Ansiktsolja Jasminvax - gör den själv

Ansiktsolja Jasmin

Jasminvax är en härlig råvara på många sätt. Nästan chokladbrunt till färgen och intensivt jasmindoftande, är detta ett vax som är ganska mjukt (går att skopa upp med sked och milt våld ur burken när det är rumstempererat, men inte så mjukt att det går att smörja in huden med som det är). Vaxet har en smältpunkt på ca 60 grader och ger ett krämigt och matt resultat, då det inte skapar kristaller när det stelnar, vilket en del vaxer och smörer har en tendens att göra.

Jasminvax kan användas både i oljor (med max ca 5% jasminvax för att oljan ska förbli flytande), i salvor, butters och balms i doseringar upp till ca 10%, då doften blir ganska stark. I emulsioner, krämer doseras jasminvax med ca 1-3% i emulsioner för både doft och funktion. Med Jasminvax i en creme får du ett naturligt skydd mot smuts och kyla och bevarar hudens fukt, utan att täppa till huden, precis så som vaxet fungerar på växtens blad!

 • Jasminvax
  Jasminvax
  Product on sale
  118,40 kr

Ansiktsolja jasmin är en blandning välgörande oljor med en touch av väldoftande jasmin! Genom att smälta ca 5% jasminvax i oljan får du jasminvaxets skyddande egenskaper och underbara doft i en flytande ansiktsolja. Känslan är matt och snabbabsorberande, den tunna skyddande hinna som vaxet skapar låter huden andas, bevarar fukt och är en perfekt grund för make-up.

Doften av jasmin blir tydlig, vill du ha en ännu mer komplex doft tillsätter du ytterligare några droppar eteriska oljor. Ta hellre för lite än för mycket, i ansiktsprodukter kan bara några få droppar per 100 g upplevas som tillräckligt.

Recept, Ansiktsolja Jasmin (Jasminvaxolja):

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

A – fettfas

A40%Arganolja EKOMängd g
A30%Nattljusolja EKOMängd g
A5%JasminvaxMängd g
A2.5%Makers KelpMängd g
A22%Makers SilkMängd g
A0.5%Naturlig E-vitaminMängd g

Receptnoter:

Oljor: Du kan använda andra vegetabiliska oljor om du vill. Använd en kombo av dina favoritoljor!

Tidsåtgång: 30 minutes

Så här gör du Ansiktsolja jasmin:

 • Väg upp och smält samman

  Jasminvax med övriga ingredienser, förutom örtextrakt och ev. eteriska oljor, i ett vattenbad eller på korta intervaller med omrörning emellan i mikrovågsugn.
  Jasminvaxet smältpunkt på 60 grader innebär att blandningen måste värmas till minst 60 grader för att vaxet skall smälta. Detta påverkar inte de vegetabiliska oljorna, Makers Silk eller e-vitaminen, men de lite mer värmekänsliga ingredienserna, örtextrakt och eteriska oljor, bör tillsättas under nedsvalningen, när temperaturen kommit under 50 grader.

 • Låt oljan svalna helt och rör om igen innan du häller upp på pumpflaska.

  Använd som en skyddande ansiktsolja eller istället för ansiktscreme. Flaskan kan behöva omskakas då och då för att undvika att vaxet sätter sig i botten av flaskan med tiden

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *