjölksyra doseras med ca 4 droppar per 100 g.

Gör så här:

Väg eller mät upp ingredienserna i en rengjord glasbägare. Använd en noggrann våg (mät i gram) eller ett mätglas (mät i i milliliter). Om du vill göra 100 ml behöver du alltså 50 ml rent vatten, och så vidare. Mängden färdigt ansiktsvatten blir ungefär densamma (bara lite mer) om du mäter i gram.

Tillsätt ingredienser i den ordning som de är listade i receptet och rör om väl efter varje ingrediens: Ta alltså först vatten och hydrolat, sedan i aloe-flakes och rör så de löses upp helt. Allra sist droppar du försiktigt i mjölksyra. pH-värdet blir ca 5.0

Häll upp ditt ansikstvatten i en ren glasflaska med antingen pump eller spray,

Användning:

Rengör ansiktet som vanligt. Fukta sedan en bomullsrondell med ansiktsvattnet och svep den över ansiktet. Smörj gärna in dig lite grann efteråt, till exempel med fuktgel och några droppar ansiktsolja eller serum.

Det här ansiktsvattnet är laddat med aktiva ämnen, så det kan räcka med att använda det en gång om dagen, eller om du har känslig hud, ett par gånger i veckan. Om du tycker att det svider lite, prova att justera ner andelen pilbarksextrakt och öka andelen hydrolat .

Tillverkning:

När du tillverkar dina egna hudvårdsprodukter med vatten så är det extra noga med renlighet och hygien. Rengör redskap och arbetsyta med desinficeringsmedel.

Tips!

Du kan använda andra aktiva ämnen som är vattenlösliga, tex. Makers Balans. För mer intensiv fukt kan halva mängden glycerin bytas till Sodium PCA. Om du ändrar i receptet bör pH-värdet kontrolleras med pH-stickor. Justera värdet med ett par droppar mjölksyra om det behövs.

Mer Tips!

Ett ansiktsvatten konserveras lättast med Makers Aquagard, ensamt eller tillsammans med vår nya multifunktionella ingrediens naturlig Pentylenglykol. Pentylenglykol är en mycket bra fuktgivare som också ger en exceptionellt skön känsla till ansiktsvattnet. Du kan byta ut de 3% Aquagard mot 2% Aquaguard + 1% pentylenglykol. Tänk på att du ändå, som vanligt, behöver använda mjölksyra som pH-reglerare, 4 droppar mjölksyra per 100 g ger i det här receptet ett bra pH-värde på strax under pH 5.

råvaror i receptet

16 kommentarer

 1. Gabriella 23 maj, 2021 Svara

  Kan man använda något annat än makers aquagard?

 2. Elnaz 12 november, 2020 Svara

  Hej!

  Kan man använda örtavkok av trollhassel istället för hydrolat?

  Med vänlig hälsning,
  Elnaz

 3. Sara 5 maj, 2020 Svara

  Hej jag undrar om de går att använda enbart 82g roshydrolat (+övriga ingredienser i receptet) istället för vatten och lagerbladshydrolat ?

  • Organic Makers 5 maj, 2020 Svara

   Hej, Ja, det går bra att använda valfri hydrolat – och även byta ut vattnet i receptet till hydrolat .

 4. Josefin 13 juni, 2019 Svara

  Hej! Har precis kommit in på det här med att göra egna hudvårdsprodukter. Detta ansiktsvatten låter super. Men jag vet inte om jag är väldigt dum nu men att mäta i procent förstår jag mig inte på. Kanske är lättare än vad jag kan tänka just nu. Men menar ni alltså att % är ml tex så 32ml lagerbladshydrolat och 50ml vatten och 3ml pilbarksextrakt. Eller hur funkar det?

  • Organic Makers 14 juni, 2019 Svara

   Det beror på hur mycket du vill göra! Gör du 100 g motsvarar % gram, t.ex 32% är 32 g. Gör du 300 ml motsvarar 32% 0.32 x 300 = 96 g.
   Det är inte så svårt när man väl fått kläm på det!
   Det kommer kalkylator till receptet så småningom så att du kan räkna ut det automatiskt!

 5. Malin 16 april, 2019 Svara

  Hej! Jag ÄLSKAR alla era recept, har en fråga angående denna: kan man ta något annat än pilbarksextrakt? Då jag har rosacea känns den för tuff för huden…..
  Tacksam för svar!
  Mvh / Malin

  • Organic Makers 17 april, 2019 Svara

   Hej! Vad roligt att du blir inspirerad av våra recept 🙂 Om du vill ta bort pilbarksextraktet så blir det ett aloevatten – och det har vi ett recept på här inreceptbloggen: ”GÖR DIN EGEN EKOLOGISKA ALOE VERA-GEL ELLER ALOE VERA-SPRAY

  • Organic Makers 14 juni, 2019 Svara

   Hej Malin!
   För rosacea kan du byta ut pilbarksextarkt mot Makers Balans, 7 örter som är bra mot rodnad. Då använder du 5% Makers Balans och 5% extra hydrolat istället för 10% pilbark.

 6. Zahra 25 april, 2018 Svara

  Kan man använda pilbark på intim produkter? Dessutom vet ni om man får använda eteriska oljor liksom tea tree olja på intim produkter eller inte?

 7. Hej
  Jag har just gjort detta ansiktsvatten, spännande att väga upp Aloe Veran, ha ha, vägde ingeting tills det helt plötsligt vägde flera gram. Men, jag testade pH-värdet med mina nyinköpta pH-stickor, och värdet ser ut att vara 4,5, ska man då hälla i lite mera vatten/Lagerbladshydrolat, tills det blir pH 5,0, eller går det bra ändå? Man undrar ju lite när det blir för surt/lågt pH?

  Eftersom det är väldigt roligt att mäta pH-värde så mätte jag ett annat ansiktsvatten jag redan använt ett tag (med Roshydrolat, och det har också pH 4,5, och det har ju funkat väldigt bra, både på mig och 16-åringen.

  Tack för att man äntligen får ha ett kemilabb i sitt kök och badrum.
  Hälsningar Ann Charlotte

  • Organic Makers 17 mars, 2018 Svara

   Hej, Vad roligt att provar dig fram med ansiktsvatten och pH-mätning 🙂 pH-värde 4.5 går bra för detta recept (och ansikstvatten i allmänhet).

 8. Marianne 6 november, 2017 Svara

  Hej kan man använda något annat istället för pilbarksextrakt när man gör ansiktsvatten?
  Mvh Marianne

  • Organic Makers 6 november, 2017 Svara

   Just det här receptet är med pilbark, men du kan använda andra vattenlösliga ingredienser för att göra ett ansiktsvatten. Tänk på att du måste ha en konservering eftersom du använder vatten. Du kan även använda våra hydrolat som ansiktsvatten – precis som de är !

 9. marwa 30 oktober, 2017 Svara

  hej
  undrar om jag kan använda färsk aleo vera gele som jag har planterat hemma.
  Med vänlig hälsning
  Marwa

  • Organic Makers 19 november, 2017 Svara

   Hej Marwa,
   Färsk aloevera är svår att konservera, risken är att produkten blir dålig snabbt fast man konserverar den. Färsk aloe är bättre att använd ren med en gång!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Missa inga nyheter eller erbjudande!