Mineraler & Makeup

DIY Mineralsmink; mica, pigment och mineralbaser

Om du använder smink och är lite eko-medveten har du säkert använt mineralsmink, kanske med nån slags ekostämpel. Faktum är att den mesta make-up som tillverkas, eko eller inte, innehåller någon form av mineraler och mineraliska ämnen. Skillnaden mellan bra, naturligt smink och annat ligger i vilka övriga ingredienser och färgämnen som ingår i sminket. Ska sminket vara naturligt ska inga färgämnen vara syntetiska och de hjälp- och bindemedel som används vara naturliga, och gärna vegetabiliska och ekologiska. Tyvärr är de dominerande ingredienserna i makeup fortfarande petrokemiska ämnen, mikroplaster och silikoner, som inte alls är nedbrybara.

Så bra då att du kan göra riktigt bra mineralsmink utan onödiga kemikalier och irriterande ämnen själv! I vårt sortiment har vi naturliga mineraler och pigment, utan tillsatser som konserveringsmedel, mikroplaster, silikoner, talk eller bismuth oxychlorid (vismutoxid) som är både irriterande för huden och osnällt för miljön och svårt för våra reningsverk att hantera. Varken mineralerna eller pigmenten innehåller nanopartiklar. Bra helt rena ingredienser för att göra mineralsmink som DIY mineralpuder, mineralfoundations, mineralrouge, mineralögonskugga, färgade lip balms, läppstift med mera!

Ingredienser till naturligt mineralsmink

Mica

Mica är en av de vanligaste mineralingredienserna i mineralsmink. Mica är en mineral av sorten muskovit, en skimrande bergart. Mican mals fint i olika kvaliteter. Mica pärlemor har ett lätt skimmer medan matt mica är lite extra mald, för att ta bort de glittriga effekterna i kristallerna. Ofärgad naturell mica används i t.ex mineralfoundations, puder, rouge och ögonskuggor, för att ge fyllighet, släthet, täckförmåga och lyster. Det finns också färgad mica; micamineral som med hjälp av värme infärgats med naturliga mineralpigment som t.ex. järnoxider för att skapa olika sammansatta färger.

Mineralen muscovit (mica) är vanligare än du tror; den mesta av all mica används i elektroniska komponenter och t.ex skärmar, som ett halvledande och värmeisolerande material. Till exempel innehåller datorn, plattan eller telefonen du använder just nu antagligen mer mica än du kommer att använda i ditt mineralsmink under en hel livstid. Ett annat användningsområde för mica är större blad (sheet mica) som används som värmeisolerat glas till traditionella spisar, och mican har också används historiskt till fönster och halvgenomskinliga paneler, innan glaset var så utbrett som det är i dag. Vår mica kommer från kontrollerad utvinning i Europa från en pålitlig leverantör, då utvinning av mica i andra delar av världen kan vara problematisk ur etisk synvinkel.

Oxider & Ultramariner

Oxidpigment är färgpulver tillverkade av t.ex oxiderade metaller. Olika metaller skapar olika färger, typiska för sitt ursprung. Det går alltså inte att skapa vilken kulör som helst genom oxidering, som med ett syntetiskt pigment, utan de naturliga kulörer som uppstår är typiska; oxidsvart, oxidröd, oxidgult o.s.v. Det är de här pigmenten som sen kombineras till olika kulörer i mineralsmink och används för att färga in mica.

Pigmenten är matta och även om de är ett mycket finmalet pulver (ej nano), har pigmenten en något grövre struktur än färgad mica. Pigmenten behöver därför blandas ut noga för att inte ge pigmentprickar eller streck, t.ex genom att mortlas samman, eller bearbetas tillsammans med olja till en tjock pigmentpasta för färgsättning.

I mineralpuder som foundation och rouge, blandas flera olika pigment för att skapa rätt ton med vit titandioxid och zinkoxid för ljushet, och blandas med en naturlig mineralbas för bra konsistens, yta och vidhäftning.

Pigmenten är ljusäkta och används också för att färga t.ex egentillverkad tvål.
Tänk på att pigment är kraftigt färgande, en liten mängd färgar mycket. När du jobbar med pigment använder du mycket små mängder åt gången. Små 0,05 ml miniskopor är utmärkta för att dosera små mängder pigment.

Mineraler & mineralbaser

Förutom färgen i ditt mineralsmink; färgad mica eller pigment, innehåller naturligt mineralsmink mineraler som ofärgad mica, leror och mineralpulver för att ge rätt egenskaper till den mineralsminksprodukt du vill göra. I vårt sortiment har vi två olika färdiga mineralbaser, som precis som övriga mineralingredienser är helt utan tillsatser som konserveringsmedel, vismut, silikoner och talk.

Vill du göra din egen mineralbas för foundation är det en väl avvägd blandning av Mica, titandioxid, zinkoxid och kaolin som ger en bra puderbas.

Recept på mineralbas:

Mica matt 43% (alt. 58%)
Mica pärlemor: 15% (alt. bara matt mica)

Titandioxid: 20%
Zinkoxid 12%
Kaolin 10%

Mineralbasen ger pudret sina egenskaper som ljushet, matt lyster och vidhäftning.  Kulören till ditt puder blandar du av oxidpigment som brun, gul och grön järnoxid i små doser. Ett mineralpuder innehåller 5-15% matta pigment och resten mineralbas. Mineralpuder förvaras bäst i en puderdosa med med perforerat lock som göra att du lätt kan dosera ditt puder med hjälp av puderborste.

Recept på Mineralsmink

Med mineraler, pigment och färgad mica och vegetabiliska oljor och vaxer kan du göra i princip alla typer av mineralmakeup.

Exempel på mineralsmink du kan göra själv:

Mineralpuder; Matta pigment och egentillverkad mineralbas (se ovan) Matta pigment och mineral SPF
Foundations, concealers & contouring; Mineral SPF Matta pigment, matt mica och bindemedel som ekologiska oljor, smör och vaxer.
Underlagscreme och BB-creme; Mineral SPF, matta mineralpigment, matt mica i egentillverkad ansiktskräm.
Puderögonskugga; Pigmenterad mica och egentillverkad mineralbas (se ovan).
Krämögonskugga; Pigmenterad mica och bindemedel som ekologiska oljor, smör och vaxer.
Läppstift och färgade lipbalms: Pigmenterad mica, Matta pigment och bindemedel som ekologiska oljor, smör och vaxer. Recept på läppstift och färgade lip balms hittar du här >

32 kommentarer

  1. Marlene 1 mars, 2024 Svara

    Hej! Funderar på att försöka blanda ett eget mineralpuder med huvuduppgift att neutralisera rodnad. Tror ni det duger att färgsätta matt mica med gröna och gula pigment? Eller bör man tillsätta något mer?

    • Organic Makers 19 mars, 2024 Svara

      Hej! Det skulle vara bra med ca 20% Kaolin också, för bättre vidhäftning och varaktighet!

  2. Terese Johansson 4 februari, 2023 Svara

    Hej! Jag vill göra en ögonskuggskräm som är matt i en ljus brun nyans. Vilka produkter tycker ni att jag ska inskaffa till det? Och har ni några mått för de receptet?

    • Organic Makers 16 februari, 2023 Svara

      Hej Terese,
      Gör en vattenfri salva som basrecept, t.ex ett av våra recept på lip balms, bivaxsalva eller face balm (lite beroende på hur fast du vill ha den). Sedan använder du dig av 30-40% viktprocent pigmentblandning, alltså ca 60-70% salva och 30-40% pigment. Rör ut pigmenten noga med lite av oljan från det recept du använder till en jämn pasta. Jag föreslår att du använder dig av lite Mineral SPF medium i kombination med brun järnoxid för att få en bra brun nyans!

  3. Jenna Parikka 20 maj, 2020 Svara

    Hejsan! Har förstått att man kan använda mica i tvål, men färgar det av? Finns det något man ska tänka på om man vill “färgsätta” sina tvåler, är mica bästa alternativet eller är det att föredra att använda något annat, ex. extraktolja?

  4. Bella 22 juli, 2019 Svara

    Hej!
    Jag undrar om ni har några tankar på att göra egen mascara? Jag funderar på att köpa (men helst göra egen) en naturlig mascara, dock tycker jag inte det finns så många på marknaden som inte är packade i plast eller som inte behövs fraktas över hela jorden. Så jag undrar då om ni har några recept på det som kan komma? Kanske i kakform?

  5. Ellen 12 juni, 2018 Svara

    Hej! Jag tänkte göra egna läppstift med mica, problemet är att jag inte riktigt vet hur jag kan få fram färger som jag vill ha. Om jag vill ha ett läppstift med rosey-brown ton som man kan använda till vardagen utan makeup, har ni tips på vilka färger jag kan använda mig av och eventuellt hur mycket av varje färg? Eller har ni generella tips på färgblandning?

    • Nora 14 november, 2018 Svara

      Jag vill göra egen ögonskugga.
      Men vilka ingredienser behövs?
      Och hur gör man det?
      Hur mycket av varje produkt, vad menas med del? Hur mycket är en del?

  6. Josefine 29 mars, 2018 Svara

    Hej.
    Den matta mican, kan den användas till setting puder eller vad det heter? Jag menar kan man använda bara den för att matta ner vid behov? 😁 tacksam för svar, Glad Påsk 😀😀

    • Organic Makers 3 april, 2018 Svara

      Hej Josefine!
      Ja den matta mican fungerar bra som finishing powder eller setting powder. Många finishing-puder innehåller just matt mica (Cl77019) och inget annat.

  7. Annika Källman 23 september, 2017 Svara

    Hej, tänkt göra rouge, finns det tips?

  8. Therese 21 augusti, 2017 Svara

    Hej! Jag undrar om det skulle passa med mica pärlemor i kallvispad body butter som jag tänkt göra?

    • Organic Makers 21 augusti, 2017 Svara

      Ja, mica pärlemor går utmärkt att använda i ett Body Butter. Det ger ett ‘glow’ till huden. Exakt dosering vet vi dock inte, du får prova dig fram. Fördelen är att mican kan vispas i på slutet, så du kan tillsätta mica tills du är nöjd med skimret!

      • Therese 22 augusti, 2017 Svara

        Tack snälla för snabbt svar!!! Jag är äverväldigad över denna sidan och att ni delar med er av all er kunskap om ekologisk hudvård!! ?

  9. Margarita 29 juni, 2017 Svara

    Hej, var kommer magnesiumstearatet ifrån som är en ingrediens i mineralbasen för ögonskugga? Har läst att det till exempel utvinns ur palmolja.

    Hälsningar och stort tack för era recept!

    🙂

    • Organic Makers 12 juli, 2017 Svara

      Hej Margarita!
      Vårt magnesiumstearat (E 470b) är framställt av vegetabilisk stearinsyra (den framställs annars ofta av animalisk sterarinsyra), och då vegetabililisk stearinsyra ofta kommer från palm kan vi inte utesluta att det finns palmolja i stearinsyran som använts.
      Magnesiumseateratet används för att det ger bra vidhäftning och konsistens. Det går att göra en egen ögonskuggebas utan magnesiumstearat, men då får man räkna med sämre egenskaper vad gäller varaktighet och känsla.

  10. Organic Makers 20 juni, 2017 Svara

    Hej Jessica,
    Vi undersökte noga utvinning när vi tog in mica i vårt sortiment av just de anledningarna. Vår leverantör använder sig av europeisk mica från egenkontrollerade gruvor, och aldrig mica från olagliga gruvor eller handel.

  11. Jessica 29 maj, 2017 Svara

    Hej!

    Jag har läst att en del Micas kan vara utvunna av barn, oftast ur olagliga gruvor. Ni skriver att er Mica kommer från kontrollerad utvinning, vad innebär det mer exakt?

  12. Anna 21 maj, 2017 Svara

    Er mineralbas har varit slut länge nu. Tänkte då blanda själv men hur mycket av vardera kaolin, mica matt, zinkoxid och titanoxid ska man ha?

  13. Linda 25 april, 2017 Svara

    Har ni något tips om man vill testa att göra rouge? Jag har gjort min egen ögonskugga med mineralbas ögonskugga och den funkar fint. Funderar på om samma mineralbas skulle funka till rouge eller om den har för bra täckförmåga? Något annat tips?

    Tack för alla fina produkter och recept =)

  14. Solveig 5 februari, 2017 Svara

    Hej!

    Tänkte jag ville göra min egen mineralfoundation, ni har ju redan en färdig blandning som jag tänkte att använda. Frågan är bara hur jag skall färga den och med vilka nyanser. Jag har sett att det är vanligt att göra olika nyanser av foundation genom att använda rött, gult och svart pigment. Skulle det funka att använda oxidpigmenter av dessa tre färgerna för att få fram en passande nyans på mineralpudret?

    Tack!

    • Organic Makers 5 februari, 2017 Svara

      Hej Solveig!
      Ja, du kan använda oxidpigment för att göra foundation. Det brukar räcka med brunt och gult, då den bruna drar lite åt rött så den gula behövs för att göra den hudfärgad. Du kan använda mineralbasen som grund, men även använda vit titanoxid för att få till ljusheten.
      Linda som jobbar hos oss har gjort en film som visar hur hon har gjort sin foundation. Du kan se den här!:
      https://youtu.be/mTKkYNrBJNU

  15. Magdalena 7 november, 2016 Svara

    Hej!

    Jag är lite konfunderad över vilka pulver en använder för dels pulver- dels krämögonskuggor. Har sett att ni var tre typer. Bas, matt och pärlemor. Vilka av dessa använder jag? Vad gäller pulver ögonskuggor vill jag göra en nudepalett med både matta och skiniga nyanser. Och jag undrar även om det är absolut nödvändigt att ha alkohol i blandningarna (som sett på youtube). Kan man inte ha ett naturligt ansiktsvatten bara, borde vara mildare för huden?

    Tack för svar!

    • Ikona 6 september, 2019 Svara

      Hej,

      Jag hade velat göra en mineral foundation i pulverform (typ som “bare Minerals”. Undrar om ni har något recept på det? Hur jag kan göra det själv? Har sett video ni har på YT, undrar om det hade räckt med de torra ingredienserna bara och att utesluta oljorna?

  16. Tack för svaret och nu är jag redo för att börja fixa cremen. MEN, är det 100 ml liter som gäller?

    Tacksam för snabbt svar!

    Elisabet

  17. Hej!
    Har tänkt göra en underlagscreme. Med
    matta pigment, matt mica och egentillverkad ansiktskräm.

    Hur mycket av varje produkt ska jag blanda?

    MVH
    Elisabet

    • Organic Makers 20 maj, 2016 Svara

      Hej Elisabet,
      Vi har inga färdiga recept på underlagscremer än, så du får prova dig fram. Matt mica är en bra bas, men du behöver också ett vitt pigment, titanoxid för att ge det vita i basen, då mican mest ger fäste, fin yta och regelerar matthet/luster. Jag skulle prova med en bas av lika mycket titandioxid som mica (ca 1 tsk av varje), och sen fylla på med små doser (miniskopor) matta pigment i en blandning som ger rätt ton för just din hud. Det kan behövas flera olika pigment förutom brun för att få rätt ton, te.x grön för att dämpa röda toner eller blå för en mer kylig ton. Röd järnoxid är en kraftig rostton som ska användas mycket sparsamt för att inte ta över. Hur mycket av blandningen du sen blandar i din ansiktscreme beror på hur kraftigt täckande du vill ha den.
      Lycka till! Dela gärna med dig här i kommentarena hur det gick!

  18. Aurora Fisherman 3 maj, 2016 Svara

    Kan jag tillsätta mica pärlemor till någon av mina lotions eller cremer jag gör? Förut köpte jag en (jättedyr) lotion med pärlemorskimmer, det var jättefint att smörja in armar och ben med på sommarkvällarna… Skulle vara kul att göra egen så man vet vad den innehåller…

    • Organic Makers 20 maj, 2016 Svara

      Hej Aurora,
      Ja, mica pärlemor är det som används för att ge skimmer åt produkter!

  19. Drottningen 30 mars, 2016 Svara

    Hej,
    Jag undrar om det är normalt att mica luktar?
    Jag blev intresserad av mica för ett tag sedan, men då var det jättesvårt att hitta. Till slut beställde jag det från en annan webbshop. Och den jag har (har både matt och pärlemor) har väldigt stark lukt som jag tycker påminner om vissna doftliljor.
    Jag har inte lyckats hitta nån information om detta, så jag tänkte att ni kanske vet 🙂

    För övrigt älskar jag er sida, produkter och webbshopen!

    • Organic Makers 31 mars, 2016 Svara

      Hej!
      Våra mica och pigment är helt rena och luktar ingenting (det är ju mineraler). Har du mica som doftar är den antagligen parfymerad, vilket då bör framgå av innehållsförteckningen.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *