INCI och innehållsförteckning på hudvårdsprodukter – en snabbguide!

INCI - Organic MakersVad innehåller hudvårdsprodukten egentligen? Du har kanske hört talas om INCI, fyra bokstäver det pratas mycket om när man pratar om innehåll. Till skillnad från t.ex mat, där innehållet skrivs ut med sina vanliga svenska namn, måste en hudvårdsprodukts innehåll listas med sitt INCI-namn. Detta beror på att många ingredienser i kommersiella hudvårdsprodukter är kemikalier, och för att man ska veta exakt vilken ingrediens produkten innehåller ska namnet vara standardiserat och samma i alla länder, på alla språk. Därav INCI-namen. Just vad själva INCI-namnen står för kan vara ganska svårt för den enskilda konsumenten att reda ut. Här försöker vi göra en snabb, förenklad genomgång för dig som vill ha lite bättre koll:

INCI

INCI: står för International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, och är det namn på en råvara som måste användas i innehållsförteckningen. Namnen (som inte är så lätta för konsumenten att tyda) är framtagna för att fungera över hela världen och baseras ofta på Latin för växtdelar och liknande, eller på engelska för andra substanser. Det är inte alltså, som många tror, de faktiska latinska namnen. INCI-namnet är ibland helt olikt de vanliga namn man använder på ingredienserna, därför kan ibland en naturlig ingrediens låta väldigt kemisk i innehållsförteckningen och tvärtom. INCI-namnet gör ingen skillnad på om en naturlig ingrediens är ekologisk eller inte. De flesta tillverkare brukar dock markera en ekologisk ingrediens med t.ex en asterisk och en förklaring till asterisken.

Varje ingrediens som finns i en hudvårdsprodukt har ett INCI-namn. Alla växter och kända naturliga preparat har redan sina namn, men när t.ex ett kemiföretag lanserar sitt nya syntetiska superämne måste de köpa sig ett INCI-namn, för att det ska komma med i förteckningen och få lov att användas i hudvårdsprodukter. Det finns över 27 000 INCI-namn i den europeiska INCI-förteckningen; Cosing-databasen, alltså substanser, naturliga eller syntetiska, som får användas i hudvård. Och det tillkommer nya varje dag när kemiföretagen laborerar fram nya ämnen. Sedan vi först skrev det här inlägget för drygt ett år sedan har antalet ämnen i databasen ökat med ca 4 000 st! Och det är inte bara säkra ämnen som får användas i kosmetika och hudvård. Många ämnen har i undersökningar visat sig vara hormonstörande eller cancerogena, och en del ämnen förbjuds efterhand. Andra tillåts ändå, men får bara användas i mycket små doser på grund av sin farlighet, och sådana ämnen vill man ofta undvika helt. Det gäller alltså att vara en medveten konsument om man vill undvika gifter i den dagliga hudvården. Eftersom det finns så många ämnen går det inte att göra några listor på farliga eller säkra ingredienser. Det bästa sättet att ta reda på vad ett INCI-namn betyder är att söka på det.

Innehållsförteckning i hudvård och kosmetika:

Alla hud- och hårvårdsprodukter samt kosmetika som säljs inom EU måste enligt lag ha en innehållsförteckning på förpackningen som listar ALLA ingredienser som finns i produkten. På det hela taget gäller samma regler i USA, Japan och Kanada.

Alla ingredienser måste listas med sitt INCI-namn (mer om det nedan) i den mängdordning de förekommer i produkten, med den största mängden angiven först. Detta måste göras ner till ingredienser som utgör mer än 1% av produkten. De ingredienser som förekommer i 1% och mindre måste också listas med sitt INCI-namn; de listas sist i innehållsförteckningen men utan inbördes ordning. Tänk på att bara för att ett ämne förekommer i så liten mängd som t.ex 0,1% i en produkt, betyder det inte den inte har någon påverkan. Många substanser är inte tillåtna i större doser än 0,1%, på grund av sin farlighet. De har ändå sin fulla avsedda verkning i denna dos, och påverkar alltså även dig. Det finns både naturliga och syntetiska substanser som är giftiga i mycket små doser.

Notera. Köper du t.ex. en kroppsolja och det första namnet på innehållsförteckningen är något annat än olja, innehåller produkten alltså mest av något annat ämne än olja. Cyclohexasiloxane, Dimethicone, Cyclopentasiloxane är t.ex vanliga silikoner som används som huvudingrediens i många ”olje”produkter. Kemiskt framställda ämnen, t.ex olika petroleumprodukter som är vanligt i hudvård, är flera gånger billigare än en äkta, ekologisk råvara. Därför innehåller många hudvårdsprodukter tyvärr ofta bara en minimal andel av den naturliga råvara de marknadsförs med.

Några exempel på INCI-namn

På våra råvaror i webbutiken anger vi alltid råvarans INCI-namn. Du hittar INCI-namnet i inforutan vid varje produkt.
Några exempel på naturliga råvaror och deras INCI-namn:

Arganolja = Argania spinosa seed oil

Hampfröolja = Cannabis sativa seed oil

Sheasmör = Butyrospermum parkii butter

Nässelpulver = Urtica dioica

Vitpilsbark = Salix alba

Gul lera = Illite (yellow illite)

Naturligt E-vitamin = Tocopherol (E-vitamin finns tyvärr också syntetiskt), förlänger hållbarheten på oljor och fetter  genom att förhindra oxidation. Naturlig E-vitamin är också en bra hudvårdande ingrediens, så e-vitamin bör alltid ingå i din egentillverkade olje- eller fettbaserade produkt.

Och här kommer några exempel på syntetiska eller mineraloljebaserade ingredienser, ingredienser vi tycker att det är bäst att undvika:

Cyclomethicone = En variant av silikon. Allt som slutar på ”-cone”, ”-xane” eller ”-conol” tillhör gruppen silikoner.

Paraffinum-, vaselin-, petroleum- mm. = Ingredienser från mineralolja, d.v.s råolja, som även blir bensin, motorolja etc.

PEG = PEG’ar finns i en massa olika molekylstorlekar, t.ex PEG-2 och PEG-100 är olika varianter av polyethylene glycol. Polyeten är en av våra vanligaste plaster.

-paraben = Parabener. Parabener har varit på tapeten ett tag, ett syntetiskt konserveringsmedel som lär vara hormonstörande och annat tokigt.

Phenoxyetanol. Tillverkas genom en reaktion mellan fenol (ett giftigt ämne som skapas från bensen) och etylenoxid (en känd cancerogen). Phenoxyethanol förekommer ofta som konserveringsmedel i kosmetika och kroppsvårdsprodukter, även de som marknadsförs som natuliga.

Listan kan göras oändlig (eller i alla fall över 27 000 ämnen lång), så vi lämnar själva ämnena här. Syftet med just detta inlägg är hur själva innehållsförteckningen, och INCI fungerar.

Hur pass farliga eller säkra de olika syntetiska ämnena är tar vi inte heller ställning till här, helt enkelt för att vi alltid väljer att använda naturliga hudvårdsingredienser. Alla vegetabiliska ingredienser i vårt sortiment är dessutom ekologiska. Det kan du läsa mer om i inlägget Därför ska råvarorna vara ekologiska. Notera att det bara är odlade, alltså vegetabiliska ingredienser som kan klassas som ekologiska. Andra bra hudvårdsingredienser som t.ex leror och salter är naturliga, men klassas inte som ekologiska eftersom de inte odlas. Inte heller vatten, (INCI = aqua), klassas som ekologiskt.

Receptexempel – Egentillverkat Ekologiskt Body Butter

För att vara riktigt pedagogiska tar vi ett av våra recept som exempel. Så här skulle en korrekt innehållsförteckning (INCI) se ut för Ekologiskt bodybalm med sheasmör t.ex:

Först receptet för ca 250 ml Body Balm:

130 g ekologiskt sheasmör paradoxa
70 ml Ekologisk kallpressad olja (jag använde 2/3 solrosolja, resten mest aprikosolja och lite granatäppleolja)

0,2 ml (en stor droppe ungefär) Naturlig E-vitamin (om du vill förlänga hållbarheten)

Innehållsförteckning (INCI): Bytusperum Parkii butter*, Helianthus annuus seed oil*, Prunus armeniaca kernel oil*, Punica granatum seed oil*, Tocopherol (naturlig E-vitamin). *ekologisk ingrediens

Det var ju inte så svårt! 😉
Genom att göra sin egen bashudvård får man en bättre förståelse för vad produkterna faktiskt innehåller, och kan göra bättre val i framtiden!

Våra egna färdiga produkter: The Organic Oil Co.

Ekologisk ansiktsolja - The Organic Oil Co.Ekologisk ansiktsolja - The Organic Oil Co.Ekologisk kroppsolja - The Organic Oil Co.Ekologisk hårolja - The Organic Oil Co.

För dig som inte vill tillverka din egen hudvård har vi ett sortiment av våra egna handtillverkade hudvårdsoljor med bara kallpressade, ekologiska ingredienser; The Organic Oil Co. Du hittar sortimentet av The Organic Oil Co.s produkter här >

3 Kommentarer

  1. Angelica Holmgren 26 februari, 2014 Svara

    butyrospermum parkii butter* 😉 det är inte lättstavat!

    • Författare
      Organic Makers 27 februari, 2014 Svara

      Nä, det blev ju helt fel i stavningen, hihi! Det är så vi uttalar det, antar jag, men för det mesta säger vi ju bara ”sheasmör” 🙂 (fast vi brukar säga ”paradoxan” eller ”nilotican” för det finns två sorter som har samma INCI.)
      Ska rätta i texten så klart!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*