Aha! En ansiktsmask med hibiskus och vit lera

hibiskus rengöringscreme

Det bästa sättet att boosta en trött eller obalanserad hud är att göra en naturlig ansiktsmask! Med en bas av lera, som tillför viktiga mineraler och rengör på djupet, kan du tillsätta andra ekologiska produkter som passar just din hudtyp.

Här har vi gjort en enkel rengörande, fuktighetsbevarande och cellförnyande ansiktsmask med vit lera (kaolin), kolloidalt havremjöl och infusion av hibiskus.

Kaolin är en lera som är rik på mineraler som avgiftar och balanserar hudens talgproduktion, vilket gör en lermask med vit lera särskilt bra för problemhud. Leran gör huden exceptionellt len och mjuk. Leran gör även att huden kan bevara fukten bättre.

Lite kolloidalt havremjöl i lermasken tillför än mer fukt till huden. Att havremjölet är kolloidalt innebär att det är extremt finmalet, så att hudens celler bättre kan ta till sig av alla havrens fina läkande och fuktbevarande egenskaper.

Leran och havremjölet blandas ut i en infusion av hibiskusblommor. Hibiskusblomman är en mycket spännande ingrediens i hudvård, då den innehåller rikligt med Aha-syror (alfahydroxisyror).  Aha-syrorna bryter ner hudens yttersta döda hudceller och stimulerar bildningen av nya hudceller. Genom att använda aha-syra i din ansiktsmask ser du till att leran och havrens egenskaper verkligen får möjlighet att verka. En lagom potent hibiskusinfusion gör du genom att hälla 100 ml kokande vatten över ca 2 teskedar hibiskusblommor och låta dra tills blandningen svalnat. Sila av blommorna och använd infusionen.

Ansiktsmask med hibiskus och lera, 1 användning

2 msk vit lera (Kaolin)
1 msk kolloidalt havremjöl
ca 3 msk infusion av hibiskusblommor (se hur du gör infusionen i texten ovan)
eller 1 kryddmått hibiskuspulver i 3 msk vatten.

Blanda alla ingredienser i en skål. (Vi använder våra värmetåliga porslinsskålar med glaserad insida)  Massan ska vara som en lättapplicerad smet. Är massan för tjock, tillsätt aningens mer hibiskusinfusion.

Applicera masken i ett tjockt lager på ett rengjort ansikte. Undvik den tunna huden under ögonen. Låt verka i fem till tio minuter. När masken börjar torka är det dags att skölja av den. Skölj av med ljummet vatten och efterbehandla ansiktet med en ekologisk olja som passar din hudtyp. Prova t.ex tefröolja, en antioxidant olja som kallpressats ut teplantans frön.

Hållbarhet: Den här masken innehåller vatten, och du bör därför inte göra mer än vad som räcker till ett användningstillfälle. Blir det över håller masken ett par dagar i kylskåp. Vill du göra större mängd mask och spara, blandar du bara de torra ingredienserna. Vid användning tar du ett par matskedar av pulvret och tillsätter ungefär lika mycket ljummet vatten till en lättapplicerad konsistens.

Råvaror i receptet:

21 kommentarer

  1. Anna M 13 augusti, 2020 Svara

    Hej!

    Jag är helt ny på det här med att göra egen hudvård och har fått en massa ringblommeblad och lavendel från min mammas trädgård. Kan man använda finmalda ringblommeblad och blanda med havremjölet och lerpulvret istället för hibiskus? Tänkte göra ett ansiktsmaskpulver att ge bort i julklapp. Kan man ha i probiotika tillsammans med vatten när man ska använda den?

    • Organic Makers 2 september, 2020 Svara

      Hej, Ja du kan tillsätta andra örter i din ansiktsmask och även tillsätta probiotika i vattnet när du ska använda masken 🙂

  2. Astrid 11 april, 2020 Svara

    Hej,

    Kan man använda hibiskus pulver istället för att göra en infusion`? om ja, hur mycket pulver ska man har i`?

    Tack,

    Astrid

  3. Rebecca 2 mars, 2017 Svara

    Det går ju också att frysa “portionsaskar”. Det har jag gjort i alla fall 🙂 Bara att röra runt när den tinat ifall det siktat sig lite. Brukar lägga i varmvattenbad så att ansiktsmaskerna har kroppstemperatur när jag applicerar.

  4. r 22 januari, 2017 Svara

    Jag gjorde masken enligt receptet och försökte ha på fuktat ansikte men den liksom bara lossnade från ansiktet när jag försökte ta på den. Det fäste inte alls? Höll på jättelänge och tillslut fick jag på lite kluttar här och där men gick inte att få ett ordentligt lager?

  5. Lina 22 april, 2016 Svara

    Hej!

    Jag tänkte göra den torra varianten med mald hibiskus i leran och havren. Men hur mycket torkad hibiskus ska man då ta till receptet ovan, så att det blir lagom?

    Tack på förhand!
    /Lina

    • Organic Makers 12 oktober, 2016 Svara

      En knapp tesked malen hibiskus är lagom till receptet ovan!

  6. Sandra 23 september, 2015 Svara

    Hej!

    Kan det vara en god idé att använda destillerad vatten istället, om man vill göra vattenbaserade produkter som håller längre?

    • Organic Makers 24 september, 2015 Svara

      Ja, “renat vatten” brukar det heta och finns i 500 ml flaskor på apotek. Ett annat alternativ är att värma upp vatten till över 70 grader i 20 minuter. Det är det som krävs för att de flesta microorganismer ska dö. Ju renare allt är, desto längre håller det.
      Den här ansiktmasken håller dock bara några dagar blandad med vatten då den innehåller både hibiskus och havre. Blanda i stället de torra ingredienserna om du vill spara masken, och tillsätt vatten till så mycket du använder varje gång.
      Ett tips är att mala hibiskusen fint i en kaffekvarn, så kan du blanda i den som torrt pulver och behöver bara tillsätta vatten, inte infusion.

  7. anette 11 april, 2015 Svara

    Om man vill göra en infusion som håller hur ska man konservera den då?

  8. Fanny 12 februari, 2015 Svara

    Jag skulle gärna vilja köpa denna mask färdig! Säljer ni färdigblandade prudukter?

  9. christina 25 januari, 2015 Svara

    Hej,
    Gillar verkligen erat koncept! Please öppna butik i Stockholm! 😉
    Finns det ett färdigt kit att köpa för hibiskusmasken?
    Mvh/Christina

  10. Stina 14 januari, 2015 Svara

    Hej!
    Jag älskar att använda olika sorters ler masker men är lite kluven när det kommer till hur man ska använda dom. En del säger att en ler mask aldrig ska torka på huden eftersom den är “levande” när den är fuktig. Alltså ska man spraya huden med lite vatten då och då under tiden för att det inte ska torka. Men sen finns de andra som säger att ler masken ska torka helt innan den är färdig och man kan då ta bort den.
    Vad skulle ni säga är det rätta sättet att använda en ler mask på?

    Tack på förhand!

    • Daniel Carlsson 15 januari, 2015 Svara

      Hej Stina. Vi rekommenderar att du applicerar ett tjockt lager av lermask på fuktig hud (att spraya med hydrolat är bra) och sköljer av den innan den har torkat helt. Beroende på vilken lera och vilken mask man gör sitter den oftast på mellan 5-10 min. Använd gärna ansiktsolja efteråt. Om man låter lermasken torka ut helt kommer leran irritera och dra fukt ur huden (så det blir motsatt verkan)

  11. Mimmi 3 mars, 2014 Svara

    Hej!
    Går det att göra större mängd av denna och förvara på någe bra sätt?

    • Organic Makers 4 mars, 2014 Svara

      Hej Mimmi!
      Hibiskusinfusionen innehåller vatten, och måste konserveras för att hålla en längre tid. Eftersom hibiskusblommorna i sin torkade form är ganska hårda är de svåra att krossa. Ett tips är dock att finmala hibiskusblommorna i en kaffekvarn, blanda i de övriga torra ingredienserna och spara i en försluten burk. När du vill göra en mask tar du några teskedar pulver och blandar med varmt vatten!

  12. Emma 20 februari, 2014 Svara

    Är kollodialt havremjöl raw och skiljer det sig åt i näringsinnehåll och välgörande egenskaper jämfört med exempelvis skrädmjöl som också är gjort av havre?

    • Organic Makers 4 mars, 2014 Svara

      Hej Emma,
      Ja, havremjölet är helt raw, ekologiskt och veganskt.
      Att det är kollodialt innebär att det är extremt finmalet, anpassat för hudvård. Vanligt havremjöl har lite för stora korn för att huden ska kunna ta till sig alla näringsämnen, därför brukar man i professionell ekologisk och naturlig hudvård använda den kollodiala varianten!

  13. Maria Olsson 24 januari, 2014 Svara

    Första gången följde jag receptet men hade bara i 4 msk infusion, ändå blev den väldigt tunn och rinnig och svår att applicera. Blev mycket också så det räckte till sambon!
    Nästa gång tog jag 1 msk lera, 1/2 msk havremjöl och 1,5 msk infusion. Detta blev väldigt bra konsistens och räckte gott och väl till ett tjockt lager.
    Härlig mask!

    • Organic Makers 27 januari, 2014 Svara

      Ja, jag ser att det står fel i receptet! Det ska vara ca 3 msk infusion, dvs ung. lika mycket som det torra. Jag ändrar!
      /Josefin

    • Sara 9 september, 2015 Svara

      Tack för tipset Maria, jag testade att göra denna igår och följde ditt exempel (då jag inte har någon sambo 😉 ) och gjorde hälften. Det räckte gott och väl!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *