Diy ansiktscreme med probiotika och squalene, för normal till torr hud

Gör din egen ansiktscreme med probiotika och squalene

DIY ansiktscreme med probiotika, squalene och fina ekologiska oljor

Den här krämen är en riktig räddare för torr hud. Fullpackad med lyxiga ingredienser, välgörande probiotika och med en konsistens och känsla som är helt underbart len, är detta en ekologisk creme i toppklass! Det bästa är att du kan göra den själv!

Nattljusolja och havtornsolja ger tillsammans rikligt med den essentiella fettsyran omega 6, antiinflammatorisk GLA, betakaroten och fytosteroler som stärker hudens barriärskikt. Probiotika är en aktiv ingrediens som påskyndar hudens egen förnyelseprocess, vilket motverkar ålderstecken och ger bättre hudkvalitet. Med mjukgörande mandelolja och squalene, som ger huden spänst, blir det här en naturlig ansiktscreme fullmatad med nyttigheter för huden!

Makersemulgering är inte bara ett naturligt emulgeringsmedel, utan gör även att huden bättre bevarar sin fukt. Makerskonserveringen innehåller redan en del glycerin, och lite extra glycerin gör att cremen blir effektiv för dig som behöver mycket fukt.

Vill du doftsätta din creme lägger du till 1% eteriska oljor. Eteriska oljor har både doft och funktion; de har många hudvårdande egenskaper, och för att veta vilken eller vilka doft och funktion du vill ha kan du läsa våra inlägg om eteriska oljor här i bloggen. Vi valde välgörande frankinsence kombinerat med bergamott.

Diy ansiktscreme med probiotika & squalene

Recept:

Receptet är angivet i viktprocent. Använd kalkylatorn längre ner för att räkna ut receptet efter hur mycket du vill göra.

Tillsatsfas:

Makers probiotika 3%
Mjölksyra ca 3 droppar per 100 g.
Eventuellt eteriska oljor, ca 1% (ca 25 droppar per 100 g)

Du behöver en stavmixer för att göra själva emulgeringen.

Gör så här:

Vattenfas:

Väg upp alla flytande ingredienser i vattenfasen utom tarakärnmjölet i en värmetålig behållare som rymmer ungefär dubbelt så mycket som mängden färdig kräm. Välj en behållare som är så smal och hög som möjligt, men där din stavmixer går ner. Vi rekommenderar våra värmetåliga glasbägare; t.ex. för 300 g kräm väljer du en 600 ml bägare.

Väg upp tarakärnmjölet separat, det ska tillsättas när du värmer vattenfasen.

Fettfas:

Väg upp alla ingredienser i fettfasen i en värmetålig behållare.

Uppvärmning:

Sätt både behållaren med vattenfas och behållaren med fettfas i ett vattenbad och värm upp under omrörning då och då. Ha koll på temperaturerna med en termometer. Tänk på att fettfasen värms upp snabbare då det är en mindre mängd. När vattenfasen kommit upp i ca 50 grader är det dags att tillsätta tarakärnmjölet – lite i taget. Rör ut tarakärnmjölet noga, det får inte vara några klumpar kvar.

Emulgering:

När båda faserna nått 80 grader är det dags för emulgering. Stäng av värmen till vattenbadet men ha kvar vattenfasen i badet. Häll nu fettfasen i vattenfasen och rör om. Sätt i stavmixern och kör på högsta hastighet i ca 4 minuter.

Omrörning och nedkylning:

Nu är cremen emulgerad, men för att förbli stabil behöver du röra om cremen under nedsvalningen. Ta upp behållaren ur vattenbadet och börja röra om lugnt och jämnt med t.ex en glasstav. Omrörningen tar en bra stund, så om du vill kan du röra om med degkrokarna på en elvisp med lägsta hastighet. Använd inte visparna, det ska inte vispas in luft i cremen. När temperaturen har kommit ner i ca 50 grader kan du påskynda nedkylningen genom att sätta behållaren i ett kallt vattenbad.

Tillsatsfas:

När cremen har kommit ner i 30 grader är det dags att tillsätta probiotika och eventuella eteriska oljor. Tillsätt sakta och rör om noga.

Mjölksyra ska droppas i för att cremen ska få rätt pH-värde, detta för att ge ett pH på ca 5.0, ungefär som hudens eget. pH-värdet är också viktigt för att konserveringen ska fungera. Du behöver ca 3 droppar mjölksyra per 100 g creme, men kolla gärna pH-värdet med pH-stickor också och tillsätt mer om det behövs. Doseringen 3 droppar per 100 g är baserat på att du använder renat vatten, på kokt kranvatten kan pH-värdet variera lite.

Nu kan du röra om lite då och då tills cremen är rumstempererad. Häll sedan upp i en ren burk och förslut.

Hållbarhet:

Den här cremen håller upp till ett år om du har varit noga med hygienen både under tillverkningen och användningen. Använd gärna en cremespatel för att ta upp cremen ur burken, så riskerar du inte att få smuts och bakterier i burken.

Hur mycket ska jag göra?

Receptet är angivet i viktprocent, vilket betyder att du väger upp alla ingredienser med en precisionsvåg. Ska du göra 100 g blir alltså mängderna i gram samma som i procent. Ska du göra andra mängder kan du räkna om receptet i vår kalkylator.

För att cremen ska gå att emulgera med en mixerstav behöver du göra minst 200 g creme, och använda en bägare som är smal och hög men tillräckligt vid för mixerstaven, t.ex en 400 ml glasbägare. Mixerhuvudet måste täckas av blandningen för att du ska kunna emulgera ordentligt.

Kan jag ändra i receptet?

Vissa ingredienser i receptet är nödvändiga att använda i den dosering som anges för att cremen ska funka och vara hållbar. De ingredienser du inte kan byta ut eller ändra doseringen av är makerskonservering, tarakärnmjöl, makersemulgering, e-vitamin och mjölksyra (som dock kan doseras olika beroende på uppmätt pH-värde).

Utbyte av vattenlösliga ingredienser:

Vattnet kan helt eller delvis bytas ut mot hydrolat, eller ersättas procentvis mot andra flytande vattenlösliga ingredienser. T.ex kan du byta ut 1% vatten mot 1% fuktighetsbevarande Sodium PCA. Tänk på att pH-värdet kan förändras om du ändrar i receptet, så då måste du kolla av med pH-stickor i tillsatsfasen så att det slutgiltiga pH-värdet blir omkring 5.0. Undvik vätskor som inte är helt renade, eller som kan ha spår av växtdelar kvar, t.ex växtavkok, då de kommer att drastiskt sänka hållbarheten på cremen, även med konservering.

Utbyte av oljelösliga ingredienser:

Vad gäller oljor och oljelösliga ingredienser som oljeextrakt, kan du mer fritt byta till de oljesorter, kombinationer och oljelösliga extrakt som passar dig. Oljor har inget pH-värde, så pH-värdet förändras inte när du byter oljor i receptet. Tänk dock på att konsistensen och känslan kan förändras med olika oljor. Generellt är det oljorna med mest fleromättade fettsyror som ger en kräm med en “lätt” känsla, medan de med mer mättade fettsyror ger en tyngre och fetare känsla. Däremellan hamnar oljorna med mycket omättade fetter, men de beror också på hur mycket fleromättade eller mättade fettsyror oljan innehåller. Läs mer om oljor och fettsyror i vårt inlägg Ekologiska oljor för hudvård – Stora Fettsyreguiden.

Vill du ha en vit creme? Byt ut havtornsoljan till en annan lyxig hudvårdande olja eller ett oljeextrakt, tex kaktusfikonfröolja, svartvinbärsolja,  chiaextrakt, eller Makers Kelp.

Vill du göra en betydligt enklare creme oljemässigt, t.ex för att öva på emulgering, kan du byta ut de olika oljorna mot en och samma olja, förslagsvis en basolja som mandelolja eller arganolja. Ersätt då “Mandelolja 5%, Nattljusolja 4% och Havtornsolja 2%” mot 11% av en och samma olja. Makers Silk är en nödvändig ingrediens för att få en bra, lätt konsistens till cremen, men saknar du squalene i råvaruskafferiet kan du öka upp Makers Silk med motsvarande mängd, d.v.s 11% Makers Silk om du skippar squalenen.

Tänk på att det här receptet är framtaget och testat med just detta recepts ingredienser och doseringar. Gör du förändringar i receptet kan konsistens, stabilitet och hållbarhet förändras. Med utbyte av ingredienser förändras också funktion och känsla av cremen. Men det behöver inte vara av ondo! Kanske kan du med dina egna justeringar gör den ultimata ekocremen just för dig!

Vatten och renlighet – vattenbaserade produkter

Alla produkter som innehåller vatten eller vattenlösliga ingredienser, t.ex en emulsion, är en vattenbaserad produkt.

Med vattenbaserade produkter är det extra viktigt att råvaror, behållare, redskap och förpackningar är så rena som möjligt vid tillverkning, för att säkerställa bästa möjliga hållbarhet på produkten. (Och att du använder lämplig konservering, följ recept)

För emulsioner använder vi alltid så kallat renat vatten. Du kan använda kranvatten om det är av bra kvalitet och har neutralt pH-värde, men då bör du koka upp vattnet, låta sjuda i 5 min och sedan låta svalna innan du använder det.

Verktyg, redskap, flaskor och burkar (ej förslutningar) diskas med milt diskmedel och får torka. Precis innan du börjar tillverka din kräm kan du spraya behållare, verktyg, flaskor och förslutningar med desinficerande isopropylalkohol, som snabbt avdunstar.

Fakta emulsioner

En emulsion är en blandning av vattenlösliga och fettlösliga ingredienser. Typiska emulsioner är cremer och lotioner.

Då fett och vatten inte blandar sig med varandra behöver man ett emulgeringsmedel för att emulsionen ska hålla ihop. En emulsion kräver oftast också något förtjocknings- och/eller stabiliseringsmedel för att få en bra konsistens.

Det finns två typer av emulsioner: olja-i-vatten (o/w oil-in-water)-emulsion och vatten-i-olja (w/o water-in-oil)-emulsion. En o/w-emulsion innebär en emulsion som består av små, små oljedroppar omslutna av vatten. En w/o-emulsion innebär en emulsion som består av små, små vattendroppar omslutna av olja. Den vanligaste typen av emulsion är en o/w (olja-i-vatten)-emulsion, då denna har en lättare känsla och känns mindre fet, även med samma fetthalt som en w/o. Makersemulgering är ett emulgeringsmedel som är avsett för o/w-emulsioner.

En emulsion behöver alltid konserveras om den ska hålla i mer än någon vecka. Med rätt konservering och renlighet håller din naturliga emulsion i upp till ett år.

I Organic Makers sortiment finns naturliga emulgeringsmedel och moderna ekologiska konserveringsmedel som gör din kräm hållbar i flera aspekter.

14 Kommentarer

  1. Ninni 14 mars, 2019 Svara

    Hej jag har några frågor gällande ansiktsvård. Jag har testat att göra denna hudkräm med probiotika. Den känns skön och bra men den har en tendens att lägga sig som små vita korvar på huden om jag smörjer för länge. Har jag tagit för mycket av något?

    Jag undrar också över just probiotikan och mjölksyran som jag uppfattar är en så kallad AHA-syra. Innebär det då att denna kräm går under kategorin “medicinsk hudvård”? Som jag förstått det så finns ingen särskild certifiering för att man ska få kalla en produkt medicinsk men den ska innehålla aktiva ämnen så som AHA-syror som bygger upp och som i tester har givit ett mätbart resultat. Stämmer det? Jag känner mig alltid så “lurad” av hudterapeuter som vill sälja på mig krämer när jag går på någon behandling. Min fråga är alltså om denna kräm fungerar som en bra anti-age kräm och “bygger upp” huden sådär som terapeuterna menar?

    Jag har också en sista fråga och det gäller en produkt som heter niacinamide och som finns i vissa hudvårdsprodukter. Jag har väldigt förstorade porer och ytliga blodkärl som gör att min hy ser ojämn och rödflammig ut. Detta niacinamide ska tydligen ha bra effekt på stora porer. Vad säger ni om detta?
    MVH Ninni

  2. Elisabeth 26 januari, 2019 Svara

    Hej! Om man ersätter squalene med Makers silk, ska man ta 11 gram eller 9, som det står?

  3. emma.t.eriksson@hotmail.com 11 januari, 2019 Svara

    Hej igen! Som nyfrälst i detta spännande ämne om att göra sin egen hudvård så läser jag massor lite överallt. Jag har en fråga som dykt upp när jag läst på om oljor i hudvård. Det framkommer att flera oljor är känsliga för värme och förlorar sina nyttigheter över 50 grader. Tror ni att det skulle fungera att endast värma upp de olika faserna till 50 grader och ändå få till en bra emulsion? tack på förhand och tack för en underbar receptblogg och sida överlag!

    • Organic Makers 26 januari, 2019 Svara

      Hej Emma!
      De flesta oljor är inte så känsliga att de inte kan hettas upp till ca 80 grader, och även mer. Metoden kallpressning utvecklar ibland mekanisk värme, upp till 70 grader, och det är inga problem för oljorna. De mycket känsliga oljor som inte tål denna värme extraheras i stället med CO2-extraktion. Det är bara dessa extra känsliga oljor och extrakt som inte tål värme, de tillsätts i stället under 50 grader. (t.ex chiaextrakt)
      De flesta emulgeringsmedel ska smältas vid ca 65-75 grader, och smälter man inte emulgeringmedelet med oljorna kan det inte omsluta oljedropparna och verka som emulgeringsmedel. En vanlig orsak till att en creme inte vill emulgera eller skär sig är att emulgeringsmedelet inte har smält ordenligt.
      Det finns emulgeringsmedel för kallemulsion, Makersemuls w/0 är ett sådant, men det är avsett för vatten-i-olja emulsioner som är en fetare och trögare typ av creme än en ansiktscreme.

  4. Emma 27 december, 2018 Svara

    Jag har idag gjort min första ansiktskräm och det blev detta receptet. Så roligt att göra! Jag undrar dock om det bara är min kräm som “smular” sig när man smörjer in den i ansiktet? Jag har inte använt en precisionsvåg när jag mätte upp ingredienserna. Har jag möjligtvis för mkt tarakärnmjöl i kanske..

  5. Barbro Nilsson 17 december, 2018 Svara

    Hej. Har gjort krämen, den blev jättefin, men tyvärr la jag i lite för mycket probiotika, 8 ml istället för 6 gr t 200 gr kräm. Är det bra för huden? Känner att huden blir “aktiv”, pirrar lite och det blir som en rejäl peeling. Kan jag använda den o går det att rätta till den i efterhand?
    Mvh Barbro

  6. Anna 28 november, 2018 Svara

    Precis gjort denna underbara kräm. Men när jag rörde den för att den skulle svalna så skar den sig. Trodde att jag skulle behöva slänga allt men testade att köra några minuter med stavmixern och krämen gick ihop igen! Hurra!!! Ville bara dela med mig av detta tips. Kan hjälpa andra som hamnar i samma sits.

  7. Zahra 18 november, 2018 Svara

    Hej !
    Varför kan man inte ersätta makerskonservering med Leucidal SF complete?

    • Organic Makers 22 november, 2018 Svara

      Hej Sara,
      Jo, du kan ersätta makerskonservering mot Leucidal SF complete! Vi menade att du inte kan ersätta makerskonserveringen mot något annat, eller mot en konservering med helt annan funktion eller dosering.

  8. Cecilia Espinoza 17 juni, 2018 Svara

    Hej! jag älskar era produkter o receptbloggens. Undrar vad kan man göra om man inte når ph5? Jag försökte med en ansiktsvatten med naturligt aleovera men ph kommer bara till 4.
    Har ni något förslag??
    Cecilia

    • Författare
      Organic Makers 13 oktober, 2018 Svara

      Hej Cecilia!
      Natriumlaktat är en bra pH-reglerare och också en fuktighetsbevarande vattenlöslig ingrediens. Om pH-värdet är för lågt, prova att tillsätta 0,5% natriumlaktat i taget, tills du nått önskat pH.
      Ett lite svårare sätt är att tillsätta en bas löst i vatten. Lös bikarbonat i vatten 50/50, och tillsätt lösningen en droppe i taget till du når önskat pH-värde.

  9. johanna 12 mars, 2018 Svara

    Går denna kräm att förvara i pumpflaska eller är den för tjock?

    • Författare
      Organic Makers 14 mars, 2018 Svara

      Hej Johanna! Den här cremen är nog för tjock för de små pumparna (18 mm) men skulle nog funka i flaskor med de större pumparna, 28 mm.

  10. Suzanne 4 mars, 2018 Svara

    Och om jag skall beställa allt som behövs för det här receptet och även i kl att jag måste göra minst 200 g för att kunna mixa det med stavmixern, hur ser min brställningslista ut då ( jag behöver allt inkl burkar o behållare o stavar o annat 😍

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Prenumerera på Organic Makers nyhetsbrev.