Färgade lip balms och läppstift

Färgade lip balms, cerat och läppstift

Med oxidpigment, färgad mica och ekologiska oljor och vaxer kan du enkelt tillverka dina egna läppstift, färgade lip balms och cerat. Vilken färg du vill ha och hur färgstarka de ska vara bestämmer du själv! Du kan göra cerat i cerathylsor, eller göra lip balms i burkar. Vi har flera olika burkar att välja mellan. T.ex små 5 ml glasburkar, 15 ml glasburkar eller 15 ml aluminiumburkar med skruvlock eller fyrkantiga 20 ml med skjutlock

Du kan blanda pigment och pigmenterad mica i vilket av våra lip-balm recept du vill (du hittar dem här), eller följa grundreceptet nedan. Ca 1 tesked (5 ml) pigment per 50 ml lipbalm blir en ganska stark färg. Tillsätt mer eller mindre mängd pigment beroende på hur kraftig färg du vill ha. Genom att välja olika oljor till dina cerat kan du också påverka konsistens och utseende. Lite glansigare oljor som jojoba och basoljor som mandel och aprikos ger lätt glans och bra glid, medan riktigt torra oljor som går snabbt in i huden ger ett mer matt utseende. (Läs om alla våra oljor i inlägget “Ekologiska oljor för hudvård – Stora fettsyreguiden”).

Recept: Färgade lip balms och läppstift, grundrecept

ca 50 ml/g (räcker till ca 10 cerathylsor i plast, 5 cerathylsor i papp eller 10 st 5 ml glasburkar): Mängderna är ca-mängder

40 g vegetabilisk olja. Oljor som passar bra till lip balms och cerat är basoljor som t.ex jojobaolja, mandelolja eller aprikoskärnolja.
10-12 g ekologiskt bivax
1 tsk pigment/pigmenterad mica
0,25 (1 droppe) naturlig e-vitamin

Först blandar du de torra pigmenten och/eller den pigmenterade mican i en skål eller värmetålig behållare. Till en ganska klar röd färg använde vi ca 1/2 tsk Alabama Rose Mica, samt mycket lite, knappt 1/10 kryddmått (eller 2 miniskopor) Röd järnoxid. Du kan själv experimentera fram den nyans du vill ha, tänk bara på att använda små, små mängder pigment åt gången, då vissa toner kan vara väldigt dominerande.

Addera sedan flytande olja droppvis och arbeta ihop till en slät färgpasta. Tillsätt inte för mycket olja från början, då blir pigmenten svåra att blanda ut och balmet blir lätt grynigt. Tillsätt successivt all olja och rör samman. Addera bivaxet och smält över vattenbad eller på korta intervaller i mikrovågsugn tills allt har smält. Häll upp i cerathylsor eller på burk och låt svalna.

Gör du lipbalms i burk kan du använda den mindre andelen bivax. I cerathylsor behöver balmet vara lite fastare, då använder du den lite större mängden bivax.

Hållbarhet: Ett lipbalm som du börjat använda har en hållbarhet på minst 6 månader i normal rumstemperatur. Gör du många balm kan du förvara dem  du inte kommer att använda på ett tag i kylen så håller de längre. För att ytterligare förlänga hållbarheten och ge lite extra vårdande egenskaper kan du tillsätta en droppe naturlig e-vitamin i din blandning, då blir hållbarheten ca dubbelt så lång.

Nyhet!

Lakepigmentpasta

Äntligen kan du göra riktigt röda läppstift! Röda Lakepigment är veganska och är det pigment som används i bra kosmetika där man inte använder animaliska färger. Du hittar Red Lake 7 i innehållsförteckningen som Ci 15850.

Ett lakepigment är betydligt mer färgintensivt än ett oxid- eller micapigment. En pigmentpasta är också lättare och arbeta ut, då pulvret redan är maskinellt utarbetat i ricinolja.

Lakepigment ger också en mycket varaktig färg, men var försiktig så att du inte får det rena pigmentet på ytor eller kläder!

Att blanda kulör till lip balms

Med naturliga mineralpigment och pigmenterad mica kan du blanda många olika kulörer till dina lip balms och läppstift. Alltså dags för lite experiment! Det kan vara lite knepigt att få till tänkt nyans innan man lärt sig hur pigmenten fungerar och vilka som ger mer och mindre färg. Röd järnoxid har t.ex en roströd ton med en gulbrun underton, som inte ger ett klart rött läppstift om den används ensam.

För att få till den röda nyansen på bilden har vi blandat drygt en halv tesked Alabama Rose mica med knappt 1/10 kryddmått (eller två miniskopor) röd järnoxid för att balansera upp tonen och göra den klart röd. En annan mix för att få till en röd färg är att blanda en liten mängd röd järnoxid med mycket mer rosa & violetta pigment. För att få ljusare pastelltoner tillsätter du små mängder vit titanoxid. 1 tsk pigment/mica per 50 g lipbalm ger en ganska kraftig ton. Använder du hälften så mycket blir tonen mildare och lite mer transparent.

Experimentera dig fram med olika mica och pigment, och var försiktig med pigmenten så att du inte färgar in allt i din omgivning under tiden! Små 0,05 ml måttskedar är bra att dosera med. Glöm inte att skriva ner hur mycket du använder av varje medan du experimenterar. Det finns inget så irriterande att få fram den perfekta kulören och inte veta hur den återskapas!

23 kommentarer

  1. Julia 26 maj, 2019 Svara

    Hej, tack för fantastiska recept, så kul att kunna experimentera själv.
    Jag undrar bara var receptet för lip balm med endast två ingredienser tog vägen.
    Den har jag använt många gånger men hittar den inte nu.
    Tacksam om ni bara svarar i denna tråden mängden och ingredienserna (behöver inte beskrivningen på hur man gör).
    Tack
    Julia

  2. Anna 15 januari, 2019 Svara

    Hej!
    Tack för ett jättebra recept på läppstift! Jag har precis upptäckt detta och har gjort min första blandning. Jag följde ert recept med Röd järnoxid och Alabama rose mica. Jag tyckte färgen blev lite för mycket orange. Vilken kulör/mica rekommenderar ni att lägga till för att få det mindre orangefärgat? Tack för hjälpen!

    • Organic Makers 27 juni, 2019 Svara

      Hej Anna! Rosa ultramarin väger upp det oranga bra. Du behöver mycket mer rosa än järnoxidröd för att dämpa det orangea.

  3. Flora 27 augusti, 2018 Svara

    Hej,
    Jag har köpt otaliga ekologiska, färgade läppbalsam – utan att hitta rätt färg. Att göra eget verkar både roligare och billigare. Skulle önska att ni hade en färgblandningsguide, jag vill veta vilka kulörer som är varma eller kalla, samt tips på hur jag kan blanda kulörer. Det vore toppen om ni också hade med råd om vad som passar till olika hudfärger/toner.

  4. Sara 7 november, 2017 Svara

    Finns det något veganskt alternativ till bivax man kan använda?

    • Organic Makers 23 november, 2017 Svara

      Hej. Våra vegenska vaxer är Myrica, Candelilla och Karnauba. Du kan läsa mer om doseringar och hur de används på produktinformation i webbutiken. Candelilla och Karnauba kan ensamma ersätta bivax, medan Myrica är för mjukt för att ensamt fungera i tex cerat.

  5. Malin Torpman 9 mars, 2017 Svara

    Hej! Undrar om ni har något tips om man vill ha lite pärlemoeffekt i? Finns mineral med den egenskapen eller kan man pröva sådant man har i bakning…? Mvh Malin

  6. Ida 19 december, 2016 Svara

    Hur skulle man kunna gå tillväga om man vill ha lite olika färger på läppbalsamet. Alltså, kanske tre av en färg. Kan ju bli tjatigt med 10 med likadan färg. Kommer det bli väldigt pilligt eller är det görbart?

  7. Sarah 14 september, 2016 Svara

    Har tänkt att testa detta ett tag nu, men har lite funderingar… Funkar annatto eller rödbetspulver som pigment till detta eller måste det vara mineralpigment?
    Sedan letar jag efter något recept på foundation och bra täckande concealer som passar fet och känslig hy, men hittar bara oljebaserat som inte alls funkar på mig. 🙁 Har ni några tips på vilka ingredienser man ska basera en mattande och täckande foundation/concealer på?
    Tack för inspiration och bra produkter! 😀

    • Organic Makers 16 september, 2016 Svara

      Hej Sarah,
      Tyvärr ger annattopulver och rödbetspulver av så mycket färg till produkten att de kan användas i stället för pigment. De är heller inte färgbeständiga, röbetspulver blir t.ex snabbt brunt när det blandas med annat.
      Ska du blanda en foundation eller concealer för fet hud använder du torra oljor som bas, och blandar med mica och pigment. Då får du en foundation som även vårdar huden medan du använder den. Kolla in torrheten på olika oljor i vår fettsyretabell här: https://www.organicmakers.se/ekologiska-oljor-for-hudvard-stora-fettsyreguiden/

      • Sarah 19 september, 2016 Svara

        Tack, vilken bra tabell! Hade missat den. 🙂
        Kan bivax funka som emulgering då om jag vill ha en tjockare concealer, som täcker lite mer? Tänker att det blir en bra antiinflammatorisk verkan då med. Och bra om man vill ha en cover-stick istället för kräm. Hur mycket ungefär tror ni man kan behöva, om man blandar med torra oljor?

        • Organic Makers 19 september, 2016 Svara

          Hej Sara,
          Bivax funkar bra att göra den tjockare med, och bivax är även bra för huden och låter huden andas trots sin lite tjockare konsistens. Hur mycket bivax beror på hur mycket pigment och mica som används, jag skulle börja med att prova med ca 10% bivax för en lite mer salv-aktig consealer.

  8. Ester 20 augusti, 2016 Svara

    Hej! Jag gjorde lipbalm efter erat recept, men min våg har svårt att registrera små mängder så jag misstänker såhär i efterhand att det blev lite för mycket bivax. Kan jag smälta om ceraten och tillsätta mer olja? Eller förstörs oljorna/vaxet då? 🙂 Tack på förhand. /E

    • Organic Makers 23 augusti, 2016 Svara

      Hej Ester, Ja du kan smälta om ceraten och tillsätta lite mer olja!

  9. AJ 5 juli, 2016 Svara

    Hej!

    har nyligen testat mig på mina första lipbalms. Är jätteroligt! Jag är på ett uppdrag att lyckas få fram något som liknar mer ett läppstift än lipbalm, som helst ska ha så matt finish som möjligt. Jag undrar om ni har några tips på vad jag skulle kunna använda för att åtstadkomma det? Förstår att det är svårt med naturliga oljor, men det kanske finns vissa som kommer närmare det önskade resultatet än andra?

    Hälsningar,
    AJ

    • Organic Makers 5 juli, 2016 Svara

      Hej AJ,
      För matt resultat använder du oljor och vaxer med så lite glans som möjligt, t.ex torra oljor och bivax. Men än viktigare är att matta ner med mineraler som inte ger glans, men inte heller vithet. Matt mica är idealt för detta. Och ju mer mineraler/pigment i läppstiftet, desto mattare blir det. Det gäller dock att få till en avvägning så att det inte blir för torrt, utan krämigt som ett läppstift!

  10. Emelie 4 april, 2016 Svara

    Hej.
    Jag undrar hur många ml ca 40 g olja är? Så jag vet att jag beställer rätt mängd.
    Ser fram emot att testa receptet. 🙂

    • Organic Makers 5 april, 2016 Svara

      Hej Emelie,
      Oljor väger nästan lika mycket som sin volym (100ml=ca 0,93g), så det brukar gå bra att ta lika mycket olja i g som i ml. Gör du ett recept som kräver exakthet, t.ex en ansiktskräm eller tvål, rekommenderar vi alltid att väga upp alla ingredienser.

  11. Vedrana 10 februari, 2016 Svara

    Tack gör tipset for eterisk olja May Chang. Har köpt den och gjort lip balm. Jag själv tycker mycket om doften. Tror döttrar blir nöjda också. Jag har lite problem med att få färg som jag vill. Det känns att det spelar ingdn roll hur mycket järn oxid jag har. Färgen blir lika mörk. Kanske måste testa mer.

  12. Siri 7 februari, 2016 Svara

    Hej! Jag undrar hur bra hållbarhet produkterna ni har recept på har? Är det ungefär samma som vanliga hudvårdsprodukter eller är hållbarheten kortare?

    • Organic Makers 8 februari, 2016 Svara

      Hållbarheten på hudvårdsprodukter beror på många olika faktorer. Du hittar info om hållbarhet vid varje recept. Om du håller rent när du tillverkar och använder rekommenderad konservering eller antioxidanter (till oljor och fetter) håller produkterna bra. I kommersiella produkter har man ofta betydligt mer konserveringsmedel, och i bland inte särskilt hälsosamma sådana so t.ex parabener, för att produkten ska kunna tillverkas långt bort, transporteras, lagras, och stå länge på hylla i butik innan den köps och börjar användas. När man gör egna produkter som är naturliga och ska användas med en gång, kan man därför ha mindre mängd och snällare konservering. Läs gärna inlägget om att göra sin egen hudvård här för att få veta mer: https://www.organicmakers.se/att-gora-sin-egen-hudvard/

  13. Vedrana 30 januari, 2016 Svara

    Jätteroligt med detta recept. Jag försöker få mina döttrar att använda “mina” produkter men det går så där. De köper liknande produkter i affärer och det som lockar är doften. Hur kan jag få läppcerat med doft av jordgubb t ex. Eller någon annan liknande doft. Jag har testat med flera olika eteriska oljor med de gillar inte det. Tack för hjälpen.

    • Organic Makers 30 januari, 2016 Svara

      Hej Vedrana,
      Tyvärr är den typen av dofter oftast syntetiska och inte särskilt sunda i hudvård. Prova t.ex eterisk olja May Chang i stället, som har en söt citrusdoft som påminner om citronkarameller. Vilka dofter man föredrar är en vanesak; den som vant sig av med syntetiska dofter kan tycka tvärt om, att det luktar förskräckligt av syntetiskt doftsatta produkter och t.ex starkt syntetiskt doftsatta rengöringsmedel.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *