ansiktsolja med ceramider - gör den själv - organicmakers.se

Ansiktsoljor & oljeserum med ceramider

Ceramider är hudens murbruk; lipider som bygger samman hudens celler, ett cellmembran som innehåller upp till 50% ceramider. Ceramider i hudvård stärker hudbarriären, förbättrar hudstrukturen och ökar hudens fuktbevarande egenskaper.

Hudens naturliga produktion av ceramider minskar med åldern, och det är en viktig anledning till att huden blir torrare och mindre spänstig med åren. Ceramider är därför en utmärkt anti-age-ingrediens. Minskar torrhet, irritation och rodnad, stärker hudbarriären och skyddar mot yttre påverkan, bra för såväl skadad och känslig hy, fet hy som behöver balanseras och problemhy med t.ex rosacea eller akne.

Du kan enkelt inkludera ceramider i din ansiktsolja eller ansiktsserum genom att smälta upp till 3% ceramider i oljan. Efterssom ceramiderna kommer i fast form ger de en viss stadga åt produkter. I en flytande oljeprodukt ger 1% ceramider en liten förtjockande effekt, medan 3% ceramider ger en ganska tjock olja som påminner om vaxolja men med en lättare känsla. Tjockflytande men fortfarande pumpbar.

Längre ner hittar några receptexempel på ansiktsoljor/oljeserum med ceramider. Du kan såklart modifiera recepten ytterligare genom att använda andra oljor än de i receptet, eller använda andra eller ytterligare oljelösliga extrakt, oljelösliga aktiva ämnen och/eller eteriska oljor! När du gör din egen hudvård är det du som bestämmer!

Ceramider är oljelösliga lipider som kan användas i produkter som innehåller oljor & fetter. Använd ceramider i vattenfria produkter som oljor & balms, eller i emulsioner; cremer och lotioner.

Ansiktsoljor & oljeserum är vattenfria produkter. I dem kan du inte använda dig av vattenbaserade/vattenlösliga ingredienser som t.ex. glycerin, niacinamide, hyaluronsyra eller hydrolat.
Vill du kombinera vattenlösliga ingredeinser med ceramider får du istället göra en emulgerad produkt, t.ex ett shake serum, där du kan tillsätta 1-3% ceramider i oljedelen.

Recept: ansiktsoljor med ceramider

Torr ansiktsolja Anti-Age med Ceramider & Bakuchiol

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Smältfas

31%SqualaneMängd g
31%Makers SilkMängd g
31%Arganolja EKOMängd g
3%Ceramide Eco NPMängd g

Nedsvalningsfas

3%BakuchiolMängd g
0.5%Eterisk olja Frankincense EKOMängd g
0.5% Naturlig e-vitamin*Mängd g

Receptnoter: Du kan byta ut oljor och extrakt mot de som du själv önskar. De flesta oljor tål uppvärmingen i smältfasen utan problem (upp till drygt 100°), men oljor med en torrhetsgrad på över 8.2 är mest känsliga och bör tillsättas i nedsvalningsfasen. *E-vitamin tål värme upp till drygt 100° och kan även tillsättas i smältfasen.

Vårdande Ansiktsolja med Ceramider för torr hud

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Smältfas

40%Avokadoolja EKOMängd g
40%Tefröolja EKOMängd g
3%Ceramide Eco NPMängd g

Nedsvalningsfas

12%Nattljusolja EKOMängd g
0.5% Eterisk olja lavendel (valfritt)Mängd g
0.5% Naturlig e-vitamin*Mängd g
4% Oljelösliga örtextrakt**Mängd g

Receptnoter: Du kan byta ut oljor och extrakt mot de som du själv önskar. De flesta oljor tål uppvärmingen i smältfasen utan problem (upp till drygt 100°), men oljor med en torrhetsgrad på över 8.2 är mest känsliga och bör tillsättas i nedsvalningsfasen. *E-vitamin tål värme upp till drygt 100° och kan även tillsättas i smältfasen. **Du kan inkludera ett eller flera valfria oljelösliga extrakt i din produkt, eller ersätta detta med en olja.

Gör så här:

 1. Väg upp ingredienserna i smältfasen i en värmetålig behållare och smält över vattenbad eller i microvågsugn tills ceramiderna är helt lösta och blandningen är genomskinlig. Temperaturen måste vara minst 85°, men håll dig under 100 grader, i flera minuter under omrörning tills ceramiderna har smält.
 2. Låt svalna något under omrörning och tillsätt sedan oljor och oljelösliga extrakt. Oljorna och extrakten i nedsvalningsfasen bör vara rumstempererade, och de kommer att sänka temperaturen i blandningen. Rör om noga.
 3. Tillsätt ev. eteriska oljor när blandningen är under 45 grader. Fortsätt att röra om då och då tills blandningen är rumstempererad
 4. Häll upp på pumpflaska. Oljan kommer att tjockna ytterligare under det första dygnet.

Vissa oljekobinationer kan få ceramiderna att skikta sig lite i oljan över tiden. Det gör ingenting. Skaka bara om flaskan lätt så blir den homogen igen!

Använd några få droppar ansiktsolja på rengjord hud, gärna grundad med fukt, t.ex ett fuktgel, morgon och kväll.

Hållbarhet: En oljeprodukt innehåller inget vatten eller vattenlsöliga produkter, och behöver därför inte konserveras. Hållbarheten på oljorna förlängs med e-vitamin. Med e-vitamin håller sig ansiktsoljan i minst ett år.

Andra recept på ansiktsoljor och oljeserum

Du kan inkludera ceramider i ett annat recept på ansiktsolja eller oljeserum. Byt ut 1-3% olja mot Ceramide Eco NP och smält i oljor med en torrhetsgrad under 8.2, eller värmetåliga oljelösliga ingredeinser som squalane, Makers Silk eller Caprylic Triglycerid. Även i t.ex Face Balm är ceramider en utmärkt ingrediens; byt ut 1-3% fast ingrediens, t.ex vax, mot Ceramid Eco NP

Ingredienser i recepten:

Recept på ansiktskrämer du kan inkludera ceramider i:

1 kommentarer

 1. Eva-Lena Skalstad 6 april, 2022 Svara

  Hej,
  Vad är det för råvara i Ceremid produkten?
  Jag finner det inte 🙂
  / Evalena

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *