Vårdande fuktgel med biotika och Aloe Vera

Använder du bara oljor i din naturliga hudvård behöver du se till att huden bevarar sin fukt på bästa sätt. Ett enkelt sätt är att alltid använda oljor på fuktig, nästan blöt hud. Då kapslar du in fukten med en olja eller ett oljeserum.

Men håll i dig, nu ska vi göra det allra senaste – biotisk hudvård! Naturlig biotika i hudvård är riktigt modern hudvårdsteknologi. Forskning har visat att hudens egen bakteriekultur är viktig att vårda och bevara, och tillförsel av aktiva välgörande bakterier kan hjälpa till att förbättra bakterierfloran och skapa en frisk och balanserad hud.

Utöver biotika är detta fuktgel packat med naturliga ingredienser som ökar hudens förmåga att binda fukt och bevara sin smidighet. En kombination av fuktbindarna glycerin och Sodium PCA ökar hudens förmåga att binda fukt, och får extra effekt med multifunktions-konserveringen Makers Aquagard (som är nödvändigt för sin konserverande verkan). Med Aloe Verans inflammationshämmande egenskaper är detta också en riktigt bra produkt för irriterad och skadad hud, och ett måste efter sol! Själva gelén görs av GMO-fri xanthangummi, och gelformen gör att gelén är lätt att sprida ut över hela ansiktet.

Ett fuktgel för ansiktet använder du efter rengöring (Använd t.ex 25-40% Aleppotvål för ansiktsrengöring), innan olja, oljeserum och/eller creme.

Etiketter till flaskorna har vi gjort på våra etiketter för skrivare, 70×25,4 mm.

Recept: DIY ekologisk ANSIKTSGEL MED FUKTGIVANDE NYTTIGHETER FÖR HUDEN!

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Vattenlösliga ingredienser

A87.3%Renat Vatten – Aqua PurificataMängd g
A0.5%Aloe Vera extraktMängd g
A1%XanthangummiMängd g
A3%Glycerin ekoMängd g
A2%Sodium PCAMängd g
A3%Makers BiotikaMängd g
A3%Makers AquagardMängd g
A0.2%MjölksyraMängd g

receptnoter:

*Xanthangummi: Alternativt kan 1.5% Tarakärmjöl användas. Xanthangummi skapar dock en klarare gel.

**Mjölksyra: En droppe ur våra droppinsatser väger 0.036 gram. 0.2% mjölksyra motsvarar alltså ca 5.5 droppar per/100 g eller 13.75 droppar per 250 g. Avrunda uppåt till närmaste heltal droppar.

Att ange ett recept i % är det bästa sättet att ange ett recept, då det enkelt går att räkna ut receptet för olika mängder. Ett recept angett i % bör vägas upp. Använder du inte våg måste du noggrant räkna om ingredienserna till volym. Läs mer om det här.

Det enklaste är att göra 100 g produkt, då motsvarar varje procent av receptet 1g. 100 g Fuktgel blir nästan exakt 100 ml, vilket blir lagom till 3 st 30 ml glasflaskor med pump.

Du kan tillsätta, byta ut eller lägga till, andra vattenlösliga aktiva ingredienser än i receptet: Makers Balans 7 örter för en jämnare hudton, fuktbevarande och läkande D-Pantenol eller Quionaprotein som stimulerar kollagenbildning. Byt ut mängden vatten mot motsvarande, så att totalmängden är densamma. Lämpliga doseringar av varje ingrediens hittar du i ingrediensens produktbeskrivning.

Gör så här:

  1. Väg upp vatten och/eller hydrolat i en bägare som rymmer ca dubbelt så mycket som receptets totala mängd med hjälp av en precionsvåg. Tillsätt Aloe Vera flakes och rör tills flingorna löst sig helt i vätskan. Du har nu gjort en 100% Aloe Vera-lösning!
  2. Sätt behållaren med Aloe Vera-lösning på vågen och tara (nollställ) den. Väg i Sodium PCA, Glycerin, Makers Aquagard och Makers Biotika. Rär om väl mellan varje ingrediens. Väg upp Xanthangummit för sig och tillsätt lite i taget under omrörning. Rör ut xanthangummit noga, det kan behövas en elvisp med degkrokar (för att undvika att vispa in luft) för att få gelén helt jämn. Tarakärnmjöl är lite lättare att lösa upp.
  3. Tillsätt slutligen 4-5 droppar mjölksyra för att skapa ett pH-värde på ca pH 4.5-5.0, som är aningens lägre än hudens eget pH-värde. Det är de bästa förutsättningarna för såväl biotikan som din egen hud.
  4. Häll upp gelén på väl rengjorda flaskor med pump. Använd ca en halv ärta stor klick gelé på rengjort ansikte innan ev. oljeserum, ansiktsolja och/eller creme eller balm.

Hydrolat eller inte hydrolat?

Du kan använda enbart renat vatten (se nedan), eller enbart hydrolat, eller en kombination av vatten och hydrolat efter egen smak. Hydrolater har i sig egenskaper för huden som är värdefulla i ett gel. Egenskaperna är olika för lika hydrolat. Vi valde en blandning av 50% renat vatten och 50% pepparmyntshydrolat för en frisk doft och renande verkan.

Tänk på att eftersom receptet endast innehåller vattenlösliga ingredienser är det med hydrolat du kan doftsätta; eteriska oljor blandar sig inte med vatten.

Renlighet och hållbarhet.

Fuktgelén måste konserveras enligt receptet om den ska hålla i mer än 2-3 dagar.

Om ditt kranvatten är utan anmärkning kan du använda vanligt kranvatten till receptet. Kranvatten kan du koka upp och låta knappt sjuda (minst 70 grader) i ca 10 minuter för bästa renhet. Låt kallna helt innan du använder det. Vill du vara på den säkra sidan att du har gjort det du kan för bästa möjliga hållbarhet ska du använda så kallat Renat Vatten – Aqua Purificata. 

Behållare och verktyg ska vara väl rengjorda när du använder dem. Diska noga med varmt vatten och diskmedel och låt torka. För extra noggrannhet kan du desinficera med isopropylalkohol. Spraya på rengjorda saker och låt torka, strax innan användning.

Flaskor och pumpar är rena när de kommer från oss, men kan behöva diskas av med diskmedel och varmt vatten för att blir av med ev. damm och hanteringssmuts. Låt torka ordentligt, och även flaskor och pumpar kan sprayas med isopropylalkohol innan användning för extra renlighet.

Hållbarheten på gelén, om du är noga med renligheten när du tillverkar den, är några månader i rumstemperatur, vilket räcker gott och väl om du använder den dagligen. Gör du flera stycken, förslut dem väl och förvara i kylskåp tills du ska använda dem, så gäller hållbarheten från det att du börjar använda dem!

Ingredienser i receptet:

38 kommentarer

  1. Wallescka Östlund 22 november, 2023 Svara

    Hej
    Undrar vad jag kan använda istället för Makers biotika. Tack så mycket för hjälpen.

  2. Linda 1 augusti, 2023 Svara

    Hej

    Om man inte vill ha vatten som grund går det att byta ut vattnet mot aloevera istället och går det då att tillsätta tex hyoalyronsyra som är vattenlöslig?

  3. Gabriella 20 maj, 2021 Svara

    Går det att byta Sodium PCA?

    • Organic Makers 20 maj, 2021 Svara

      Hej! Hej! Ja, du kan utesluta Sodium PCA, eller ersätta det med en annan aktiv fuktgivare, som tex Quionaprotein, Glycerin eller Panthenol.

  4. Kijona 4 maj, 2020 Svara

    Hej ! Jag undrar om man kan addera Urea (Karbamid) till det här receptet? Jag letar nämligen efter produkter med 5% urea, då jag upplever att det fungerar så bra på min hud 🙂

    • Organic Makers 5 maj, 2020 Svara

      Hej, Karbamid är vattenlösligt, så det ska i princip gå. Men detta är en råvara som vi inte använder då den inte är godkänd i ekologiska produkter (syntetisk) så vi kan inte säga något om hur det kommer att fungera att tillsätta karbamid.

  5. Christine 30 mars, 2020 Svara

    Hej! Gjorde receptet och började sedan fundera på – överlever probiotikan av konserveringsmedlet?

    • Organic Makers 5 maj, 2020 Svara

      Hej! Makers probiotika innehåller inte levande bakteriekultur, utan bakterierna har ”lyserats”, ungefär frystorkats, för att sedan vara verksamma när de appliceras på huden. Det skulle inte vara säker att använda levande bakteriekultur i hudvård (som inte skulle vara färskvara med några dagars hållbarhet).

  6. Emma Eriksson 14 augusti, 2019 Svara

    Hej och tack för en fantastisk sida! Jag råkade ha i 1g för mkt av Makers Aquagard på en sats om 150g. Är detta skadlig för huden? vill inte kasera min “brygd”.

    • Organic Makers 14 augusti, 2019 Svara

      Hej! 1 g extra Makers Aquagard på 150 gram gel blir en dosering om 3.75% – vilket går bra, du kan lugnt använda ditt nya fuktgel!

      • Emma Eriksson 14 augusti, 2019 Svara

        Åh, vad glad jag blev och tusen tack för snabbt svar!!

  7. Magdalena Larsson 15 juli, 2019 Svara

    Hej,
    jag har gjort gelén flertal ggr. Nu verkar ni ha ändrat receptet och bytt ut konserveringsmedlet mot Aquagard. Ytterst irriterande att det gamla receptet inte finns kvar, då jag inte minns vad som användes. Jag tippar på att det var Sodium PCA och Leucidal men är inte säker på doseringen.
    Det nya receptet går inte heller ihop, då det endast blir 97.7%. Kan ni vänligen se över receptet samt lägga ut det gamla, så att man kan göra slut på de produkter man har hemma innan man köper nya.
    Tack på förhand!

    • Organic Makers 15 juli, 2019 Svara

      Hej Magdalena!
      Leucidal liquid i receptet är utbytt mot Makers Aquagard, då Leucidal liquid har utgått ur vårt sortiment. Nyligen fick vi dock in en ny produkt: Leucidal SF Max, en mer effektiv version av Leucidal. Vill du använda Leucidal istället för Aquagard använder du 4% Leucidal och en procent mindre vatten. Tänk dock på att gelen inte blir helt genomskinlig om du använder Leucidal.
      Sodium PCA hade fallit bort vid ändringen, det var därför procenten inte blev 100%, det är fixat nu!

  8. Bitta 12 maj, 2019 Svara

    Hej,
    Jag har gjort denna gelén med tarakärnmjöl men den blir smulig när jag applicerar den på ansiktet. Va kan det bero på?

  9. Marianne 28 april, 2019 Svara

    Hej om jag vill använda leucidal istället för aquagard ska jag använda samma mängd?

  10. Marianne 14 april, 2019 Svara

    Hej vad kan jag använda istället för makers aquagard i aloevera gelen? Jag har redan många andra konserveringsmedel hemma.
    Marianne

    • Organic Makers 14 april, 2019 Svara

      Hej Marianne,
      Det finns inte så många naturliga konserveringsmedel som ger en klar (genomskinlig) produkt vid rätt pH-värde, pH4.5-5.5, därför använder vi Makers aquagard till detta recept. Du kan också använda 5% naturlig Pentylenglykol.

  11. ANITA 5 mars, 2019 Svara

    hej,
    jag vill göra ett superserum för 50 års hud,som fortfarande är jättefin, förebyggande alltså, men är nybörjare och vill inte börjamed att köpa en massa saker jag kanske inte behöversen.
    Jag vill att det ska innehålla
    LågMolekylär Hyaluronsyra
    i första hand, som trängerväl in i huden. Vad kan jag blanda med Lågmol. ??? endast vattenbaserade som hydrolat???

    Är också intresserad av:
    Makers Kelp – går det att kombinera med Låg.mol.syran?
    Sodium-Går Det att kombinera med Låg.mol.syran?

    Squalane: Vet det är derivat ur olja- kan jag kanske göra 2 produkter- först appicera serumet och därefter någon fuktlotion som inte skär sig med serumet, så det blir som peelingeffektpå huden?????? Anna

  12. Maria Österberg 19 november, 2018 Svara

    Hejsan,
    Jag förstår inte riktigt den här raden i anvisningarna.
    “Fuktgelén måste konserveras enligt receptet om den ska hålla i mer än 2-3 dagar.”
    Jag gjorde helt enligt receptet men produkten möglade efter 3 dagar. Bör man ha i makerskonservering oxå? Och i så fall hur mycket?
    Vänligen
    Maria Österberg

  13. Elisabeth 15 september, 2018 Svara

    Skulle verkligen vilja testa detta recept men tål inte aloe Vera. Vilken ingrediens funkar bäst att fylla upp till 100% med? Skulle gärna hälla i lite hyaluronsyra också. Skulle det kunna funka som ersättning för aloe veran?

    • Organic Makers 20 september, 2018 Svara

      Hej Elisabeth,
      Du kan skippa Aloe-veran. Ska du ersätta den med Hyaluronsyra använder du lågmolekylär hyaluronsyra, som inte i sig bildar ett gel.

  14. Maggan 15 maj, 2018 Svara

    Jag glömde tydligen köpa leucidal… går det att göra ändå? Köpte makers Kelp, som jag inte vet varför jag köpte…. kan det vara istället för leucidal?
    Nybörjare!

    • Organic Makers 16 maj, 2018 Svara

      Hej! Du behöver Makers Aquagard (eller Leucidal eller Makerskonservering men de kan bli lite grumliga) för att skydda/konservera fuktgelen. Utan konservering är hållbarheten ca 1 vecka om du förvarar i kylskåp. Makers Kelp är fettlösligt, du kan alltså inte använda Kelp i just det här receptet. Men vi har andra recept som serum och ansiktsolja och creme 🙂

  15. Kathrin 15 april, 2018 Svara

    Hej!
    Jag har gjort den här ansiktsgelen och undrar varför det blir som små smulor av den när jag smörjer in ansiktet. Är det min hud som reagerar konstigt eller är det någon av ingredienserna som klumpar ihop sig?

  16. Johanna 27 november, 2017 Svara

    Kan jag konservera med e-vitamin istället? Har köpt det av er tidigare och har mycket kvar.

    • Organic Makers 29 november, 2017 Svara

      Hej, E-vitamin är en fettlöslig antioxidant som förlänger hållbarheten på vegetabiliska oljor och fetter. E-vitamin är alltså inte något konserveringsmedel och kan inte användas i det här receptet.

  17. Clara 27 augusti, 2017 Svara

    Hej! Jag har inte möjlighet att köpa alla ingridienser till detta recept just nu men blev sugen på att testa probiotika. Kan jag göra ett enklare ansiktsvatten med endast hydrolat och probiotika ?

    • Organic Makers 28 augusti, 2017 Svara

      Hej Clara,
      Ja det går att kombinera bara hydrolat och probiotika! Du måste dock ändå konservera ansiktsvattnet med t.ex Leucidal eller Makerskonservering för att det ska hålla mer än som färskvara.

  18. Johanna 14 augusti, 2017 Svara

    Jag vill testa ph-värdet på min produkt innan jag förpackar den. Har ph-stickor liggande hemma, graderade från 1-12 kan jag använda dessa eller finns det särakilda ph-stickor för just hudvård? Jag menar, jag vet inte vad ph-stickorna jag har är inköpta till men alla ph-stickor fungerar väl likadant och kan användas i vilken vätska som helst? Eller…?

    • Organic Makers 14 augusti, 2017 Svara

      Hej Johanna,
      Ja, det borde fungera att kolla pH-värdet med dina stickor!

  19. Josefin Allstadius 29 maj, 2017 Svara

    Hej!
    Jag tror att den här produkten kan vara det min hud saknar! Jag undrar därför om det går att köpa som färdig produkt av er? Min hud är kräsen, och innan jag köper in alla ingredienser för att tillverka själv så vore det fint att kunna prova om huden gillar produkten 🙂 Tack på förhand!

  20. Lotta 4 maj, 2017 Svara

    Jag testade att göra detta gel och tyckte det var lite svårt att lösa upp allt xanthangummit utan elvisp (jag har ingen) så kom jag ihåg att om man kokar linfrön med vatten så får det en gele-liknande konsistens – skulle man kunna använda det istället för xanthangummi?
    Kan man i så fall koka hydrolatet med linfrö (för doftens skull) eller blir det inte bra av att upphettas?

    • Organic Makers 5 maj, 2017 Svara

      Hej Lotta, Ett tips är att värma vattnet/aloen försiktigt (till ca 40 grader), då löser sig xanthangummit lättare! En chiagelé kommer inte vara stabil så länge (konsistensen kommer att förändras över tid) Lycka till med tillverkningen!

  21. Jossan 17 april, 2017 Svara

    Hur lång hållbarhet har alla ingredienser? Mjölksyran ska det ju exempelvis bara användas 5 droppar av men säljs som 100 ml flaska

  22. Titti 14 april, 2017 Svara

    Kan xanthangummi bytas ut mot tarakärnmjöl?

    • Titti 14 april, 2017 Svara

      Funderar också på om det går bra att tillsätta pilbarksextrakt och i så fall hur mycket?

      • Titti 23 april, 2017 Svara

        Använde tarakärnmjöl och makerskonservering istället, det funkade bra! Pilbarksextraktet använde jag i mitt ansiktsvatten 🙂 Är väldigt nöjd! Ger en skön känsla i huden.

        • Organic Makers 5 maj, 2017 Svara

          Hej Titti, Tack för att du delar med dig av dina experiment och resultat:) Det är inte alltid vi hinner med att svara direkt. Roligt att du gillar ansiktsvattnet!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *