DIY – Trefärgat badsalt med ljuvlig doft

bathsalts

TREFÄRGAT BADSALT MED LJUVLIG DOFT

Den perfekta presenten! Ljuvligt doftande badsalt i en vacker burk. En present som är både omtänksam, miljövänlig och eko! Och har mottagaren inget badkar är ett väldoftande, avslappnande och uppmjukande fotbad att rekommendera.

Vi har använt tre olika sorters salt som alla gör nytta för huden:

Det vita döda havssaltet i grova korn är rikt på mineraler och bra för problemhud. Döda havssaltet använde vi precis som det är, utan att tillsätta någon doft.

Himalayasaltet har en fint rosa ton, och är mellangrovt i kornen. Droppa i några droppar eterisk olja i saltet, t.ex. Ylang Ylang, Lavendel, Geranium eller Palmarosa, blommiga dofter som passar bra till färgen. Låt salt med eterisk olja stå luftigt och torka en stund.

Epsomsaltet, magnesiumsulfat, är finkornigt, och för att få en tredje ton blandade vi i en tesked nässelpulver i epsomsaltet.

Använd mängder som passar bra i burken eller burkarna du tänkt använda.

Varva sedan de tre salterna i burk. Se till att fylla burken ända upp, så att locket pressar ihop salterna och hindrar lagren från att blanda sig med varandra. Klart!

Råvaror i receptet:

3 kommentarer

 1. Mikael 2 juli, 2015 Svara

  Japp, känner framförallt att jag fått en riktig respekt för potensen i dessa naturliga produkter!
  Jag hade i ca några deciliter, mätte inte. Ska prova att göra ett bad med endast epsom senare i veckan och se. Jag kopplade känslan med magnesium eftersom det var så fysiskt påfrestande. Nu i efterhand känns det mer rimligt att det var någon av de eteriska oljorna som jag kanske skakade för hårt, och även la sig som en koncentrerad klump på ytan vilket kan ha varit orsaken till att det var så påtagligt på vissa delar av kroppen 🙂

 2. Organic Makers 27 juni, 2015 Svara

  Hej Mikael,
  Magnesium är självreglerande, det vill säga kroppen tar inte upp mer än som behövs. Epsomsalt i ett bad kan därför inte överdoseras.
  I ett bad bör du dosera med minst ett par deciliter, och beroende på hur stort badkaret är kan du ha i upp till kilot.

  Det verkar ändå vettigt att inte dosera EXTREMT mycket i ett bad, det vill säga massor med kilo åt gången, men det är väl knappast någon risk att en gör det. 🙂

  • Mikael 30 juni, 2015 Svara

   Skumt, jag trodde jag överdoserade i lördags. Fick krampliknande vibrerande känsla under bröstkorgen och käkbenen upp mot kinderna. Fick avbryta badet efter 15 min. Hela kroppen kändes överbelastad. Kändes av dagen efter.

   Blandade stor mängd epsom, himalayasalt samt arganolja, hampfröolja, svartkumminolja, och några droppar av lavendelolja, rosengeranium, kryddnejlika samt patchouli.

   Dagen efter andades jag tungt, hade som ett tryck över bröstet.
   Kan jag varit överkänslig mot någon av de eteriska oljorna jag la i?
   Har inte hittat någon litteratur om magnesiumöverdosering genom hud, vårdguiden visste inget heller. Det var väldigt läskigt iaf.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *